Психијатри и психолози

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Психи-јатрија,Психо-логија.Психа=душа.Науки за душата кои што ја негираат душата.Пази каква нелогичност,двете науки произлегуваат од Дарвиновата теорија на еволуција.Која што пак тврди дека ние луѓето сме бездушни животни со потекло од мајмун.Значи основата(името) им е лажно,а па за понатаму воопшто муабет да не правиме.
ондак да ти вратам на овој пост
Психологијата е наука што се занимава со проучување на психичкиот, т.е. душевниот живот на човекот. Нејзиното име доаѓа од грчките зборови [психи] што значи "душа" и [логос] што значи "наука" (изучување). Душевниот живот на човекот уште се нарекува "внатрешен живот" и се манифестира преку голем број психички појави.

не знам кај виде дека произлегуваат од дарвиновата теорија.
точно е дека дарвин има влијание врз психолошките школи,но не произлегува самата наука од неговата теорија

Pravnice напиша:
Незнам дали е соодветна темава,ама не најдов посоодветна, па тука ќе пишам. Колку кошта психијатар кај нас??? Онака да си отидеш да си легнеш и да си кажеш што си имаш да си кажеш.
500 денари една сеанса.
за почеток 2 се минимум за психијатарот да може да дознае се што ми е потребно,а за понатака се договарате накнадно.

ондак да ти вратам на овој пост
Психологијата е наука што се занимава со проучување на психичкиот, т.е. душевниот живот на човекот. Нејзиното име доаѓа од грчките зборови [психи] што значи "душа" и [логос] што значи "наука" (изучување). Душевниот живот на човекот уште се нарекува "внатрешен живот" и се манифестира преку голем број психички појави.

не знам кај виде дека произлегуваат од дарвиновата теорија.
точно е дека дарвин има влијание врз психолошките школи,но не произлегува самата наука од неговата теорија
Добро наука за душата,како таа наука ќе одреди дали мојата душа е болна(пошто спаѓа под термин медицина или се лажам?), ќе ми измери пулс,температура или ако ми е скршена ќе ми ја стават во лонгета мојата душа.И на крај колкаво е Дарвиновото влијание,зошто неговата теорија на еволуција во нејзината основа тврди дека човекот е бездушно животно со потекло од мајмун.

е дали сеансата трае саат или повеќе не знам.
највероватно зависи од психијатарот.

Значи Магде ти учиш факултет за да бидеш рамо на плачање на они луѓе кои не се во можност да најдат пријатели на конвеционален начин, а имаат екстра кеш?

Добро наука за душата,како таа наука ќе одреди дали мојата душа е болна(пошто спаѓа под термин медицина или се лажам?), ќе ми измери пулс,температура или ако ми е скршена ќе ми ја стават во лонгета мојата душа.И на крај колкаво е Дарвиновото влијание,зошто неговата теорија на еволуција во нејзината основа тврди дека човекот е бездушно животно со потекло од мајмун.
1)извршил силно влијание врз британската и американската функционална психологија,укажувајќи на разликите во прилагоденоста меѓу припадниците на ист вид,ги поставил темелите на диференцијалната психологија,од која потекнува тестирањето на способности и особините на личноста.

2) го поттикнал развојот на зоологијата,особено на лабалаториското истражување со животни.тие истражувања станале темел за изведувањето на основните законитости на психичлкиот живот од страна на функционалистите и бихевиористите.

3) пишувал за психичкиот живот на животните и човекот.
во третиот и четвртиот дел од Потекло на видовите ги споредувал душевните способности на човекот и животните,а во петтиот човековите интелектуални способности во праисторијата и цивилизираните општества.
Во психологијата особено значење има неговата книга “изразување на емоциите кај жовекот и животните“ во која го објаснува потеклото и развојот на емоционалното реагирање.
со тоа го намалил огромниот јаз меѓу животните и човекот.

наместо на дарвиновата теорија да гледате само како на теорија од која мајмунот постанал човек,и да зборите на памет,убаво би било малце да се распрашате и да не бидете толку ограничени.

THE_CHOSEN_ONE напиша:
Значи Магде ти учиш факултет за да бидеш рамо на плачање на они луѓе кои не се во можност да најдат пријатели на конвеционален начин, а имаат екстра кеш?
рано ми е да ги гледам работите низ призма на пари,сега ми е важно да завршам факултет за да можем да им помогнам на луѓето да ги совладаат своите внатрешни конфликти.
парите доаѓаат со квалитетот:)

1)извршил силно влијание врз британската и американската функционална психологија,укажувајќи на разликите во прилагоденоста меѓу припадниците на ист вид,ги поставил темелите на диференцијалната психологија,од која потекнува тестирањето на способности и особините на личноста.

2) го поттикнал развојот на зоологијата,особено на лабалаториското истражување со животни.тие истражувања станале темел за изведувањето на основните законитости на психичлкиот живот од страна на функционалистите и бихевиористите.

3) пишувал за психичкиот живот на животните и човекот.
во третиот и четвртиот дел од Потекло на видовите ги споредувал душевните способности на човекот и животните,а во петтиот човековите интелектуални способности во праисторијата и цивилизираните општества.
Во психологијата особено значење има неговата книга “изразување на емоциите кај жовекот и животните“ во која го објаснува потеклото и развојот на емоционалното реагирање.
со тоа го намалил огромниот јаз меѓу животните и човекот.

наместо на дарвиновата теорија да гледате само како на теорија од која мајмунот постанал човек,и да зборите на памет,убаво би било малце да се распрашате и да не бидете толку ограничени.
Се супер тоа, него не ми одговори како се поставува дијагноза ако ми е скршена душата,и како ќе ја сместат во лонгета.Дали психијатарот можи да ја види мојата душа да процени дали ми е здрава или болна.

Се супер тоа, него не ми одговори како се поставува дијагноза ако ми е скршена душата,и како ќе ја сместат во лонгета.Дали психијатарот можи да ја види мојата душа да процени дали ми е здрава или болна.
знаев дека нешто забораив да ти пишам:)
кога одиш на психијатар/психолог најубаво е да му кажеш се што ќе ти дојде на памет,без никаква цензура,без срам итн.
психијатарот е обучен да увиди што ти се врти низ психата,да види каде лежи твојот проблем(во денешно време сите имаат психички кнфликти,така да џабе ќе се трудиш да ми реплицираш дека ти немаш психички проблем):)
проблемот што го имаат повеќето луѓе не може да се увиди од самите индивидуи,затоа е потребен некој да ти каже што всушност е твојот проблем,некој што знае да го најде тој дел од твојата психа,(а не зборам за вана би психолозите)и секако има начини како да го надминеш сето тоа,како да го решиш проблемот.
секако дека душата нема да ти ја стават во лонгета или гипс,душата се лечи пред се умствено,а психијатрите ти кажуваат кон што да го насочиш својот ум,кон што да ја насочиш психата.

инаку да докажуваш душата дека постои е исто како да докажуваш дека постои љубов,дека постои господ,дека постои воздух..никој не видел ништо од тоа,а сепак знаат дека постои,нели.

сепак,ти препорачвам да бидеш помалку скептичен околку овие професии,можеш и да пробаш да посетиш некој од нив за чисто да видиш како функционираат.

знаев дека нешто забораив да ти пишам:)
кога одиш на психијатар/психолог најубаво е да му кажеш се што ќе ти дојде на памет,без никаква цензура,без срам итн.
психијатарот е обучен да увиди што ти се врти низ психата,да види каде лежи твојот проблем(во денешно време сите имаат психички кнфликти,така да џабе ќе се трудиш да ми реплицираш дека ти немаш психички проблем):)
проблемот што го имаат повеќето луѓе не може да се увиди од самите индивидуи,затоа е потребен некој да ти каже што всушност е твојот проблем,некој што знае да го најде тој дел од твојата психа,(а не зборам за вана би психолозите)и секако има начини како да го надминеш сето тоа,како да го решиш проблемот.
секако дека душата нема да ти ја стават во лонгета или гипс,душата се лечи пред се умствено,а психијатрите ти кажуваат кон што да го насочиш својот ум,кон што да ја насочиш психата.

инаку да докажуваш душата дека постои е исто како да докажуваш дека постои љубов,дека постои господ,дека постои воздух..никој не видел ништо од тоа,а сепак знаат дека постои,нели.

сепак,ти препорачвам да бидеш помалку скептичен околку овие професии,можеш и да пробаш да посетиш некој од нив за чисто да видиш како функционираат.
Значи ако јас хипотетички немам никаков проблем треба да отидам на психијатар, за тој да види во својата кристална топка и да ми го најди мојот проблем.Инаку сакам да знаеш дека знам од искуство што се овие две шарлатански нешта наречени науки.Инаку добра им е филозофијата дека на сите нешто ни фали и за сите има соодветна легална дрога која што можат да ја препишат на рецепт.Хероинот е синтетизиран во почетоков на 20 век како лек за зависниците од опиум(кој што психијатрите го давале),потоа се увидело дека хероинот е неколку пати појак и подеструктивен од опиумот.Значи благодарение на таа наука ние денес ја имаме една од најдеструктивните дроги во нашево опшество од која што не можиме така лесно да се откачиме.После втората светска војна американската армија од големите фармацевски компании нарачува лек(дрога во анг.јазик овие две нешта се пишуваат со еден ист збор)за да креираат супервојник.Човек без страв,вина,грижа на совест итн па на сцена се појавува ЛСД.Експерименталните тестови врз војниците со оваа дрога не ги даваат посакуваните резултати, па армијата ја повлекува својата нарачка.Потоа оваа дрога е пуштена на црно на слободниот пазар, затоа што дрогата е веќе произведена и зошто тоа да не се искористи,што им е гајле нив за таму некои и си мизерни луѓе кои што се трујат со оваа дрога.

Ете така тие ја лечат човековата душа.

Значи ако јас хипотетички немам никаков проблем треба да отидам на психијатар, за тој да види во својата кристална топка и да ми го најди мојот проблем.Инаку сакам да знаеш дека знам од искуство што се овие две шарлатански нешта наречени науки.Инаку добра им е филозофијата дека на сите нешто ни фали и за сите има соодветна легална дрога која што можат да ја препишат на рецепт.Хероинот е синтетизиран во почетоков на 20 век како лек за зависниците од опиум(кој што психијатрите го давале),потоа се увидело дека хероинот е неколку пати појак и подеструктивен од опиумот.Значи благодарение на таа наука ние денес ја имаме една од најдеструктивните дроги во нашево опшество од која што не можиме така лесно да се откачиме.После втората светска војна американската армија од големите фармацевски компании нарачува лек(дрога во анг.јазик овие две нешта се пишуваат со еден ист збор)за да креираат супервојник.Човек без страв,вина,грижа на совест итн па на сцена се појавува ЛСД.Експерименталните тестови врз војниците со оваа дрога не ги даваат посакуваните резултати, па армијата ја повлекува својата нарачка.Потоа оваа дрога е пуштена на црно на слободниот пазар, затоа што дрогата е веќе произведена и зошто тоа да не се искористи,што им е гајле нив за таму некои и си мизерни луѓе кои што се трујат со оваа дрога.

Ете така тие ја лечат човековата душа.
Ако не осеќаш дека имаш некој проблем,нема воопшто да одиш на психолог.
Ако пројавуваш знаци на шизофренија,раздвојување на личност,депресија,параноја итн,ќе бидеш упатен на психијатар,он е тој што ти ги дава тие дроги и лекови за кои толку протестираш.
Сепак,лековите не се даваат без причина,сигурно не зашто на психијатрите така им текнало.
Без тие лекови си опасен за себе и околината,можеш да нападнеш некого,никој не гарантира дека нема да хлуцинираш дека некој те брка и дека нема да посакаш да убиеш некој,мислејќи дека он сака да те убие и сл.
Може да халуцинираш дека некоја болест те нападнала,па да се самоубиеш.
Затоа заболените се смируваат со овие лекови,одат на терапии итн.
Замисли што би се случувало без лековите.

Инаку психолозите се тие што ќе ти дадат само совет,ќе ти ја најдат маката итн,ќе се занимаваат со твојот ум,со твојата душа,со твојата психа.Психолозите НЕ даваат лекови од причина што немаат завршено медицина,и не се обучени за тоа.

Точно е лековите не се даваат без причина, се даваат за да се зголеми профитот за големите фармацевски концерни.Него остај тоа дали го прочита тоа што го напишав за хероинот и ЛСД?Психијатрите го создадоа хероинот како замена или лек за зависниците од опиум.Сега еден век подоцна имаме нов лек или замена за хероинот кој што се вика метадон.Не дај боже еден век после нас ќе имаме нова дрога замена за метедонот.Ако тоа стварно ни се случи оваа цивилизација не ја заслужува оваа планета која што е од Бога дадена.

Childhood "Psychiatric" Disorders—Good Business, Bad Medicine
LOS ANGELES — Increasing concern amongst primary care physicians about the millions of children prescribed addictive, speed-like stimulants for Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), prompted a new publication, Psychiatry: Harming In the Name of Healthcare. Published by the Citizens Commission on Human Rights International (CCHR), a leading international mental health watchdog, the booklet spotlights the enormous pressure on general practitioners, pediatricians and others, to unquestionably accept psychiatric diagnoses and prescribe mind-altering drugs.
Professor William Carey, pediatrician at The Children's Hospital of Philadelphia, says, "The current ADHD formulation, which makes the diagnosis when a certain number of troublesome behaviors are present and other criteria met, overlooks the fact that these behaviors are probably usually normal."
Since 1995, the United Nations International Narcotics Control Board has warned governments to exercise "utmost vigilance" in order to prevent the "over-diagnosing" of attention deficit disorders and the "medically unjustified treatment" of them. The number of children diagnosed with ADHD has skyrocketed since the 1990s. So have the sales of stimulants prescribed for it, yielding $1 billion a year. The booklet discusses how the practice of prescribing cocaine-like drugs to children is very far removed from conclusive science, despite saturation advertising to the contrary.
Dr. Fred Baughman, Jr., a pediatric neurologist, says, "With no physical abnormality in the 'ADHD child,' the pseudo-medical label is nothing but stigmatizing, and the unwarranted drug treatment that invariably follows, a physical assault. The 'medication' typically prescribed for ADHD and 'learning disorders' is a hazardous and addictive amphetamine-like drug."
Today, the mental health treatment of our young can be a life or death gamble and, given the growing number of fatalities, a roll of the dice not to be taken lightly. In the last two years, at least four children have died from cardiac problems caused by psychotropic drugs or from the toxic reactions from their over-prescription. The youngest was aged seven.
Reports of school personnel threatening parents with charges of medical neglect or child expulsion if they refuse to drug their child, has also led to six states—Connecticut, Colorado, Illinois, Minnesota, Oregon and Virginia—enacting laws prohibiting this abuse. Another 13 states have introduced similar laws, and in May, the U.S. House of Representatives passed the Child Medication Safety Act of 2003 by a vote of 425 to one that bans schools from forcing parents to drug their children as a requisite for educational services.
General physicians have been unwittingly caught up in what many call, "the ADHD gravy train." In 1998, a concerted effort was made by psychiatrists to garner support from physicians. Influenced by the World Psychiatric Association and the National Institute for Mental Health (NIMH), the World Health Organization produced a "Mental Disorders in Primary Care" kit to make it easier for primary care physicians to diagnose mental illness, using checklists of symptoms. Today, general practitioners prescribe more than 70 percent of some psychotropic drugs.
The problem is not limited to the United States. On July 3, 2003, The Holland General Daily reported that new guidelines will prohibit general and family practitioners from prescribing Ritalin to children, as it is estimated that three quarters of children have been wrongly diagnosed with ADHD.
Harming in the Name of Healthcare provides examples of misdiagnosis, such as a young Florida boy diagnosed with ADHD who was kept on a stimulant and other psychiatric drugs for several years. Through proper medical examination, it was eventually found that he suffered from a colon blockage. Once properly diagnosed and treated, the boy's behavioral problems disappeared.
Ms. Jan Eastgate, International President of CCHR, says, "Psychiatry is a system that treats symptoms only, and neglects and even invalidates the very foundation of medicine itself, namely full and searching physical examinations for underlying physical illnesses. The booklet was written for doctors who question the merits of such a system, who would like to better understand how this situation came to be, and who want to not only explore the alternatives, but put real physical medicine back in the driver's seat."
The publication specifically identifies psychiatry's billing bible, The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) for the pervasiveness of mental health thinking in primary care medicine today. In their 1997 book Making Us Crazy, Professors Herb Kutchins and Stuart A. Kirk say that the transformation of psychiatry's diagnostic manual is a "story of the struggles of the American Psychiatric Association to gain respectability within medicine and maintain dominance among the many mental health professionals."
However, Dr. Baughman warns physicians against relying upon the DSM: "In calling ADHD an abnormality/disease, without scientific facts, the psychiatrist knowingly lies, and violates the informed consent right of both patient and parents. This is de facto medical malpractice. I urge all physicians to remember, 'No demonstrable physical or chemical abnormality, no disease!'"
извор Граѓанска комисија за човекови права (американска НВО).

Точно е лековите не се даваат без причина, се даваат за да се зголеми профитот за големите фармацевски концерни.Него остај тоа дали го прочита тоа што го напишав за хероинот и ЛСД?Психијатрите го создадоа хероинот како замена или лек за зависниците од опиум.Сега еден век подоцна имаме нов лек или замена за хероинот кој што се вика метадон.Не дај боже еден век после нас ќе имаме нова дрога замена за метедонот.Ако тоа стварно ни се случи оваа цивилизација не ја заслужува оваа планета која што е од Бога дадена.
Навистина?
Зошто тогаш земаш антибиотик кога имаш грип?
Зошто пиеш парацетамол кога имаш температура?
Зошто не чекаш само од себе да помине?

Истата логика се применува и кога станува збор за психолошки пореметувања.
Или шизофреникот треба да се остави без анти-психотици. Суцидалниот депресивец без анти-депресиви?
А, аргументот околу херониот, метадонот и сл...Прогрес и учење од грешките. Си слушнал за тоа?

На пример, користеле кокаин како анестетик на почетокот, затоа што не му ги знаеле нус-појавите. Откако ги откриле, ја забраниле неговата употреба. Обид и грешка принцип.

Човештвото го нема сето знаење одеднаш, туку учи постојано. Така е и со лековите. Метадонот била најдобрата опција достапна во тој момент. Сега неговата употреба е ставена на ревизија. Наскоро ќе искочи негова замена и се така.

Да стои и позната е приказната со фармацевстките компании. Но, само поради тоа, едноставно не можеш да ја негираш потребата од медикаменти, како ни нивната ефективност.

Баш ме интересира едно прашање. Нели психијатрите си имаат свои ординации каде им помагаат на своите пациенти да си ги решат проблемите, вршат психоанализи итн. Моето прашање е дали може на тој начи да работат и психолозите?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom