Прости ми Татко мене "ГРЕШНИОТ"

• Креатор на темата Креатор на темата moveman
  • Време на започнување Време на започнување
1. Маструрбацијата е забранета работа...
3. Страсното водење љубов, исто така е забранета активност за верните...
5. Егзибиционизмот (поточно-„ексхибиционизмот„) е болест на душата човекова, која се изразува преку неразумно изложување на интимните делови од телото на погледи од другите луѓе. Да, тоа навистина е грев, на кој му треба лек, и тоа е грев кој подлежи за Судот Божји.
Не навлегувајќи во 2 и 4, би се осврнал на останатите.
Иако муабетот не ми беше дали е нешто од ова грев или не, се прашував дали верниците се постојано свесни дека Исус ги гледа додека ги прават сите тие 5 работи.
Сега околу 1, 3 и 5:
Ја може сум извитоперен, ама мислам дека мастурбирањето е прилично распространета (и здрава -прашај доктори) работа. Трга тензии, релаксира, а + и пријатно е. Пробај, мислам дека ќе ти се свиѓа.

Нестрасното водење љубов.... хммм... као оксиморон звучи... ОК, може и летаргично и меланхолично водење љубов е сигурно ОК, ама зарем стварно Исус има нешто против ако страсно водиш љубов со жена која неизмерно ја сакаш, а таа ти ја возвраќа љубовта со иста мера?!?! ... не е ваљда кога ти водиш љубов тоа да го правиш механички и со едно око на Исус?!?!

Егзибиционизмот беше ставен во токму во таков контекст. Ако ти знаеш дека Исус те гледа цело време, тогаш ти си егзибиционистот кој бесрамно ги покажува гениталиите (еректирани или млохави) пред други. Think about it!

Без никаква предумисла да навредам нечии религиозни чувства овде, сакам да го кажам следново: Исус те гледа кога какаш, кога **** некоја девојка, кога мастурбираш пред монитор, кога бараш фелацио од девојката или кога орално ја задоволуваш. Можеби ти, Мики, сето ова не го правиш, но јас сум сигурен дека поголемиот дел од самоизјаснетите верници овде го прават сето ова.

Ја с се прашував дали нив им е фрка додека го прават тоа знаејќи дека Исус будно ги гледа? Тоа прашував. Не дали е тоа грев или не е.

Ја с се прашував дали нив им е фрка додека го прават тоа знаејќи дека Исус будно ги гледа? Тоа прашував. Не дали е тоа грев или не е.

Еве што вели Исус (Господ Бог) за заедницата меѓу маж и жена, а воедно и за нивната телесна блискост:
„...Затоа, ќе остави човек татко и мајка и ќе се приближи до жената своја и ќе бидат обата едно тело...„. (Матеј, 19.5).

Дали е сега троа појасно? Внимавај на изразот „...едно тело...„, кој се однесува на телесната блискот! Према томе, ако Бог нешто одредил, а Црквата тоа (бракот) го благословила, каде е тука потребата од секирација? Зашто некој би се секирал за блискост која е и од Бога и од Црквата благословена? Нема потреба од никаков страв и срам...

А Бог ме знае каков сум и кога сум облечен и кога сум гол...

...А Бог ме знае каков сум и кога сум облечен и кога сум гол...

Фер. Тебе не ти е фрка, пошто викаш дека не мастурбираш и дека во сексот не манифестираш (ниту осеќаш) страст. Викаш дека какањето пред Исус не ти е проблем. Мислам дека ми е јасно за тебе.

Ајде сега да ги оставиме и другите христијани, доколку за тоа чувствуваат потреба, нели, тука да се искажат:

Дали ви е фрка што ве гледа Исус додека ги правите овие работи?

Gospel, за плукање, казната изнесува 50 Евра! (Ха-ха-ха!).

Ха ха ха...а знаеш ли Ти, колку ќе те „ опнат“ Тебе за „ какање какушки“??? Сето ова што си го напишал не претставува ништо друго освен „ какање какушки “ кое што нема никаква врска со Христијанството!!!!

Што мислиш Ти, секаде каде што ќе посакаш можеш да клекниш и да „ какаш“ ???

А што се однесува од одговорот кон твоето прашање, те го:

„.... И така, браќа, стојте и држете ги преданијата што ги научивите било преку нашето слово, било преку нашето послание...„. (Второ Павлово, 2.15).

Ха Ха Ха....и ти го прочита зборот ПРЕДАНИЕ и си рече го „ кутнав “ госпел, му ставив стих под нос и нема повеќе да ми прпа, така? ...само без да размислуваш што сакал авторот на текстот да ти пренеси!!!

Од брзање си заборавил, дури и да го ставиш името на Посланието каде што е запишан стихот. ( Втори Павлови посланија или Писма има неколку)

Но да почнеме со ред:

Вие православните тврдите дека освен Библијата го имате и преданието. Но во стихот што си го цитирал, апостол Павле вели : држете ги преданијата ....(а не преданието...)
Овдека станува збор за повеќе преданија. Но што во овој стих означува зборот предание? Дали преданието што го држат православните или нешто сосема друго?

Православните велат дека преданието е она што „усно“ е предадено на црквата од апостолите и светите отци. Или со други зборови, се она што не го запишале апостолите во Библијата, туку „ усно “ го пренеле на верните во Исуса Христа т.е. на црквата.

Во стихот од (2 послание на апостол Павле до Солунјаните 2:15) се вели: „ И така браќа, стојте и држете ги преданијата што ги научивте било преку нашето СЛОВО, било преку нашето ПОСЛАНИЕ.“

Би те запрашал, дали знаеш што значи зборот СЛОВО, а што зборот ПОСЛАНИЕ?

Зборот СЛОВО = БУКВА, ТЕКСТ, НЕШТО ШТО Е ЗАПИШАНО, НАПИШАНО, НЕШТО ШТО СЕ ЧИТА. (но во никој случај „усно “ кажано)
Зборот ПОСЛАНИЕ = ПИСМО, ФЕРМАН, ИСПРАТЕН ЗАПИС.

Значи со други упростени зборови, апостол Павле им вели:
Држете го она што ви го ПРЕДАДОВМЕ (јас Павле и останатите Апостоли) било преку нашето СЛОВО ( буква, текст, а во овој случај ги подразбира ЕВАНГЕЛИЈАТА кои што во тоа време се напишани и кружат помеѓу Црквите за верните да се поучуваат од нив, затоа што сеуште Библијата како целина не е канонизирана); било преку нашето ПОСЛАНИЕ или ПИСМО ( во Новиот Завет освен Евангелијата ги имаме и Посланијата или Писмата од Павле, Петар, Јован....кои што биле испраќани до сите цркви во тоа време и кружеле помеѓу црквите, за верните да се поучуваат од тие писма на апостолите, затоа што Библијата сеуште се пишувала и се надополнувала).

Апостол Павле и во едниот и во другиот случај ни препорачува да го држиме она што ни е Предадено, но запишано како Евангелие и Послание или Писмо, но во никој случај НЕ како што тоа го тврди Православието, дека освен Библијаат постои и „ усно“ предание и дека треба тоа да го држиме.

Се она што се пренесува и е запишано, не можи да подлежи на промени и измени, но се она што се пренесува усно, подлежи на промена, затоа што едниот едно кажал, другиот друго разбрал и поинаку кажал, а третиот слушнал сосема трето.

Точно е дека евреите имале усно предание од нивните татковци кои што го пренесувале од колено на колено ( и ден - денес го имаат и се вика МИШНА. Тоа било усно предание кое што е запишано дури после 4 век и денеска е дел од Еврејскиот Талмуд).

Но што правиме со овие Библиски стихови кои го осудуваат усното ПРЕДАНИЕ:

Матеј: 15:3 А Он (Исус) им одговори и рече: “Па зошто и вие ја престапувате Божјата заповед заради вашето предание?

(Исус не им вели „нашето предание“, туку „вашето предание“ т.е. нешто што не е негово, Исусово)

Марко
: 7:9 И (Исус) им рече: “И така ја отфрлате Божјата заповед, за да го пазите вашето предание.

(повторно Исус им вели „вашето“ а не „нашето“ или Моето предание)

Марко 7:13
: ... престапувајќи го словото Божјо со вашето предание, што сте го предавале вие....

(да не се повторувам.....алудира на нешто што не е негово, Исусово или Христијанско)

Колошаните
: 2:8 Браќа, пазете некој да не ве заведе со филозофија и со празна измама според човечкото предание, според стихиите на светот, *а не по Христа;

*(по Христа има единствено тоа што е запишано, а тоа е Библијата, и никакви други филозофии и човечи преданија, кои што Павле ги нарекува „празна измама“ и „стихии на светот“)

Намерно болтувам дел од зборовите, за да не ти текне да не ги видиш...А за возврат, се надевам дека ќе ме убедиш дека не сум во право-со библиски цитат, нормално!

И јас се надевам.....со Библиски цитат.....нормално!

Со почит, Госпел.

Еве и од мене: „ха-ха!„.

Мене лично, посебно ми се забавни протестантите, кои во секој критички настроен Христов или Апостолски стих од Новиот Завет, кој се однесува исклучиво на јудејското предание (кое патем кажано, прераснало во фарисејски „расипан телефон„) , тоа јудејско предание го поистоветуваат со православното Свето Предание, кое нема блага врска со јудејската традиција „..од старите...„. Просто кажано, кога Христос го критикува јудејското предание (или преданија, сеедно), таа Христова критика, Вие, „изворните„, ја пренасочувате во своја корист, за да ги набедите православните рисјани дека, ете, токму кон нив (кон православните) се однесува критиката Хритова или Апостолска!!!

Православното Свето Предание нема временско совпаѓање со веќе искривените јудејски преданија, но Вам Ви треба „материјал„ со кој ќе ја оправдате својата самоубеденост во исправноста од Вашето богословие, та затоа излачувате големи колични плунка врз Црквата, а на таквата гнасотија, ја градите својата приватна теологија.

Ај, ќе ти текне...

Православното Свето Предание нема временско совпаѓање со веќе искривените јудејски преданија...

Оу... Православното Свето Предание било толку современо, а? Тазе многу...

Него, православните не се повикуваат на Стариот завет?!?! Пљукаат на него? Го порекнуваат?

Не, ни случајно!

Стариот Завет е несовршена претходница на Новиот и совршен Завет Христов. Црквата се повикува и на Стариот Завет, на пример, на мудростите, на Псалмите, на поуките и сл., но не одредува практикување на стразозаветните одредби од, на пример, Мосјеевиот Закон, ниту се читаат извадоци од Стариот Завет на богослужбите. На Велики Четврток, кога Христос ги повика Своите Апостоли, го воведе Новиот Завет, па затоа, Црквата го именува Новиот Завет и со „Новиот Завет на нашиот Господ Исус Христос„. Логично, новото го заменува старото, така да за Црквата, како новозаветна арка Ноева, Новиот Завет е појдовна основа.

Православното предание нема своја основа во старозаветните времиња, туку започнува со Апостолските преданија до и во новоформираните Цркви од Апостолско време, во првиот век, и трае се до ден-денес.

Стариот и Новиот Завет „одат„ заедно и неодвоиво го обликуваат Светото Писмо.

Абе не да си ми забавен, ....милениче ми стана на форумов. Денот не ми врви убаво кога ќе нема некоја зелена скината од тебе на форумов.

Велиш....Православно свето предание??? а кој ви го освети, или сами си го осветивте за да си ги оправдате запишаните бабини-деветини во него?? Ха Ха Ха

...и на крај ние не плукаме по црквата....туку по искривеното идолопоклоничко учење, со кое ги замајувате неупатените души кои посакале нешто да дознаат за бог, а вие им ги врзувате очите, така да ни вие гледате - па ниту на луѓето им давате да видат. Им го „топорите“ преданието (батакот), наместо да им дадете да пијат од чистата изворка вода (библијата), која што е чистиот збор Божји.

Ај доста е. Секако не ти текнува......

Ми текна мене од поодамна, ама се чини дека на некои, вечноста им е прекратка за да им текне и да се преумат и покајат.

П.С.

И ја ептен Те сакам, особено Твоите лесно предвидливи постови, па веќе сум во искушение, да почнам да пишувам наместо Тебе. Доволно е да се изнаплукам по православието, мислејќи дека така сум станал „изворен„ и дека токму така, ја исповедам својата вера... (Ха-ха-ха!)

... ниту се чита извадоци од Стариот Завет на богослужбите.

Па наравно дека не се читаат извадоци од стариот завет. Ако се читаа ќе требаше да ви ги протумачат и да ви дадат одговор на тие извадоци, како што е следниов:

„Не вршете беззаконија, правејќи си ликови вајани, секаков вид ликови на маж или жена,....“

„Ако, пак, ти се родат синови и внуци, и, откако ќе поживеете долго на земјата, почнете да вршите беззаконија и направите каковгоде резан лик, со тоа ќе направите зло пред очите на Господа, вашиот Бог, и така ќе Го разгневите. “

Кој одговор ќе ви го дадат поповите, ако почнат да ви ги читаат овие извадоци од Стариот завет? (ова е само еден мал пример)

Затоа најпаметно е: Забрани тоа што не ти одговара, Анатемисај го оној што сака повеќе да знае и да научи и оној што го пика носот кај што не му е местото! Попот не знае, верниците повеќе ќе знаеле...е како да не...

Ете тоа го прават вашите попови со народот. Си играат „дрн-дупка“ со луѓето.

... па затоа, Црквата го именува Новиот Завет

Црквата можи се да именува, како што е случајот и денес, но дали именуваното е по волја на Бог?
Црквата именува светци, но дали Бог се согласува со тоа? Црквата именува слави, но дали Бог ја дава својата слава на друг?

gospel, дај пиши да видиме што гледаш толку антибиблиско, или антихристијанско во светото предание? Дали таму нешто има напшишано што оди контра на напишаното во Светото писмо?

--- надополнето ---

искривеното идолопоклоничко учење, со кое ги замајувате неупатените души кои посакале нешто да дознаат за бог, а вие им ги врзувате очите, така да ни вие гледате - па ниту на луѓето им давате да видат.

Абе, а што да кажеме за вашето ’сола фиде’ ? Што е многу иронично - велите сола скриптура, а таму пишува дека спасението не е само од верата, него и со делата. И шо праиме сега?

gospel, дај пиши да видиме што гледаш толку антибиблиско, или антихристијанско во светото предание? Дали таму нешто има напшишано што оди контра на напишаното во Светото писмо?

[FONT=&quot]Има и тоа како има!!! Анти-библиско е што не е дел од Библијата, а ти го држиш како авторитет рамен на Библијата. Анти-христијанско, затоа што го извитоперува вистинското христијанство.[/FONT]

Абе, а што да кажеме за вашето ’сола фиде’ ? Што е многу иронично - велите сола скриптура, а таму пишува дека спасението не е само од верата, него и со делата. И шо праиме сега?

Каде пишува дека спасението не е само од верата, него и од делата? Јас досега не сум прочитал такво нешто!

Еве што сум прочитал:

„зашто по благодат сте спасени преку верата; и тоа не од вас - Божји дар е; не е од дела, да не би некој да се пофали.“

„но бидејќизнаеме дека човекот не се оправдува преку делата на Законот, туку само преку вера во Христос Исус, и ние поверувавме во Христос Исус, за да бидеме оправдани преку вера во Христос, а не преку делата на Законот; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден.

„И така, убедени сме дека човекот се оправдува со верата, без дела според Законот.

И кој е сега во право? Библијата или вашето предание?

Бобан, приципот „сола скриптура„, не е протестатска измислица, туку римокатоличка, од 11-от век. Браќава протестанти, ај што го зедоа тој принцип како свој-нивни проблем, но се обидуваат тој принцип да им го наметнат и на православните рисјани, иако за нас, важи принциот „Свето Писмо и Свето Предание„ уште од кога се формирана Црквата. За протестантите, Светото Писмо небаре е прирачник, кој падна од Небесата, па секој кој ќе го прочита Писмото, автоматски станува „изворен„, „свет„, „исполнет со светиот дух„,„покајан„, со „простени гревови„ и во крајна инстанца, „спасен„!

--- надополнето ---

И кој е сега во право? Библијата или вашето предание?

А што велиш за ова:

„...И така, верата, ако нема дела, сама по себе е мртва...„ (Јаков, 2.17).

Според тоа, на верата и тоа како и требаат дела! Не случајно, протестантизмот е само обична фасада, кој може да се пофали само со чист сениментализам, а делата од верата и од духот, се обична „0„.

17 Така и верата: ако нема дела, мртва е сама по себе.

24 Гледате дека човекот се оправдува преку дела, а не само преку вера.

26 Имено, како што е телото без дух мртво, така и верата без дела е мртва.

--- надополнето ---

[FONT=&quot]Има и тоа како има!!! Анти-библиско е што не е дел од Библијата, а ти го држиш како авторитет рамен на Библијата. Анти-христијанско, затоа што го извитоперува вистинското христијанство.

А на ова што ќе кажеш

Дали таму нешто има напшишано што оди контра на напишаното во Светото писмо?

Па тоа е принцип помеѓу жива и мртва вера.

Спасението е исклучиво по вера во Исуса Христа и делата тука немаат никаков дел околу спасувачкото дело Христово. Откако човекот ќе биде спасен, доказ дека е спасен се делата кои што треба да ја поткрепат неговата вера. Исус прави добри дела, па така и верните откако ќе бидат спасени треба да го копираат (имитираат) спасителотсо добри дела.

Како доказ дека делата не учествуваат во спасителното христово дело се овие стихови:

„зашто по благодат сте спасени преку верата; и тоа не од вас - Божји дар е; не е од дела, да не би некој да се пофали.“

„но бидејќизнаеме дека човекот не се оправдува преку делата на Законот, туку само преку вера во Христос Исус, и ние поверувавме во Христос Исус, за да бидеме оправдани преку вера во Христос, а не преку делата на Законот; зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден.

„И така, убедени сме дека човекот се оправдува со верата, без дела според Законот.

А стихот кој што ТИ го посочи не е контрадикторен, со тоа што јас го зборувам и го тврдам. Тој само го надополнува тоа што го кажав.

Постои мртва и жива вера.

Мртвата вера е таа што ја имаат демоните, бидејќи и тие веруваат дека бог постои, но сепак ќе горат во пеколот. А зошто ќе горат? Затоа што делата секогаш ќе им бидат лоши. Тие не можат да творат добри дела, бидејќи се отпаднати.

Додека сите оние кои се покајале и го примиле Христос за свој спасител, верата им е доволна за да бидат откупени и спасени. понатамошните дела во нивниот живот се жив доказ дека имале жива вера, а не мртва како демоните. Тие што се спасени не можат да прават лоши дела, затоа што Светиот Дух живее во нив и тој управува со нивниот живот.
Старото помина, еве се ново создавам. (Исусови зборови)
Стариот човек поминува, новиот во Христа се раѓа.

Просто како грав, но сепак тешко за разбирање кај некого.

--- надополнето ---

А што велиш за ова:

„...И така, верата, ако нема дела, сама по себе е мртва...„ (Јаков, 2.17).

Според тоа, на верата и тоа како и требаат дела!

А што велиш ти за ова:

И за крај; со кое дело Ти ќе се пофалиш на судниот ден???? Ајде кажи?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom