- Член од
- 1 декември 2009
- Мислења
- 187
- Поени од реакции
- 27
zdravo. mi treba pomos vo vrska so pari koi sto dedo mi gi ima ostaveno vo banka vo turcija. dedo mi umre nenadejno i nema ostaveno testament. posle sudskata podelba parite se podeleni na tri dela eden del na tetka mi i dva dela na majka mi zaradi toa sto cicko mi koj sto e tret naslednik e mentalno i fizicki zaostanat a majka mi e negov staratel. site dokumenti gi prvedoa na turski kaj ovlasteno lice i zaminaa vo turcija. tamu im bese receno deka mora da odnesat i dokument od komisija deka mu e odzedena rabotnata sposobnost na cicko mi. gi napravija i tie dokumenti i gi prevedija na turski i gi pustivme po posta kaj eden covek da gi odnese vo banka. navodno na covekov mu rekle deka prevodot ne e validen i deka treba da pratim 500 evra za nov prevod a samo do napomenam dokumentive se zavereni vo sud vo notar i vo turska ambasada. druga varianta sto ni ja predlozi e da dademe polumostvo na advokat od turcija koj sto ke dojdel vo makedonija za da mu dademe polumostvo vo turskata ambasada i cetvortina od parite. mene licno mi e sumliva setava rabota i ve molam za pomos zatoa sto neznaeme vise kako ponatamu

вака почнуваат сите приказни знам) личност А купил земјиште од личност Б за кое постои купопродажен договор и сведоци,но тоа тогаш не било евидентирано во катастар. Во денешно време кога личност А требал да го спроведи договорот судски лицето Б веќе било починато а наследниците на Б не признавале дека земјиштето е продадено и започнат е судски процес за потврдување на продажбата (личност А тужи). Во текот на процесот Основниот суд потврдува дека договорот е валиден и дека купецот има право на сопственост (договорот и сведоците кои биле присутни при потпишувањето биле вклучени во процесот).После поднесената жалба од страна на наследниците на Б, Апелациониот суд ја преиначува пресудата од Основниот суд. Пред да истече рокот на жалба на одлуката од Апелациониот суд во Врховниот суд, личност А починува. Дали одлуката на Апелациониот суд останува правосилна и против кого ќе биде насочена таа, или тука се прекинува постапката?