Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Дозволен е до крајот на осмата недела.
После е тоа кривично дело, но има основи кои ја исклучуваат противправноста на таквиот абортус.
Такви беа на пр. законските причини (дете зачнато со силување, инцест...)
Медицински причини (бременоста е опасна по живот на мајката)

denes prvpat dojdov na ovaa tema (obicno pisuvam na politika i toa od neodamna) i iskreno impresioniran sum

da ne bide sega deka se ulizuvam, pa deka zatoa moram da falam

ako moze nekoj da mi pomogne so odgovor, mnogu ke bidam blagodaren, bidejki se soocuvam so seriozen problem denovive

dali izjavata "ako se najdes vo moja blizina, ke ti ja skrsam glavata" moze pravno da se tretira kako zakana za ubistvo?

ova vo poslednive denovi mi e upateno veke po vtorpat po telefon od ista licnost

ona sto me "plasi" e sto terminot "moja blizina" e mnogu relativen, i sega ne znam dali "smeam" da odam vo odredena naselba vo skopje

zakanata ne (sakam da) ja sfakam tolku seriozno, bidejki se raboti za nervozen covek, koj ja ima iskazano verojatno vo afekt i (sakam da) se nadevam deka nema da mi go pravi toa,

no na pr. vo toj moment da ne sum bil daleku od taa naselba i da ne sme razgovarale po telefon, tuku da sum bil vo negova blizina, mozebi afektot ke dal nekoj rezultat

ne sum pravnik, no logicno mi e, deka nekoj ke mi rece dali ja imam taa zakana vo audio-forma
seuste ne, no bi mozel da ja imam

moeto laicko mislenje mi kazuva vaka, deka bi mozel da pokrenam
1. krivicna za zakana po mojot fizicki integritet (ako takva formulacija postoi) ili zakana so ubistvo i
2. za ogranicuvanje na mojata sloboda na dvizenje, koja mi e ustavno garantirana, bidejki vo taa naselba, ne smeam da otidam (i pak naglasuvam, "moja blizina" bi mozelo da znaci i bilo koj del od skopje, kade nie slucajmo bi se sretnale)

pa ve molam, za pomos sto mozam da napravam

mnogu blagodaren

Можеш вака:
Да се јавиш во полиција, да кажеш дека тој и тој човек ти се заканува по телефон, повеќепати (двапати) дека тоа те вознемирува (како што самиот велиш) и дека сметаш дека тоа се сериозни закани по твојот интегритет.
Тие ќе проверат испис од телефонската компанија, ќе се утврди дека така и било, и ќе го повикаат лицето на разговор, и ќе му предочат за последиците од таквото негово поведение.
Верувај, најчесто таквите работи завршуваат на тој начин.

Можеш вака:
Да се јавиш во полиција, да кажеш дека тој и тој човек ти се заканува по телефон, повеќепати (двапати) дека тоа те вознемирува (како што самиот велиш) и дека сметаш дека тоа се сериозни закани по твојот интегритет.
Тие ќе проверат испис од телефонската компанија, ќе се утврди дека така и било, и ќе го повикаат лицето на разговор, и ќе му предочат за последиците од таквото негово поведение.
Верувај, најчесто таквите работи завршуваат на тој начин.

strumiks, mnogu ti blagodaram
iskreno, uste pred da ja pratam prvata poraka se nadevav na sovet od tebe (ili power-mkd, bidejki i dvajcata ve zabelezav kako najgolemi dobrotvorci tuka, koi pomagaat na drugi neupateni forumci)

ako ne ti odzema vreme, moze li uste ova te molam
jas bi sakal drugacije da postapam, ne bi se zadovolil samo so toa sto ke go povikaat i predupredat, tuku bi sakal da pokrenam tuzba (ne deka sum tolku osvetoljubiv, ama pricinata za zakanata e sto jas si gi pobarav svoite prava, koi me sleduvaa, i za mojot trud bev ponizen, poarno ke mi bese da prodavam petardi na bit-pazar)

znaci ako pokrenam tuzba, i ako javniot obvinitel oceni deka se raboti za seriozna zakana, bi mozelo so sudski nalog da se dobie ispis od telefonskiot operator
taka li e?

i ako e taka, kolkava bi bila kaznata za takvo edno (zlo)delo, paricna ili zatvorska ili samo opomena?

pozdrav, pak blagodaren

Сепак таа изјава треба да биде дадена сериозно, кај сторителот да постои умисла за тоа. Исто така жртвата( ти во случајов) треба да е убедена дека сторителот може да го предизвика делото. Казната е или парична или затвор до 1 год.

Па фала богу има умисла тука сигурно немоџ да го каже тоа од небрежност, само проблемот е дали е во состојба да го изврши тоа кривицно дело или само кажано во ефект.
Дали е можно да му дадат некоја алтернативна мерка, на пример усна опомена???

Zdravo!
Ve molam da mi kazete koja e procedurata za otvaranje na nov deloven objekt (HTP dozvola, prijavuvanje vo trudova inspekcija i sl).
Mi izgleda deka za ovaa rabota potrebno e mnogu trcanje .. trcanje a dali ke se zavrsi rabotata etoa e sosema nesto drugo.
fala odnapred

Кога вадиш пасош, се што ти треба со тебе за лична идентфикација е лична карта и толку така, нема потреба од државјанство и сл.?

Кога вадиш пасош, се што ти треба со тебе за лична идентфикација е лична карта и толку така, нема потреба од државјанство и сл.?

ПОТРЕБНИ ДОКУМЕНТИ ЗА ИЗДАВАЊЕ НА ПАТНА ИСПРАВА

Апликацијата за пасош, започнува со пополнување на:

• Барање за издавање на пасош, уредно и читко пополнето, (барањето може да го најдете на сите шалтери каде аплицирате за издавање на патна исправа). Обрaзецот на барањето за издавање на пасош е со димензии на А4 формат и е изработен во бела боја.

• Важечка лична карта или друга јавна исправа од која може да се утврди идентитетот на подносителот на барањето, а за лица кои немаат живеалиште на територијата на Република Македонија се приложува лична карта Издадена од надлежен орган на странска држава или друга јавна исправа од која може да се утврди нивниот идентитет.

• 50 денари- таксена марка,
  • Улатница на жиро сметка во износ од 1.500,00 денари за образецот на пасошот ,
  • Уплатница на жиро сметка за административна такса изнесува:
  • 50,00 денари- за лица до 4 годишна возраст,
  • 150,00 денари- за лица од 4 до 27 години,
  • 500,00 денари- за лица над 27 години,
Барањето за издавање на пасош го имаш во електронска форма на http://www.uslugi.gov.mk (под надлежност на Министерство за внатрешни работи).

Дали некој знае до каде е законот за извршители? Прочитав последна вест, но не знам колку е сигурен извор, на 29 декември 2008 дека законот е одложен за шест месеци. Дали некој има некаква официјална информација?

Dali ako firmata nema vraboteni fondot za zdrastvo ima pravo da naplaka pridones za zdrastvo i da ja tuzi firmata

Дали некој знае до каде е законот за извршители? Прочитав последна вест, но не знам колку е сигурен извор, на 29 декември 2008 дека законот е одложен за шест месеци. Дали некој има некаква официјална информација?
Да, се одлага за 6 месеци, така ни кажа професор по Извршно право на факултет.

Позз правници, адвокати, судски пациенти и сите останати :)
Имам едно сериозно прашање и знам дека некој од вас може да ми помогне (доколку сака).
Значи вака: Мој близок роднина(те татко ми) е неправедно пријавуван, обвинуван и што уште не со цел да се уништи неговиот личен углед и репутација. Имаме докази за тоа дека е чист( дека сето тоа се измислици и невистини) па ме интересира доколку би ги тужеле за клевета, уништување лишен углед , лажно преставување и вознемирување што би можеле да бараме како отштета за изгубено време , душевна болка и слично (што е многу многу е зш веќе неможам да се вознемирувам и да висам по лекари ради глупости).
едит: Заборавив да кажам дека од истиоте личности што поогоре ги спомнав дека сме скоро секојдневно психички вознемирувани, а за материјална штета што ни ја причинуваат, не ни сакам да ја спомнам зс губењето на здравјето е безценето во споредба со нив.
Благодарам однапред и ве молам за што по брз одговор:)

Позз правници, адвокати, судски пациенти и сите останати :)
Имам едно сериозно прашање и знам дека некој од вас може да ми помогне (доколку сака).
Значи вака: Мој близок роднина(те татко ми) е неправедно пријавуван, обвинуван и што уште не со цел да се уништи неговиот личен углед и репутација. Имаме докази за тоа дека е чист( дека сето тоа се измислици и невистини) па ме интересира доколку би ги тужеле за клевета, уништување лишен углед , лажно преставување и вознемирување што би можеле да бараме како отштета за изгубено време , душевна болка и слично (што е многу многу е зш веќе неможам да се вознемирувам и да висам по лекари ради глупости).
едит: Заборавив да кажам дека од истиоте личности што поогоре ги спомнав дека сме скоро секојдневно психички вознемирувани, а за материјална штета што ни ја причинуваат, не ни сакам да ја спомнам зс губењето на здравјето е безценето во споредба со нив.
Благодарам однапред и ве молам за што по брз одговор:)

Ќе си поднесе татко ти тужба за клевета, и ќе бара да биде осуден обвинетиот за клевета, а исто ќе бара и надомест на нематеријална штета за загубен углед, заработувачка, вознемирување и сл.
Тоа што има докази кои ги побиваат тврдењата на противникот, оди во прилог на тужбата и е гаранција за успех.
Но, клеветата мора да биде искажана јавно, или пак да е лажно пријавуван (а за такво нешто и МВР по службена должност поднесува кривична пријава против пријавувачот) и да нанела штета, каква што наведуваш.
Добар адвокат и на суд!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom