ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Kolegi aj nekoj od postarive generacii da mi kaze nesto poveke okolu angliski ispitot? Dali lesno se pominuva, kakvi prasanja ima?
За да имаш добра оцена треба да го владееш англискиот јазик.Не знам дали некој падна, ама сигурно мораше нешто да кажиш за пролазна оцена.Дека испитот беше прелесен не баш.Исто како по другите предмети што си ги спремаш така треба да си го спремиш и него.За прашања не ми теквува баш што даваа.Повеќе беше како наслови на пример:murder,manslaughter или пак прашање ќе ти беше за дела против имот сите да ги објасниш,кражба и слично.Со оглед на то шо првата 10ка ми беше англиски можам да кажам дека добро поминав :giggle:
Држете ни среќа нас што полагаме испит МПП(n)

Kolegi aj nekoj od postarive generacii da mi kaze nesto poveke okolu angliski ispitot? Dali lesno se pominuva, kakvi prasanja ima?
Лани лесно беше, имаше (од тоа што се сеќавам) прашања со дополнување и дефиниции. Зависи кој ќе ве чува, ама нешто не се замараат со предметов и затоа можеш и да препишеш, ама да не биде премногу очигледно (пример да се довикувае со колега од 2 спротивни краја на амф.).

Зависи како ви е сега испитот дали усно или писмено? Јас имам полагано усно кај Мери, не беше тешко, али како што спомнаа и другите колеги, треба да знаеш англиски. Нас ни даваа едно прашање(лекција) сами да си одбереме и уште едно ти го дава асистентот/асистентката.

Лани лесно беше, имаше (од тоа што се сеќавам) прашања со дополнување и дефиниции. Зависи кој ќе ве чува, ама нешто не се замараат со предметов и затоа можеш и да препишеш, ама да не биде премногу очигледно (пример да се довикувае со колега од 2 спротивни краја на амф.).

Писмено е, и оваа година треба да е дополнување и дефениции.

Има некој искуство со предметот "Реторика и правна аргументација" од Бучковски и Гоце Наумовски?

Може некој да пише што теми се паѓаат за есеј по казнено процесно право и дали се состои само од практичен дел или и практичен и теоретски?Фала.

Дали може некој да ми каже кој го предава предметот Меѓународно јаво право, бидејќи мене ми предаваше Денко Малевски, ама гледам не предава веќе најверојатно е веќе во пензија, пошто треба да го презапишам и кај кој проф. е подобро? Вонредно го презапишувам на 80 прашања, прашањето ми е дали прашањата на испитот се од група професори или пишува кој професор ги правел заради тежината на прашањата, кај кого би требало да биде полесно? Фала однапред :)

Последно уредено:
Јас треба да го запишам братучед ми, зошто тој се оперира в странство, и сака на политички, ама гледам ко шо собрав и според одредени калкулации ќе има 89,90,91 или 92 поени па како средина го земав 90 поени. Примаат само 40 во државна квота, лани псоледниот кој што влегол в државна имал 87 поени. Не знам баш, вие шо мислите и од каде таа сигурност ? Фала

Јас треба да го запишам братучед ми, зошто тој се оперира в странство, и сака на политички, ама гледам ко шо собрав и според одредени калкулации ќе има 89,90,91 или 92 поени па како средина го земав 90 поени. Примаат само 40 во државна квота, лани псоледниот кој што влегол в државна имал 87 поени. Не знам баш, вие шо мислите и од каде таа сигурност ? Фала
Почекај нека излезат резултати од матурата, па после праи математики.

Почекај нека излезат резултати од матурата, па после праи математики.
2011/2012 е генерација ! До сега работеше на брод, сега направи пари и реши да студира. :))

Јас лани се запишав и мислам имав помалку од 87 поени :)
Во глобала сите ги примаат во прв уписен рок, не верувам дека воопшто некој бил одбиен.

Здраво, заинтересиран сум за студирање не Јустинијан I и се двоумам меѓу политички науки и правен. Сакам да влезам в државна квота а имам 88,62 поени од средно и матура ( генерација 2012/2013 сум). Колкави се шансите и на двата факултети да влезеш во државна квота со 88 поени ? И сакам да прашам доколку некој знае, дали во пријавите за факултет има можност да го наведеш правен како I опција државна квота и ако не се пласираш во државна квота да бидеш преместен на политички науки во државна квота доколку има место и таму ?!

Здраво, заинтересиран сум за студирање не Јустинијан I и се двоумам меѓу политички науки и правен. Сакам да влезам в државна квота а имам 88,62 поени од средно и матура ( генерација 2012/2013 сум). Колкави се шансите и на двата факултети да влезеш во државна квота со 88 поени ? И сакам да прашам доколку некој знае, дали во пријавите за факултет има можност да го наведеш правен како I опција државна квота и ако не се пласираш во државна квота да бидеш преместен на политички науки во државна квота доколку има место и таму ?!
Мислам дека има можност, ама глеј како иде таа работа. Пример, не можеш да влезеш на правни студии во државна квота и се гледа за политички студии дали ќе влезеш. Но, пошто си ги навел како втори, таму ќе влезеш на крај, односно после тие што ги навеле политички како први, макар имале и 65 бода. Затоа малце ризично можно е тоа, ама би требало да има место на правни студии со тие бодови, мислам дека последните во државна квота беа негде 78-80 ако не се лажам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom