Просење

• Креатор на темата Креатор на темата Офчар
  • Време на започнување Време на започнување
абе ем тој проси ем ке му бараат 200 евра...хехех
сигурно ке им даде:uvo:

Затоа, во Индија е најстрого забрането просењето, се третира како Божји грев.
Кои сме па ние, да работиме по цели денови, кога можеме да стоиме на раскрсница и да просиме?
Греота се, да, и ние сме греота во некои случаи, различни судбини, додека тие молат за 10 денари, ние молиме за, на пример побрз WiFi, и воопшто не треба да се чувствуваме виновни, затоа што ни најмалку не сме виновни за нивната беда, ниту пак сме должни да, на некој начин ги издржуваме.

davam koga imam sekad..neznam zaso srce mi se kine koa gi gleam..ponekad na cigani ne davam koa gleam deka na 6 cekori e tatko im gaD gi ceka parite za rakija da si gi zeme..inace na stari babicki ili dedovci da imam i po 1000 bi im dala :(

Какви пари бре?
Ма не им давам ич...знам ги што прават после со тие пари..цигари...пиво...ма несакам да гледам вакви циганчишта..:toe:

На оние кои стојат на раскрсницине по цели денови и ништо не работат, само чекаат да дојдат до некој денар од други, не сум им давала пари и нема ни да им дадам.
А кога на врата ќе дојде некоја стара жена или па кога донесуваат слики и сл за помош за некој било за операција, некое друго лекување или едноставно пари за исхрана, знам да им дадам. И од тие има мислам некои што лажат, ама па пред врата ми дошле, некако не ми иде дома да им речам дека немам или туку-така да ги избркам

Порано сум им давала зашто ми било жал и не сум знаела каде идат после парите али од кога дознав не им давам ни денар а уште помалку кога ми се закануваат дека ќе ме плукнат! На што личи тоа? :nerv: Жал ми е за нив ама они се криви, не е дека неможам (барем они повозрасите) да најдат работи (како чистачки барем ако ништо друго)
Да ви кажм една случка што се има случено на еден човек..... Човекот многу често идел во некоја кафана и секогаш таму се врткало едно циганче и барало пари и еден ден човеков решил да го однесе со него и да му купи се што му потребно, и тоа и го направил, го облекол од глава до пети.... Наредниот ден циганчето дошло во истата стара и искината облека!!!! Е ај сега....

Порано сум им давала зашто ми било жал и не сум знаела каде идат после парите али од кога дознав не им давам ни денар а уште помалку кога ми се закануваат дека ќе ме плукнат! На што личи тоа? :nerv: Жал ми е за нив ама они се криви, не е дека неможам (барем они повозрасите) да најдат работи (како чистачки барем ако ништо друго)
Да ви кажм една случка што се има случено на еден човек..... Човекот многу често идел во некоја кафана и секогаш таму се врткало едно циганче и барало пари и еден ден човеков решил да го однесе со него и да му купи се што му потребно, и тоа и го направил, го облекол од глава до пети.... Наредниот ден циганчето дошло во истата стара и искината облека!!!! Е ај сега....
Па во нова облека се проси ли што си чудна :podsmev:

Не ми беше тоа поентата... Чим циганчето го добило тоа што му е потребно што бара пак да проси????

Не ми беше тоа поентата... Чим циганчето го добило тоа што му е потребно што бара пак да проси????
очигледно дека не го разбираш зборот просење,така заработуваат,не се они свесни дека пари така не се заработуваат,што мислиш ти дека него многу му значи тоа што го облекле од глава до пети,него од дома го праќаат по пари а не по облека што мислиш ти дека тие пари што им ги даваме на малите циганчиња остануваат за нив-не,туку секогаш има некој кој доаѓа на крај на денот и им ги собира парите,ако сакаш ти секој ден облакај го оно наредниот ден пак ќе искочи и пак ќе проси :helou:

очигледно дека не го разбираш зборот просење,така заработуваат,не се они свесни дека пари така не се заработуваат,што мислиш ти дека него многу му значи тоа што го облекле од глава до пети,него од дома го праќаат по пари а не по облека што мислиш ти дека тие пари што им ги даваме на малите циганчиња остануваат за нив-не,туку секогаш има некој кој доаѓа на крај на денот и им ги собира парите,ако сакаш ти секој ден облакај го оно наредниот ден пак ќе искочи и пак ќе проси :helou:

Знам, баш поради тоа не им ни давам...

ima na nekoi sto stavrno im trebaat pari i ne lazat ali se retki, a ovie sto doagaat na vrata i pokazuvaat nekoi si sliki, ama voopsto ne im veruvam.
ti ke im ponudis nesto za jadenje, a oni te odbivaat i ti vikaat daj mi pari. pa na so lici toa, ne mi e jasno. samo na cigari gi trosat parite.

Давам чат пат пари,почесто цигари на циганчиња хехе, ама немам против се додека не ми дојде ист тип пет различни денови и да ми кажува како останал у Скопје без пари а од Велес е и му требаат за автобуска карта.

Lele koa ke gi vidam na kej cingancinjana srce me boli inaku sum protiv prosenje ali sto se krivi oni deca se pushteni na ulica dushicki ili nekoi nasii.

Абе на денешницава со оглед на тоа каква сиромаштија владее просењето е веќе почеста појава....Секој ден луѓе шетаат по станови,по куќи,седат на улица со надеж дека некој ќе им даде некој денар...сепак мислам дека некој треба да се реши на тоа кога е веќе во тотално дисфункционална состојба и кога нема никаква помош ама не можеш да ја оддржуваш фамилијата со просење....Во Скопје на пример циганчињата шо просат сигурно сте виделе на шо ги трошат парите....на цигари и на лепак!!! И како сега да им дадеш пари кога ти вика дека нема за јадење,а си купува лепак па и тоа го покажуваат јавно шо е најтрагично...У секој случај ја не го одобрувам просењето....Стварно е незгодно целиот ден да го поминуваш шетајќи низ град и барајќи пари по луѓето...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom