ПРОТЕСТ НА УКИМ!

Јас ке ве подржам ако се борите за безплатно кафе за студентите ... Срамота е на толку пари шо ви ги земат за да студирате да ви наплаќат кафето . Сериозен сум .. бар во кафетерите по факултети нека е безпари .. И онака 90 % од студентите кои ги знам претежно таму киснат :) И јас киснев ко бев студент ... а сега веке со магистерската морам кафе дома да си пијам :) :)

А да и имам една клаузула шо мислам исто така дека е важна ... Новинарство да се одцепи како оделен факултет за НОвинарство и Односи со јавност ... НЕМА НИКАКВА СМИСЛА ДА Е ПОД ПРАВЕН . Додајтего ова и ве подржвам одма . Дури и транспаренти сам ке си напрам за протести .

И уште едно нешто ...Подобрување на условите во студенските домови и градење на нови !!! КАцитетот на постоечките е премал мора да се признај .

е сеа моментот е да не останеме само глувонеми луѓе шо дебатираат по форуми.ве очекувам сите да дојдете и заедно да се избориме за нашите права.колку повеќе луѓе има толку посериозно ке се свати работата и ке ни се обрне внимание!!
11 часот пред својот факултет
13 часот пред ВЛАДА

ok vi e zamislata ama uste bolje e 11 saat pred fax i site faxovi da idat po ulica do vlada so toa so ke se zatne se i da se obrne malce vnimanie. da se odi organizirano. na primer od ovaa strana masinski, elektro, pedagoski, i tehnoloski od drugava drugite faxovi top bi bilo

Мислам дека е лошо испланирано, од старт губите околу 5.000 студенти од Економски затоа што ни е колоквиумска недела :raz:

pa sto ako vi e kolokviumska nemoj da mi kazes deka ucite 24 sata i deka nemozete da odvoite 2 saata i mesto na kafe da dojdete da se borite za svoite prava

pa sto ako vi e kolokviumska nemoj da mi kazes deka ucite 24 sata i deka nemozete da odvoite 2 saata i mesto na kafe da dojdete da se borite za svoite prava
Хехе... кога имаме колоквиумска недела немаме време за дишење, камоли за кафе :)

Без разлика за што се протестира мора да се поддржат студентите.Секој кој бил студент и кој моментално е,знае каква е ситуацијата со студентите и нивните права.Јас не ги разбирам некои кои се или биле студенти да речат дека не поддржуваат студентски протест.Истите не го заслужиле или не го заслужуваат статусот студент!Промените почнуваат од нас,ама ако сме сложни во било што,со вакви деструктивци ни протест ни ништо.

наумче ај плс без такви оправдувања треба само барем саат да одвоиш!
и ја иам колоквиумска недела па иам време и за ширење на веста,и за забава,и за учење и за пишуење тука:smir:
очекувам од тебе како солидарен и свесен студент да собеереш другарчиња и да се појавиш.шо ке ти е колоквиумска недела ако немаш иднина?и пак ке кажам барем солидарноста нека работи,може ти јас и уште 2ца шо го читаат ова имаат кеш и не се соочуваат со горе наведените проблеми ама студенти сме мајке ми.треба да се држиме заедно .да се браниме и подржуваме ,а такви сме најсилни
поз

vakvi raboti ne se pravat preku forumi. a liquid tear da studirase na ekonomski mnogu dobro ke go sfatese naum sto saka da ti kaze deka gubite 5000 studenti. malce podobro da se organiziravte i da sakate stvarno da gi pokazete rabotite kakvi sto se trebSE site fakulteti dobro da bidat obavesteni i ORGANIZIRANI! ve podrzuvam i celosno se soglasuvam deka vreme e da se napravi nesto za da se podobri zivotot na makedonskiot student koj so zelba bi idel na faks a ne zatoa sto MORA no mislam deka fali organizacija i ima premnogu zagubeni dushi koi ednostavno neli,:toe: vrska nemaat za nisto sto se desava okolu niv . pozdrav:tapp:

БАРАЊА:

* Поголем буџет за високото образование!

(пари за ваучери, стипендии за пост-дипломците, бесплатни учебници, укинување на партиципацијата, студентски бенефиции, подобри услови во студентските домови...)
многу реални овоа барањава...

кои се тие ние вие ?
ние сме сите студенти хелоу.ја не сум ни постдипломец па ете се замарам сакам да помогнам,не ни живеам во дом па да ми сметаат условите и не ми е партиципацијата скапа зашо сум државна.заклучок?СОЛИДАРНА сум.и треба сите да бидеме.секој од нас треба да учествува затоа шо е дирекно поврзано со нас
нема тука некоја си кујзнае каква организација што стои позади ова,тоа е спонтано ,тоа сте студентите.и ти да си кажел ден на штрајк шо ке одговара за сите тој ке беше ама кај беше да кажеш?
ај доста со критики само ,барање игла у сено.се што се бара е барем да се дојде па и тоа ви сметало
ајде студенти:smir:

иначе мислам дека ова со колоквиумска недела дека ке има пред некој ден го објавија и одлучија.на сите факултети скоро е од 2ри до 10ти ноември.тие што го договарале датумот вајда не знаеле зашо одлуката за кол.недела е од сега.
затоа сите мили мои форумуџии место да пишуваме на форумот тој саат време ке го поминеме пред влада може така?

многу реални овоа барањава...
Доколку постот ти е циничен, земи ја поракава во предвид. Aко не, игнорирај ја.
Сите барања се минимални за да покријат едно достојно школување, бидејќи нели ,,Знаењето е сила, знаењето е моќ", а не е ноќ и полн паричник. Тебе може ти се нереални барањата затоа што не си свесен како се студира на запад. Да поминеш еден ден кај мене на факултет, ќе сфатиш во колку лоши услови учат на УКИМ. Некои немаат ни колоквиумска недела ни ништо... Само во Македонија, професор избркан од работа заради земање мито, се враќа повторно на работното место. Плаќаат некој си сојуз таму, кој организира журки во Б2 и тоа му е најголемиот работен ангажман. Комплетно реални барања, со комплетно реални можности, да се остварат ако сме сложни!

ако може тие грдите споменици на плоштад да ги праат или незнам цркви џамии може и да вложат во образованието односно во НАС.така?
и ништо не нереално.се е реално само треба да се проба:vozbud:

Доколку постот ти е циничен, земи ја поракава во предвид. Aко не, игнорирај ја.
Сите барања се минимални за да покријат едно достојно школување, бидејќи нели ,,Знаењето е сила, знаењето е моќ", а не е ноќ и полн паричник. Тебе може ти се нереални барањата затоа што не си свесен како се студира на запад. Да поминеш еден ден кај мене на факултет, ќе сфатиш во колку лоши услови учат на УКИМ. Некои немаат ни колоквиумска недела ни ништо... Само во Македонија, професор избркан од работа заради земање мито, се враќа повторно на работното место. Плаќаат некој си сојуз таму, кој организира журки во Б2 и тоа му е најголемиот работен ангажман. Комплетно реални барања, со комплетно реални можности, да се остварат ако сме сложни!
каде на балканов има бесплатно високо образование?
зошто барате ваучери кога е време на СВЕТСКА ЕКОНОМСКА КРИЗА(или тоа малце ви значи)?
тоа не се учебници туку стручна литература, таа стручна литература е 10 пати поскапа од учебниците, одкаде може државата со мал буџет во време на криза да ви обезбеди вас бесплатни учебници.
речете фала што колку толку барем владата се труди да ви помогне, ви даваат прст сакате цела рака. засрамете се, наместо да почнете да учите овдека организирате протести кои нажалост ви се поткрепени од очајната опозиција.

Присутен на протестиве. Али и да се исполнат некои од барањата и да се донесе конечен заклучок дека е успешен протестов, не треба да биде крај. Уште едни протести. Поголеми. Се дур не се покажеме ние студентите како сила која знае да бутка, сила која има моќ да се бунтува кога нешто не е во ред. Доста беше да прифаќаме како што ни даваат. Побарувањето за наше добро не е трошење време. И да не се успее, треба да се има мотив за повеќе сила, за поголеми протести. Штета само што живееме во Македонија. Силата е кај младите но во Европа. Кај нас младите се во кафичи...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom