Приватен или Државен факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Epa,aj ako mozes informiraj me na koj privaten ima Dizajn na enterier,osven na Academia Italiana...i koj megju drugoto e priznaen vo Makedonija i nadvor......tnx...:smir:

Не мислев за таа информираност, туку за информираноста дека ги потценуваш приватните, и затоа треба да се информираш и да видиш дека се на исто ниво со државните, али такви се луѓето некои неможат да сфатат.:toe:

ja ne rekov deka gi potcenuvam privatnite,i znam deka so privaten moze mnogu da se postigne,kako na pr. mozes da dobies rabota..imas pogobri uslovi(poopremeni se)....ama zosto nekoi ne se priznaeni u mk???

Знае ли некој каков е новоотворениот факултет во Охрид, финансова полиција за безбедност и корупција,колку години е,дали има приемен и друго?

Осеќам пак ќе си ископате очи.
За секакви информации во врска со тоа колку се признаени, кој се кој не се акредитирани и сл. имате на http://www.mon.gov.mk ако не ви отвара идете на http://195.26.129.164/

ja ne rekov deka gi potcenuvam privatnite,i znam deka so privaten moze mnogu da se postigne,kako na pr. mozes da dobies rabota..imas pogobri uslovi(poopremeni se)....ama zosto nekoi ne se priznaeni u mk???

Многу јасно, ама зошто некои не се признаени , па затоа што ги немаат потребните услови да бидат со целосно право универзитети или факултети или не ја платиле потребната сума на пари за акредитација и слично. А за кој факултет поточно зборуваш или онака информативно?

Samo onaka informativno,ipak fala za upatstva....

од аспект на образование мислам дефинитвно државните... проста споредба... јас полагав основи на економија на УКИМ, а другарка на МИТ, мислам смешно изгледаше она што од нив се бара да го знаат за 10ка во споредба со она што од нас се бара за 10ка.

од аспект на образование мислам дефинитвно државните... проста споредба... јас полагав основи на економија на УКИМ, а другарка на МИТ, мислам смешно изгледаше она што од нив се бара да го знаат за 10ка во споредба со она што од нас се бара за 10ка.

Дали тоа ќе ти го треба утре во животот што си го полагал на економски и само ако е тоа споредбата, ха ок е. Секој факултет било да е државен или приватен си има свој начина на примање студенти. И бројот на економски е многу поголем, односно голема конкуренција е, затоа и се такви прашањата, додека на МИТ е значително помала.

Zavisi od povekje raboti ova prashanje. Toa dali se priznaeni ili ne jas nema da komentiram , samo kje vi kazam primeri od povekje oglasi. Imashe eden vakov : "baram diplomiran ekonomist, diploma od fon ne vazi". Sto e poentata...spored moite sogleduvanja na fon i na povekjeto privatni (ne zemajte za zbor deka se site) se uchi isto kako i na drzavnite, samo sto polesno e da dobies ocenka. Znaci moze da nauchis pomalce na privatnite i da imas podobra ocena od drzavnite. Ima lugje (koi se retki) sto go zanemaruvaat toj fakt i uchat za sebe za da nauchat, ne se povlecheni od tolpata koja "uchi" po malce za da polozat. I srednata grupa onie koi si uchat sredno gledaat da izvadat jaka ocena, ali nisto povekje. Iam eden drugar studira na privaten kolegz, ama e od grupata na retkite lugje i vo svojata oblas (programiranje) e maher. Znaci znae sigurno povekje od 80% sto se kaj mene na fakultet na smer programiranje (konkretno smer IKI ne elektro fakultet).
Spored mene toa e pricinata zasto diplomite od privatnite fakulteti firmive niz makedonija gi smetaat za "nevazecki", zasto retki se lugjeto koi uchat asalno na privatnite kolegzi. Ne deka gi nema gi ima, pa taka da ako nekoj stvarno saka da si uchi toa od merak i ima malce podlabok dzeb moze da otide na privaten i da si nauchi za sebe, ne za ocena.

До некаде се согласувам со тебе, а дали сметаш дека на државен сите учат не е битно дали за поголема или средна оценка? Мислам дека не и има x причини зашто не и така да тука некаде се ако збориме за тоа.

До некаде се согласувам со тебе, а дали сметаш дека на државен сите учат не е битно дали за поголема или средна оценка? Мислам дека не и има x причини зашто не и така да тука некаде се ако збориме за тоа.
hm...abe vidi, bi rekol daka ima pak razlika. Razlikata e sto na drzavnite imas 2 ocenki, ili 2 nivoa na oceni. imas 6-7-8ca sto bi gi smetal kako edna i 9-10ka kako vtora ocena. Mali se nijansite megji 6ka i 8mica, isto megju 8mica i 10ka. Eve trgajki od mene, znam deka skoro po site predmeti sum go uchel cel materijal pa nekogas sum dobival 7mica 8mica. Znaci moabetot mi e deka na drzaven treba da znaes dosta za da mozes da dobies i 6ka. Posle ocenkite nagore se redat so mali nijansi... A kako sto gledam od edno drugarce sto e na privaten koledz, on minatata godina si ucheshe 3 predmeti a uspea da polozi 8. Duri i vo septemvriska sesija koga si rabotese od 8 do 20h uspea da polozi 2, bez nikakvo uchenje. Toa e razlikata. Ne deka uchat site na drzaven...daleku od toa, primer kaj mene na elektro posle prva godina 50% od studentite si gi podignaa dokumentite. Od tie 50% sigurno 25% ne ni probale da uchat...
Neznam, toa e moe mislenje...za toj drugarot gore sto go spomnav se zapisha na privaten so cel da dobie polesno diploma, radi nisto drugo. Ama pa drugarot vo predhodniot post se zapisa na privaten za da ne go zamaraat profesori od tipot na "ne ti staam 10ka za inat, crkni mokjen sum ja" i zatoa si uchi ko lud na privaten i se si znae.
Znaci edna(najbitna) od tie X prichini e samiot student.

hm...abe vidi, bi rekol daka ima pak razlika. Razlikata e sto na drzavnite imas 2 ocenki, ili 2 nivoa na oceni. imas 6-7-8ca sto bi gi smetal kako edna i 9-10ka kako vtora ocena. Mali se nijansite megji 6ka i 8mica, isto megju 8mica i 10ka. Eve trgajki od mene, znam deka skoro po site predmeti sum go uchel cel materijal pa nekogas sum dobival 7mica 8mica. Znaci moabetot mi e deka na drzaven treba da znaes dosta za da mozes da dobies i 6ka. Posle ocenkite nagore se redat so mali nijansi... A kako sto gledam od edno drugarce sto e na privaten koledz, on minatata godina si ucheshe 3 predmeti a uspea da polozi 8. Duri i vo septemvriska sesija koga si rabotese od 8 do 20h uspea da polozi 2, bez nikakvo uchenje. Toa e razlikata. Ne deka uchat site na drzaven...daleku od toa, primer kaj mene na elektro posle prva godina 50% od studentite si gi podignaa dokumentite. Od tie 50% sigurno 25% ne ni probale da uchat...
Neznam, toa e moe mislenje...za toj drugarot gore sto go spomnav se zapisha na privaten so cel da dobie polesno diploma, radi nisto drugo. Ama pa drugarot vo predhodniot post se zapisa na privaten za da ne go zamaraat profesori od tipot na "ne ti staam 10ka za inat, crkni mokjen sum ja" i zatoa si uchi ko lud na privaten i se si znae.
Znaci edna(najbitna) od tie X prichini e samiot student.

Да, студентот е најбитен многу јасно, ама не мешај колеџ и универзитет, не е исто. Иако за некого е скапо на приватен, од друга страна зашто ги плаќаат испитите на државен, тоа не им е скапо? А за оценките ми се десило на државен од 9ка да добијам 6ка,зашто? Е зашто не сум слушала баш кај тој професор и мене ми бил точен резултатот зашто не на него. Свашта. Значи на државен имаш и намалување на оценки а на приватен само зголемување по принцип колку научиш, активност, стручен труд, присутност. А на државен тоа е само кажано, но не и постигнато.

Да, студентот е најбитен многу јасно, ама не мешај колеџ и универзитет, не е исто. Иако за некого е скапо на приватен, од друга страна зашто ги плаќаат испитите на државен, тоа не им е скапо? А за оценките ми се десило на државен од 9ка да добијам 6ка,зашто? Е зашто не сум слушала баш кај тој професор и мене ми бил точен резултатот зашто не на него. Свашта. Значи на државен имаш и намалување на оценки а на приватен само зголемување по принцип колку научиш, активност, стручен труд, присутност. А на државен тоа е само кажано, но не и постигнато.
tacno plakjaat profesori, ama covece ako nekoj te remeti vo zdrav razum deka ne mozes da polozis togas nemas chare. jas ne sum naletal na takvo neshto taka da sea mi e ok. Inache ako zborime za megju koledz i privaten univerzitet mislam deka na koledzite kaj sto idat po 10 dushi vo edna grupa, pomali se shansite da te povleche tolpata i da se vadis za ocena. Pak kje go spomnam drugarot sto si se razbira vo programiranje, samo 3-4 dushi si se vo grupa...i site si uchat.
Sepak nemoj da mi kazes deka ako ne si jak karakter za uchenje kje dobies psovekje znaenje na privaten. Nema shansa. Znam od konkretni primeri, lugje sto gi poznavam sto se zapisuvaat samo za da zavrshat, ne za da nauchat. ako sakas na nekoj drzaven da studiras taka ili treba da ides na prepis 40 ispiti :pos2: sto ne e mozno :)!

Има многу такви студенти на било кој факултет дали е државен или приватен, тоа е реалноста:toe:

Факт е дека на приватните студенти полесно поминуваат...е сега и меѓу приватните има разлика во учење,во квалитет...на државните се тепаат меѓу себе нема колегијалност,те гледаат како хиени сите...а на приватните не се замараат со тоа знаат дека сите ќе завршат а почнаа и повеќе да им ги ценат факултетите од државните

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom