Прости ми Татко мене "ГРЕШНИОТ"

• Креатор на темата Креатор на темата moveman
  • Време на започнување Време на започнување
Со големо задоволство би прочитал еден таков текст. Особено поради фактот што не се препорачува за обични луѓе.

Сепак, според напишаното, верувам дека станува збор за содржини (правила, канони и сл) пишувани од смртници, а не од рацете на евангелистите водени директно од Бога.

Исправи ме ако грешам, но единствено 4-те евангелија се зборот на Бог, нели? Од каде им право на некои обични смртници (без оглед колку биле посветени на религијата) да ги пишуваат правилата на однесување? Зарем Исус не кажал доволно за тоа како треба да се однесува еден верник?!?

Моето прашање беше, каде во Светата Книга, сржта на христијанството, се дефинира кој е колку и од кога грешен?!? Не добив одговор на ова прашање. Баш би сакал.

Инаку, се сложувам дека секој може да напише правило. Можам и јас. Тоа не ме прави бог, ниту правилото го прави свето, нели?

Жално е што Светителите ги третираш за обични смртници, тие се наши застапници пред Бога и се молат за нас... Тие се насладуваат на царството небесно. Незнам брате како да ти објаснам очигледно е дека и да имаш средба со Нашиот Бог Исус Христос ќе му противречиш и ќе се правиш попаметен и попаметен од него.
Од сето ова заклучувам дека е бесцелно да се дебатира со Вас од причина што Вие се знаете и го презиратае мисленето на другите, брат Miki1 Ви објасни подобро од мене но Вие си терате по Ваше па нека ви Биде...

Сепак, според напишаното, верувам дека станува збор за содржини (правила, канони и сл) пишувани од смртници, а не од рацете на евангелистите водени директно од Бога.

Не се тие обични смртници, нив ги именуваме со „Свети Оци„.
Евангелистие не се „водени„, туку пишувале живеејќи во и со благодатта од Духот Свет.

--- надополнето ---

Исправи ме ако грешам, но единствено 4-те евангелија се зборот на Бог, нели? Од каде им право на некои обични смртници (без оглед колку биле посветени на религијата) да ги пишуваат правилата на однесување? Зарем Исус не кажал доволно за тоа како треба да се однесува еден верник?!?

Не се само евангелијата „збор Божји„, туку „збор Божји„ е целото Свето Писмо и Светото Предание. Она кое го запишаа Светите Оци, иако беа смртни луѓе, и тој запис го сметаме за „збор Божји„.

Светиите имаат право да поучуваат, оти тие не поучуваат по својот ум, туку поучуваат по своето искуство а поучуваат и по она кое го примиле или непосредно од Христа Бога или го примиле од своите претходници.

--- надополнето ---

Моето прашање беше, каде во Светата Книга, сржта на христијанството, се дефинира кој е колку и од кога грешен?!? Не добив одговор на ова прашање. Баш би сакал.

Тоа е дефинирано во Црквата Христова. А за грешноста, како вродена човекова особина, пишувано е и во Писмото. Вистината е во Црквата, а Црквата ги поседува и Светото Писмо и Светото Предание. Патем кажано, Светото Предание му претходи на Светото Писмо, така тие не „одат„ едно без друго...

Жално е што Светителите ги третираш за обични смртници, тие се наши застапници пред Бога и се молат за нас... Тие се насладуваат на царството небесно. Незнам брате како да ти објаснам очигледно е дека и да имаш средба со Нашиот Бог Исус Христос ќе му противречиш и ќе се правиш попаметен и попаметен од него.
Од сето ова заклучувам дека е бесцелно да се дебатира со Вас од причина што Вие се знаете и го презиратае мисленето на другите, брат Miki1 Ви објасни подобро од мене но Вие си терате по Ваше па нека ви Биде...

Дали се обични или необични - смртници се, и мислам дека со тоа ќе се сложиш. Единствено Библијата е пишувана од Господ, преку рацете на четирите евангелисти. Така твдри целото христијанство.

Не е очигледно моето однесување при хипотетичката средба со ИСУС. Доколку тоа се случи, јас ќе бидам најголемиот верник, поголем и од тебе, верувај, Влако.

Од сето ова заклучувам дека бесцелно е да се дебатира со некој кој откога ќе се најде во контрадикција, наместо да се соочи со своето рационално јас и да одговори на поставениот предизвик, се откажува од дебатата под изговор дека другата страна е нетолерантна, презрива или навредувачка.

А тоа, ако се навратиш на постовите, можеш да забележиш дека не е вистина.

Дали се обични или необични - смртници се, и мислам дека со тоа ќе се сложиш. Единствено Библијата е пишувана од Господ, преку рацете на четирите евангелисти. Така твдри целото христијанство.

Не е очигледно моето однесување при хипотетичката средба со ИСУС. Доколку тоа се случи, јас ќе бидам најголемиот верник, поголем и од тебе, верувај, Влако.

Од сето ова заклучувам дека бесцелно е да се дебатира со некој кој откога ќе се најде во контрадикција, наместо да се соочи со своето рационално јас и да одговори на поставениот предизвик, се откажува од дебатата под изговор дека другата страна е нетолерантна, презрива или навредувачка.

А тоа, ако се навратиш на постовите, можеш да забележиш дека не е вистина.

На каков предизвик да се соочам???
Вие имате поинакво гледиште на работите јас поинакво. Многупати сум кажал дека целиот закон се телели на евангелието и четирите евангелисти, но незаборавај дека покрај тоа постојат безброј книги кои ги пишувале светителите и закони кои се донесени на седумте вселенски собори во кои е кажано се што е потребно. Не светителите не се обични смртници, за Бога нема смртници сите се живи... И нетреба да бидеш поголем верник од мене или било кој друг доколку хипотетички имате средба со Исус Христос него треба да бидете верник и бес таа средба бидејки сите ние а најповеќе јас сме недостојни да го видиме Бога.
Те молам не ме воведувај во искушеније.

ОК .. сите имаме свој права на мислења јас ке го искажам моето за Праведноста и како го сваќам .. Се раѓаме грешни и живееме во ГРЕВ но денот кога ке го примиме ИСУС во нашето СРЦЕ и се ПОКАЈУВАМЕ за нашите гревови тогаш стануваме секундарно ПРАВЕДНИ а зошто ??? за тоа што ИСУС е ПРАВЕДЕН он нема ГРЕВ , ако ние сме ГРЕШНИ се уште тогаш како ИСУС ке живее во НАС
??? .. Кога ние се покајуваме умираме за себе и почнува да живее ИСУС А ИСУС Е 100 ПРОЦЕНТИ ПРАВЕДЕН .. и СЕКАДЕ кај што е ИСУС се што е грешно БЕГА - или па ЗОШТО ТОЛКУ ЛЕСНО МОЖЕ ДА СТАНЕМЕ ГРЕШНИ А ТОЛКУ ТЕШКО ПРАВЕДНИ = ЛАГА НА ЃАВОЛОТ . Bless

Уште се лажете со фарсава религија...па,па,па...:tapp:

Kako ќе ми прости ако јас самиот не си простам ?

По Твојава логика, ќе испадне дека, кој грев и да го сториш, ќе можеш сам на себе и да си простиш, така?
И, како ти успева самиот да си простиш? Со која метода, со која молитва? Како?

Он може све што сака! Ти, ама ич немаш влијание на неговата одлука. Ако сака ќе ти прости, ама ако е љут(?!?) или навреден(?!?) нема.
Дал си си простил ил се измачуваш цел живот, апсолутно нема никаква врска со конечната одлука: ќе гориш или ќе се откачуваш по тоа рајот до бесвест и назад, ама само по неговиот кејф.
Еве, Мики нека каже.

По Твојава логика, ќе испадне дека, кој грев и да го сториш, ќе можеш сам на себе и да си простиш, така?

Многу е просто, ке се чудиш дури :)
Неможеш да си простиш ако не си отишол со ниво на свест над гревот(грешката :) ) што си ја направил.
Ако можеш да си простиш тогаш си научил и нема пак да направиш така.
Си научил пред се зошто си го направил тоа што си го направил.
Ако некој друг ти прости .... џабе
Или како што рекол Ајнштајн .... неможеш да решиш проблем со исто ниво на свест со
таа со која е поставен, просто као пасуљ. :toe:

--- надополнето ---

А штом ќе можеш еден грев да си простиш тогаш сите ќе можеш.
Дури и кога би бил пред божјиот суд он би те ослободил од маката(гревовите) :)
постои едно равенство кога станува збор за гревовите.
грев=сон

Е, па, отприлика вака, Мики: „еееееј, абе стварно заебав што го направив/реков **** (тоа што си згрешил), ама, еве јасно ми е дека повредив луѓе, па како фер дечко земав и искрено им се извинив, ми простија они, и сега мислам дека е време да си дозволам една прочка пред самиот себе за да можам да се посветам со цела енергија на правење нешто добро за другите и за себе.“

...така отприлика.

инаку, она со 5-6 оченаши и пар аве-марија (или која и да е аалтернативата во православието) мислам дека не е многу ефектно за личниот раст и развој...

Патем кажано, Светото Предание му претходи на Светото Писмо, така тие не „одат„ едно без друго...

Ова го прочита некаде? Запишано е некаде во некоја света книга? ...или едноставно на сон ти се сони?

Со почит, Госпел.

Gospel, за плукање, казната изнесува 50 Евра! (Ха-ха-ха!).

А што се однесува од одговорот кон твоето прашање, те го:

„.... И така, браќа, стојте и држете ги преданијата што ги научивите било преку нашето слово, било преку нашето послание...„. (Второ Павлово, 2.15).

Намерно болтувам дел од зборовите, за да не ти текне да не ги видиш...А за возврат, се надевам дека ќе ме убедиш дека не сум во право-со библиски цитат, нормално!

Се прашувам (озбилно, не е ова тролување) дали на верниците секогаш им текнува дека Исус ги гледа кога мастурбираат, кога какаат или кога страсно водат љубов, кога си го чепкаат носот и слични работи кои се многу благопријатни за чоекот, ама не се баш такви кога знаеш дека некој те гледа од страна?

И едно подпрашање: Ако не ти е фрка дека Исус те гледа кога го правиш све ова, дали тоа те прави егзибиционист?

Дибек, настрана што ќе забегаме од темава, ама еве, ќе одговорам:

1. Маструрбацијата е забранета работа, така да тоа е апсолвирано прашање, така да верните немаат причина за страв Божји по тој основ.
2. „Какањето„ е сосема природна работа, тоа не е грев по никој основ, ради кој некој би требало да добие казна Божја.
3. Страсното водење љубов, исто така е забранета активност за верните, така да и по тој основ, верните се мирни и нема потреба да стравуваат од гневот Божји.
4. Чепкањето нос е само лоша но и излечива навика, а не грев против волјата Божја, кој би можел да биде казнет.
5. Егзибиционизмот (поточно-„ексхибиционизмот„) е болест на душата човекова, која се изразува преку неразумно изложување на интимните делови од телото на погледи од другите луѓе. Да, тоа навистина е грев, на кој му треба лек, и тоа е грев кој подлежи за Судот Божји.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom