Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Имам едно прашање до сите правници на форумов.
Би сакала да ми ја објасните работната состојба на судските вештаци во судовите....
Каков е нивниот работен однос, одат ли секој ден на работа, работат ли во посебни канцаларии, колку изнесува платата и се друго што знаете за нив...
Благодарам

Имам едно прашање до сите правници на форумов.
Би сакала да ми ја објасните работната состојба на судските вештаци во судовите....
Каков е нивниот работен однос, одат ли секој ден на работа, работат ли во посебни канцаларии, колку изнесува платата и се друго што знаете за нив...
Благодарам
Судските вештаци НЕ СЕ во работен однос во судот. Тие се избрани, на листа на вешти лица за подрачјето на судот и се повикуваат при потреба за вештачење.
Изготвуваат наод и мислење кое го презентираат пред судот.
Немаат плата, бидејќи не се во работен однос, туку имаат т.н. вештачка награда, која се определува спрема вредноста на спорот и сл.

Судските вештаци НЕ СЕ во работен однос во судот. Тие се избрани, на листа на вешти лица за подрачјето на судот и се повикуваат при потреба за вештачење.
Изготвуваат наод и мислење кое го презентираат пред судот.
Немаат плата, бидејќи не се во работен однос, туку имаат т.н. вештачка награда, која се определува спрема вредноста на спорот и сл.

Па да си судски вештак било ветар во магла, а во весниците и огласите пишуваат вработување на судски вештак.....
Сепак, благодарам Струмикс:wink:

Ne e veter i magla mozes da se vrabotish na primer vo RO vo agencija za vestacenja koja e razrabotena i ima non stop vestacenja

Дали имате информации како и каде може да се заштити одреден софтвер (веб апликација), во смисла доколку биде злоупотребен од страна на тие што сте им го продале?

Работам на веб апликација и ме интересира кои се можностите за да се заштитам од евентуални злоупотреби од страна на тој што ја закупува.

me interesira kakvi prava vo drzavava imaat samohranite majki i dali tatkoto na deteto moze da se oslobodi od plakanje na alimentacija dokolku e nevraboten

Дали имате информации како и каде може да се заштити одреден софтвер (веб апликација), во смисла доколку биде злоупотребен од страна на тие што сте им го продале?

Работам на веб апликација и ме интересира кои се можностите за да се заштитам од евентуални злоупотреби од страна на тој што ја закупува.

Таквите софтверски апликации се заштитени со Законот за интелектуална сопственост и сродните права.

me interesira kakvi prava vo drzavava imaat samohranite majki i dali tatkoto na deteto moze da se oslobodi od plakanje na alimentacija dokolku e nevraboten

Самохраните мајки се заштитени со законот за работни односи (најмногу). Доколку е во работен однос, а имаат мислам и некои други поволности согласно други прописи, најчесто околу здравствена заштита, социјала и сл.
Ако е невработен, а нема друг приход, може да биде ослободен таткото од плаќање алиментација, а доколку мајката е вработена тогаш сигурно дека ќе биде ослободен, но само под горните услови.

Таквите софтверски апликации се заштитени со Законот за интелектуална сопственост и сродните права.
Фала за информацијата. Дали знаеш каде и која е процедурата да се пријави (ако воопшто има), или за тоа само треба да направам договор со фирмата (пр. наведувам колку копии смее да користи, под кои услови да ги користи и што не смее).

dali tatkoto na deteto moze da se oslobodi od plakanje na alimentacija dokolku e nevraboten

Член 201
Заинтересираното лице може да бара судот да го зголеми, да го намали или да го укине издржувањето досудено со поранешна правосилна
пресуда ако се измениле околностите врз основа на кои е донесена пресудата.

Ова е член 201 од Законот за семејство.
Можеш да го погледнеш целиот дел околу издршката, чисто да ти е појасно.

Mi treba da go najdam zakonot sto ja regulira sverava za domasni milenicinja, sto obvrski imaat sopstvenicite, ako go znae nekoj kako se vika tocno da znam da go pobaram kazete, ITNA mi e rabotava

Fala

Mi treba da go najdam zakonot sto ja regulira sverava za domasni milenicinja, sto obvrski imaat sopstvenicite, ako go znae nekoj kako se vika tocno da znam da go pobaram kazete, ITNA mi e rabotava

Fala

Имаш ПП, а одиш според Законот за облигациони односи.

Може ли некој ако има да ми испрати модел на Договор за издршка, и за поклон, или нека го стави на форумов или па нека ми го прати на емаил naumoskimiroslav@yahoo.com.

Однапред фала.

Може ли некој ако има да ми испрати модел на Договор за издршка, и за поклон, или нека го стави на форумов или па нека ми го прати на емаил naumoskimiroslav@yahoo.com.

Однапред фала.

Ако имам такво нешто во компјутерот ќе ти пратам, ако не ќе видам некако да ти помогнам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom