Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Дали некој знае до каде е законот за извршители? Прочитав последна вест, но не знам колку е сигурен извор, на 29 декември 2008 дека законот е одложен за шест месеци. Дали некој има некаква официјална информација?
nema za zal

Ај ке ве молам малку правничка помош.

1. Дали поканите (судските, не свадбените :vozbud: ) најдени пред врата за кои никој не потпишал се сметаат за уредно доставени и покрај тоа што на нив пишува “лично на рака“?

2. Што со фактот дека и да се валидно доставени во тој период јас не бев во државава?

3. Дешавката беше пред година и 4 месеци, ме товарат за сообраќаен прекршок по член 25 став 1 и бараат казна по член 25 став 4, таму си пишуе дека треба да им плукнам 250 европејци.

4. Ова ми е прв и једини прекршок у животу, не е проблем за парите, ако може да ми кажете дали може да јадам одземање возачка за ова? На алко-тест бев 0.0 никогаш не возам со нешто такво во мене.

Ако ви треба екстра детали, кажете.

Pa ako ti go ostavile pred vrata togas najverojatno imale dva neuspesni obidi i togas moze da ti ja ostavat pred vrata i se smeta za uredno.
Vtoro ako ti e prva pokana posle 1 i 4 meseci togas e zastareno bidejki vo rok od 1 godina ne prezemale nikakvo dejstvo a inaku vo rok od 2 godini ako ne donesat presuda pak zastaruva.
Treto kako sto trgnaa vo posledno vreme postojano poveduvaat prekrsocna postapka protiv storitelot na prekrsokot i pokraj toa sto ke plati i globa vo slucajov 250 evra mu davaat gratis i sankcija odnosno zabrana za upravuvanje so motorno vozilo od 3-12 meseci

probav ednas da ti pisam podolgo no mi zakoci internet pa sega ke probam pak.
jas sum dejan od skopje a stoi mikaela ime na kerkami bidejki dejan bese zafateno.
prva svetska i balkanski vojni mi se hobi (inaku mnogu skap sport). redovno odam dojran, ohrid, krivolak, i setam po liniite na borbite. na pr. vo leto site se po plazi vo ohrid, a jas palam kola po 40-tina km. vo eden pravec gore na galicica na 30-na stepeni. so detektor ne sum setal dosega. ne ti preporacuvam ni tebe poradi 4 pricini:
1. sve sto e vredno (oruzje, slemovi, bajoneti, zlato, ...) e odneseno ili prilicno skapano;
2. tamu na frontot aparatot ke ti sviri na sve zatoa sto ima toni zelezo;
3. celiot front barem od 1 sv. vojna e vo pogranicna zona pa samo mozes da imas problemi so patroli; i
4. i najloso ima ostanato neeksplodirani granati, racni bombi, i svasta koi se naogjaat i so golo oko a ne pod zamja pa ako kopas a nemas poznavanje ke imas golem problem.
inaku na koj delovi od frontot se dvizis i sto imas najdeno pointeresno?
ako sakas bilo kakva pomos besplatno (soveti, sliki, karti, tekstovi, ...) pobaraj me na:
075 205 005 ili e-mail: adresa1994@yahoo.com jas sum dejan. pozdrav.

Како е регулирано поседување и користење на метал детектори во Македонија.
Мене ми е интерес милитарија од периоди прва и втора светска војна, балкански војни, значи шлемови, делови од опрема, кои би ги барал на местата каде се одигруваа битки или беа стационирани единици во тој период. Пред некои 10 години на еден мој приател му го запленија детекторот на граница, и му го вратија кога си заминуваше назат во странство.
Дали постои некоја одредба која регулира имање и користење на вакви уреди и дали можам да го користам за хоби и колекционарство на предмети кои не се од значение или не се водат како културно добро на РМ
izvinete site - porakata pogore e odgovor na ovoj tekst

Pa ako ti go ostavile pred vrata togas najverojatno imale dva neuspesni obidi i togas moze da ti ja ostavat pred vrata i se smeta za uredno.
Vtoro ako ti e prva pokana posle 1 i 4 meseci togas e zastareno bidejki vo rok od 1 godina ne prezemale nikakvo dejstvo a inaku vo rok od 2 godini ako ne donesat presuda pak zastaruva.
Treto kako sto trgnaa vo posledno vreme postojano poveduvaat prekrsocna postapka protiv storitelot na prekrsokot i pokraj toa sto ke plati i globa vo slucajov 250 evra mu davaat gratis i sankcija odnosno zabrana za upravuvanje so motorno vozilo od 3-12 meseci

Фала ти многу за информациите, не е баш да ме усреќи ама :toe:

Е сеа, малце додавка, моја грешка, немам објаснето баш убаво.
Првата покана е 7 месеци после дешавката, ја најдов пред врата, никој нема потпишано.
Втората покана е 11 месеци после дешавката и таа ја најдов пред врата и за неа никој нема потпишано.
Третата покана е 1 година и 4 месеци после дешавката, е оваа покана е доставена на рака и потпишана.

Како се гледа на ова од правен аспект? Можам ли да се повикам на непрописното доставување покани? И на прв и једини прекршок? Повторувам, пари ќе им дадам, дозволата не ми се дава, неопходна ми е!!!!

А ова со награднава казна ми личи на топ шоп: И тоа не е се!!! Освен што ќе ве репнеме по џеб, бесплатно ќе добиете и психичко малтретирање да си ја гледате колата у двор како фаќа прашина!!!! :kesa:

A koga tocno se slucilo dejstvoto? mozebi po stariot zakon ke te kaznat i nema da ti ja zemat dozvolata. ke si platis samo globa a mozes i na rati.
i ako ti e za uteha na moja drugarka i ja zemaa dozvolata na tri meseci eve do sea ima pominato mesec i pol i ona seuste ne otisla u mvr da i stavat nekakov pecat (ili neznam sto za da se gleda od vozackata deka i e odemena) i dosega ja imaat nekolku pati sopreno dzandari ke im pokaze vozacka i ja pustale posto neznaat deka ima zabrana.ova e najverojatno nekoj nivni nedostatok :smir:

Се деси на 8 или 9 октомври 2007.
Првата покана си ја најдов пред врата во април 2008.
Втората покана си ја најдов исто пред врата во август 2008.
Третата што е предадена на рака и потпишана ја добив во средата.

И знаеш уште што ме буни? Во членот бла бла по кој што ме товарат за прекршок пишува дека казна е 250 еуропејци.
Во скроз неповрзан член во истиот закон пишува дека за износи од 200 или 250 евриќи се зема дозвола од 3 до 9 месеци.
А има членови ви законот каде што пишува дека казна е не знам колку евриќи И земање дозвола.

Е од овие 3 работи, пошто не сум правник не можам да заклучам дали ќе ми ја земат дозволата или нема да ми ја земат.

П.С. Кате фала ти многу за помошта.

Се деси на 8 или 9 октомври 2007.
Првата покана си ја најдов пред врата во април 2008.
Втората покана си ја најдов исто пред врата во август 2008.
Третата што е предадена на рака и потпишана ја добив во средата.

И знаеш уште што ме буни? Во членот бла бла по кој што ме товарат за прекршок пишува дека казна е 250 еуропејци.
Во скроз неповрзан член во истиот закон пишува дека за износи од 200 или 250 евриќи се зема дозвола од 3 до 9 месеци.

А има членови ви законот каде што пишува дека казна е не знам колку евриќи И земање дозвола.

Е од овие 3 работи, пошто не сум правник не можам да заклучам дали ќе ми ја земат дозволата или нема да ми ја земат.

П.С. Кате фала ти многу за помошта.

Па...и не е баш неповрзано...
Некои прекршоци се со пропишано одземање дозвола, а во оној „неповрзаниот“ ти е дадено правило дека ако има казна на тој и тој износ се одзема дозволата...
Се е чисто...

