Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
zdravo. mi treba pomos vo vrska so pari koi sto dedo mi gi ima ostaveno vo banka vo turcija. dedo mi umre nenadejno i nema ostaveno testament. posle sudskata podelba parite se podeleni na tri dela eden del na tetka mi i dva dela na majka mi zaradi toa sto cicko mi koj sto e tret naslednik e mentalno i fizicki zaostanat a majka mi e negov staratel. site dokumenti gi prvedoa na turski kaj ovlasteno lice i zaminaa vo turcija. tamu im bese receno deka mora da odnesat i dokument od komisija deka mu e odzedena rabotnata sposobnost na cicko mi. gi napravija i tie dokumenti i gi prevedija na turski i gi pustivme po posta kaj eden covek da gi odnese vo banka. navodno na covekov mu rekle deka prevodot ne e validen i deka treba da pratim 500 evra za nov prevod a samo do napomenam dokumentive se zavereni vo sud vo notar i vo turska ambasada. druga varianta sto ni ja predlozi e da dademe polumostvo na advokat od turcija koj sto ke dojdel vo makedonija za da mu dademe polumostvo vo turskata ambasada i cetvortina od parite. mene licno mi e sumliva setava rabota i ve molam za pomos zatoa sto neznaeme vise kako ponatamu

^Polnomosno nikako da ste davale :)
Barajte care nekakvo drugo, ama polnomosno na tamosen advokat, nikako.
Ke ve odere.
I odete licno vo bankata ili pa bankata 'navodno' neka ne mu kazuva na covekot tuku neka vi prati pismen dopis deka dokumentite ne vi se validni. Pisma u mk stigaat i od turcija.

Avtopat bi trebalo da pominuva niz dve moi parceli.
Normalno e deka se si ima vrednost, i me interesira dali bi mozel da si gi naplatam barem parcelite po nekoja si cena ili ke odi za dzabe?

Normalno e deka se si ima vrednost, i me interesira dali bi mozel da si gi naplatam barem parcelite po nekoja si cena ili ke odi za dzabe?
Пазарна цена ти е загарантирана. Пошто тука се работи за експропријација, автопатот е ствар од јавен интерес и државата е помоќна, народски кажано. Ама си стои и во Устав, а сигурно е уредено и во закон некој (искрено, не знам точно кој закон). Но, ти треба да те исплатат за вредноста на парцелите според пазарната цена. Пример ако пазарна цена е 50 евра квадрат (лупам, не знам колку е), не можат да ти дадат само 30. Е сега, ти мислам дека можеш да си бараш повеќе.
http://www.finance.gov.mk/files/u17/_______-_____________________________________2.pdf Еве го законот.

5.Надомест
Член 18
(1)За експроприраната недвижност припаѓа праведен надомест кој не може да биде понизок од пазарната вредност на недвижноста.
(2)Пазарната вредност на недвижноста се утврдува под услови и начин утврдени со овој закон, според методологија, правила и стандарди согласно Законот за процена.
(3) Правото да се бара надомест за експроприрана недвижност не застарува.

Zakonite se dobro napischani no nikoj ne rabotit po niv, site se BANDITI. Jas imav takov sluchaj pred nekolku godini. Pazarna cena besche 50EUR od opschtina na site sosedi koj bea zainteresirani za taa ulica im rekle deka mi ponudile 25 EUR. Mene mi ponudija 16 EUR.
So ovaa cena ne se soglasiv im barav zamena mesto za mesto, otprilika 680m2 trebesche da mi odzemet graddezno zemjischte.
Do den denes od opschtina nemam dobieno nikakov odgovor. Za izgradba na avtopat na moj prijatel mu platile 1 ili 2 EUR

Ако склучиш договор за вработување и во меѓувреме најдеш друга работа и си заминеш, законски дали постои можност согласно зро или друг пропис, работодавачот да не те пушти да си заминеш или да плаќаш пенали. Нормално освен ако тоа го нема во договорот како правен оснос за вработување.

Благодарам

Ако склучиш договор за вработување и во меѓувреме најдеш друга работа и си заминеш, законски дали постои можност согласно зро или друг пропис, работодавачот да не те пушти да си заминеш или да плаќаш пенали. Нормално освен ако тоа го нема во договорот како правен оснос за вработување.

Благодарам
Скоро нигде не прават проблем во пракса за тоа, освен сега ако не си одиш без да кажеш од денес за утре. Значи флексибилен рок е околу 10-15 дена, но во секој договор мора да има отказен рок, за поделатно види си во ЗРО.

Луге вака сакам да ми кажете сега. Имам отворен долг кон Вип Оператор Скопје уште од 2010 год во изност од 12.000 ден. Во ноември направив договор на рати секој месец по 1.000 ден да се уплатува на жиро сметка за раскин на договорот. Го потпишав договорот и им го испратив по пошта, после неколку недели контактирав адвокат му кажав за случајот дека ми уште од 2010 год. и адвокатот ми кажа дека не сум требал да го потпишам договорот, туку прво да одам кај адвокат да се напише приговор дека долгот е застарен уште од 2010 год. и дека нема потреба да се наплатува долгот. И адвокатот ми кажа дека прво треба да почекаат да истече договорот и тогаш да почнат со наплата преку суд и извршител. Си плакав редовно секој месец, ама сега им должам само 2.000 ден. и од долгот ми останува уште 5.000 ден. сега добив писмо дека ако не ги платам овие 2.000 ден ќе ме даделе на суд и на извршител и им напишав емаил дека тој долго е застарен и дека јас не сум требал да го потпишам договорот туку да им напишам Приговор за застарување, и дека секој договор за наплата без разлика дали е за телефон струја или вода може да се наплати само во рок од една година после една година договорот за наплата не се важи. И им напишав дека ако се оди на суд судијата ќе види дека делото е уште од 2010 год. скоро 5 год има поминато и ќе го одбие случајот. Сега кажете ме што можам да направам во врска со ова за да не ги платам тие 6.000 ден?

Луге вака сакам да ми кажете сега. Имам отворен долг кон Вип Оператор Скопје уште од 2010 год во изност од 12.000 ден. Во ноември направив договор на рати секој месец по 1.000 ден да се уплатува на жиро сметка за раскин на договорот. Го потпишав договорот и им го испратив по пошта, после неколку недели контактирав адвокат му кажав за случајот дека ми уште од 2010 год. и адвокатот ми кажа дека не сум требал да го потпишам договорот, туку прво да одам кај адвокат да се напише приговор дека долгот е застарен уште од 2010 год. и дека нема потреба да се наплатува долгот. И адвокатот ми кажа дека прво треба да почекаат да истече договорот и тогаш да почнат со наплата преку суд и извршител. Си плакав редовно секој месец, ама сега им должам само 2.000 ден. и од долгот ми останува уште 5.000 ден. сега добив писмо дека ако не ги платам овие 2.000 ден ќе ме даделе на суд и на извршител и им напишав емаил дека тој долго е застарен и дека јас не сум требал да го потпишам договорот туку да им напишам Приговор за застарување, и дека секој договор за наплата без разлика дали е за телефон струја или вода може да се наплати само во рок од една година после една година договорот за наплата не се важи. И им напишав дека ако се оди на суд судијата ќе види дека делото е уште од 2010 год. скоро 5 год има поминато и ќе го одбие случајот. Сега кажете ме што можам да направам во врска со ова за да не ги платам тие 6.000 ден?
Не сум правник но сум прилично сигурен дека штом си потпишал договор за исплата на долгот и си почнал да го исплаќаш - не е веќе застарен.
Долгови за ел. енергија, вода телефон ТВ претплата... застаруваат после 12 месеци освен ако не те тужат во меѓувреме или не потпишиш дека ќе го платиш. Си требал само после застарување да им напишеш писмо и да се повикаш на законот за да те избришат од книговодствена евиденција.

Не сум правник но сум прилично сигурен дека штом си потпишал договор за исплата на долгот и си почнал да го исплаќаш - не е веќе застарен.
Долгови за ел. енергија, вода телефон ТВ претплата... застаруваат после 12 месеци освен ако не те тужат во меѓувреме или не потпишиш дека ќе го платиш. Си требал само после застарување да им напишеш писмо и да се повикаш на законот за да те избришат од книговодствена евиденција.

Па ја не знаев дека дека може да се напише приговор за отпис на долгот. Првин го потпишав и го испратив а потоа се обратив на адвокат и ми кажа дека не требало да го потпишам. Па старо дело уште од 2010 год. е, и ја не сум правник ама мислам дека секој судија ќе го добие долгот оти е од 2010 год.

Па ја не знаев дека дека може да се напише приговор за отпис на долгот. Првин го потпишав и го испратив а потоа се обратив на адвокат и ми кажа дека не требало да го потпишам. Па старо дело уште од 2010 год. е, и ја не сум правник ама мислам дека секој судија ќе го добие долгот оти е од 2010 год.
Непознавање на закон не значи дека законот не важи.

Почитувани форумџии од областа на правото,
Би сакал да ве запрашам што се случува со судскиот процес ако во текот на постапката тужителот или тужениот умре.
Накратко состојбата е следна:
Пред многу години ( :anco: вака почнуваат сите приказни знам) личност А купил земјиште од личност Б за кое постои купопродажен договор и сведоци,но тоа тогаш не било евидентирано во катастар. Во денешно време кога личност А требал да го спроведи договорот судски лицето Б веќе било починато а наследниците на Б не признавале дека земјиштето е продадено и започнат е судски процес за потврдување на продажбата (личност А тужи). Во текот на процесот Основниот суд потврдува дека договорот е валиден и дека купецот има право на сопственост (договорот и сведоците кои биле присутни при потпишувањето биле вклучени во процесот).После поднесената жалба од страна на наследниците на Б, Апелациониот суд ја преиначува пресудата од Основниот суд. Пред да истече рокот на жалба на одлуката од Апелациониот суд во Врховниот суд, личност А починува. Дали одлуката на Апелациониот суд останува правосилна и против кого ќе биде насочена таа, или тука се прекинува постапката?
Со почит,
Лудиот Шапкар :)

Не прекинува постапката, туку продолжува понатаму а си ја водат наследниците на А

Не прекинува постапката, туку продолжува понатаму а си ја водат наследниците на А
Благодарам на брзиот одговор,но наследниците дознаваат за постапката после 4 години кога добиваат решение од извршител за наплата.
Дали сега имаат право да се жалат,да ја продолжат некако постапката или тоа е што е?

Најдобро е да си најдеш добар адвокат!
Џабе е тука да зборувам јас, или некој друг правник напамет, без да се види предметот.
Сепак, ако навистина наследниците дознаваат дури сега, мислам дека би можело да се преземе нешто за враќање во поранешна состојба...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom