ПРАВЕН ФАКУЛТЕТ „Јустинијан Први“ Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата Mortisha
  • Време на започнување Време на започнување
Би сакал да продолжам сега још една година со Правен факултет па може ли некој на кратко да каже што предмети има и кои се услови да се запишам на факултетот ?

Дали може некој да ми каже од поновите генерации дали Општ дел на граѓанско право има нешто скратено од материјалот и дали треба да се учи од практикумот и дали има нешто дополнително? Каква е тежината на прашањата, бидејќи ќе го презапишувам предметот вонредно и ќе полагам со 80 прашања?Дали некој полагал со 80 прашања или со било колку 20/15 без разлика (не усно) може да каже какви се прашањата? Дали има нешто прашања во Зоки? Фала однапред :)
Не треба да се учат од учебникот работи ко историски развој бла бла. Исто не треба таму од 87-122 негде, мислам беше за посебна правна способност посебните видови. Од практикум треба поделбите, значио поднасловите учи ги, не прашува законски одредби (т.е. ваљда и за прашањата е така).

Мили мои колеги :)

Идниов месец ќе се селам во друг стан, па земав пополека да расчистувам, да видам што е за фрлање, а што за носење. Меѓу другото, најдов еден куп скрипти, закони и книги од факултетските денови, кои останале кај мене т.е. кои не сум ги раздал по колегите кои ги знаев. Не верувам дека некогаш ќе ми требаат (а и да притребаат ќе ја мислам тогаш), што значи имам намера да ги фрлам. Но, прво ги нудам тука, па ако на некој му треба, ем јас да не ги фрлам, ем тој/таа да заштеди некој денар. Значи, не ги продавам, туку ги давам. Некои се во одлична состојба, некои малце уништени, скоро сите се потцртани со најбитното (тоа што сум го учел јас), па може да се најдат.

Еве го списокот, па ако некој сака нешто нека пише:
-Царинско работење
-Основи на меѓ.даночно право
-Хартии од вредност
-Закон за работните односи
-Економика и Економика 2 дел
-Историја на право
-Legal English
-Јавни набавки (корупција) - додатни материјали за ЈН
-Закон за данок на добивка
-Закон за персонален данок на доход
-Закон за даноци на имот
-Закон за даночна постапка
-Закон за ДДВ
-Осигурување (Тито Беличанец)
-Банки, инв. фондови и берзи (Тито Беличанец)
-Право на јавните набавки
-Банкарско право
-Закон за акцизи
-Закон за царинска управа
-Закон за инв.фондови
-Закон за меница
-Кривичен законик
-Социологија на право

Дали може некој да ми каже од поновите генерации дали Општ дел на граѓанско право има нешто скратено од материјалот и дали треба да се учи од практикумот и дали има нешто дополнително? Каква е тежината на прашањата, бидејќи ќе го презапишувам предметот вонредно и ќе полагам со 80 прашања?Дали некој полагал со 80 прашања или со било колку 20/15 без разлика (не усно) може да каже какви се прашањата? Дали има нешто прашања во Зоки? Фала однапред :)

Јас имам полагано на 30 прашања колоквиум. Тина ги прави прашањата и се прилично тешки, двосмислени се, одговорите се слични едни на други, во Зоки има прашања али не верувам дека ќе ти се падне нешто од тие, затоа што од муабети наводно Тина ги мења прашањата секоја година. За испитниот материјал провери на страната на Правен обично пишува што треба да се учи кога ќе го објави терминот. Ако го поминеш колоквиумот, за на испит немаш гајле, ако е усен. :)

Јас имам полагано на 30 прашања колоквиум. Тина ги прави прашањата и се прилично тешки, двосмислени се, одговорите се слични едни на други, во Зоки има прашања али не верувам дека ќе ти се падне нешто од тие, затоа што од муабети наводно Тина ги мења прашањата секоја година. За испитниот материјал провери на страната на Правен обично пишува што треба да се учи кога ќе го објави терминот. Ако го поминеш колоквиумот, за на испит немаш гајле, ако е усен. :)

Годинава најверојатно не се случи ова.Толку ми го збореа тој колоквиум граѓанско и на крај мислам дека и не беа прашањата како во минатото.Језда паднав за еден поен али па и го немаш најдобро научено материјалот.Усно Тина испрашува?

Супер ако сега ви се полесни прашањата :) Усно испрашува најчесто Тина, затоа што Родна не се замара. Кај Тина е потешко, те прашува од цела книга и практикумот, бара конкретно и со примери објаснување за да види дали стварно си го научил материјалот, кај Родна било полесно, барем така викаат, јас ја немав таа среќа Родна да ме испрашува. У секој случај се коректни ако знаеш, ќе те пуштат и со висока оцена.
Ти влијаат и поените од колоквиум и од активност (ако ги имаш ) за повисока оцена :)

Епа кај нас веќе не влијаат поените од колоквиум, т.е. не ги рачунаат. Иначе да, колоквиумот беше прилично океј, за тие што имале научено. Испитот е секако усен. Поинтересно и полесно ми е од римско секако.

Колеги да ве прасам за ммислење , нели доколку не го положиме предметот во трите последователни сесии треба да го презапишеме, епа јас имам ЕУ неположено го имам колоквиумот ама на испит се немам појавено ниту еднаш што би се случило доколку идам на испит бес да го презапишам или најдобро е да не идам ....фала ви

Колеги да ве прасам за ммислење , нели доколку не го положиме предметот во трите последователни сесии треба да го презапишеме, епа јас имам ЕУ неположено го имам колоквиумот ама на испит се немам појавено ниту еднаш што би се случило доколку идам на испит бес да го презапишам или најдобро е да не идам ....фала ви
Претпоставувам нема да ти дозволат да полагаш или па нема да ти впишат оценка.

Граѓанско е пичкин дим по новиот систем на полагање сега бе!! ќе видите од 4ти и 5ти семестар какви муки има со тоа завршните испити Трудово, Административно, Применета(Ванчо парче праи на усно испрашување).

Има некој искуство со изборниот предмет Реторика и правна аргументација??

Kolegi dali nekoj znae da mi kaze mail od asistentkata po primeneta ekonomika Biljana Petreska? Fala od napred :)

Тие шо студираат на политички, дали знае некој каде е канцеларијата на Михалјо Whatshislastname по социјална психолоија? (на филозофски)

Kolegi aj nekoj od postarive generacii da mi kaze nesto poveke okolu angliski ispitot? Dali lesno se pominuva, kakvi prasanja ima?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom