Б
Бат Елохим
Гостин
Мароканско пилешко со леблебија
Неколку парчиња пилешко месо. какво било. Се пржат додека да се подзацрвенат. И се тргаат на страна.
Се пропржуваат 2 големи кромида, 6 чешниња лук и ѓумбир 2 цм исецкани на парчиња.
Се додава и пилешкото и леблебијата претходно покисната во вода неколку саати.(150 г)
Се додава вода, да ги прелие барем еден сантим и се чека да проврие, потоа се намалува температурата и се одтава да се динста барем 20 минути.
Во купот се додаваат и 2 пиперки, 2 домати, 2 тиквички и по пола лажичка шафран, кумин и коријандер. (зачини) или мислам дека кој било зачин што го имате ако го шибнете нема да погрешите. Во оригиналната рецепта има и сушена кајсија, ама јас редовно ја прескокнувам.
Се додава вода и се заедно се динста плус околу 45 минути. Најубаво е да се комбинира со кус кус или која било тестенина во трошки како тарана. Може да се додаде и внатре ако остане многу водлесто.
Неколку парчиња пилешко месо. какво било. Се пржат додека да се подзацрвенат. И се тргаат на страна.
Се пропржуваат 2 големи кромида, 6 чешниња лук и ѓумбир 2 цм исецкани на парчиња.
Се додава и пилешкото и леблебијата претходно покисната во вода неколку саати.(150 г)
Се додава вода, да ги прелие барем еден сантим и се чека да проврие, потоа се намалува температурата и се одтава да се динста барем 20 минути.
Во купот се додаваат и 2 пиперки, 2 домати, 2 тиквички и по пола лажичка шафран, кумин и коријандер. (зачини) или мислам дека кој било зачин што го имате ако го шибнете нема да погрешите. Во оригиналната рецепта има и сушена кајсија, ама јас редовно ја прескокнувам.
Се додава вода и се заедно се динста плус околу 45 минути. Најубаво е да се комбинира со кус кус или која било тестенина во трошки како тарана. Може да се додаде и внатре ако остане многу водлесто.