Pravnice
The Don
- Член од
- 15 ноември 2007
- Мислења
- 2.462
- Поени од реакции
- 1.433
ke ve molam za pomos. kredit zemen od stedilnica 2005 - prestanato da se plakja 2007. sega mi se javuvaat deka kreditot bil na 4 godini ( navodno do 2009) i deka uste dolzam. moja greska ne go cuvam dogovorote sega za ovie 4 godini od koga prestanav da plakjam nitu mi stignala opomena nitu nisto. prv kontakt e sega avgust 2011. dali e zastareno pobaruvanjeto ???
Ако не си платил 4 години кажи им да се гонат. Побарувања од кредити кои се плаќаат годишно или на пократки времени периоди, како и ануитети од кредити и заеми застаруваат за 3 години. Гарантирам за ова. Ако те интересира попрецизно член 361 од Закон за облигациони односи.
Ве молам за помош.Сакам да продадам куќа која не е дивоградба ама не е откупено дворното земјиште.Дали ќе можам да ја продадам куќата а купувачот подоцна да си го откупи дворното земјиште,бидејќи рокот за приватизација на дворното земјиште е до 31.12.2012 година или ќе мора првин да го приватизирам па потоа да ја продадам куќата?Однапред Ви благодарам.
Мммм....јас сум во дилема, но би ти препорачал да си го легализираш прво, така куќата ќе добие на вредност. Во принцип се што се наоѓа на земјиштето и под него е прирасток на него. Може сопственоста на куќата да биде одделена од сопственоста на земјиштето со друг остварно право, но правно гледано а и со оглед на состојбата јас би ти препорачал бате да си ја легализираш или барем да поднесеш барање Првенствено ти м ожеш даимаш правни проблеми па кој ке се бафтари по адвокати иако тоа мене ми одговара

Ќе знае ли некој да ми каже колку изнесува рокот во кој можеш да бараш од должникот да ја плати факурата? Застареноста е 3 години???
Меѓусебни побарувања на договорните страни од договорите во прометот на стоки и услуги како и побарувања за надомест за издаоци во врска со тие договори застаруваат за 3 години, член 363 од Закон за облигациони односи.
Ако поминале 3 години а не е преземено никакво дејствие заради наплата на побарувањето застарено е.