прилепски речник

• Креатор на темата Креатор на темата asdshbh
  • Време на започнување Време на започнување
Го испушти најбитното. Не се користи Њ (Њ=НЈ, пп: ЈН)
Сето којни ебаго.

Во право си за ова , но не само што се користи ЈН место Њ , туку и се користи Н место Њ . На пр . прасина , пилина итн .
Исто така мора да се спомене дека овде во Прилеп потполно правилно го користиме акцентирањето на зборовите за разлика од на пример скопскоит говор кој не го кориежсти правилното акцентирање .

С.Гигов Гиш бил во Прилеп во еден кафич,седел на шанк му се примочало па отишол на мочање.На местото на шанк му седнал еден професор по филозофија.Ко се вратил овај му рекол стани јас овде седев,филозофов му рекол не станувам.И Гиш така напукан му рекол:Ти бе знаеш кој сум јас?Филозофов не дека не го знаел,се праел на удрен и му рекол не те знам.Гиш му рекол:Јас сум Сашко Гигов Гиш
Филозофо:И ТО ТРЕКУ НА КУРОВ АКО СИ
Приказнава е жива вистина ја имам од појче души слушнато
Заклучок-Во Прилеп мајмун не игра,нема стапо кој да му го држи
А ко че кивни некој не се вика на здравје,туку А на ку.ов

седи не прпај че се нашпичиш

Шо прајш - Да го попрјаш - Попраен да го наседниш
Како си - Да го фатиш за коси - Да го удриш од патоси и пак да прашаш како си
Врни - Да ми јајш мадинава црни - Мојве бели подебели

Ова се само дел од обични прашања на кои следат заебанции и капачиња .

Ко че кивни некој се вика
А на куроф :)

Најак збор, ШАТОР за ЧАДОР. Еден пријател од Прилеп пред неколку години ми викат "Леле какво е времево, сигурно че врнит, не зедов ШАТОР " и јас целиов прашалници во глава "И шо ќе прајш со ШАТОРОТ ? " :ROFLMAO::ROFLMAO:

Последно уредено:
Најак збор, ШАТОР за ЧАДОР. Еден пријател од Прилеп пред неколку години ми викат "Леле какво е времево, сигурно че врнит, не зедов ШАТОР " и јас целиов прашалници во глава "И шо ќе прајш со ШАТОРОТ ? " :ROFLMAO::ROFLMAO:

Сигурно вака не ти рекол :D

Врни,врне, не знам како идат, постов беше за ШАТОРОТ :D
Шатор да, и за велосипед се употребува строго точак. Инаку Т да им го остајме на ориџаниве мислам x)

Шатор да, и за велосипед се употребува строго точак. Инаку Т да им го остајме на ориџаниве мислам x)

Јас сум од Охрид, и кај нас многу ретко се користи велосипед, скоро сите викет точак. Ова "шатор" ми остана во сеќавање , не верувам дека во друг град го користат зборов со ова значење.

Замисли го Методија Шаторов Шарло како Методија Чадоров Чарло и ќе видиш колку глупо звучи Ч во некои случаи во прилепскиот говор :D

Moже ќе звучи глупаво, во но дискусија со луѓе од други градови разбрав дека на некои не им е јасно што на прилепски значи зборот специјалка.

Колку да се објасниме доколку некој стварно не знае, специјалка не значи дека си специјален или посебен на некој начин. Не е комплимент, туку најчесто е навреда користена во моменти кога се нема други аргументи за време на расправија па се приоѓа кон лична навреда на другата страна.

'Бегај таму мори специјалко една, шо знајш ти!'

Moже ќе звучи глупаво, во но дискусија со луѓе од други градови разбрав дека на некои не им е јасно што на прилепски значи зборот специјалка.

Колку да се објасниме доколку некој стварно не знае, специјалка не значи дека си специјален или посебен на некој начин. Не е комплимент, туку најчесто е навреда користена во моменти кога се нема други аргументи за време на расправија па се приоѓа кон лична навреда на другата страна.

'Бегај таму мори специјалко една, шо знајш ти!'
Во одредени случаи кажано кон блиски личности може да биде и некој вид на комплимент, како позитивно откачен/луд. „специјалка си ама затоа те сакам“. :D

Какво значење има во прилепскиот, ама и во битолскиот речник зборот „ОПРИ“???

ако немојж појче, кревај гајчите и право дома.

најчесто се користи кога некој ќе почни да се лути дека многу го зафркаваат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom