Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
4. Отецот никој не Го видел, Синот стана човек и стана видлив.
5. Отецот е Бог по суштина, така и Синот ја наследува божјата суштина.
Атеист не си разбрал што е тоа љубов.
Зборуваме за Христијанска, (љубов) за да ја разбереш Библијата и да направиш врска со Бога прво треба ДА ВЕРУВАШ , треба да проучуваш, па со милоста Божја можеби и ќе разбереш од она за кое велиш дека во него не веруваш, многу е едноставно нели.
Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči.
2 I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu veru da i gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam.
3 I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže.
4 Ljubav dugo trpi, milokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča, ne nadima se,
1) РАЗДВОЕНИ А НИКАКО СЛИЕНИ
Осија: 11:1 Додека Израел беше младенец Јас го љубев, го ПОВИКАВ Мојот син од Египет.
Матеј: 2:15 и таму беше до Иродовата смрт; за да се исполни реченото од Господа преку пророкот кој вели: „Од Египет Го ПОВИКАВ Својот Син.”
2) ХИЕРАРХИСКА ПОДРЕДЕНОСТ А НИКАКО РАМНОПРАВНОСТ
А) КОЈ КОГО ИСПРАТИЛ ПО НАРЕДБА
Јован: 3:34 Зашто Оној Кого Бог Го ИСПРАТИЛ говори Божји зборови; бидејќи, Бог не дава Дух со мерка.
6:29 Исус одговори и им рече: „Божјото дело е ова: да верувате во Оној, Кого Тој Го ИСПРАТИЛ .”
6:38 зашто не слегов од Небото да ја извршувам Мојата волја, туку волјата на Оној, Кој Ме ИСПРАТИЛ .
17:3 А ова е вечен живот: да Те познаат Тебе, Единствениот вистински Бог, и Исуса Христа, Кого си Го ИСПРАТИЛ .
17:23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно, за да знае светот дека Ти си Ме ИСПРАТИЛ , и дека ги љубеше нив, како што Ме љубеше Мене.
Б) ЧИЈА ВОЛЈА ТРЕБА ДА СЕ СПРОВЕДУВА
Јован:
6:38 зашто не слегов од Небото да ја извршувам Мојата ВОЛЈА, туку ВОЛЈАТА на Оној, Кој Ме ИСПРАТИЛ .
.
.
.
ако биле рамноправни и исти зарем Исус немало да му рече на Отецот штом сака некој да го плука камшикува да го распнува САМ НЕКА СИ ГО НАПРАВИ ТОА .
ако јас со некого сум еднаков зарем нема даму речам да иде таквите идеи сам да си ги реализира а не мене да ме праќа да ме плукаат , малтретираат камшикуваат .
демек кликни на пребарувачот и кога ќе се наредат зборовите
напрај само копи пасте и уживај .
а логика на напишаното нема .! само така наредени реченици во кој го има зборот без никаква поврзаност .
малку средувај си ги мислите што сакаш да постигнеш кога нешто пишуваш .
Ја го толкувањето:
1....Мојот отец е поголем од мене. Евангелие според Јован 14 (ред 28)
Овде Исус сака да покаже дека таму каде постојат личносни релации, како кај Света Троица, таму, меѓу личностите, постои почит кон другите, сметајќи ги другите за повредни од самите себе.
2. ...Мојот отец е поголем од сите... Евангелие според Јован 10 (ред 29)
Да, навистина, Богот Отец е поголем од Сите, оти Отецот е извор и причина за се, вклучувајќи ги тука и Синот и Светиот Дух.
3. ... јас истерувам бесови со духот божји... Евангелие според Матеј 12 (ред 28)
Овде Христос ја покажува својата моќ: да истерува демони не со човечка способност, туку со својата Божја сила.
4. ...Со прст Божји ги истреувам бесовите... Евангелие според Лука 11 (ред 20)
jas i otecot edno sme jovan 10 ,30,a judejcite zedo kamena i saka da go ubijat....a tie mu odgovorija za dobro delo kamena ne frlame tuku ti covek a se pravis bog.vo pocetokot bese slovoto i slovoto bese vo boga i bog bese slovoto jovan1,1 . zasto troica se koi svedocat na neboto otecot slovot sinot i sv dux i troica se edno 1 jovan bogoslov 5,7bog e eden vo tri licnosti no eden bog , svetite otci za da go razbereme polesno toa ucele slicno na detelinka so tri lista a edna , kako triagolnik eden boga vo tri lica, pozzе арно де ПА ЕТЕ И САМИТЕ СИ ПРИЗНАВАТЕ ДЕКА НЕПОСТОИ НИКАКВО ТРОЈСТВО
ШТО Е ПРОБЛЕМОТ СО ВАС БЕ ЛУЃЕ ?
Евангелие по Јован
17:25 Праведен Татко, светот не Те запозна, а Јас Те ЗАПОЗНАВ, и овие познаа дека Ти си Ме ПРАТИЛ.
20:17
‘Се враќам при Мојот Татко и вашиот Татко, при Мојот Бог и вашиот Бог.’
ЕТЕ САМИОТ ИСУС КАЖАЛ-ПРИЗНАЛ НЕЛАЖЕЛ ДЕКА НЕЕ ЕДИНИОТ БОГ !
pisuvaj malku pojasno, vaka se veli i vistinski kako kazuvale svette otcii uciteli na grkvata,na prestolot so oca, vo pekolot so adam , vo rajot so razbojnikot, bog e ednen vo tri licnosti1) РАЗДВОЕНИ А НИКАКО СЛИЕНИ
Осија: 11:1 Додека Израел беше младенец Јас го љубев, го ПОВИКАВ Мојот син од Египет.
Матеј: 2:15 и таму беше до Иродовата смрт; за да се исполни реченото од Господа преку пророкот кој вели: „Од Египет Го ПОВИКАВ Својот Син.”
2) ХИЕРАРХИСКА ПОДРЕДЕНОСТ А НИКАКО РАМНОПРАВНОСТ
А) КОЈ КОГО ИСПРАТИЛ ПО НАРЕДБА
Јован: 3:34 Зашто Оној Кого Бог Го ИСПРАТИЛ говори Божји зборови; бидејќи, Бог не дава Дух со мерка.
6:29 Исус одговори и им рече: „Божјото дело е ова: да верувате во Оној, Кого Тој Го ИСПРАТИЛ .”
6:38 зашто не слегов од Небото да ја извршувам Мојата волја, туку волјата на Оној, Кој Ме ИСПРАТИЛ .
17:3 А ова е вечен живот: да Те познаат Тебе, Единствениот вистински Бог, и Исуса Христа, Кого си Го ИСПРАТИЛ .
17:23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во едно, за да знае светот дека Ти си Ме ИСПРАТИЛ , и дека ги љубеше нив, како што Ме љубеше Мене.
Б) ЧИЈА ВОЛЈА ТРЕБА ДА СЕ СПРОВЕДУВА
Јован:
6:38 зашто не слегов од Небото да ја извршувам Мојата ВОЛЈА, туку ВОЛЈАТА на Оној, Кој Ме ИСПРАТИЛ .
.
.
.
ако биле рамноправни и исти зарем Исус немало да му рече на Отецот штом сака некој да го плука камшикува да го распнува САМ НЕКА СИ ГО НАПРАВИ ТОА .
ако јас со некого сум еднаков зарем нема даму речам да иде таквите идеи сам да си ги реализира а не мене да ме праќа да ме плукаат , малтретираат камшикуваат .
демек кликни на пребарувачот и кога ќе се наредат зборовите
напрај само копи пасте и уживај .
а логика на напишаното нема .! само така наредени реченици во кој го има зборот без никаква поврзаност .
малку средувај си ги мислите што сакаш да постигнеш кога нешто пишуваш .
Oтецот е со долга бела коса и долга бела брада и седи на престолот а синот е млад со светло костенлива коса пократка брада и седи десно од престелот