Epa prekrsokot ti e napraven koga vazi noviov zakon
Член 25
(1) Возачот кој има намера да изврши на патот некое дејствие со
возилото (поместување на возилото надесно или налево, менување на
сообраќајната лента, престигнување, обиколување, запирање,
свртување надесно или налево, полукружно свртување, возење наназад и
слично), смее да го започне таквото дејствие само ако претходно се уверил
дека тоа може да го направи без опасност по другите учесници во
сообраќајот или по имотот, водеј ќи притоа сметка за положбата на
возилото и за правецот и брзината на движењето на возилото.
(2) Возачот кој со возило се вклучува во сообраќај на јавен пат или на
друга сообраќајна површина (излегување на возилото од гаража,
двор, паркиралиште, стојалиште, двор или од површина на која не се
одвива сообраќај на возила), е должен да ги пропушти сите возила и
пешаци кои се движат на патот, односно по сообраќајната површина на
која се вклучува.
(3) Возач кој со возило од земјен пат се вклучува на пат со современ
коловоз е должен да застане и да ги отстрани земјата и нејзините остатоци
од пневматиците на возилото.
(4) Глоба во износ од 250 евра во денарска противвредност ќе му се
изрече на возачот кој постапува спротивно на одредбите од ставовите
(1),(2) и (3) на овој член.
Kaznata ti e 250 evra posto te tovarat za ovoj prekrsok (clen 25 stav 1).
Ako ima baranje za odzemanje na vozackata treba i tebe da ti stigne.I vidi vo pokanata dali te povikuvaat na rociste i dali si povikan pismeno da se izjasnis.
Moj sovet ti e da odis obavezno na komisija za prekrsoci kade sto si povikan i da si kazes deka ti e prv prekrsok bla bla bla.....

Па...и не е баш неповрзано...
Некои прекршоци се со пропишано одземање дозвола, а во оној „неповрзаниот“ ти е дадено правило дека ако има казна на тој и тој износ се одзема дозволата...
Се е чисто...

Kaznata ti e 250 evra posto te tovarat za ovoj prekrsok (clen 25 stav 1).
Ako ima baranje za odzemanje na vozackata treba i tebe da ti stigne.I vidi vo pokanata dali te povikuvaat na rociste i dali si povikan pismeno da se izjasnis.
Moj sovet ti e da odis obavezno na komisija za prekrsoci kade sto si povikan i da si kazes deka ti e prv prekrsok bla bla bla.....

Струмикс,друже не ме тешиш многу. Сакаш да ми кажеш дека сум го :pusk: ? Ќе се обесам. Ако кажат некаде на вести дека некој морон виси од Камени на јаже, да знаете дека ќе имам оставено некаде виртуелна блага пченица на форумов :pop:

Кате ептен фала. Имам намера да се појавам таму, чесно и поштено, пошто овој пат и они беа поштени па доставија прописно покана. И после ќе си ја гланцам колата во двор :toe:

Иначе да, ме викаат да се појавам во некои си бараки, и само пишува дека ме товарат и сакаат да ме казнат по тој член 25, одземање на возачка не се спомнува. Веројатно сакаат да ми го престават тоа со изненаѓење :vozbud:

Hmmm...сега го гледав законот...
Изгледа како Катето што ти вели ќее работата...
Кој е тој другиот член шо викаш за да ти земат дозволата?

me interesira kako se prekinuva odrzuvacka dali mora so podnesuvanje tuzba do sudot ili pak moze i samo so izvesuvanje do sudot:uvo:

fala

Ova prasanje ne e taka ednostavno. Za da se prekine odrzuvacka tocno e deka treba da se podnese tuzba. Megutoa samata tuzba ne go prekinuva rokot koj tece za da se stekne pravo na sopstvenost po osnov na odrzuvacka. Taka treb da se tuzi liceto koe ja drzi stvarta i da se utvrdi deka toj bez praven osnov ja drzi stvarta i deka ti si sopstvenik i da ti ja predade vo vladenie. Otkako ke dobies takva presuda ispaga deka drzatelot ne bil sovesen drzatel na stvarta taka sto nema moznost toj da stane sopstvenik na taa stvar so odrzuvacka. Zatoa sto soglasno Zakonot za sopstvenost i drugi stvarni prava za da se stekne pravo na sopstvenost vrz nekoja stvar treba da pomine opredeleno vreme (vo zavisnost dali se raboti za dvizna ili nedvizna stvar i dali drzatelot e zakonit ili nezakonit drzatel na taa stvar) i drzatelot da e sovesen. Ako drzatelot ne e sovesen ne moze da stane sopstvenik na taa stvar.

Pa tuka nema nisto slozeno znaci Strumiks kaza deka so tuzba se prekinuva odnosno deka prviot cekor e tuzbata a seto toa sto ti go pisuvas e rabota na sudot da gi oceni site tie fakti:smir:

Ќе може некој да постира нешто повеќе за патентно право, фала однапред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom