Ракија

  • Креатор на темата Креатор на темата daydream
  • Време на започнување Време на започнување
Имам едно балонче од 10-тина литри со ракија која е околу 30 години стара. Бела - велешка, на вкус не знам каква е, затоа што не сум го отворил се' уште.
Ме интересира: Како да ја пожолтам? Немам мерак за беливе, не ме привлекуваат како жолтата... Каков и да е вкусот, жолто си е жолто :)

Па, има ли некој искуство околу „боење“ на ракијата?
Дрво од црница ќе и ставиш внатре. Имаше уште од некое друго дрво ама не ми текнува сега кое беше. Ќе прашам и ќе sкажам. Ставаш две - три деланки од дрвото внатре и ќе пожолти без проблем за недела две. Ако сакаш уште поинтензивна боја не ги вади деланките, нека стојат. И ако ти е пластично балончето, одма префрлија во стакло. Во пластика ако ја чуваш, добива некој мирис од самата пластика.
 
Дрво од црница ќе и ставиш внатре. Имаше уште од некое друго дрво ама не ми текнува сега кое беше. Ќе прашам и ќе sкажам. Ставаш две - три деланки од дрвото внатре и ќе пожолти без проблем за недела две. Ако сакаш уште поинтензивна боја не ги вади деланките, нека стојат. И ако ти е пластично балончето, одма префрлија во стакло. Во пластика ако ја чуваш, добива некој мирис од самата пластика.

Тогаш не се користела пластика толку интензивно како денес, во стакло е... :)
--- надополнето: 1 октомври 2013 во 10:02 ---
И јас анасонката не ја поднесувам. Убедена сум дури дека Велешани прават најгрозна ракија, заедно со Охриѓанине кој ја вадат до точка за џамови бришење.

За џамови и за масирање кога имаш температура.
Не знам дали стварно има толку лош мирис, или па јас така ја доживувам од периодот кога сум бил уште дете, па кога ме масирале со неа и ги чистеле џамовите... После тоа, пораснав и ја открив жолтата :)
 
Гроздовача да, сливовача ми е грозна, али опасна е ако се претера излегуваш дома со пола кило испиено и по пат решиш уште полче и после една ноќ се будиш на некое непознато место со дупка во глава што ти се десило, како и да е не е за деца ова :)
 
За џамови и за масирање кога имаш температура.
Не знам дали стварно има толку лош мирис, или па јас така ја доживувам од периодот кога сум бил уште дете, па кога ме масирале со неа и ги чистеле џамовите... После тоа, пораснав и ја открив жолтата :)

Има лош мирис и е 52 степени, грло да ти изгори. Исклучиво само Велешани може да ја пијат, а другите на сила.
Стави ја на свадба ќе ја испијат, не ја чепкај не ја бој.
 
Да не цитирам никого,едно прашање до сите посебно до
кавадарчани и неготичани.На зелен пазар а и по другите се продава ракија
од страна на лица од овие места а и од други па дури и прекупци и тоа во големи количини. Доаѓаат тука и носат по стотина кила,често па некои и секојдневно.Таа истата ракија ли е со онаа која е кај вас на трпеза.
Ја даваат по цена од 120-140 денари или литро ипол 200 денари,а има некои дури и по 100 денари ја даваат.Но чудно ама многу се троши.
Од каде толку ракија со ТОНИ.Еден човек прекупец сигурно има и закупено подрум само за таа намена и нон стоп го полни и празни.Па да беше река ќе пресушеше некогаш или ќе намалеше бар летно време, ама овој бизнис не.
 
Да не цитирам никого,едно прашање до сите посебно до
кавадарчани и неготичани.На зелен пазар а и по другите се продава ракија
од страна на лица од овие места а и од други па дури и прекупци и тоа во големи количини. Доаѓаат тука и носат по стотина кила,често па некои и секојдневно.Таа истата ракија ли е со онаа која е кај вас на трпеза.
Ја даваат по цена од 120-140 денари или литро ипол 200 денари,а има некои дури и по 100 денари ја даваат.Но чудно ама многу се троши.
Од каде толку ракија со ТОНИ.Еден човек прекупец сигурно има и закупено подрум само за таа намена и нон стоп го полни и празни.Па да беше река ќе пресушеше некогаш или ќе намалеше бар летно време, ама овој бизнис не.
Анчо што се чудиш од каде толку ракија. Ако не секој куќа, тогаш секоја втора куќа вари минимум 50 литри ракија. Амa ова минимумот е ептен минимум. Познавам луѓе кои варат и по 200 литри секоја година. Цената е таа, од 100 денари па нагоре, зависи колку степени е и дали има или нема шеќер во неа.
 
Незнам за вас, ама секоја година тетка ми од Кавадарци ми дава 5-6 шишиња свежа ж'та Кавадаречка Ракија. Кога ќе дојде кај нас тука во Скопјево, и кога ќе ја видам едната торба полна со ракија....Ауууууу:X3:.

И секогаш и викаме "Да си ги продадела овие шишиња, ќе си земела барем некоја пара"
Таа "Ами кај ќе продадеш во Кавадарци, сите прават дома ракија... ај пиете и ќутете"

ВРВ:pos:
 
Има еден кај мене во маало ја прави зелена.
Да го прашам како ни он нема да ме разбере што го прашувам, затоа што не се отрезнил веќе десет години. :icon_lol:
Имав 30 литри една 25 години стара и на свадбата ја однесов во ресторантот и до вечерата ја снема. Или ја испиле гостите или тие келнерите ја украдоа. :mad:
 
Продавам ракија 150 Ден/литар.

Извинете за офтопик
 
Ракија је права ствар.
Никогаш до пред 2-3 години не сум сакал да ја пијам, но сега ми е омилен пијалок и единствен што не ми предизвикува никакви тешкотии насаба'јле.
 
по свадби и такви ствари сите се летаат по виски ја по ракија :D

А,не.По свадби ракија,фала,но не фала.Двапати ќе испуштев душа за малку пиејќи по свадби брзосмртки,така да заобиколувам ракија на свадба.

Ако не сте ја пробале,а не прочитав некој да ја предложи,тогаш да си ја пробате Марков манастир-перверзија.Мислам дека е на Сковин.

Инаку,си ја пијам обавезно со вода,не успеав да се одучам.
 
Друже да бидеме искрени добра ракија неможе да биде толку евтина , барем според мене.


Ми требат пари а и имам 200 литри за продавање па затоа напишав 100 ден. а ако мислиш дека не е добра дојди пробај а.

Ако ти е евтина тебе че ти а дадам за 200 ден. не е проблем. :)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom