Протести на средношколците во Струга

• Креатор на темата Креатор на темата G e G o
  • Време на започнување Време на започнување
Не мора да значи дека ако учат во иста смена и албанци и македонци ке има соживот . Пак македонците се дружат со македонци , албанците со албанци . И + секаде во македонија кадешто има и македонци и албанци тие учат во различни смени . Зошто струга да е исклучок . И не е работа да одиш на школо со полиција пред влезот . Па не одиш во затвор . fmi рече дека треба да се стават 2-3 професори . Ибрахим темо и Нико нестор(сметајте ги како исто школо зошто имаат исти влез и двор,само раководството е различно) е едно од најголемите средни училишта во македонија . Маса е во прашање не тепачка 1 на 1 , за 2 професори да можат да смират .

Треба едно нешто да разберете ... деца неможе туку така да прават вакви нереди, доколку не се поттикнати и подбоцнати од некого. Не ги преценувајте, прават тоа што им е кажано. Јас да не беше форумов немаше да знам дека имало нереди, дека тоа јас што можам да го видам по градов е млади луѓе кои се поздравуваат, разговараат, пијат кафиња, се дружат. Значи, само таму тоа се случува и не се разботи за некоја нетрпеливост и личен проблем меѓу средношколците.
Иначе Геџо, за кои Албанци зборуваме тука ... за тие од Албанија? Исти се сите и ако кажуваш дека се животни, кажи му го тоа и на другарот со кого пиеш кафе. Неможе да делиш, а сепак да генерализираш. А дека си од тука, најдобро можеш да знаеш што се случува и да пренесеш тука ... појди до полиција и прашај ги таму што се случува. Самите ќе ти кажат дека ова не е дело на децата.

Треба едно нешто да разберете ... деца неможе туку така да прават вакви нереди, доколку не се поттикнати и подбоцнати од некого. Не ги преценувајте, прават тоа што им е кажано. Јас да не беше форумов немаше да знам дека имало нереди, дека тоа јас што можам да го видам по градов е млади луѓе кои се поздравуваат, разговараат, пијат кафиња, се дружат. Значи, само таму тоа се случува и не се разботи за некоја нетрпеливост и личен проблем меѓу средношколците.
Иначе Геџо, за кои Албанци зборуваме тука ... за тие од Албанија? Исти се сите и ако кажуваш дека се животни, кажи му го тоа и на другарот со кого пиеш кафе. Неможе да делиш, а сепак да генерализираш. А дека си од тука, најдобро можеш да знаеш што се случува и да пренесеш тука ... појди до полиција и прашај ги таму што се случува. Самите ќе ти кажат дека ова не е дело на децата.

Апсолутно се согласувам...Политика и бизнис со обезбедување...тоа е целта, за сега...А подоцна, плодна почва за федерализирање ( на долгорочен план ).

Во право си . Во градов таква е ситуацијата . Ама на школо е друга песна . Се прашувам зошто?

Во право си . Во градов таква е ситуацијата . Ама на школо е друга песна . Се прашувам зошто?

За жал ние обичните смртници тоа никогаш нема да го дознаеме. Само се надевам дека нема да испадне како што ќе биде полошо за нашата иднина.

@Дивајн
Албанците кои толку многу ги браниш дури и кога знаат дека некој од нивните е виновен, застануваат во негова одбрана. Си можела барем тоа да го научиш од нив. А тие шарени приказни како треба соживот и дружење да идеш да им ги кажеш на Македонците во Тетово... ако успееш да ги најдеш.
И зашто се правиме слепи кога нивната намера е дури и повеќе од очигледна. Точно не треба да се генерализира и да ги ставаме сите албанци во ист кош, ама повеќето се дефинитивно против Македонија.

Пропагатор, јас никого не бранам како прво.
А како второ, како што кажав, јас соживот тука во Струга гледам и има. Поединци се тие кои имаат црви во газовите и се родени да прават бељи.
Се надевам дека бев појасна.

pozdrav za Divajn!milo mi e sto za prv pat gledam edna zenska logika daleku od nas maskite da bide tolku objektivna i realna(iskreno nemas balkanska kultura).

samo sakav da kazam deka i jas sum eden GOLEM protivnik za radeluvanje po etnicka smena ili skolite u opsto ako ke pocneme so toa togas nema da prestanuva do celoto razdeluvanje!zad ova situacija stoi edna fundamentalna politika na koi celta mu e ne samo radeluvanjeto na skolite tuku razdeluvanjeto na struga vo 2 opstini!jas istotaka veruvam deka kako albancite,mnozinstvo se i makedoncite vo struga za da ne ima vakvi razdeluvanja.

minatata nedela koga makedonskite ucenici protestira, se sluci nesto interesno, dokoga se vrativ doma gledav nekolku zeni makedonki i albanki,stari komsii koi sekogas se pomagaat megusebno koga pravat ajvar:) i takvi raboti saka da se sobirat i da odat pred opstina i da kazat pred kamerite deka nie ne sakame vakvi razdeluvanje i vednas da se prestane so toa.
istotaka jas (kako i mnogu drugi) familjarno se poznavam so mnogu makedonci koi se moi drugari, ili drugari na moite roditeli, koi ne napravat nikakva razlika i koi znaat posle rabota da piat edno kafe zaedno.

da znaat i site drugi tuka deka Struga sekogas bil primer vo Makedonija vo meguetnickite odnosi. jas licno gi poznavam site tie lazni 'junaci i heroi' makedonci i albanci koi sakat razdeluvane i koi mozat da bidat vlijani, tie se kategorija ne luge koi se 80% nepismeni, na koi mnogu mu fali familjarnoto vospituvanje, i se tie sto od zivotot ne gledat nikakva perspektiva.

jas mu apeliram i na drugite makedonci koi site velat deka imame drugari albanci vaka taka i pak recenicata go zavrat so Albanci, da se protiv ovie idei za razdeluvanje i protiv Struga-Erusalim!

За кој прам муабет :) не за тие од албанија за тие што слегле од планина и за тие што 2 години седат во двособен стан швајцарија и работат од 7 до 7 и кога идат овде мислат дека го фатиле госпот за јајца .... шетам со девојка ми по кеј и слушам од позади некој свирка и вика " ој шакира " и те гледа како најголем душман да му си мислам дека нема потреба појќе да кажвам за кој прам муабет сите знаеме кој и што се

Не е во ред да се ставаат сите во исти кош ама и тие нас не редат во исти кош

За кој прам муабет :) не за тие од албанија за тие што слегле од планина и за тие што 2 години седат во двособен стан швајцарија и работат од 7 до 7 и кога идат овде мислат дека го фатиле госпот за јајца .... шетам со девојка ми по кеј и слушам од позади некој свирка и вика " ој шакира " и те гледа како најголем душман да му си мислам дека нема потреба појќе да кажвам за кој прам муабет сите знаеме кој и што се

Не е во ред да се ставаат сите во исти кош ама и тие нас не редат во исти кош

Значи GeGo, според тебе прв чекор е етнички смени во школите, па етнички делови на кејот, улиците, градот или пак кејот ќе го користат Албанците од 08-14 часот, а Македонците од 14-22 и така се до недоглед...Што ќе биде следното ?
Проблемот со таа нетрпеливост во училиштата мора да се реши, а не да се заобиколува ! Ако само моментално се заобиколи ништо не правиме, еднаш пак ќе се сретнеме со истиот проблем...Трајно решение му е мајката, решение во кое активно ќе учествуваат т.н. „ завојувани страни„ учениците. Се друго е импровизација, која е толку краткорочна и непродуктивна.:toe: Јас се надевам, дека ќе се изнајдат сили да се надмине тоа несогласување.

Добро бе како можеа до лани да учат заедно без никакви разлики? И сега оп им текна сакаме етнички смени. Ајде те молам... Се ова е масло на политиката, некој некаде подбуцнува за да се направи настанатата состојба. Протестирале... не се тие криви, крив е оној што незнае да го организира соживотот и подлегнува на ситни провокации.

.... шетам со девојка ми по кеј и слушам од позади некој свирка и вика " ој шакира " и те гледа како најголем душман да му си ...

Ај не лажи, ти си под влијание на политичка пропаганда. Не е можно Албанците да ти дофрлувале на девојкати, чекајќи ја само твојата реакција, која доколку ја имало, сега ќе имаше трајна тетоважа на мевот.
Не е фер со вакви и слични лажни обвинувања да го уништуваш соживотот!

Значи GeGo, според тебе прв чекор е етнички смени во школите, па етнички делови на кејот, улиците, градот или пак кејот ќе го користат Албанците од 08-14 часот, а Македонците од 14-22 и така се до недоглед...Што ќе биде следното ?
Проблемот со таа нетрпеливост во училиштата мора да се реши, а не да се заобиколува ! Ако само моментално се заобиколи ништо не правиме, еднаш пак ќе се сретнеме со истиот проблем...Трајно решение му е мајката, решение во кое активно ќе учествуваат т.н. „ завојувани страни„ учениците. Се друго е импровизација, која е толку краткорочна и непродуктивна.:toe: Јас се надевам, дека ќе се изнајдат сили да се надмине тоа несогласување.

Не викам дека делењето е решение ама само за информација дримот ја дели Струга буквално само чаршијата е заеничка
Викаш нешто треба да превземиме ..... што ?
Ги делат децата уште од градинка па после им текнало во средно ќе се заедно :P баш тогаш им се "мувите" во глата и се чудите што има проблеми . Јас не учев нико нестор не можам да кажам како е тамо ама другариве многу добро ми имаат опишано како беше тамо .
Си одат од на школа а зад нив 10 души и им се пуштаат да ги тепаат , до на суд работата другарите мој јадеја кривична пријава и за малце не ги избркаја од на школа а нив ништо ..... кај е правдата ? или малцинство се оправдано е да прават што сакаат

Добро бе како можеа до лани да учат заедно без никакви разлики? И сега оп им текна сакаме етнички смени. Ајде те молам... Се ова е масло на политиката, некој некаде подбуцнува за да се направи настанатата состојба. Протестирале... не се тие криви, крив е оној што незнае да го организира соживотот и подлегнува на ситни провокации.

Ај сврти неколку страни назад ке видиш дека од секогаш се тепале и дека не е од лани проблемот .... со години е , а пред 4-5 години тие сакаа етнички смени ама не беше одобрено ама сега се сврти кругот на децата им е преку глава

Ај не лажи, ти си под влијание на политичка пропаганда. Не е можно Албанците да ти дофрлувале на девојкати, чекајќи ја само твојата реакција, која доколку ја имало, сега ќе имаше трајна тетоважа на мевот.
Не е фер со вакви и слични лажни обвинувања да го уништуваш соживотот!

Јас под политичка пропаганда :pos2:
Ме заболе таквото ти дали ќе ме вервиш или не јас кажав моја случка а има без број такви провокаци од нивна страна

П.С пак ќе нагласам дека не се сите исти и дека и дека и ние не сме цвеќиња прам муабет за одредени "случаи" кој стружани многу убо си знаат кој се и што се

fmi не забегувај со баба и дедо, се работи за средно училиште за деца од 15-18 години. А, тоа што кажуваш за обезбедување...тука лежи зајакот...знаеш каков бизнис е тоа, нели? А, што ќе ти обезбедување во школо каде се е мирно и нема проблеми ? ОК, ќе направиме проблеми подбуцнувајќи ги децата да се тепаат, за да може мојата агенција да се вгнезди и да го обезбедува школото...просто како грав:toe: . А кој ќе го плаќа обезбедувањето, па се знае родителие, за доброто на своите деца.
Па добре и ние плаштаме по 30 ден на дете за месец.Секи ке плати 30 ден на месец за своето дете.Па на тиja деца на кои родителите немат работа и пари ,за нив да биде платено от школуто или от обштината.

Офтопик: 1307, ќе ти менам титл :) Или потпис... За да не се бунет љуѓево :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom