Преговори за либерализација на визниот режим кон Македонија - Фратини / Груевски

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување

Што очекувате од посетата на Фратини?

• Да наздрави со шампањско и да ја пофали владата за постигнатото и да ја охрабри така да продолжи и п

Гласови: 12 41,4%
  • Да соопшти датум за почнување на преговорите за укинување но не и датум безвизен режим

Гласови: 4 13,8%
  • Веднаш да ги почне преговорите ама да не прецизира датум за безвизно патување

Гласови: 2 6,9%
  • Веднаш да ги почне преговорите и да изрази надеж дека Македонците побрзо ќе се ослободат од визите о

Гласови: 11 37,9%

• Вкупно гласачи
    29
Nasiot pasos e kako zdravstvena kniska. Vazi samo so plavi kartnoi (viza), a stom ima plavi kartoncinja vo nego (vizi), vazi za site drzavi. Koga nema, vazi za site drzavi koi ne baraat kartoni.

Oсвен за една соседна за која не важи ни со картонче,туку мора да имаш и посебен "ферман".:)

Ma luge , ova so vizive e tezok idiotizam , samo ne zaebavaat , drzat toplo -ladno , si igraat igracki so nas .Prikaznite od tipot deka ne postoi dijalog , ne znam kako ne im e sram da gi raskazuvaat .Ne mi e jasno samo zarem ne postoi eden covek vo sovetot na evropa sto ke sobere muda i da im kaze na tie idioti da se zasramat i da ne ne pravat budali. Da go zaprasaat gospodinot Oli Ren , dali slucajno ke ja isklucat od eu Belgija , zatoa sto ne postoi dijalog ????? , ili BG i Grcija zatoa se pravaqt mutavi za postoenje na malcinstvata a kamo li dijalog nekakov?Da vi kazam , ziveam vo drzava na EU i vi garantiram deka kriminal i korupcija postoi . Deka daleku od rozevo e odnesuvanjeto prema malcinstvata.Politikata sto ja vodi EU prema balkanskite drzavi e dvolicna i kurvinska , po potreba , zatoa ne se lazete so tie vizni olesnuvanja , koga ke imaat interes , odma ke ni ukinat vizi .Samo mislam deka ni falat mudri luge , da znaat da se ispazarat. Nie im dozvolivme da simnat luge od planina i da gi butnat vo parlamentot i instituciite , i sega istite tie sto ni gi nametnaa se cudat demek , zasto bile agresivni i sl, demek ni gi donesoa od Wienskite teatri i operi .

Ma luge , ova so vizive e tezok idiotizam , samo ne zaebavaat , drzat toplo -ladno , si igraat igracki so nas .Prikaznite od tipot deka ne postoi dijalog , ne znam kako ne im e sram da gi raskazuvaat .Ne mi e jasno samo zarem ne postoi eden covek vo sovetot na evropa sto ke sobere muda i da im kaze na tie idioti da se zasramat i da ne ne pravat budali. Da go zaprasaat gospodinot Oli Ren , dali slucajno ke ja isklucat od eu Belgija , zatoa sto ne postoi dijalog ????? , ili BG i Grcija zatoa se pravaqt mutavi za postoenje na malcinstvata a kamo li dijalog nekakov?Da vi kazam , ziveam vo drzava na EU i vi garantiram deka kriminal i korupcija postoi . Deka daleku od rozevo e odnesuvanjeto prema malcinstvata.Politikata sto ja vodi EU prema balkanskite drzavi e dvolicna i kurvinska , po potreba , zatoa ne se lazete so tie vizni olesnuvanja , koga ke imaat interes , odma ke ni ukinat vizi .Samo mislam deka ni falat mudri luge , da znaat da se ispazarat. Nie im dozvolivme da simnat luge od planina i da gi butnat vo parlamentot i instituciite , i sega istite tie sto ni gi nametnaa se cudat demek , zasto bile agresivni i sl, demek ni gi donesoa od Wienskite teatri i operi .

Go pozdravuvam Gorazd so pesnata :

Nema , nema , ne ke se rodi ... :) :uvo:

Uste eden idealist ko sto gledam . More treba narod da zasuka rakavi i udri mavaj , udri mavaj sam po sebe prvo , pa posle po politicari site od eden do posleden...ovaa da stane tradicija osobeno pred sekoi izbori i bi go narekle : 3 mesecno tepanje za pamet, da ne se skrhi stomnata posle

Па ги имаме Шпреса Јусуфи и Агнеза Руси како предводнички на тимот за преговори,Антонио и но го сметаме оти тој си обезбеди виза уште кога на ЉуБчо му беше подпарол,и не може да каже колку им е тешко на оние кој не можат да си обезбедат.А оние што се тепаат по парламентот се донесени токму од Белгија,Швајцарија и по некој од Косово се разбира.:)

Go pozdravuvam Gorazd so pesnata :
Nema , nema , ne ke se rodi ... :) :uvo:
Uste eden idealist ko sto gledam . More treba narod da zasuka rakavi i udri mavaj , udri mavaj sam po sebe prvo , pa posle po politicari site od eden do posleden...ovaa da stane tradicija osobeno pred sekoi izbori i bi go narekle : 3 mesecno tepanje za pamet, da ne se skrhi stomnata posle

Aма да не им кажуваш зошто,туку да ги оставиш да се сетат сами.:)

Ако на глупиот му текне дека е глуп (или дека таков го направиле) веќе престанува да биде глуп ама кај се случува таква работа сама од себе?

A be ABC, Spresa ne e tolku loa, nitu Agneza, ama nie chaushite, sto gi komandaat se zanikojnikade.

Pa sipi im toa misomor vo kafeto , na toa causite koga na sabajle go pijat....:)
Ne gledam drug pokulturen nacin tie da se trgnat od tamu.....

Abe SWEDEN , na vremeto SILNITE LAVOVI ne mozea ni da se postrojat vo parkot sproti Sobranie i samo MRACNO DA GLEDAAT VO PENDZERETO NA PREDSEDATELOT.........ko macinja cvilea na ogradata na MVR za da gi primat na dzabolebarenje...., a ti za stapovi mi zboris....:):)!!!
Kaki stapovi vo drzava kade postojat samo tri vida sonista: kako da ja duvnes preko grane, kako da se zakacis na nekoja budzetska plata ili vo najlos slucaj kako da se vrabotis na nekoe obezbeduvanje :):):)!!!

PS: nikako da se iznacudam od kade se ispili tolku narod, nabildan so ramni vratovi i prazni glavi, so mozok kolku ping-pong topce,onaka malo mazno i bez VIJUGI :):)...

E pa concrete toash samo liberalizacija pomaga ... a nea znaeme deka ke ja nema ... dakle jebiga

Samo da Ve potsetam clenkite na EU za skoro vreme ke vovedat REFERENDUM od gragani koga ke se primaat NOVI CLENKI ... pa aj ti ubedi Francuz, Germanec u sostojba na zaslabnata ekonomija kade fabriki im se selat u Polska i BUgarija da primat nekoj drug pa makar i mal ko RM.

Samo se ceka noviot EU ustav i koa taa odredba ke se potpise vratata definitivno se zatvara , zas mislite Srbija sea intenzivira i ke trguva so Kosovo ako treba ...nema se vremena rodzaci

Ne zaeba site Milosevic ...... moj SWEDEN ...ni eba majkata na site , ama jebi ga, lesno e da zaebes glup narod.......ne e bas moralno , ama lesno e :):)!!!
A EU??? skokaj u voda i sekoj za sebe...koj ke prezivee ke raskazuva...TITANIKOT veke zabrzano tone....,a muzikava na Grujo na krmenata paluba ...sviri li sviri.....barem da bese nesto drugo pa raat da se udavis, ama Toma Prosev ...ne ide be.....

Малку светлина во целата работа окулу продажбата на "муда за бубрези" фрла признанието на Оли Рен за кое ќе читате деновиве дека ЕУ направила од нас "ГЕТО"(според мене кој признава пола му се додава).Ме освежи признанието од Рен,иако нема да ни помогне многу да ги разбиеме прангите,јас верувам дека ќе се согласите оти многу е полошо доколку живееме во ГЕТО ама никој тоа не го признава јавно дури ни некои Македонци кој успеале да се дограбат до аусвајз за излез од ГЕТОТО.
Сепак да оставам ова новинариве да ви ја лиферираат изјавата на Рен за да не речете пак дека АБЦ пак си преаудицира,а тие си каснат како по обичај.:)

Makedonec ili svinja zarazena so kravjo ludolo?

Odnapred vi izvinuvam za neprevedeniot tekst (sprskohrvatski):

TGV e makedonski gradjanin:

Slovenačka granična policija ume da bude vrlo neprijatna. Uzima SRB- ili MK-pasoš, okreće ga, gleda pod lupom, gleda švajcarski Ausweis B ili C, zove radio-vezom centar „da proveri“, pa kad ništa ne nadje, putniku preturi celu trobu! A obraća se isključivo na slovenačkom. Ako putnik zna da govori slovenački, to ostavlja negativan utisak; putnika gledaju kao nekog „špijuna“ koji u Sloveniju putuje da bi joj nešto naudio.

I pri izlazu slovenačka policija pregleda pasoše. Uvek udara ulazni pečat, ali često i izlazni.

Ovo ce od 01.01.2008. biti Schengen-granica. Nigde na Balkanu granična policija nije toliko neprijatna kao na ovom prelazu. Pregledaju Hrvatima, Slovencima i Svajcarcima pasoše i odmah im ih vracaju - bez pečata, bez daljih proveravanja. TGV-ov pasoš gledaju pod lupom, analiziraju, gledaju Ausweis C, zovu radio-vezom centar... U medjuvremenu mu postavljaju pitanja na slovenačkom. TGV odgovara na perfektnom slovenačkom, a oni ga prekorevaju kako to (s kojim ciljem?) tako dobro govori slovenački. Dok čeka odgovor, policajac TGV-u istresa celu torbu, pred svim ostalim putnicima - njegovo odelo, foto-opremu, njegove zelezničke modele, teglu ajvara, kesu kajmaka, kesu sira i flašu makedonskog crnog vina "T'ga za Jug", razbacuje po podu vagona svuda oko sebe. Ubrzo preko radija stize odgovor: "Vse v redu!" Vraćaju mu pasoš i ostavljaju ga da sam vraća u torbu stvari koje su mu razbucali. Niko od ostalih putnika oko njega ne zeli ni da priča s njim, a kamo li da mu pomogne da stvari spakuje.

TGV-u se od ovakvih šikaniranja smučio i zivot i putovanja vozom preko ovih granica, kroz zemlje koje su sve nekada bile njegova domovina... Ali, TGV je strastan ljubitelj zeleznice, pa će "progutati knedlu" i odlučiti se da i sledeći put u domovinu stigne vozom, a ne avionom.

Pri ulazu u Austriju austrijska granicna policija je vrlo uobražena i neprijatna. Oni imaju sa sobom laptop i ukucavaju ime i broj pasoša svake osobe koja nije državljanin EU ili ima balkansko ime i prezime (pa makar imala švajcarski ili EU-pasos) i proverava, proverava. Oni svakog ko putuje vide kao potencijalnog kriminalca. Ako imate i EU-pasoš, kanadski ili američki, ali balkansko ime, Austrijanci će vam udariti ulazni pečat.

Сабајлево готсинката на А1 г-ѓа Шпреса или слично задолжена за европски прашања на владата, изнесе за мене изненадувачки податоци околу „олеснувањето„ на визниот режим со ЕУ.

1. Безплатни визи за студентите,учениците,наставниците,новинарите,научниците итд.

Не е точно!

Визата ке биде безплатна само во случај кога студентот/ ученикот ќе патува службено т.е. да студира во ЕУ или размена на ученици. Истото важи и за останатите категории граѓани.

2. Визи за повеќекратни влегувања и со важење до 5 год. ќе се издаваат од догодина,кога ќе може да се види дека оваа година примерно сте ја искористиле дадената виза, т.е. не сте направиле пречекорувања.

Се прашувам што ке ни е виза со траење од 5 год.?

3. Намелен број на дукументи потребни за апликација.

Не е точно!

Само е прецизиран бројот на документи потребен за апликација, а не намален, и натаму ке ви треба:
- Покана/г . писмо ( се плаќа)
- Приватно здравствено осигурување (нашиот фонд за здравство спие и понатаму)
- доказ за работен однос

4. Намалено време на обработка.

Не е точно.

Отсекогаш обработката траела до 7 дена,сега е само прецизирано тоа и ставено во рамка.

Таканаречената спогодба за олеснување на визниот режим не е олеснување, туку само регулирање на едностраниот визем режим во документ. Здрав човек не може да види тука никакви олеснувања.

Во касата на ЕУ и натаму ке се слеваат по 14 мил. евра народни пари за визни такси.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=3&tabid=1&EditionID=88&ArticleID=4990

Европа чести неворојатни 100 визи годишно за тук там некој студент и новинар. Ама некој ќе рече зар 5000 евра год. не се пари? Фала им!

За потсетување, нашите појдовни преговарачки позиции беа:

1. Безплатни визи за сите граѓани и категории.
2. Одредување на датум за целосна либерализација и внесување во документот.

Нашата влада има навистина неверојатни преговарачи. Сигурен сум дека по влезот на Македонија во ЕУ ке издејствуваат дополнителни „олеснувања„ на визниот режим.

Ова се само теоретските „олеснувања„ , во пракса очекувам
да биде далеку „подобро„.

Bube aj vaka.

1. Zashto pa na student bi mu trebalo viza osven za studii? Neli on e student, i treba da e prisuten na predavanja. Za odmor? Ima aranzhmani za toa.
2. Sho kje ti e viza od 5 godini? Pa ne apliciraj. Nikoj so sila ne ti ja dava. Dokolku po vtor pat aplicirash, a prviot pat ne si prael belji, ti davaat podolga viza. Americkata ambasada takva politika odamna vodeshe. Dva tri pati trimesechna viza, pa godishna, pa 5 godini, pa 10 godishna viza. Od mnogu nema shteta. Ne kukaj.
3. E mnogu dokumenti li se toa be ziti se?

Pokana (rodnina, hotel, firma, whatever, kaj idesh? zashto idesh?)
Osiguruvanje. (wtf...MORA da go imash koga patuvash vo stranstvo, veruj, i da ne ti go baraat, treba da go imash. Ne daj bozhe da se razbolish, ima da plakjash ko lud)
Dokaz za raboten odnos..i shto? Aj na sekoj nevraboten mu davame viza, onaka, turista sakal da ide, a nema prihodi voopshto. Kogo lazheme? :)

Super si e. Do vcera kukavte vizi vizi, ete promena, mala, mala, ama vredna, i sea pljukame ? Ah bre momce makedonce.

Bube aj vaka.

1. Zashto pa na student bi mu trebalo viza osven za studii? Neli on e student, i treba da e prisuten na predavanja. Za odmor? Ima aranzhmani za toa.
2. Sho kje ti e viza od 5 godini? Pa ne apliciraj. Nikoj so sila ne ti ja dava. Dokolku po vtor pat aplicirash, a prviot pat ne si prael belji, ti davaat podolga viza. Americkata ambasada takva politika odamna vodeshe. Dva tri pati trimesechna viza, pa godishna, pa 5 godini, pa 10 godishna viza. Od mnogu nema shteta. Ne kukaj.
3. E mnogu dokumenti li se toa be ziti se?

Pokana (rodnina, hotel, firma, whatever, kaj idesh? zashto idesh?)
Osiguruvanje. (wtf...MORA da go imash koga patuvash vo stranstvo, veruj, i da ne ti go baraat, treba da go imash. Ne daj bozhe da se razbolish, ima da plakjash ko lud)
Dokaz za raboten odnos..i shto? Aj na sekoj nevraboten mu davame viza, onaka, turista sakal da ide, a nema prihodi voopshto. Kogo lazheme? :)

Super si e. Do vcera kukavte vizi vizi, ete promena, mala, mala, ama vredna, i sea pljukame ? Ah bre momce makedonce.

Teбе ќе ти игнорирам, нема никаков смисол да ти реплицирам.
Ти два и два не знаеш да собереш, ја незнам зашто се мешаш во вакви теми глеј си таму косово лобирај да го промениш јавното мислење така и ти мирен и ја мирен.

А во меѓувреме вежбај математика:

- Колку голем бил владинот тим за преговори и колку вкупно трошоци направил за преговарање
поделено на
сумата од заштедени такси од безплатните визи годишно
еднакво на
број на години
(рентабилност).

Толку за математиката,а за договорот ќе реплицирам на друг некој што малце разбира од визен режим. И во иднина гледај те молам не ми реплицирај,ми идеш само контра без везе, ионака ќе те игнорирам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom