Пушењето - зависност или навика?

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Ne mi e jasno zasto nekoj ne ja zatvori temava???!!!
Nisto pametno ne procitavme osven karanje i pcuenje i neznam sto.

IsidoraD напиша:
Па добро еве ај кажи дали не се сложуваш дека пушењето треба целосно да се забрани и во кафиќите и рестораните, бидејки и тие се работно место за некого. Замисли ти да работиш на работно место каде нон стоп е задимено од никотински чад. Или можеш да го коментираш, би рекол, ОДЛИЧНИОТ пост на Доктор Ацева на пример. Да не се косеше со моите принципи ќе и "дадев една зелена".

IsidoraD напиша:

Nikako da se zatvori temata! Ako i prechi na IsidoraD, neka ne chita!

Prvo da zakluchime neshto shto e nauchno dokazhano: pushenjeto direktno predizvikuva rak na plukjnite krila, na ustata, na grloto, predizvikuva srcevi zaboluvanja, mozochni udari, i red drugi raboti! Povekje informacii na sledniov website:

http://www.hc-sc.gc.ca/hl-vs/tobac-tabac/body-corps/index_e.html

Isto taka da rezimirame deka ne e nikako kul da smrdish na nikotin, da ti bazdi ustata (grozno e da bacuvash nekoj/a shto pushel/a), da ti e pozholtena kozhata i zabite, da ti se isusheni ochite, a kosata izmastena ... Mozhebi nekoj uzhiva vo pushenjeto, no estetskiot efekt bar kaj mene e -100 poeni od pojavata na takov chovek, a posebno zhena.

VASHIOT izbor da pushite stanuva NASH PROBLEM na javni mesta kade shto povekjeto pushachi ne go pochituvaat zakonot i NASHIOT izbor da ne pushime! Jas od iskustvo ne veruvam na zborovite na divine deka pushachite se kontroliraat! Ednostavno efektot na nikotinot e takov, i se raboti za zavisnost.

Kako da go reshime NASHIOT problem ?!? Dali pristapot na Svetovid -- so zakana za fizicka presmetka -- e prifatlv?! Za mene sigurno e prifatliv bidejkji zhivotot mi zavisi od nivoto na zavisnosta kaj pushachot t.e. da li mozhe da se iskontrolira!

Za site asmatichari, ili lugje so bronhijalni problemi povelete na sajtot podole. Ako nekoj pushach vi go zagrozuva zhivotot, vo sekoe vreme i vo sekoja prilika zlostavuvajte gi verbalno ili na drug nachin bez nikakva zadrshka!

http://www.epa.gov/asthma/shs.html

Za site onie sto se zavisni, ima nachin da se prestane da se pushi! Ne treba chovek da se predade pred duri i da proba, tuku da nastojuva go otfrli toa shtetno gjubre od sebe i od drugite:

http://www.cdc.gov/tobacco/how2quit.htm

Misirkov напиша:
Kako da go reshime NASHIOT problem ?!? Dali pristapot na Svetovid -- so zakana za fizicka presmetka -- e prifatlv?! Za mene sigurno e prifatliv bidejkji zhivotot mi zavisi od nivoto na zavisnosta kaj pushachot t.e. da li mozhe da se iskontrolira!
:pos: :pos: :pos: Аман те бе луѓе испаднав ја некаков билмез селски недоделкан. Јас само кажав дека со безобразни сум безобразен. А инаку во право е Мисирков дека навистина за живот се работи и тука нема многу пардон. Оти ако некој решил да се убива полека зашто сум јас должен да го следам на тој пат, против моја воља?

Јас не пушам..И никогаш не би пушела..Тоа го отрујува организмот со непотребни состојки кој се многу штетни за здравјето..Ако не пушиш исто ќе живееш подолго..На пример ако си пушел можеш да умреш на 69 години на пример,а ако не си пушел можеш и на 89 сигуена сум..плус од цигарите може да си добие и некоја болест..Многу луѓе добивале ракови од цигарите......јас сум против

Svetovid напиша:
:pos: :pos: :pos: навистина за живот се работи и тука нема многу пардон. Оти ако некој решил да се убива полека зашто сум јас должен да го следам на тој пат, против моја воља?

Ne si me razbral, ne vo sekoj slucaj e poleka, naprotiv moze da bide mnogu brzo!!! Si videl nekoj da dobie napad na asma nekogas? Znaes za kolku vreme umira mozokot bez kislorod?!? 3-5 minuti, potoa nastapuva koma!

http://www.epa.gov/asthma/shs.html

slatka16 напиша:
Јас не пушам..И никогаш не би пушела..Тоа го отрујува организмот со непотребни состојки кој се многу штетни за здравјето..Ако не пушиш исто ќе живееш подолго..На пример ако си пушел можеш да умреш на 69 години на пример,а ако не си пушел можеш и на 89 сигуена сум..плус од цигарите може да си добие и некоја болест..Многу луѓе добивале ракови од цигарите......јас сум против

Не се секирај слатка. И јас истото го викав до пред 4 месеци. Ќе почниш кад тад .. чим јас почнав сите ќе почните.:wink::pos::bip:

slatka16: ne ja slushaj ovaa nad mene! Ako nekoj reshil da se drogira ne znachi deka i ti morash. Ti i samo ti odluchuvash shto da pravis vo zhivotot - pa koga vekje e do tebe, gledaj da otskoknuvash od sredinata! Ako taa te pritiska da pushish, ismevaj ja - i toa bez pardon.

Gjubreto narecheno tutun/nikotin ne samo shto nema potreba da go vnesuvash i da se unishtivash sebe si, tuku na povekjeto pootrakani mazhi shto drzhat do svoeto nivo so zhenite nema da im deluvash privlechno. Mene nema sila da me natera da bidam intimen so devojka shto pushi, takvite zheni mi deluvaat grozno! Razmisli i taka.

:kez: Abe dragi pusaci koga ke svatite deka toa sto go pravite e stetno i glupo. Site vi kazuvaat od majki doktori profesori ...deka e stetno a vie i ponatamu so toa vaseto pa so mi e gajle za niv oni ne se u pravo. Dali mislite deka tie strucni luge za toa ke se zamaraat da ve lazat vas za toa deka e stetno. Daj veke ednas razberete deka ne ste centar na svetot i deka site sto vi kazuvaat deka ne ste u pravo da gi poslusate. Celo vreme se fakate ko slep za stap so toa vaseto: si pusam i ubavo mi e i zdrav sum i koj ve ebe vas nepusacite. Eeee veishe se nakurciv kolku ste tvrdoglali i nerazumni! Aj sega nalutete se za poslednive navredi ve molam!!! Ili ke sfatite dek sum u pravo!:blabla:

Nemozham da podnesam cigari. Sepak su primorana sekojdnevno da trpam sebichni pushachi. Na pr. sednuvame vo Palma 7 lugje od koi samo eden pushach, i morame da sedime vo oddel za pushachi zaradi nea!
Dodeka bev bremena so kjerka mi mojot bivshi mazh me trueshe so cigari. Ushte vo spalna da pochneshe da pushi. Po aerodromi morav da ja trpam negovata nervoza zoshto "nemal kade da zapali..." Mislam deka nema posebichni lugje od pushachi. Se tie nemozhat bez cigara, se se oni uvredeni ako im kazhesh deka ti smeta da pushat vo tvoja blizina...
Inaku sum imala mozhnost da vidam na patologija otvoreni beli drobovi na pushach. Toa e grozno! Bukvalno vnatre se e katranosano!

пушење , дрога исто ти е а за оние кој тврдат дека е недостаток а се пушаче се кладам дека неможат да идржат без цигара 1 месец

Misirkov напиша:
Mene nema sila da me natera da bidam intimen so devojka shto pushi, takvite zheni mi deluvaat grozno! Razmisli i taka.
Добро сеа и ти... немало сила. Љубовта е силна работа... Него се сложувам дека нема погадно нешто од жена која пуши после триеста година. Бљак. Лицето им е суво и избрчкано, а утринскиот глас им е...уууухх јеботеее. :ija: Бери Уајт вода може да им носи. Гадно, гадно.
А тек како им смрди тоа здивот, па катраносани зуби... Гаааааааааааааааааааааааааааааааааааднооооооооооооооо!!! :pov:

Misirkov напиша:
Nikako da se zatvori temata! Ako i prechi na IsidoraD, neka ne chita!

Ako nekoj pushach vi go zagrozuva zhivotot, vo sekoe vreme i vo sekoja prilika zlostavuvajte gi verbalno ili na drug nachin bez nikakva zadrshka!
Очигледно дека тоа шо сам си избришав еден пост ( не е критика до Маце кој избриша на некои други поради навреди и пцости) заради рамковен не е доволно за некои да сватат дека конкретни и добри аргументи имаат против пушењето и без навреди и пцовки. И дефинитивно мислам дека треба да се затвори темата, сите си кажаа шо имаа , дури и тие кои крикнуваат да не се затвара ( овој погоре Крсте петков). Повторува и потретува закана , повикува на расна , верска и антипушачка нетрпеливост. И пофалбите на Светко за постот на Ацева треба да се доволно добри факти,и тој и останатите по уверение негови другарчиња, да можат на културен и разбран начин да си ја докажат поентата. А еве и јас ќе се потретам, се додека се легални, се додека има легални места на кои се дозволени ќе пушам, можеби излезот за Светко и останатите негови другарчиња е криминализација (забрана ) за производство и употреба на цигари. Толку овде

Добро бе луѓе вие навистина од дрвата не може да ја видите шумата. Во ред признавам помалку може и претерувам со живописноста во моите постови, ко шо би рекол Конкрит, ама тоа се должи на следново. Јас обично, ко шо знаете, си пердашам чуваши кои смрдат по Македонскиов форум и откако така наорлен ќе се бапнам на некој друг потфорум освен Историја, разберете дека сум сеуште под импресии од пердашењето монголоиди и си продолжувам во ист стил, иако нема чуваши пред мене! :icon_lol: И шо сеа? На некого му пречи шо не ме банираат админите? Епа шо да ви праам шо си иам еден админ дома :icon_lol: то ест цимери сме у недојдија! Шо да праам шо дури и теми ми имаат отварано некои членови (и не само обични членови) кои се воодушевуваат од моето пердашење чуваши? Шо да ви праам шо после секој втор мој пост уште три одобрувања во стилот: ТОООО СВЕТОВИДЕ ЕБИ ИМ МАМАТА НА ТАТАРИТЕ ГАДНИ следат од други членови. Некој не се сложува со стилот? Мора така! чувашката пропаганда е особено опасна сега, а тука има млади луќе во развој кои лесно можат да потпаднат под нивно влијание. Јас сум решен со сите сили да се борам тоа да не се случи. Шо да ви праам шо кај секој, апсолутно кај секој кој влегува во дуел со чувашите гледам мои идеи, то ест постовите им се во насока која јас претходно сум ја дал, а термините се мои? Шо да ви праам? Ако некој се чувствува многу паметен, то ест требаше да кажам паметна (си знае самата која е) де повелете обидете се затнете им ја муцката на чувашката гамад! Е ама за тоа треба малку повеќе во тимбата, оти таму треба да се напише малку повеќе од просто папагалско рецитирање на некакво срање шо сме го прочитале у некоја скрибаница на Коељо, или шо кур ти ја знам кој друг апсолутно небитен стихоклепец. Таму треба да се размисли со тимбата! Таму треба оригинална мисла. Тоа не е лесно знам бесполезници.
Повторно, јавно се извинувам, море шо има да се извинувам бе кој ве врти! Си кажав шо имав за кажување дури и премногу се разобјаснував на некакви бесполезници.
пустинскалисицо уше од старт сакам ЈАВНО да ти кажам ни збор од кажаново не е упатено кон тебе. Тебе би сакал да те прашам што со луѓето кои работат во местата каде се уште е легално да се пуши? Не мислиш ли дека и тие заслушуваат здрава работна средина, без никотинскиот отров во воздухот?

Хмпф, тука имаше нешо од мене некој ми го избришал без објаснување. Ха бееее :icon_lol: Мда некои сознаниа се болни. Туку ај да продолжиме мислам дека сите шо требаше да прочитаат веќе прочитаа шо имав напишано.
пустинскалисица дали не мислиш дека и келнерите заслужуваат здрава работна средина? Оти у кафана е легално да се пуши, а ти викаш дека кај шо е легално, додека е легално ќе пушиш.

( едитирано од Д бич: мислењето ти е избришано од FortunE, и да имаш објаснување за истото! )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom