Препорачај што да јадам денес

  • Креатор на темата Креатор на темата Volkswagen
  • Време на започнување Време на започнување
Мароканско пилешко со леблебија

Неколку парчиња пилешко месо. какво било. Се пржат додека да се подзацрвенат. И се тргаат на страна.

Се пропржуваат 2 големи кромида, 6 чешниња лук и ѓумбир 2 цм исецкани на парчиња.

Се додава и пилешкото и леблебијата претходно покисната во вода неколку саати.(150 г)
Се додава вода, да ги прелие барем еден сантим и се чека да проврие, потоа се намалува температурата и се одтава да се динста барем 20 минути.

Во купот се додаваат и 2 пиперки, 2 домати, 2 тиквички и по пола лажичка шафран, кумин и коријандер. (зачини) или мислам дека кој било зачин што го имате ако го шибнете нема да погрешите. Во оригиналната рецепта има и сушена кајсија, ама јас редовно ја прескокнувам.

Се додава вода и се заедно се динста плус околу 45 минути. Најубаво е да се комбинира со кус кус или која било тестенина во трошки како тарана. Може да се додаде и внатре ако остане многу водлесто.
 
Полнети бамбарки! Ептен ми се погодија!
или блитва манџа
 
Бамбарки се големи чушки, пиперки, бабури....Јас кажувам велешки:)Значи бамбарки, со мелено месо, ориз, патлиџан,магдонос, морков
 
Бамбарки се големи чушки, пиперки, бабури....Јас кажувам велешки:)Значи бамбарки, со мелено месо, ориз, патлиџан,магдонос, морков
mmmm mi se prijade :) ova na ohridski ti kazuvam h ahh aah
e i jas obozavam meleno meso so pecurki ama ce i kazam na majka mi za ovoj recept fala :)...
 
Pecena boranija probajte mnogu e vkusna. :)
 
Кришки црн леб премачкани со маслиново масло и оригано печени во рерна. Заедно со сос од павлака , краставици , копар и мааалку сенф.
Домат од горе - опционално :) .
 
Сечиш парче леб, го ставаш во фолија и со фолијата дирек на рингла, чекаш дури не ти засмрди цела соба и го вадиш лебчето од фолијата, лепчето ти е црно ко оџак па го мачкаш со маргарин или мајонез, плус можеш и салама да си ставиш одозгора.
Тхе бест.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom