Психијатри и психолози

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Од секогаш ме интересирале вакви работи и имам читано за ова...Доста луѓе не ги разграничуваат овие два поима иако се различни. Заедничкото нешто е што и психијатрите и психолозите се занимаваат со психата на човекот, но сепак психијатрите ги дијагностицираат и лекуваат психичките заболувања ( шизофренија, депресивна психоза, деменција...), а психолозите помагаат во решавањето на проблемите во нормална-здрава психичка состојба. Значи тоа се сосема две различни струки, што кај нас во Македонија за разлика од другите земји се ретко ценети.

znaci edinstven nacin da se stane psihijatar e da se zavrsi medicina?e kaj moze?ne moze prvo psihologija pa postdiplomsi na psihijatrija?????au pa ja ke pratam pismo do precedatelot ako treba da mi dozvoli,ne mozam da ucam medicina jas:)

Ного ме влече да студирам Психологија, интересно ми е некак ме влече.
Мош ке биде некој ден :)

more kako bi se optegnal na nekoj kauc i da se istresam od sve sto mi e sobrano.....
:)))))))))))))

Psiholozi se bavat so razreshuvanje na emocionalni/dushevni bolesti po pat na razlichni tehniki i metodi bez upotreba na medikamenti kako olesnitelen faktor vo razresuvanje na problemot na pacientot.
Tolku znam, na sum upaten u psihijatrija i ne mi se treska bezveze tuku ke ostaam na nekoj struchen da si kaze sto si znae za psihijatrite :)

За да бидеш успешен, потребно е да бидеш и по малку од двете...како би лекувал проблем ако не знаеш од што настанал или како би дијагностицирал болест ако не знаеш што ја предизвикува??
Но тоа не значи дека мора да бидеш подеднакво успешен...еве на пр. Фројд (кого го обожааавам) знаел дека со хипноза се доаѓа до причините за фобија, но самиот бил многу лош хипнотизер, ама затоа знаел да објасни добро, па го пренел тоа на неговите ученици, кои биле мошне успешни во хипнозата...

Јас планирам да студирам психологија, интересно е многу.
А психолог и психијатар резлично е да не пишувам многу како што наведоа сите погоре, психијатарот лекува болни луѓе со тешки психички болести им препишува лекарства и слично, а психологот работи со здрави луѓе кои имаат потреба да поразговараат и да добијат некој совет, едноставно да имаат пријателче на кое се ќе му кажуваат и кое нема да вика аха и мене истото ми се случи па да си продолжи со неговата прикаска :)

Психи-јатрија,Психо-логија.Психа=душа.Науки за душата кои што ја негираат душата.Пази каква нелогичност,двете науки произлегуваат од Дарвиновата теорија на еволуција.Која што пак тврди дека ние луѓето сме бездушни животни со потекло од мајмун.Значи основата(името) им е лажно,а па за понатаму воопшто муабет да не правиме.

znaci edinstven nacin da se stane psihijatar e da se zavrsi medicina?e kaj moze?ne moze prvo psihologija pa postdiplomsi na psihijatrija?????au pa ja ke pratam pismo do precedatelot ako treba da mi dozvoli,ne mozam da ucam medicina jas:)

patot e toj...samo neznam zosto sakas bas psihijatar koga polesno e psiholog. Kaj psiholozite lugeto odat najcesto po svoja volja...a dodeka kaj psihijatar najcesto gi upatuvaat drugi lekari...zaso veke ne stanuva zbor samo za psihta i dusata tuku si imaat problemi so funkcijata na nervite i mozokot, pa sea vidi ti so koj sakas poveke da se raspravas :smir:

Па така нешто ќе му дојде Македонецу... :) треба да ти го најдат патот за надвор... Проблемите се дело на потсвеста, па нека психологот биде тој што ке те ослободи од негативно влијание на потсвеста...

P.S. Менувам татко психолог, за татко електро - инжинер! :nesum: :pos2:

patot e toj...samo neznam zosto sakas bas psihijatar koga polesno e psiholog. Kaj psiholozite lugeto odat najcesto po svoja volja...a dodeka kaj psihijatar najcesto gi upatuvaat drugi lekari...zaso veke ne stanuva zbor samo za psihta i dusata tuku si imaat problemi so funkcijata na nervite i mozokot, pa sea vidi ti so koj sakas poveke da se raspravas :smir:
постот ми е прилично стар,пред да се запишам на психологија,ама дефинитивно психијатријата е поинтересна зашто се занимаваш баш со лица кои имаат најтешки психички заболувања,штета што само со медцина можеш да одиш на овие постдипломски студии,има и курсеви кои се надвор од нашиот факултет и си ги земаш на своја рака,се надевам ќе успеам ако не кај нас,негде во странство да завршам нешто од ова,амбиции имам до небо:)
не ми е да завршам нешто што ќе биде полесно,туку нешто што повеќе ќе го сакам,ќе ми биде поинтересно и попредизвикувачко за работа.

како и да е,има разлика од психолог и психијатар,психолозите испитуваат а психијатрите лечат со апчиња.

има разлика од психолог и психијатар,психолозите испитуваат а психијатрите лечат со апчиња.
Да првите испитуваат карактер на лабараториски стаорци,вторите дилаат дрога за големите фармацевски компании.

Да првите испитуваат карактер на лабараториски стаорци,вторите дилаат дрога за големите фармацевски компании.
имаш аверзија кон психијатри и психолози?
сметаш дека не се компетенти?

имаш аверзија кон психијатри и психолози?
сметаш дека не се компетенти?
Па сметам дека не се компетентни сега ќе прашаш зошто,прочитај го мојот пост погоре за основите или имињата на овие две таканаречени науки.

Незнам дали е соодветна темава,ама не најдов посоодветна, па тука ќе пишам. Колку кошта психијатар кај нас??? Онака да си отидеш да си легнеш и да си кажеш што си имаш да си кажеш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom