Првиот филм, снимен 1979 година е Монт Еверест. Оттогаш наваму, секој филм на темава е брденце. Ок, мене и Aliens (вториот ми е солиден, иако е повеќе од жанрот акција). Во старите СФ филмови се градеше тензија, напнатост и остануваа недокажани работи. Некој ќе каже дека е тоа поради малата тогашна можност да се работи со не-човечкиот дел од екипата, се' било аналогно, кукли со вградена хидраулика и мотори, а денеска компјутериве можат се'. Ама тоа даваше драж на филмот, ти даваше отворено поле за со имагинација го дополниш "пропуштеното". Скоро гледав документарец за снимањето на првиот - визуелното обликување на alien-от е дело на француски(?) уметник и целото адаптирање на тој концепт за потребите на филмот е исто така еден уметнички процес за да се претстави во вистинско светло. Денес, тоа е сведено на прешљапување во maya или max, без му остане на гледачот ништо визуелно впечатливо во сеќавање.
Во "Covenant" се целело ништо да не остане "необјаснето" и со тоа е добиена досадна приказна (ако е воопшто приказна), поточно епизода која завршува со најава за продолжение. Според мене последново е ужас. Прометеј и јас сум еден од ретките што ми се допадна - не паднав у несвест, ама имаше некаква приказна и смисла.
Не снима СФ, инаку да сум продуцент би му дал на Дени Вилнев да режира наредна "епизода", затоа што е генијалец токму за тоа - постепено градење тензија и впечатливи ликови.