Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
за приходи од кирија се плаќа персонален данок на доход,така?
може некој подетално да ми ја објасни постапката?

за приходи од кирија се плаќа персонален данок на доход,така?
може некој подетално да ми ја објасни постапката?
Се плаќа.
Ова ќе го симнеш, отпечатиш, и уредно пополнет ќе го поднесеш во УЈП, во местото на живеење.
И, по некое време ќе ти стигне дома Решение од УЈП за данокот во висина од 10% од остварената добивка.
Доколку данокот го плаќа закупувачот, тогаш решението ќе ти гласи на 0 денари.
Во спротивно, ти ќе го платиш данокот.
Казната за неплатен ПДД е 1000 евра.

Prashanje do bilo koj shto imal vakov ili slichen problem!:smir:
Kaj kogo treba da se obratam ili kakva e postapkata dokolku ima, vo sluchaj ako vraboten vo MVR odnosno sluzbenik vo odel za izdavanje vozachki dozvoli odbie da pregleda dokumenti odnosno odbiva da se potrudi da mi gi pobara dostavenite dokumenti i poradi toa me vraka nazad na pocetok na postapkata iako dokumentite mi se tamu i se bilo napraveno spored predvidenata procedura?
Blagodaram odnapred.:kesa:

Prashanje do bilo koj shto imal vakov ili slichen problem!:smir:
Kaj kogo treba da se obratam ili kakva e postapkata dokolku ima, vo sluchaj ako vraboten vo MVR odnosno sluzbenik vo odel za izdavanje vozachki dozvoli odbie da pregleda dokumenti odnosno odbiva da se potrudi da mi gi pobara dostavenite dokumenti i poradi toa me vraka nazad na pocetok na postapkata iako dokumentite mi se tamu i se bilo napraveno spored predvidenata procedura?
Blagodaram odnapred.:kesa:
Ќе се обратиш кај неговиот директен претпоставен, т.е. кај Началникот на управната служба во соодветниот СВР.

Ќе се обратиш кај неговиот директен претпоставен, т.е. кај Началникот на управната служба во соодветниот СВР.

Pa toa i planirav, ama aj da prasam da ne ima neso postrasno za doticniot sluzbenik.
Fala mnogu:helou:

Pa toa i planirav, ama aj da prasam da ne ima neso postrasno za doticniot sluzbenik.
Fala mnogu:helou:
Ако има пострашно, ќе тргне оттаму...и одиш скалило погоре ако не бидеш ислушан, т.е. Началникот на СВР.

Ако има пострашно, ќе тргне оттаму...и одиш скалило погоре ако не бидеш ислушан, т.е. Началникот на СВР.
И, така е во македонија.
Ќе одиш скалило по скалило.
Но кога ќе стигнеш и на последното скалило,во македонија голема е веројатноста дека и тогаш нема да стигнеш до целта.
Но, постојат и други опции одкако ќе стигнеш до последното скалило, а нема да стигнеш до целта, а една од нив е да ја напуштиш македонија, како што планирам јас да направам....

И, по некое време ќе ти стигне дома Решение од УЈП за данокот во висина од 10% од остварената добивка.

а во кој случај,данокот го плаќа закупувачот?зависи како ќе се договориме во договорот или?

а во кој случај,данокот го плаќа закупувачот?зависи како ќе се договориме во договорот или?

Да, и ако реално го плаќа данокот, за што УЈП има увид.

Се плаќа.
Ова ќе го симнеш, отпечатиш, и уредно пополнет ќе го поднесеш во УЈП, во местото на живеење.
Во спротивно, ти ќе го платиш данокот.
Казната за неплатен ПДД е 1000 евра.

Еј Струмикс, еми јас сум ќираџија и абер газдата нема за данокот. Што ако мене ме фатат овие твојте од УЈП? :vozbud:
Одговор?

Во ПРАВНА држава и не треба толку да 'слабееш' скалило по скалило. Но во оваа нашево 'МААЛО' ...Што кога скалилата ќе завршат? На филм тие никогаш не се изодуваат, но кај нас може да завршат.

Еј Струмикс, еми јас сум ќираџија и абер газдата нема за данокот. Што ако мене ме фатат овие твојте од УЈП? :vozbud:
Одговор?

Во ПРАВНА држава и не треба толку да 'слабееш' скалило по скалило. Но во оваа нашево 'МААЛО' ...Што кога скалилата ќе завршат? На филм тие никогаш не се изодуваат, но кај нас може да завршат.

За оние од УЈП секако дека тебе нема да те гонат, туку закуподавецот, бидејќи тој остварува приход, освен ако во договорот за закуп не е наведено поинаку, т.е. ти да си плаќаш данокот.
А за скалилата...ќе се најде секако некој кој ќе преземе нешто.

За оние од УЈП секако дека тебе нема да те гонат, туку закуподавецот, бидејќи тој остварува приход, освен ако во договорот за закуп не е наведено поинаку, т.е. ти да си плаќаш данокот.
А за скалилата...ќе се најде секако некој кој ќе преземе нешто.

Немаме НИКАКОВ договор. А јас би го плаќал, ако фраерот ми ја намали ќиријата :vozbud:
Сигурно дека на некоја скала ќе се најде некој кој ќе преземе нешто, само што ќе треба БААЈЃИ скали да изодиш.

Немаме НИКАКОВ договор. А јас би го плаќал, ако фраерот ми ја намали ќиријата :vozbud:
Сигурно дека на некоја скала ќе се најде некој кој ќе преземе нешто, само што ќе треба БААЈЃИ скали да изодиш.
Ќе го гонат него.
Казна од 500-1000 евра!

Струмикс, што се случува во следнава ситуација:
Склучен е договор за закуп на хала,закупецот е обврзан да плаќа закупнина и на таа закупнина ТОЈ ( а така е договорено) да врши уплата на персонален данок на износот од закупнината.Доколку закупецот не плаќал персонален данок,кого ќе казни УЈП,Закупецот или закуподавачот.Постои инаку писмен договор во кој е тоа јасно опишано дека закупецот ќе го плаќа персоналниот данок.Дали ако он не плаќал за целата 2007 година персонален данок ке го задолжат негоили ќе го обврзат закуподавачот да плати и персонален на примената закупнина,иако тоа е договорно решено да го стори закупецот.

Па од претходниот случај кој го објасни Струмикс, јасно е кажано дека доколку во писмен договор стои така, тогаш должен е да го плаќа тој.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom