Проблем со хард дискот [прашања, совети, главна дискусија]

• Креатор на темата Креатор на темата kostak
  • Време на започнување Време на започнување
Ке симнеш некој менаџер за партиции, ти препорачувам Hiren's Boot CD, тоа е цеде со 300 и кусур алатки кое само се бутира, на него има Partition Magic Pro, со тој програм ке ја најдеш партицијата што ти треба и ке ја преформатираш со NTFS фајлсистем ако ти е за ХР, или ext2/ext3 ако ти е за Линукс, или FAT32 ако сакаш и двата да ја гледаат.

Ке симнеш некој менаџер за партиции, ти препорачувам Hiren's Boot CD, тоа е цеде со 300 и кусур алатки кое само се бутира, на него има Partition Magic Pro, со тој програм ке ја најдеш партицијата што ти треба и ке ја преформатираш со NTFS фајлсистем ако ти е за ХР, или ext2/ext3 ако ти е за Линукс, или FAT32 ако сакаш и двата да ја гледаат.

зошто човече во фат32 Ubuntu 8.4 кај мене и чита и пишува на нтфс без никаков додаток или чепкање во кернел

А може да го најдам само Partition Magic Pro негде?

Фала се тоа само уште да го запалам програмот после инсталација добро би било. Прво ми кажува некој ерор 117 за кој во траблшутинг вели треба преку ДОС да се стартува програмот а кога ќе пробам преку дос да го уклучам вели дека фали некој batch фајл. Ај ќе се снајдам, на крај краева кога ќе имам време ќе форматирам тоа партицијата каде што ми се оперативните па ќе си ги добијам назад и изгубените 4 гига.

Фала се тоа само уште да го запалам програмот после инсталација добро би било. Прво ми кажува некој ерор 117 за кој во траблшутинг вели треба преку ДОС да се стартува програмот а кога ќе пробам преку дос да го уклучам вели дека фали некој batch фајл. Ај ќе се снајдам, на крај краева кога ќе имам време ќе форматирам тоа партицијата каде што ми се оперативните па ќе си ги добијам назад и изгубените 4 гига.
Partition Mаgic знај некогаш да зафркава, особено ко ќе е бааги збуричкан хардот, не знај да се справи со проблемите, и вади проблеми како твојот ерор 117.
Симни го Hiren's Boot CD ко шо ти рече Sepiroth и пробај со Paragon Partition Manager, оваа алатка знае да се справи со проблеми кога Partition Magic зафркава...
А доколку скрос ти е зезната работата, доколку не можиш ни со Paragon да го средиш, vo Hiren's boot ќе најдиш една алатка Partition Table Doctor, и со неа ќе ги поправиш табелите на партициите, па потоа пак се враќаш на Partition Magic или на Paragon.
Знам дека има многу за чачкање, ама то е то...

@dexter09 и сите останати кои не знаат, Ако ви падни виндоусот а на партицијата кај што сте го инсталирале имате важни податоци кои треба да се тргнат настрана пред да го преинсталирате виндоус, ќе си го симните MiniPE-XT Live CD-то од Windows XP, во него има многу алатки за се и сешто, фајл менаџери и триста тракатанци, шо многу ми се имаат најдено и без него не знам шо би праел досеа и колку време би изгубил...

Друго, за фолдерот шо не можиш да го отвориш... Исклучи simple file sharing и после so со десен клик пропертис, во permissions на фолдерот намести како owner да биди твојот јузер.

зошто човече во фат32 Ubuntu 8.4 кај мене и чита и пишува на нтфс без никаков додаток или чепкање во кернел

Ама Убунтуто тоа, не предпоставив дека Гаго го има баш најновото, затоа дадов универзален совет.

А може да го најдам само Partition Magic Pro негде?

Ееее јас кога викав Hiren's Boot CD некој нејкеше да слуша:baeh:

Абе уште сум на целодневни лабараториски, инаку ко ќе ми завршат ќе можам да тркнам до компјутерскиот центар за да ми кажат таму како да можам да го користам интернетот од мрежата на универзитетот како што можам со виндоус, бидејќи нешто нејже да ми се логира односно нејќе да го отвори тоа за логирање кога ќе уклучам браузер. од тогаш ќе му седнам на Убунтуто да го разработам, бидејќи за сурфање и слушање музика можам и на убунту, па полека ќе си ги научам и другите салтанати, ама мислам дека моево убунту препознава нтфс, на мислам туку другар кој ги владее оперативниве системи ми кажа дека препознава иако имам 8.3

altrixsoft-hard-drive-inspector-large.jpeg

ne e hdd, izgleda e mb ili cpu, ke vidime

Се досеа мислев дека хард дискот ми откажвит, а на програмчено сите 100тки ми беа...можно е да станвит збор за софверска грешка или друг дел откажвит( се слушат благо крцкање и се рестартират компјутеров, а некојпат мојш да работаш и до 1 минута после крцканјево, поради шо и мислев дека е HDD) Е сеа поентава на све пва претходно шо кажав беше, дали имат програмче за дијагноза на цела машина?

Probaj so nov kabel moze ke nemas problemi...ili vidi startiot da ne ti e previtkan i za toa te zaebava HD...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom