Приватен или Државен факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Факт е дека на приватните студенти полесно поминуваат...е сега и меѓу приватните има разлика во учење,во квалитет...на државните се тепаат меѓу себе нема колегијалност,те гледаат како хиени сите...а на приватните не се замараат со тоа знаат дека сите ќе завршат а почнаа и повеќе да им ги ценат факултетите од државните

Нема врска тоа јас сум на приватен па не врват ако не учиш , кај мене на пример нема услов за да ја поминиш годината и нема потреба професорот да ти напиши оценка само за да поминиш можиш да си запишваш секоја година наново семестри. Зависи од приватниот факултет само проблемот е што кај нас приватните факултети се баш такви плаќаш и поминваш а во странство веќе не е така во повеќето приватни факултети. А државните се сегде срање сегде корумпирани професори гледат само како да ти земат пари од тебе, те понижуваат и слично. А сегде важи правилото ако си ојден на факултет да научиш без разлика на каков факултет си ти ќе научиш.

Полесно-точно!Затоа и сите идат на приватни факутети.Но од аспект на подобро образование дефинитивно нема споредба со државните факутети

Hm da tocno deka profesorite nesmeat da se izivjavaat ama za kvalitetno obrazovanie koj rece deka ne e kvalitetno se uci toa sto treba i toa sto ke se praktikuva ponataka vo zivotot, a ne nekoj gluposti sto ke gi bubam dusata ke mi izleze i posle nikad u zivotot nema da imam korist od niv.

so tebe
Нема врска тоа јас сум на приватен па не врват ако не учиш , кај мене на пример нема услов за да ја поминиш годината и нема потреба професорот да ти напиши оценка само за да поминиш можиш да си запишваш секоја година наново семестри. Зависи од приватниот факултет само проблемот е што кај нас приватните факултети се баш такви плаќаш и поминваш а во странство веќе не е така во повеќето приватни факултети. А државните се сегде срање сегде корумпирани професори гледат само како да ти земат пари од тебе, те понижуваат и слично. А сегде важи правилото ако си ојден на факултет да научиш без разлика на каков факултет си ти ќе научиш.

tuka se slagam so tebe.I ne e tocno deka studentite naprivaten univerzitet si znaat deka ke ja pominat godinata zatoa sto platile milion primeri deka ne e taka, i ne e nekoj sigurnoo budala da dade tolku pari na privaten fax za neucenje.

Zavisi od povekje raboti ova prashanje. Toa dali se priznaeni ili ne jas nema da komentiram , samo kje vi kazam primeri od povekje oglasi. Imashe eden vakov : "baram diplomiran ekonomist, diploma od fon ne vazi". Sto e poentata...spored moite sogleduvanja na fon i na povekjeto privatni (ne zemajte za zbor deka se site) se uchi isto kako i na drzavnite, samo sto polesno e da dobies ocenka. Znaci moze da nauchis pomalce na privatnite i da imas podobra ocena od drzavnite. Ima lugje (koi se retki) sto go zanemaruvaat toj fakt i uchat za sebe za da nauchat, ne se povlecheni od tolpata koja "uchi" po malce za da polozat. I srednata grupa onie koi si uchat sredno gledaat da izvadat jaka ocena, ali nisto povekje. Iam eden drugar studira na privaten kolegz, ama e od grupata na retkite lugje i vo svojata oblas (programiranje) e maher. Znaci znae sigurno povekje od 80% sto se kaj mene na fakultet na smer programiranje (konkretno smer IKI ne elektro fakultet).
Spored mene toa e pricinata zasto diplomite od privatnite fakulteti firmive niz makedonija gi smetaat za "nevazecki", zasto retki se lugjeto koi uchat asalno na privatnite kolegzi. Ne deka gi nema gi ima, pa taka da ako nekoj stvarno saka da si uchi toa od merak i ima malce podlabok dzeb moze da otide na privaten i da si nauchi za sebe, ne za ocena.

Ne se soglasuvam deka se uci pomalku ideka polseno se vadi ocenka definitivno. Edinstvena razlika privaten drzaven fax e toa sto profesorot ne smee da se izivjava so tebe, a drugoto ti e se isto.

tie sto videle znaat, a tie sto se na drzaven mislat za privatnive deka samo ides, davas pari i gotovo, se ti e polozeno, ne treba da ucis... gluposti zivi, ali toa e, sekoj ima pravo na svoe mislenje

tie sto videle znaat, a tie sto se na drzaven mislat za privatnive deka samo ides, davas pari i gotovo, se ti e polozeno, ne treba da ucis... gluposti zivi, ali toa e, sekoj ima pravo na svoe mislenje

Tocno e se i ne e nekoj budala da dava 2000 evra za neucenje mislam glupost.

pa duri i na privaten mozes da naides na takov profesor
Да, наидуваш ама моментално се истеруваат таквите, уште истиот ден ако направат нешто непрописно.

Бев и на државен и на приватен сум и видов се што е како е, видов и она што треба да се види и она што не треба да се види и почувствува на своја кожа. Разликата е само во тоа дека имаш посебен однос со професорот.

да, имаш посебен однос со професорите, ама со тие професори што се луѓе, а со некој идиот не... а има и такви и такви, што е нормално

јас сум за државните....
државно си е државно....

зошто таму можеш да не идеш на предавања и зошто мисли дека само на државен може да се стекне со квалитетно образование! хехехе

Приватните факултети се за оние што сакаат диплома колку да се рече, а државен ти е за оние што сакат знаење.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom