Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Во законот за облигации ги има и двата договори.Можеш да го најдеш на www.pravo.org.mk.

ej da ve prasam!! za nanesuvanje na teska telesna povreda kakva kazna moze da se dobie?mi stigna pokana od sud i mi pisuva "tteska telesna povreda od cl 131 st1 od KZ na RM!!mozete da mi kazete nesto u vrska so ova

rab1_2.gif
Член 131
(1) Тој којшто друг тешко телесно ќе го повреди или здравјето тешко ќе му го наруши, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години.
(2) Тој којшто друг тешко телесно ќе го поврди или здравјето тешко ќе му го наруши и поради тоа ќе биде доведен во опасност животот на повредениот или ќе му биде уништен или трајно и во значителна мера ослабен некој важен дел од телото или некој важен орган или ќе биде предизвикана трајна неспособност за работа воопшто или за работата за која е оспособен или трајно и тешко ќе му биде нарушено неговото здравје или ќе биде нагрден, ќе се казни со затвор од една до десет години.
(3) Ако поради тешката телесна повреда од ставовите 1 и 2 повредениот ќе умре, сторителот ќе се казни со затвор најмалку една година.
(4) Тој којшто делото од ставовите 1 и 2 ќе го стори од небрежност, ќе се казни со парична казна или со затвор до три години.
(5) Тој којшто делото ќе го стори на миг, доведен без своја вина во состојба на силна раздразнетост со налад или со тешко навредување од страна на повредениот, ќе се казни за делото од став 1 со парична казна или со затвор до три години, а за делото од ставовите 2 и 3 со затвор од една до пет години.

Еве го член 131.Може ке се најдеш во некој од членовите.Најдобро да си најдеш адвокат.Сам не си играј со ова.

Мене ми стигна покана за на суд за Нарушување на јавен ред и мир со користење на музички инструменти и музички системи по 00.00 часот ( нешто така беше ).

И која може да биде казната за вавов прекршок.

Однапред благодарам. :)

Цаци ќе те казнат 200 - 500 евра.

Знам го читав законот за нарушување на јавен ред и мир, пошо со комшово доле не се мирисаме, па знае да ми викне полиција, па да знам шо ми следува. :)

Јас алудирав на тоа да кога го потпишува работникот Договорот за работа прочита што и како пишува во таа графата за плата. Кога потпишуваш нешто, треба да го прочиташ, нели?

Следствено на тоа, излегува, си потпишал (си се согласил) и готово...
za zal, vo privatni firmi toj "dogovor" go potpisuva "gazdata" ... zboruvam od iskustvo, jas si imav 10 000den plata a prijaveno 6000den pa " dadov otkaz " :) sega ke si zemam 16 000den posto pridonesite mi se racunaa vo plata...ponatamu ne znam kako ke odi odjavuvanjeto i moite prava... nekoj pogore spomna finansiska inspekcija ?... zdravstveni kartoni ke si zemam kako nevraboten,osven toa mozebi i nesto socijalna pomos a onaa bedna penzija so osnova od 6000den plata ne mi e potrebna... toa ne e moj problem, sto mi e gajle pa za toa dali ovaa drzava, ke sobira danoci, ke plaka zdravstveno osiguruvanje za lugje koi sto fakticki rabotat o plus i socijalna pomos dava a nekoi klosar so dve evra v djep stanal gazda i se bogati so zatajuvanje danoci,i krsenje na rabotnicki prava...

strumiks, pomagaj ako mozes...

sakav da prasam dali mozat da steknat sopstvenicko pravo ( ili kakvi prava imaat) clenovi na semejstvo (bivsa zena i deca) na stan dodelen od drzavata na rabotnik ( mazot, nositel na stanarsko pravo) koj stan posle razvod na brak go privatizira a fakticki e vo vladenie na edno od decata... sorry ako te pomacam malku... pozdrav

sakav da prasam dali mozat da steknat sopstvenicko pravo ( ili kakvi prava imaat) clenovi na semejstvo (bivsa zena i deca) na stan dodelen od drzavata na rabotnik ( mazot, nositel na stanarsko pravo) koj stan posle razvod na brak go privatizira a fakticki e vo vladenie na edno od decata... sorry ako te pomacam malku... pozdrav
Станот почнува да се исплаќа после бракот?
Ако е така, тогаш бившата сопруга нема право на дел од станот како заеднички имот.
Во спротивно, ако откупувањето започнало за време на траење на бракот, тогаш има право да бара дел, во зависност од тоа колку таа и како учествувала во стекнувањето на сопственоста. Децата, освен ако не учествувале со сопствени средства во купувањето на истиот немаат никакви права на дел.
Владението во овој случај не е релевантно.
Секогаш како брачен имот се смета имотот кој е стекнат во брак по товарен основ (купопродажба).
Наследството не влегува во овој имот, како и имотот кој е стекнат како подарок, изрично подарен на еден од брачните партнери.

Струмикс, незнам дали за овде е ова што ќе го прашам, ама се надевам оти можеш да ми помогнеш/одговориш. Инспекциите што "бришат" низ градовите, што можат да им направат на вработените кои не се осигурени? Јас работам во една фирма, не сум осигурен, салонот е на центар место и во секој момент може да влезе инспекција, за сопственикот знам оти ќе го уништат од казни, ама на мене можат да ми направат нешто? Имам слушнато од луѓе дека можат да ме казнат со тоа што нема веќе да ми постои картончето во бирото за вработување, нема да ми бидат доделувани здравствени картони и слично, можно е такво нешто?
Фала однапред.

Струмикс, незнам дали за овде е ова што ќе го прашам, ама се надевам оти можеш да ми помогнеш/одговориш. Инспекциите што "бришат" низ градовите, што можат да им направат на вработените кои не се осигурени? Јас работам во една фирма, не сум осигурен, салонот е на центар место и во секој момент може да влезе инспекција, за сопственикот знам оти ќе го уништат од казни, ама на мене можат да ми направат нешто? Имам слушнато од луѓе дека можат да ме казнат со тоа што нема веќе да ми постои картончето во бирото за вработување, нема да ми бидат доделувани здравствени картони и слично, можно е такво нешто?
Фала однапред.

Иако го прашуваш Струмикс јас ќе ти кажам, па он нека ме надополни ако има за надополнување.
Работодавачот ќе го казнат парично, а тебе ќе те избришат од евиденцијата како невработено лице во Агенцијата за вработување на РМ и нема да добиваш здравствени картони во текот на една година.
По истекот на таа година можеш повторно да се пријавиш во Агенцијата за вработување повторно да те заведат како невработено лице.

Фала однапред.
Немам што да дополнам, Бети Буп одговорила таман како што треба. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom