Пушењето - зависност или навика?

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Да бе, а вие жените кога пушите а не глтате, гоелми сте, па да ви се рачуна.

Остајте нас пушачите да умреме, вие живејте среќно и бериќетно и диолговечно здрави.
Помалку ќе се тријат црвјето кога месото мртво в црна земја положено ќе го глодаат, а од нашето ќе кашлаат.

pearl напиша:
Убаво реков јас, полесно е да се гледа кон сенката, отколку кон сонцето. Ама во случајов, Мандрак дури и кидна под крошната :)

Мандрак, колку само ти е обратна логиката, да знаеш. Темата е долу, на лично ниво, а не горе, на општествено. Јас говорам за почитување на твојата најблиска околина, фамилијата твоја. Тоа е малиот проблем, кој ти и сите останати, треба да почнете да го решавате. Со негово решавање, големиот проблем (чиста и здрава околина, или почитување кон сите непушачи), сам по себе ќе се реши.

Жално е ова што го читам, жално. Особено што друг голем проблем (отровни издувни гасови, од стари автобуси) го користиш како изговор за пушење кај ќе стигнеш. Наместо да го дигнеш гласот ПРОТИВ распаднати 23-ки, што не' гушат на секој чекор.

п.с. Сердар, не стигна зеленкото. Му паднало на поштарот некаде по пат :(
Мојата најблиска околина, ако мислиш на семејството има можности за избор дали ќе седат во собата каде што сум јас со запалена цигара или не, фала богу секој член од семејството има своја соба и има каде да се тргне ако смета дека чадот му пречи.
Многу често ме посетуваат непушачи и немам проблем со нив освен со еден другар кој размислува слично како сердарот. Тој секого што пуши би ставил пред стрелачки вод:). Е кај него не одам воопшто зашто нема услови каде да се запали цигара а тоа да не му пречи, а тој кај мене доаѓа само преку лето и седиме исклучиво надвор. Сакав да кажам дека не држи вода ова Перл што го пишува ама воопшто. Проблемот е многу поширок одошто се мисли, на овој начин само се продлабочува судирот меѓу пушачите и непушачите.
Најпосле и темата е отворена на крајно навредлив начин кон пушачите и што заправо треба да представува? Ремет и плукање по пушачите и лечење на лични фрутрации? Мислевте дека другата страна ќе молчи? Сте се заебале. Ако админите не сакаат ова овде да стане кланица, најпа,етно им е да ја затворат темава затоа што во ниеден случај нема да има смирување на страстите.

Мал одмор од темава! Почна да задира каде што не треба. Понатака, можеби ќе ја отворам. Кога ќе се смират страстите.

Откључ, на барање на повеќето учесници во дискусијата. :-)
Само, смирено, смирено, смирено...

Нема смирено се додека има отворени навреди. Еве ме назад на темата:
Тешко дека се работи за слаб карктер конкретно кај мене. Не сум се обидел да се откажам од пушењето и нема да го сторам тоа освен ако недајбоже ми биде директно загрозено здравјето заради тоа. Пред 2-3 години разговарав со другар кој е инаку лекар по професија и тогаш баш специјализираше интерна медицина или токсикологија, не се сќавам зашто го немам сретнато одамна.Го прашав што мисли за пушењето и откажувањето од него. Ми посочи дека ако се работи за долгогодишен пушач, во ниеден случај не смее тоа да се направи нагло и наеднаш и задолжително треба да се прави под надзор на лекар кој има искуство од областа на лекување зависности зашто организмот на тој начин се доведува до една стресна состојба која ние и неможеме да ја почувствуваме, а таа може да доведе до многу не сакани проблеми како веднаш, така и подоцна одкако одвикнувањето ќе биде сосема завршено.

Abe coveku nikoj ne te navreduva mnogu psiholozi i sociolozi dokazale deka toa e nedostatok na karakter. Iam i primer.. Moj drugar pushese kako turcin i edno vreme mu stana losho sekoj den povrakashe i slicno. I na lekar mu kazaa deka ako prodolzi moze da ostane sterilen bla bla bla i megju drugoto da umre. Deckoto od toj den ne stavi cigara u usta iako se tresese kako ludak na sekoi 5 minuti ama so pomosh na site so go sakaa toj izdrza i sega deckoto ne saka da vidi cigara. E toa e karakter i da bea site kako nego togash se ke beshe COOL!

Па нели пушачите немале карактер? Сега викаш дека пушач имал карактер. :-)

Ти немаат врска констатацииве за карактерот иначе. Секој има различен карактер, без разлика дали пуши, пие, има смрдливи чорапи или жена му се онади со комшијата.

Kapo di capi de la canalizacione, Acid убаво ти кажа, не знаеш да направиш разлика помеѓу имање и немање карактер и различни карактери, а и формулацијата ти е толку лаичка што е страшно. Кога веќе отвораш дискусија, треба барем малку подготвен да влезеш во нејзе инаку ќе ти се случува ова што ти се случува, а и дискусијата не си кадар да ја насочиш кон вистинската тема која е многу непрецизна или е ососема одсутна. Отвори лексикон и побарај го зборот карактер, па дојди овде да полемизираш на таа тема. Можеби си Capo Kapistec, ама форумов не е Капиштец туку многу повеќе од тоа.Неможеш да бидеш Саро секаде.
-И уште нешто...ако иамш нешто во врска со дискусијава да ми реплицираш, стори го тоа овде ако имаш нешто в гаќи, не ми пуштај П.П. како скриено п*че под фустан.

Mandrak напиша:
...дека ако се работи за долгогодишен пушач, во ниеден случај не смее тоа да се направи нагло и наеднаш и задолжително треба да се прави под надзор на лекар кој има искуство од областа на лекување зависности зашто организмот на тој начин се доведува до една стресна состојба која ние и неможеме да ја почувствуваме, а таа може да доведе до многу не сакани проблеми како веднаш, така и подоцна одкако одвикнувањето ќе биде сосема завршено...
Бре мајкатааааааа!!! Демек пуши за да бидеш здрав :lud: Хахахаха ех бе ропче мало бесполезно, ти не си свесен бре никотински зависнику колку си ти влезен у машина. Затни ја муцката и не лај многу наоколу, оти Новиот Светски Поредок збори преку твојата засмрдена (од тутунски чад) муцка. Репетиција на сосотјбата пред опиумската војна, само во многу по перфидна и скриена форма! Ако свати што кажав во постот каде пишував за трговците со смрт ќе сватиш шо ти зборам и сега. Ако не... иди зачури една да се смириш :icon_lol:

I went to smoke, but I came back.

Морам да се вмешам, вака:
Првин, Световиде, пријателе, кога ќе престанеш ТИ да се бесполезиш наоколу како Џек со пура в уста (поголем фалусоиден предмет од цигарката), чинам Монте Кристо беа, Ромео и Јулија, што бе важно впрочем. Чадејќи, со чашка убав коњак или виски, в некоја меана, тогаш кажувај за пушачите. Не за друго, оти една твоја пура содржи онолку чад колку моја цела кутија.
Да, кај мене има хемија во цигарките, ама сепак и кај тебе има чад, а каде има чад, има кашлање. Второстепен чад, пушачи.

Муахахахахахаахахахахаха!
Мораффффф.
Ој, јас одам да запалам од моите хемии, ти стегни една Монте Кристо и да се нарадуваме.

Garfield напиша:
I went to smoke, but I came back.

Морам да се вмешам, вака:
Првин, Световиде, пријателе, кога ќе престанеш ТИ да се бесполезиш наоколу како Џек со пура в уста (поголем фалусоиден предмет од цигарката), чинам Монте Кристо беа, Ромео и Јулија, што бе важно впрочем. Чадејќи, со чашка убав коњак или виски, в некоја меана, тогаш кажувај за пушачите. Не за друго, оти една твоја пура содржи онолку чад колку моја цела кутија.
Да, кај мене има хемија во цигарките, ама сепак и кај тебе има чад, а каде има чад, има кашлање. Второстепен чад, пушачи.

Муахахахахахаахахахахаха!
Мораффффф.
Ој, јас одам да запалам од моите хемии, ти стегни една Монте Кристо и да се нарадуваме.
Bre majkata! Koga si me videl posleden pat kako Jack so pura u usta?! Lani? Nema shansi da sporeduvash pura so cigara, iako vistina edna pura sodrzhi nikotin i chadi kolku 25 cigari, ama barem kubanskite znaesh deka se 100 % priroden tutun. A patem jas palam pura samo da vi vratam vas pushachite hehehehehehe :))) Inaku kolku ve doprea moite postovi hahahaha bespoleznici nikotino-zavisnichki ropchinja mali! Setiki, neli ti sakash da se otkazhesh be! Sho kur sea mi drvish?
P.S. Tokmu taka Monte Kristo bea, a ponekogash i Cohiba. So konjak... mmmmm

Јас колку се сеќавам, последен пат беше пред една и пол недела, ко се видофне, запали,. ебаго, бесполез, тиња. Башка, какви и да се, чад наоколу се. Муахахахахаахахахаахаха!

Световидеееее, тутун е сепак! Галами колку ти е ќеиф, и ти пушиш значи. Segnor CapoКapistec, ова се вика немање карактер, типичен пример за безкарактерност кај пушач. Пуши а сака да се представи себеси како непушач, па уште и памет соли за однесување на пушачите. Тоа е како кога викаат „Католиците во Кина се поголеми католици и од Папата”!
и btw, јас не пушам исто така индустриски цигари, исклучиво тутун кој сам го набавувам и сам си виткам цигари или бидејки имам машинка за правење филтер цигари, сам си правам. Повеке од 1,5 година не сум запалил индустриска цигара зашто тој тутун содржи хемиски подобрувачи на мирисот и вкусот како и хемија за конзервирање на тутунот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom