Препорака за нов автомобил

• Креатор на темата Креатор на темата Lu
  • Време на започнување Време на започнување
Да се разбереме дека леонот и астрата гтц си трошат прилично доста, имам другари еден има леон еден астра гтц и двајцата ми се жалата на потрошувачката а како што можев да прочитам погоре викаш да не троши многу. Е сеа видов еден предлог за тојотата аурис е феноменална кола, многу ми се допаѓа ентериерот а и многу убава вожња има(зборам за аурис дизел 1.4 со 90кс). Другарчето коа го зема аурисот пред некој си 2 години мислам дека беше го зема дизелче 1.4 90кс со фул опрема го фати некаде 16.500 евра. Сеа можеш да си провериш би требало да се паднати цените и доколку се во прашање 1000 евра, да ги фрлите и да ти биде мирна главата и со потрошувачка и со се' пошто и самата пиша дека 3ца ќе ја возите, а и тојотата е искључиво квалитетно ауто.

Пред Нова Година разгледував и потпрашував во салониве за слична класа на возила и цена. Изборот ми се сведуваше на Астра Класик и Форд Фокус, само мали совети зошто плаќаш во кеш како што викаат Америте money talking, bullshit walking не се залетувај што и да одбериш и не го тегни татко ти или мажот ти за блуза дека мора да биде таа (продавачите сакаат такви купци). Извлечи им попуст најмалку 500 евра од цената која ти ја нудат. Мене ми го оставија Форд Фокусот за 800 евра пониско само што спомнав дека одам да ја земам Астрата Класик зошто ми нуди повеќе опрема за таа цена и ја има бојата која ја сакам на лагер за разлика од нив. (одбери некоја нијанса која ја немаат на лагер)

Киа ПроСид исто не ти е лош избор заедно со Шевролетот Круз кој беше на попуст во моментот кога прашував. Треба сама да си одбериш влези направи тест вожња и види што ти лежи најмногу

Ако јас одбирам во моментот тогаш би бил Фокусот 1.6Т (изглед, цена и перформанси) ама до на пролет може да има промени во цените во салоните па може да лапнеш подобро возило за парите што ги имаш.

А да си го разгледаш Suzuki SX4, убаво џипче, 12.990 е, има голем простор, и можеш комотно да си го возиш на непроодни терени.

А да си го разгледаш Suzuki SX4, убаво џипче, 12.990 е, има голем простор, и можеш комотно да си го возиш на непроодни терени.

Ако беше работата за џипче,прво ќе купев Дачија Дастер за почетна цена од 9.240 евра,лично се уверив во теренските способности на Дастерот и можам да кажам дека само Лада Нива е поиздржлива од него.
Другите „џипчиња„ од типот на Suzuki SX4,Skoda Jeti,Daihatsu Terios,Suzuki Grand Vitara и остали можат вода да му носат на Дастерот.
Зборам за теренските способности,а за квалитет сигурно се поквалитетни од Дастерот,али на терен се неспоредливи со Дастерот.

А јас и моите знам дека нема да го одлепиме од асвалт,па така да не ми треба џипче за непроодни терени,бидејќи нама ни да одам по непроодни терени.
Затоа сакаме да купиме автомобил од Ц класа,бидејќи ќе го возиме 90% во Скопјево и неколку пати годишно на автопат.

Јас би се двоумил помеѓу круз и астра да сум на твое место и да треба да купувам кола во таа класа.

Најдобар избор ти е или голфот или леонот но под услов да не е со 1.4 атмосферскиот мотор(80-тина коња) бидејќи е тешко срање, многу е тромав а и троши. Ако можеш за тие пари една од овие коли со 1.2 TSI или пак со 1.4 TSI тогаш тоа е одличен избор(не ги знам сега цените на памет, провери си).

Фокусот исто така има тиња мотор 1.4 што троши и е тром, инаку колата е супер по секој друг основ. Ако не ти смета неекономична и спора кола, можеш и таа да ја земеш.

Шевролет(Даеву) не ја ни ставам во класа приближна до овие.

Киа-та зачудувачки добро се покажаа, а и доста голема гаранција даваат. Солидна кола е за мали пари.

Лансерот е добар, иако се жалат на неекономичност и на скапи делови луѓе што ги знам да го имаат.

Тоа ти е моето (скромно) мислење.

^ Потполно се слагам.

Ако се одлучиш за Фокусот или за Леонот, гледај да не бидат со 85 коњскиот мотор зашто се премногу троми со тој мотор а и трошат поприлично бензин. Види колку ќе ти го остават Фордот со 1.6 мотор а и види го Леонот со 1.2 тси 105 кс. Мислам дека Леонот со овој мотор е околу 14 и кусур, што на плаќање у готово ќе можеш солидно да се исценкаш.
Иначе овие две коли имаат одлични возни карактеристики, подобри од другите кои ти влагаат во списокот.

Што се однесува до Про Сидот, фино изгледа од надвор, младелашки, има добри материјали користени во внатрешноста како и фина завршна обработка. Но возните карактеристики кај Киата се послаби отколку кај Фокусот и Леонот.

Јас би одел на Леонот со 1.2 тси 105 кс. Мислам дека ќе може да се исценкате до кај 13 500.
Плус, овој мотор на Леонот е со турбо, за разлика од останатите коли кои се атмосферци, а разликата у забава во возењето е голема, турбото си носи големи бенифции.

Ако беше работата за џипче,прво ќе купев Дачија Дастер за почетна цена од 9.240 евра,лично се уверив во теренските способности на Дастерот и можам да кажам дека само Лада Нива е поиздржлива од него.
Другите „џипчиња„ од типот на Suzuki SX4,Skoda Jeti,Daihatsu Terios,Suzuki Grand Vitara и остали можат вода да му носат на Дастерот.
Зборам за теренските способности,а за квалитет сигурно се поквалитетни од Дастерот,али на терен се неспоредливи со Дастерот.

А јас и моите знам дека нема да го одлепиме од асвалт,па така да не ми треба џипче за непроодни терени,бидејќи нама ни да одам по непроодни терени.
Затоа сакаме да купиме автомобил од Ц класа,бидејќи ќе го возиме 90% во Скопјево и неколку пати годишно на автопат.
Земи си peugeot 207 или 307 дизел мала потрошња ова ти го кажувам од лично искуство економични се, за цената од 12 500 ја оправдуваат цената во никој случај да не си земала цитроен ц4 имааат лоша навика често пати знаат да им се блокира моторот фабричка мана не ти се лоши и киа и хундаи нешто слични се на тојота а тојота е најпродавам автомобил во свет :salut:

Земи си peugeot 207 или 307 дизел мала потрошња ова ти го кажувам од лично искуство економични се, за цената од 12 500 ја оправдуваат цената во никој случај да не си земала цитроен ц4 имааат лоша навика често пати знаат да им се блокира моторот фабричка мана не ти се лоши и киа и хундаи нешто слични се на тојота а тојота е најпродавам автомобил во свет :salut:
Жити се како се блокира моторот?:pos:

Здраво, јас имав Хјундаи акцент и колата НЕ СЕ РАСИПУВА. Сеа имам 307 1.4 троши 9 10 градска со стискање така да сеа е на плин. Сеат не би земал ни безпари да ми го даваат, неможам да ги смислам, Киа ги фалат дека биле доста квалитетни. Мој совет ѕирни што се нуди у Хјундаи, и у Тојота дали Аурис или Корола седан дизел мислам дека е околу 13 и нешто, со Тојота не грешиш. И кога ќе прашуваш за цена прашај која е за кеш и дали и колку попуст ќе ти дадат, ако не прашаш нема да добиеш, а секој нормален сака за своите пари да го извлече максимумот. Нема срамење.

Поздрав и пиши што си направила.

Здраво! Да кажам и јас два-три збора.Таму каде што работам ги има овие модели на коли ,сум ги возеел сите .Про сид немаме но имаме сид со 5 врати 1.4 .Сеатот е убедливо нај тежок и најмногу троши 11-12 во град.Опелот го имаме во 1.6 и тој троши некаде толку.Голфот не ми се допаѓа премногу е тром ,а троши 10 лит.Киата е супер помалку троши од предхотните, а од сите овие најмалку ни троши тојотата корола.Мое мислење е да ја погледнеш тојотата има извонредна вожња и многу квалитетна иаработка.
Позз

Земи си Атра класик 10,400 ни ја оставија нас со сите можни опреми и навигација дури, 1,4 семејно моторче, ако не сакаш да праиш трки глупости, економично, имав претходно две астри 2000 и 2005та со таков мотор супер се за низ град, ти викам ако не сакаш да праиш трки или не ти се важни милистотнките на забрзување земи си Астрата.

Башка најмногу импортери има за Опел кај нас можеш најдобра цена да извадиш.

Фала на сите за искрените препораки и совети што ми ги дадовте :smir:,сепак има уште неколку месеци до април/мај и сенадевам дека имаме доволно време за да собереме различни искуства и да го направиме вистинскиот избор.

Епа вака сега на изглед најмногу ме влечат Pro Cee'd и Leon а за перформанси мислам дека најдобар е Focus 1.6 бензинец.
Инаку никако не би зеле Focus 1.4 бидејќи слушнав дека многу повеќе трошел од 1.6 и бил многу тром,затоа ако изборот конечен би бил Focus тогаш тоа би бил само 1.6.
И Astra GTC би ја ставила во рамниште со Focus 1.6 али мислам дака Astra е малку послаба од Focus 1.6.
Инаку не би зеле Astra 3 Classic (со 5 врати) бидејќи малку застарено ми делува,додека Астра ГТЦ (3 врати) изгледа многу поагресивно.
Исто така и Аурисот не е лош,всушност одличен е,пријател на таткоми има Auris и сум се возела неколку пати во Аурисот и одлична вожња има и внатре ентериерот многу ми се допадна.

А нема ли некој од форумов што има Focus 1.6,Pro Cee'd,Leon,Astra GTC,Auris... и останатите што спаѓаат во оваа класа за да кажа лично искуство?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom