hm...abe vidi, bi rekol daka ima pak razlika. Razlikata e sto na drzavnite imas 2 ocenki, ili 2 nivoa na oceni. imas 6-7-8ca sto bi gi smetal kako edna i 9-10ka kako vtora ocena. Mali se nijansite megji 6ka i 8mica, isto megju 8mica i 10ka. Eve trgajki od mene, znam deka skoro po site predmeti sum go uchel cel materijal pa nekogas sum dobival 7mica 8mica. Znaci moabetot mi e deka na drzaven treba da znaes dosta za da mozes da dobies i 6ka. Posle ocenkite nagore se redat so mali nijansi... A kako sto gledam od edno drugarce sto e na privaten koledz, on minatata godina si ucheshe 3 predmeti a uspea da polozi 8. Duri i vo septemvriska sesija koga si rabotese od 8 do 20h uspea da polozi 2, bez nikakvo uchenje. Toa e razlikata. Ne deka uchat site na drzaven...daleku od toa, primer kaj mene na elektro posle prva godina 50% od studentite si gi podignaa dokumentite. Od tie 50% sigurno 25% ne ni probale da uchat...
Neznam, toa e moe mislenje...za toj drugarot gore sto go spomnav se zapisha na privaten so cel da dobie polesno diploma, radi nisto drugo. Ama pa drugarot vo predhodniot post se zapisa na privaten za da ne go zamaraat profesori od tipot na "ne ti staam 10ka za inat, crkni mokjen sum ja" i zatoa si uchi ko lud na privaten i se si znae.
Znaci edna(najbitna) od tie X prichini e samiot student.