Просење

• Креатор на темата Креатор на темата Офчар
  • Време на започнување Време на започнување
Еднаш татко ми фати 2 деца од Аеродром со 17 копија од некој документ дека лажно просат, ги упаши дека е од ДБК, овие напунија гаќите и се признаа. Се јавивме кај нив дома и таткото на едното дете кога го прашавме каде е син му, вика надвор е фудбал игра. Кога му кажа татко ми овој почна да пцуе вика прати ми го ке го згазам и сл.
Не викам дека нема исклучоци, дека некој стварно неможе, ама не давам на некој што работи за да купи цигари Марлборо, а ги има многу, или за да ги дае на татко им кој лежи под некое дрво цел ден. Не е фер...

[acko]®;1655825 напиша:
не знаеш дека ги раѓаат за да им просат. жими се имаше на една емисија ја прашуваат циганката што ќе ти се 10 деца и вика па да работат и да просат иначе ќе немаме од што да живееме! Ненормална работа. иначе ја му давам пари само на еден старец што го гледам често. на типот му ја знам прикаската и стварно е греота и секогаш кога имам му давам колку можам. на други ни случајно!

Во последно време сопствените деца почнаа да ги 'изнајмуваат' на грозни педофили или во клубови во кои царува проституцијата.
Се прашувам што човек треба да бидеш да си дадеш дете од 9-10 години на милост и немилост во раце на болни умови???
Ако ова продолжи просењето ќе стане мала шала.

хммм, има и мкамци што просат
Ете еден дедо се прави слеп, и свире на хармоника, а дедото нема врска не е слеп само така зима пари безвеза многу пари му остават сите мислаат дека е слеп оно нема врска ќе стави наочари и ке свири и тие пусти глуп народ му оставаат пари, тоа у курац ако е така сите ке се праиме слепи и ке земиме да просиме, тој застанал свире нешто и сега просе и пее нешто како да е скитник а има хармоника! ццц:tapp:

Немам навика да им оставам пари, освен во екстремно ретки случаи, кога имам некој денар ситно при рака и незнам што да сторам со него...

Се јавивме кај нив дома и таткото на едното дете кога го прашавме каде е син му, вика надвор е фудбал игра. Кога му кажа татко ми овој почна да пцуе вика прати ми го ке го згазам и сл.
Да, да, стандардна циганска фора. А фатиш циганче да ти краде нешто и го викнеш татко му, одма сценарио - кај те пратив јас тебе, да крадеш ли, па тука шамари му мава...хе хе хе.

Инаку...

Единаесет возрасни лица и 13 малолетни деца се приведени вчера во полициската акција во Скопје за сузбивање на питачењето како социопатолошка појава на улиците низ градот.
9A99FBB15C8F6B4E8CCC49EA078F2FB9.jpg

Во акцијата на МВР оперативно наречена „Питачење“ биле опфатени 23 критични точки низ градот и тоа највеќе на подрачјето на Полициската станица Центар каде акцијата беше реализирана на 9 места, главно крстосници, плоштадот, камениот мост и Бит Пазар. Потоа по 4 места беа опфатени на подрачјата на Полициските станици Бит Пазар, Аеродром, Карпош и Ѓорче Петров и уште 2 во Гази Баба.
Против спроведените возрасни питачи како и против родителите на малолетниците, полицијата ќе поднесе соодветни кривични пријави и прекршочни пријави по Закон за Прекршочна Постапка за Јавен Ред и Мир, а во содејство со Меѓуопштински Центар за социјални работи ќе бидат превземени соодветни мерки за згрижување на децата затекнати на питачење.
- Планот на МВР предвидува инспектори по малолетничка деликвенција заедно со инспектори од Отсекот за имотни деликти со необележано службено возило, заеднички да се движат на месно надлежните раскрсници, објекти, трговски центри, мостови, односно места каде е зачестена оваа социопатолошка појава. Откако ќе бидат забележани, согласно планот лицата „Питачи“ како и лицата кои бришат стакла на автомобилите, од страна на полициските службеници ќе бидат спроведувани во подрачните полициски станици. При тоа малолетниците ќе бидат доведувани во необележано ПМВ, а возрасните од страна униформирани полицајци. Со оглед дека станува збор за поголем број малолетници на полициските инспектори им е издадена наредба стриктно да внимаваат на личната безбедност, безбедноста на питачите како и на останатите учесници во сообраќајот - соопшти денеска министерката за внатрешни работи Гордана Јанкуловска.
Во Полициска станица, во присуство на инспектори за малолетници децата и лицата ќе бидат прифатени од страна на униформирани полициски службеници и претставник на меѓуопштинскиот центар-Скопје кои ќе ги превземат следните мерки: одземање на предметите и утврдување на родителите – старателите на децата кои се затекнати на питање, (бришење шофершајбни) без присуство на родители нивно обезбедување и доведување во полициска станица и ако се исполнети условите инспекторот по малолетничка деликвенција ќе поднесе кривична пријава, а возрасните лица кои се затекнати на питање од Законот за Полиција ќе бидат задржувани 12 часа.
Грижата за децата питачи ќе ја преземе претставник на Меѓуопштинскиот центар, кој по разговорот со децата и нивните родители ќе ги упати децата да посетуваат Дневен Центар, а ќе биде постојано надгледувано и домот и семејството на детето.
За деца од 7 – 18 години кои се затекнати на питање без присуство на родителите, во случај да не се обезбедат старателите, времено ќе се згрижуваат преку Одделението за старателство во Јавната Установа за згрижување на деца и младинци „25-ти Мај“. Исто така за деца до 7 години без обезбедено присуство на родители, обврската за згрижување ќе ја превземе Одделението за старателство и тоа децата до 3 години ќе се згрижуваат во згрижувачки семејства, а од 3-7 години во Домот за деца без родители „ 11-ти Октомври“.
За деца питачи кај кои ќе се пронајдат наркотични средства ќе се извести и вклучи Одделот за недозволена трговија при СВР-Скопје.
За деца или возрасни лица кои ќе бидат затекнати на питање (бришење шофершајбни) со нерегулиран престој во РМ веднаш ќе се извести инспектор од Сектор за Странци заради нивно вклучување и превземање на лицата за нивно понатамошно постапување.

Извор.

Пари на Ѓупци не давам! Е сега недај боже некој наш ако пропаднал ќе му фрлам некоја пара.

Еве ни како просиме со другарите (Јас сум најдесно :tapp:)

1125950_base.jpg

ај па барем ни дадоа неколку парички 10 денарки, мобилни, слушалки, паричници :pos2:

Од тие со просат повеќето се цигани е зошто просат?Зошто не одат на школо да се едуцираат да најдат работа барем нешто корисно да прават во животот а они најлесно и ме да просат и да крадат абе ич не ги жалам племе гадно се и само раѓаат а посебно сега што ќе стане со тој законот со повеќе од две деца ќе даваат пари:pos2:уште толку ќе ги има преку глава ми се

Од тие со просат повеќето се цигани е зошто просат?Зошто не одат на школо да се едуцираат да најдат работа барем нешто корисно да прават во животот а они најлесно и ме да просат и да крадат абе ич не ги жалам племе гадно се и само раѓаат а посебно сега што ќе стане со тој законот со повеќе од две деца ќе даваат пари:pos2:уште толку ќе ги има преку глава ми се
Затоа што се Цигани:toe:

цигани коа ми просат, ги бркам ОООДМА, не сакам да стојат до мене, а останатите не ги бркам, само не им давам. ништо.

Законот не ги опфаќа општините во кои тие живеат. Важи само за оние општини во РМ каде стапката на природен прираст на населението е под просек, а они имаат деца на кои и имињата не можат да им ги запамтат. :wink:
Инаку за просењето не се децата виновни. Родителот е оној кој не дозволува да оди во школо под разно-разни изговори најчесто финансиски, а позади сето тоа е неговата мрзливост и неработливост. Треба промена на менталниот склоп на повеќе генерации да се надмине проблемот на питање.
Дете кое што е раснето на улица и кое што проси со самото проодување кога ќе има свои деца ќе биде исто таков родител како неговиот.

цигани коа ми просат, ги бркам ОООДМА, не сакам да стојат до мене, а останатите не ги бркам, само не им давам. ништо.

Поготово на раскрсница кога се.На живци ми идат.

неможам да сфатам зошто не си најдат некое работиче,било какво,а не да просат!Еднаш од такт ме извади едно циганче,9-10г имаше,и ми вика дај некој динар дадичке,јас му дадов 20ден,а онп ми вика-зар само толку,немаш некоја стотка?:uvo:
Му викам-НЕ!А,оно-вади од џебот едно купче пари,стотки,десетки,пеески,и ми се криви-Е,еее види мори,колку имам ја,види колку собрав,ха,ха,и си избега,а ја толку пари немав во мене,а му дадов 20,иронија!:nesvest:

Така е многу се ...(како да кажам)
Често одат и по згради ке влезе во зграда повеќе жените што просат ке земат некое дете врака и сега ке шетат од врата на врата и се викат 10 денара ако имаш и поише за детето нема што да јади или облека ако имаш, многу пати во зграда кога идат уште сабајле ке ти се разѕвонат и ти сега стани од сон дај им нешто :nesvest:

На раскрсница не давам - многу мака ми е да отворам врата/прозор, па да им дадам, па ова-она.

На друго место може и да дадам.

Некогаш ми доаѓаат и дома па им давам по некој денар, да ги откачам. А Ако нејќам да дадам, го пуштам кучето и тоа ги брка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom