Пријателство со желба за повеќе...

• Креатор на темата Креатор на темата Маwечко
  • Време на започнување Време на започнување
M@wEcK0 напиша:
Ако повеќе не сте во контакт после извесно време ќе го заборавиш,нели?И така ќе биде полесно,кога ќе го заборавиш и ќе најдеш друг отколку да му бидеш пријателка и да ја трпиш болката.:smir:
Ти држи муабетов, али ако правиме муабет за НЕвистинска љубов, свиѓање ...
Имам една другарка. Нема никаков контакт со љубовта и. Го сакаше и уште го сака исто, една година. И се радува како дете на лижавче секој пат кога ќе го види, а воедно и тагува оти неможе никако да ја искаже својтата љубов. И до кога треба да чека таа ?

Нема надеж.

А кога и е другар барем знае, се обидувам да те заборавам, те немам како дечко ама барем те имам покрај мене како пријател кој можеби некогаш ќе ми се најде, барем како добар пријател, а можеби и повеќе. Кога сакаш некоја личност ја сакаш најпрво како другар, а потоа како љубовник.:toe:

А како на пример да и кажеш на другарка со која што се знаеш долго време дека ја бендисуваш и дека сакаш да имаш нешто повеке со неа, а притоа да не наебеш?

Се согласувам со Ема!:helou:

M@wEcK0 напиша:
Има личност со која сте многу добри пријатели,нема нешто што не знаете за неа и обратно,но...се случува да се заљубите во неа.Таа одбива да бидете пар,но сепак сака да продолжи вашето пријателство
Нешто што не ми се случило,а и нема да ми се случи е да се заљубам во најдобар другар,а еве повеќето од луѓето што ми се ептен блиски се машки!Другарот го засакувам на таков начин,што таа љубов не би можела да премине во нешто повеќе!Зашто кога го гледам,кога зборувам со него..исто како да зборам со брат,никогаш не сум гледала во него како потенцијален дечко!
Е,сега ако е обратно...

Дали го прифаќате пријателството со надеж дека некој ден и таа ќе ви ја возврати љубовта?
Дали го прифаќам пријателството после изразувањето на љубов?
Повеќе ништо нема да биде исто!Ќе се држам на дистанца,баш поради тоа,да не му влеам надеж дека можеби некогаш и негде ние би биле заедно!А НИЕ никогаш нема да постои!А знаеме како е кога сме вљубени..една прегратка..еден поглед..што ни прави во стомакот:toe:
Дали мислите дека вашето срце може да го толерира тоа пријателство кое се надевате дека ќе прерасне во нешто поголемо?
Мислам дека после тоа,он колку и да може да го толерира пријателството,јас ќе се обидам да го прекинам,или барем нема да биде тоа пријателство како што било,може да останеме само кафе-другари!Затоа што на вљубен човек да му нудиш пријателство ти е исто како да му даваш леб на жедниот!:smir:

Нема шанси да останеме пријатели. Ако веќе сум одлучила да му признааам дека она што чувствувам за него е повеќе од пријателство ќе мора да се соочам со две опции:
- да бидеме заедно затоа што се јавиле и кај двајцата такви чувства
- или да прекинам едно пријателство
Не гледам причина дека тоа пријателство би продолжило да функционира како пред тоа. Затоа за мене подобро да си продолжам понатаму и да заборавам на било каква блискост со него. Во ред би било повремено да се гледаме на кафе, но нема да биде тоа тоа, а и не може. Барем мене нема да ми биде сеедно...:smir:

Tender Girl напиша:
е како можеш да кажеш дека пријателството нема "апсолутно никаква допирна точка" со она што ти го сакаш т.е. со љубовта...па нели во една врска партнерите најпрво треба да бидат другари (пријатели)...ако нема таков однос меѓу нив џабе им е љубовта :toe:
Moжам. :)
Зашто тоа пријателство што го имаат двајца луѓе кои се сакаат е неспоредливо со ова ново компонирано, така наречено пријателство. Eдно е бидеш другар со човекот што го сакаш и тоа да е взаемно, како што и треба да биде, а сосема друго е пријателство со некој кој не те сака. Како да го гледам покрај мене, а да знам дека е невозможно тоа што го барам од него?
Јас сигурно нема да му го избришам бројот, да се правам дека не го познавам и да прекинам секаков контакт, ама едноставно не можам да имам таква релација со него. И тоа не ми е пријател, туку познаник. И да се обидам, знам дека нема да оди и после извесно време јас лично ќе ставам крај на тоа.

надевањето не зависи од тоа дали ќе останеш или не пријателка со него....тоа зависи од тебе, односно ти можеш и да го растуриш пријателството а сепак потајно во себе да се надеваш дека еден ден..
Од неа не се живее. :)
Можеби не знам да се надевам или не сум способна за тоа. Нека биде и така. За мене е бескорисно тоа да живеам со мислата дека можеби еден ден... Зашто можеби, во меѓувреме ќе се појави некој кој ќе знае да ме цени и почитува онака како што заслужувам. Некој на кој ќе имам причина да му се посветам, а верувај, ако тој некој вреди повеќе, не сакам да го пропуштам. :)

Чек Он Ит напиша:
Кога сакаш некоја личност ја сакаш најпрво како другар, а потоа како љубовник.:toe:
Не мешајте ја фразава тука!
Не значи дека прво треба да ти биде другар па љубовник!
Туку дечкото што го сакаш прво да го имаш како другар*па после како љубовник!

*другар-симболички кажано за човек кој секогаш е тука покрај тебе и во добро и во лошо,да те подржи, да те разбере да те сослуша:smir:

Нема шанси да си го чувам како пријателче а да имам поинакви чувства кои сум му ги искажала и биле одбиени.

Понатаму верувај, ништо не ќе биде исто :smir:
Тоа веќе не е искрено пријатно пријателство, него непријатно мене разочарано и љубоморно, заеднички теми се помалце поради стравот дека ќе му почнам муабет на таа тема!
Па и да не е така, ја како личност неможам и не сакам тоа да го издржам, он како сеуште близок другар би ми зборел за други а ја би вриела и на крај би пукнала, а па ако не го прави тоа, блискоста е изгубена кога веќе неможеме да си ги кажеме еден на друг работите што ни се вртат у глава.
Значи штом неможам да поднесам да ми биде другар, ќе треба да се влечкам покрај него и слатко пријателски да му се насмевнувам на секоја реченица, со ситна надеж дека ќе ми ги врати потиснатите чувства еден ден, а тоа не ми иде ни на крај памет, непотребни понижувања! :uvo:

Единствена опција е да го преболам, а тоа ми има и успеано еднаш и пријателството се зачува :smir:.
Се зависи од интензитетот на чувствата.

Мене два пати до сега ми се има случено.. Сум излегол со другарката и потоа повеќе не е исто.. Не сме оние добри другари кои бевме во минатото.. не е повеќе исто. Во двата случаи.. со двете другарки е скоро исто.. сега едвај и збориме.. едно здраво по пат.. како си шо си.. Не дека сме нешто замерени но сепак повеќе не тоа другарство што било.

Па што знам.Мислам дека би го продолжила пријателството.И покрај тоа што прво ќе ми биде срам и ќе ме боли кога ќе бидам во негова близина,после тоа ќе се поопуштам.Можеби на крајот ќе сфатам,дека јас и он функционираме само како другари,а како пар би биле катастрофа.

Не ми се случило и се надевам нема да ми се случи.Ама ако се случи не би можел да останам на истото без разлика дали јас сум се заљубил во неа или она во мене.Евентуално после некое време кога се ќе се олади би можел повторно да се зближам.Ама веднаш не.Би ми било незгодно без разлика како она ќе се однесува.Дури и да се прави дека ништо не се случило сепак јас ќе памтам.Нормално не би прекинал секаков контакт ама би држел некаква дистанца.

Никогаш не прифаќаш да сте само ’’пријатели’’ кога постои таа желба, тоа така само се чини.
Потајно ти се обидуваш да го заведеш цело време, вака или онака.
Моментот кога ќе изгубиш интерес, се губи пријателството такво какво било-оладуваш.

pa moze da ima samo prijatelstvo samo ako ne se epten ama epten bliski. a ako se, edniot( ako ne i drugiot ), moze da se vljubi vo drugiot, toa si e priroda. barem ako zboruvam za mene za drugite ne znam

Prijatelite se mnogu povazni od deckovcite...Nikogas ne bi sakala da se smuvam so nekoj drugar.Ne vredi da se unistuva drugarstvoto...
Friends are forever,boys are whatever...

honey-boney напиша:
Prijatelite se mnogu povazni od deckovcite...Nikogas ne bi sakala da se smuvam so nekoj drugar.Ne vredi da se unistuva drugarstvoto...
Friends are forever,boys are whatever...

никогаш не вели никогаш :wink: не знаеш што можеш да почувствуваш "утре"...муабетот не е за обично мување туку за нешто повеќе од пријателство т.е. за љубов:helou:...а мувањето е нешто помалку од пријателство (барем за мене :)) и прашањето е токму тоа-дали ќе го уништиш дотогашното другарство со таа личност (доколку се појави љубов од твоја страна) или би го продолжила другарството со него...:smir:

M@wEcK0 напиша:
Има личност со која сте многу добри пријатели,нема нешто што не знаете за неа и обратно,но...се случува да се заљубите во неа.Таа одбива да бидете пар,но сепак сака да продолжи вашето пријателство.Дали го прифаќате пријателството со надеж дека некој ден и таа ќе ви ја возврати љубовта?Дали мислите дека вашето срце може да го толерира тоа пријателство кое се надевате дека ќе прерасне во нешто поголемо?
Нашето пријателство, и кога би продолжило секако дека не би било право пријателство, ако едниот од нас има поинакви чувства од оние другарските. Да бидеш пријател со надеж дека ќе ти биде блиску до тебе и можеби ќе се предомисли, е во најмала рака залуден обид. Ако веќе одлучам сепак да останам пријателка, тоа ќе значи дека треба да ставам крај на сите обиди и надежи, и да се потрудам сериозно да престанам да имам такви чувства кон него, зошто во спротивно не би можеле да бидеме пријатели. Но ова е малце тешко да се постигне, а во љубовта често ја губиме самоконтролата.:) Така што веројатно најпаметно е едноставно да се дистанцираш од личноста, зошто се додека ти е пред очи и близу до тебе, чувствата нема да се изгубат, можат само да се засилат, што е лошо ако тој не те гледа на ист начин. Не за џабе викаат „далеку од очи, далеку од срце“.:) Попаметно би било да излезеш малку од неговиот живот и да си дадеш шанса да се фокусираш на другите кои чекаат околу тебе, а ти не можеш да ги исперцепираш кога си во негова близина. Не успева тоа „подобро нешто отколку ништо“... Само залудно ќе си го губиш времето и ќе ти биде уште потешко. Тука се повлекува црта, и најдобро би било да се повлечеш... Тоа не значи дека треба да ги раскинеш сите контакти со него и тотално да го избришеш од живот, туку едноставно постепено да се дистанцираш, па ако избледат твоите чувства и се вљубиш во меѓувреме во друг... Тогаш пробајте да бидете пријатели. :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom