Прилепчанец почина од студ во опожарениот дом

• Креатор на темата Креатор на темата bucio
  • Време на започнување Време на започнување
Не озбилно мазохисти сте или што? Кажете да се тргнам од дискусијава .

Јас барав, ама не можев да најдам куќата како му изгорела. Секаде во свет има правило, ако ти е осигурана куќата тогаш има надомест, ако не ти е осигурана нема ништо, освен милост. Пред некој ден изгоре куќа на мајка на 2 малолетни дечиња, таткото ја запалил. Не е осигурана, луѓето одма бараат друго чаре. Секој се бори за својата среќа, НО има граници. Има куп причини за пожар, инсталација, намерно подметнат, ненамерно запалено, треба да докажат со истрагата. Доколку се дојде до заклучок дека некој е виновен за пожарот, ја сноси одговорноста.
Животот секаде е тежок. Не сум мазохист, верувам во Господ. За Велигден постам цели пости, но не само со храна, туку и со дела. Јас како верник очекувам поповите да им помогнат на оние кои им теба помош. На неделна или на свечена литургија ни кажуваат што треба да правиме, затоа очекувам прво тие на дело да ми го покажат вистинскиот пат.

Жална е загубата на сечиј човечки живот, уште повеќе на ваков начин.

Извини, мене твојава констатација навистина ми смета. Некои работи не одат баш `ко што мислиш. Не може државата да се грижи за се`. Во оваа држава постојат безброј НВО кои се поделени во куп области. Прилеп е голем град има Црвен крст и НВО кои се грижат за човековите права. Една од задачите на Црвениот крст е да им помогне на оние на кои им треба помош, материјална, да се поправи дел од куќата и да му се обезбеди храна. Во Прилеп има црква. Кога црквата ќе види или дознае дека некој човек нема леб да јаде и дека нема кров над глава, поповите треба да се заангажираат малку околу тој човек, оти нели така ни налага верата, да му помогнеме на оној кој му е потребна помош, без да бараме нешто за возврат, оти нели Господ ќе не награди за тоа што сме сториле добро дело и сме помогнале на земскиов живот. Невладините кои работат со заштита на човековите права кога му изгорела куќата не се запрашале што биднало со тој човек? Никој не прави месечен или годишен извештај? Ајде сега пред државата ги имаме политичките партии. Сојузот и ДПМНЕ што прават во Прилеп, освен што кркаат бомбончиња и ручеци на сметка на граѓаните?
Не е државата крива за се`, некогаш и луѓето се за никаде!
Попокварено нешто од поп нема. Само рака за рака со другарчињата од владата и градат цркви, лапаат свинско за време на постови (сум видел лично) , така да од поп ништо не очекувај. Во оваа држава нема леб, колку побрзо ја снема толку подобро за нас. Има една поговорка , ако сакаш да станеш атеист прочитај ја Библијата. Јас би додал, ако сакаѓ да станеш атеист, стани член на МПЦ. Да бевме мормони, ќе му ја изградевме куќата за две секунди.
п.с. Претходниот пост за Полска нема никаква конекција со Макеондија бидејќи ние сме 2 милиони луѓе. Логично е кај нас да има повеќе солидарност а не помалку. КАтастрофа. Ама ете ,умрел човекот, ќе умрат и други луѓе , битно да има споменици, поповите да се возат со џипови и Ахмети да може на мир да лови риба во Циришко Езеро.

Жал ми е за загубата на еден живот, но шо сте се фанале само со Македонија, мислите поубаво е на западон?
Колку е посилна Америка, па колку луѓе таму умираат на улица, колку луѓе неможат на доктор да отидат таму од скапите цени.
Во Франција од ладното попат луѓето умираат, во Венеција луѓе хендикепирани на мостови во Сан Марко питаат, црнци продаваат крадена роба.
Мислите само у Македонија е пеколот? Лесно е да се плука по институции од еден компјутер, кој ќе стане да донира?
Да бевме толку лоша држава ќе бевме полоши од Ирска и Грција.

Бпг да го прости човеков,навистина жално и трагично....

Жал ми е за загубата на еден живот, но шо сте се фанале само со Македонија, мислите поубаво е на западон?
Колку е посилна Америка, па колку луѓе таму умираат на улица, колку луѓе неможат на доктор да отидат таму од скапите цени.
Во Франција од ладното попат луѓето умираат, во Венеција луѓе хендикепирани на мостови во Сан Марко питаат, црнци продаваат крадена роба.
Мислите само у Македонија е пеколот? Лесно е да се плука по институции од еден компјутер, кој ќе стане да донира?
Да бевме толку лоша држава ќе бевме полоши од Ирска и Грција.

Епа тоа е проблемот. Ние сме толку малку народ, а ни се случи толку лоша работа. Во голема држава ќе си речеш не може да се помогне на сите, многу народ е. Кај нас ем сме малку, ем не сме сложни. Сама си одговори на прашањата. Трагедијата е баш дека ова се случи во Македонија!

Не израмнија со животните - природна селекција.

Не озбилно мазохисти сте или што? Кажете да се тргнам од дискусијава .
Мазохисти се. Плус има чат пат религиозни фанатици. И доста го споредувате ова со Италија и Америка, бидејќи ние според уставот сме социјална држава. Малце прочитајте нкоја книга па трескајте зелени.

Не, трагедија е нечија прерана смрт општо. Шо значи сеа да бевме поголема држава, не требаше да се спомне вакво нешто?
Криво ми е шо сите одма се фаќаат за земјата во која живеат, без да согледаат поопширно.

Претходниот пост за Полска нема никаква конекција со Макеондија бидејќи ние сме 2 милиони луѓе. Логично е кај нас да има повеќе солидарност а не помалку.
Апсолутно не се согласувам со овој дел од твојот пост. Бројот на население нема никаква врска директно со солидарноста. Бош муабет за пред кооперација.
Сепак, да не ти кршам ќејф, за момент ќе глумам како демек се согласувам со тебе и пак ќе испаднам во право.
Полска:
38.000.000 жители
Број на починати годинава од студ: 45
Процентуално изразено: 0.0001% од населението

Македонија:
2.000.000 жители
Број на починати годинава од студ: 1
Процентуално изразено: 0.00004% од населението

Се надевам математиката ти оди подобро од логиката и од бројкиве ќе разбереш дека сепак испаѓа дека ние сме за 2.5 пати по солидарни од Полјаците. Епа сега не сум јас Мајка Тереза.
Инаку, мојата религија ме учи дека солидарноста почнува од твоето семејство, преку роднините, пријателите, па се до некој жител на Рандомселовметнитука. Сестра му се жалеше како државата не помогнала. Фино.

И воозбили се. Луѓето умираат ако седат пијани, на ладно. Секаде е така. И немој да очекуваш јас да ти изградам дом. Се што јас можам да направам е да ти овозможам топол кревет во дом за згрижување на стари лица. Домови низ Македонија нема да градам, уште мојот го немам почнато. И за него не мрчам тука на форум да ми помогнете, за здравје, љубов, среќа.

--- надополнето ---

Во голема држава ќе си речеш не може да се помогне на сите, многу народ е. Кај нас ем сме малку, ем не сме сложни.

Ви се восхитувам на логиката, најсериозно. Не сметаш дека во поголема држава, кај што има поголем број на народ, има и поголема сума на пари собрани преку даноци, така да и поголемиот број на народ може да се заштити од вакви работи?

Sense. You guys make none.

Апсолутно не се согласувам со овој дел од твојот пост. Бројот на население нема никаква врска директно со солидарноста. Бош муабет за пред кооперација.
Сепак, да не ти кршам ќејф, за момент ќе глумам како демек се согласувам со тебе и пак ќе испаднам во право.
Полска:
38.000.000 жители
Број на починати годинава од студ: 45
Процентуално изразено: 0.0001% од населението

Македонија:
2.000.000 жители
Број на починати годинава од студ: 1
Процентуално изразено: 0.00004% од населението

Се надевам математиката ти оди подобро од логиката и од бројкиве ќе разбереш дека сепак испаѓа дека ние сме за 2.5 пати по солидарни од Полјаците. Епа сега не сум јас Мајка Тереза.
Инаку, мојата религија ме учи дека солидарноста почнува од твоето семејство, преку роднините, пријателите, па се до некој жител на Рандомселовметнитука. Сестра му се жалеше како државата не помогнала. Фино.

И воозбили се. Луѓето умираат ако седат пијани, на ладно. Секаде е така. И немој да очекуваш јас да ти изградам дом. Се што јас можам да направам е да ти овозможам топол кревет во дом за згрижување на стари лица. Домови низ Македонија нема да градам, уште мојот го немам почнато. И за него не мрчам тука на форум да ми помогнете, за здравје, љубов, среќа.
Поточно кажаа на вести дека еден човек е умрен од студ. Прошетај малце низ Скопје отсабајле, ќе видиш колку луѓе копаат по контејнерите, и се надевам не звучам расистички, но сега бројот на Македонци кои копаат по контејнери е и поголем од Ромите. Има многу луѓе кои се премногу горди да бараат помош и умираат од студ а никој не го пријавува тоа како ваков случај. И не само од студ, колку сиромашни луѓе умираат по болници за некоја бимбо да си става силикони во приватни ординации. Оваа држава е трула до немајкаде, а ти само затвори очи , затвори уши и оди слави нова година за 3000 денари во кафиќите (пази, за една ноќ), а да има организација да се даде по 3000 денари од човек за овој сиромав, колку од вас би дал? Сигурно брадатиот дедо на небото за кого нема никакви докази сега игра покер со типов што умрел од студ.

Абе за се` е државата крива. И мене ми беше тоа поентата ама ајде. Ако му била осигурана куќата ќе му исплателе пари. Немал пари, па немал, така оди светов, сурово е ова не само кај нас, во цел свет. Која влада ти прави куќи по пожар? Исто како бабата со ногата на А1, се понудиле да и ја исечат, нејќела. Па кој е лекот за гангрената друг?
На улицава моја гром удри во домот на едни, исто така сиромашни ама си осигурале луѓето и осигурањето покри се`. Да не беа ќе си седеа со кровот избушен.
Јас се согласувам со тебе околу осигурувањето ,ама не во овој контекст.Тие што имаат пари, и опстанокот им зависи од стан ,куќа ,нива, работат или рентаат ,и не сакаат да ги осигураат ,а бараат пари од државата е идиотска работа, и никогаш нема да се согласам со нив.
Оваков случај е нешто сосем друго.Овие луѓе цел живот двоеле од плата за да се изградат институции ,фабрики и инфраструктура во државата.Дојде приватизацијата и на криминален начин со чело на БЦ и компанија им украде све преку ноќ.
Народот си ја виде грешката и ги казни овие џукели колку што можеа т.е.ги симнаа од власт.
Е сега овие кои сега ги имаат фотељите требаше во најмала рака ,ако не можеа да направат ревизија ,да не дозволат овие луѓе да завршат вака бедно ,понизно и без грам достоинство.
Јас искрено да ти кажам немам нисто против спомениците убава работа ,ама има ред ,ниеден споменик не е поважен од луѓето.
Замисли недај боже во твојот дом некој да се разболи а ти наместо лекови парите да ги дадеш за жардињери ,или да купиш кола итн.
Овде ке паднат овие, и сите други кои ке дојдат на власт мора да имаат во предвид дека животот и здравјето на својот народ е на место бр 1.

Ви се восхитувам на логиката, најсериозно. Не сметаш дека во поголема држава, кај што има поголем број на народ, има и поголема сума на пари собрани преку даноци, така да и поголемиот број на народ може да се заштити од вакви работи?

Sense. You guys make none.

Не мислиш дека полесно е да се распределат парите ако е помалку нарот? Се знае каде треба да одат парите. Полесно се проверува теренот, полесно е да го запознаеш населението, ги знаеш потребите кои ги има. Во голема држава на сите им треба се` во мала држава полесно класифицираш. Исто е да имаш куќа 1000 квадрати и 100 квадрати? Во 2 милиони народ сите и по име ќе ги научиш за разлика од милјардите кои живеат во Кина! :smir:

п.с. ако е тешко да се справиш со држава од 2 милиони наорд, не ни помислувам како е да водиш држава со 300 милиони народ :toe:

Поточно кажаа на вести дека еден човек е умрен од студ. Прошетај малце низ Скопје отсабајле, ќе видиш колку луѓе копаат по контејнерите, и се надевам не звучам расистички, но сега бројот на Македонци кои копаат по контејнери е и поголем од Ромите.

А и слабо туристи годинава во Охрид, не знам што е работава. Птиците сите ја напуштија земјава, не можам да ги разберам. Минатата година се сеќавам Декември цвеќиња уште цветаа надвор, годинава и тие не оставија, ни покажаа среден прст и ги снема.

А сега доста со рандом муабети.
Нема да се осмелам да погодувам колку Полјаци всушност починуваат секоја година од студ.
Јас сакам конкретни работи.
Погоре имаш конкретна споредба од двете земји, процентуално, уште во табела да ги вметнев, колку луѓе годинава во Полска починале од студ, а колку во Македонија. Официјална бројка. Само така можеме јас и ти да дискутираме. За гордост, трула држава, цвеќиња и птици, на друга тема.

@HITCH: не, стварно, се предавам. Не можам јас со вас. Не можам да дискутирам со луѓе што не ги знаат основите на математиката, нешто што се учи во второ одделение. Како на пример, дека што поголем е бројот на население, толку повеќе има пари во буџетот, толку повеќе има вработени во институциите, толку повеќе има и починати од студ...
Не можам, стварно. Не ми се лутете.
Нека почива чичково во мир.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom