- Член од
- 4 ноември 2013
- Мислења
- 1.770
- Поени од реакции
- 2.603
Епа он и сам си ја предвидува својата смрт и своето воскреснување во учењата..@датум
Фала на исцрпен одговор.
Ја никад не сам кажаја дека Исус не е учија да добро.Напротиф, најпјур религија.
Дали таквите зборови сеуште го прават добар учител..?
Неможе да се преправаме дека тоа не постои, кога во секоја книга го има..
Неможе „добар учител, ама тоа со надприродните работи го измислува“
„До пола важи, после тоа не важи..“
Тоа се аматерски гледишта
Од истите книги се црпат тие заклучоци, или е лажго или не е..
Авторите неможе да се лажговци, сите текстови се катаљарда пати поминати низ текстуална анализа, припаѓаат во жанрот на биографии и тоа е тоа.
Тие што сакаат да ги нарекуваат митови треба да објаснат како логички се донесува тој заклучок.
Како знаеме баш дека човекот ги кажал тие работи..? Како и со секој друг текст , користејќи ја истата методологија што одредува дали е валиден настанот или измислица
Тука спаѓа анализата на историски текстови и научно студирање на околината за додатни заклучоци, како и академските дела и дебати за истите
На најголемиот критичар на Новиот Завет, атеистот Барт Ерман му беа во неколку наврати побиени сите тврдења со кои он се избламира за историјата на Христијанството и текстовите во новиот Завет
Обичен лажго испадна, книгите што ги има напишано денес служат само за да потпалиш нешто со нив.. никаква друга вредност немаат
Замисли академски граѓанин пишува книги за Исус и лаже во истите за него

И милиони уште му ги читаат иако знаат дека сите тврдења му се побиени, тоа е жалното
Јас цели групи на воукери имам реметено бидејќи како папагали ги повторуваат неговите лаги, до тој степен да им се смеат професори од нивни универзитети.
Тоа е кога плодот на учењето е пропаганда а не практично знаење преку формална логика
Па не е баш се под конецСфе под конац, и приказна и учење.
Пример тоа што се слави неговото раѓање во зима кога човекот најверојатно бил роден во друго годишно време..
Тоа што се контрадикторни двете еванѓелија за тоа кога е роден, Лука и Матеј..
Не е баш се како подмачкано..
Па да бе, тоа не е ништо повеќе од традиционално учењеАли ипак мислу дека е само учење.
Традиционално учење од древната црква која сведочи за човекот кој се вратил од мртвите.
И тоа е невообичаено тврдење, но самото тоа што е невообичено, не го прави невистинито.
Така е тоа, дрвар преку ноќ станува број еден карактер во човечката историја.. и тоа преку некои селани од еврејски краишта

Како ќе знаеш ако некој не ти каже?Нема логика семоќан бог да важи само одредени људи на планету, други кој ги ебе а, ке се роди у Амазонију и ке иде у пекол за тој што никад не чуја за Христијанстфо.
Ако има бог, сфи ке веруемо и ке ЗНАЕМО дека постои истиот.
Или ако сам не истражиш?
Па не башАли дај бе, до толко ли веруете на сфе напишано.
И ова многу пати е објаснето низ разноразни дискусии на темава
Никогаш никој не рекол дека мора се буквално да се чита од напишаното во целата БиблијаМора ли да е тачно.
Сега ај да веруваме дека животот почнал во градина со змија и голи маж и жена?
Овој пример со расипан телефон е исто стар и никој не го користи бидејќи нема вредностНекако ми се коси сс здраф разум цела тај приказна, од Авраам па наамо.Препишувано, додавано, прераскажувано, преведувано... А знаете и сами колко може една приказна да се смени у стилу на глуф телефон.
Се претпоставува од почеток дека текстовите се изменети или измислени
Во самата основа се распаѓа алтернативата
Тоа може да се покаже преку многу варијантни на различни грчки зборови, затоа и има толку Библии, KJB, NIV , SUV итн..
Јас не кажав дека само Христијанството сум го изучувал,Еве ти си истражуваја или учија Христијантфо, ја ск да зему да истражују сфе за Маи и да те убедују дека сфе напишано у Попол Вух е тачно, а оно иста бајковита прилазна за мали деца.
Христијанството е најтазе..
Секако сѐ друго е само „мех“ и не заслужува внимание
Исламот исто е доста комплексен, но и таму се распаѓа цело верување кога подлабоко ќе се навлезе во материјата
Значи чиста случајност е што змии( Бог знае колку години по ред) се појавуваат на 6 август на исто место во исто време?У врску сс Кефалонију, чиста случајност.
Каква е таа аномалија што ги привлекува змиите баш на тој ден секоја година да се појават..?
Разбираш дека таков патерн неможе да биде случајност во животната средина, посебно не за суштества за кои веќе доволно се знае..?
Не се они луѓе секој празник да се збираат
Таму години уназад екипи се пуштаат за да истражат, никаква природна појава не е најдена за да го објасни таквото однесување.
Неможе да се најде, бидејќи тоа не е природна појава.. во толку години активно учење на природни науки никаде нема индиција дека таква појава е природна или пак може од тоа гледиште така да се објасни..
Не секогашИ куде бш змија ке си има врску сс Христијанстфо, кд знаемо дека има лопу симболику.
Ако си ја читал книгага „Броеви“ , ќе знаеш дека во истата Бог му заповеда на Мојсеј да направи бронзена змија.. Кој ќе ја погледне, ќе биде излечен.
Точно, исто знаеме и за однесувањето на многу животни и кои се невообичаени и необјаснетиИ корали сфаку годину на ист датум испуштаф сперматозоиди и јајце клетки.Знаемо дека у природу сфе е под конац.
Како со змииве
Чиста случајност не постои, поготово неможе да биде одговор на такво однесување
КојзнаеИ што ск, змие ради празник искачаф?
јас сигурно неможам да објаснам ..
Само знам дека се појавуваат во исто време секоја година.
Нешто ги привлекува, ама па што може баш да ги привлече од црквата..
Неможе ни да се дефинира нешто што би можело да ги привлече..
Што да веруваш бе чоек, од форензика експерт ги прегледува рацете на мртов човек од православното свештенство, раце кои биле години у земја со крст меѓу нив.Џабе ви и триста истражување и начитаност, ако веруете у такфи глупости.
Едноставно се случуваат хемиски реакции и луѓе што се занимаваат со наука знаат што да очекуваат кога ќе отворат ковчег стар доста години.
Последно што експерт очекува е да најде раце кои изгледаат како до вчера да мрдале..
Има куп примери парва, нема крај листата, само мене ми здосадува искрено истите работи по сто пати да ги пишувам
Аха, сигурноИ торинско платно не е докажано дека е стфарно плашталница на Исуса.
Ти кажав, кај Такер има подкаст за тоа, изгледај го, по видеото ориентирај се и побарај ги научните трудови
Јас не сум ни религиозен до душа, не бев ни верникМного сте пристрасни еј, сфи си гу браните сфоју религију, а устфари куде се родиш тој си, осфен ретки случаеви што мењаф веру.
Ама ете, тоа што не си - некогаш тоа и ќе станеш
Еве пример да му се роди дете на Македонец што живее во Израел, дали тоа значи дека детето ќе биде Евреин и ќе ја прими јудејската вера а не православната, што е карактеристична и традиционална кај Македонците Христијани?
Има и луѓе кои не се родени во христијански земји, па пак се снаоѓаат
Како дечково
Дали човек е роден на Јемен, Марс или пак во друга галаксија не менува многу околу вистинитоста на одреден историски настан..Само ваша сфетс књига е вистинита.
Ете овј @aishtajn- например, да беше роден у Јемен, дали ке му веруеше на ваше сфето писмо?
Со празни обвинувања остана море чоек

И што има врска тоа?Не, него алахуекбер ке викаше и се клањаше.
А како знаеш ти супериорното битие за што би се замарало?Дај молим те, супериорно битие, ке се замара дали Датум или Парва ке постиф у среду.
Богами има, само треба да се ангажираш за да сфатиш што луѓето тврделе за негоМожете колко сакате да истражуете, цфрсти докази никад нема да имате.
За што доказ?Да имаше барем едн доказ, ке напраесфса едно јавно изволте, еве, доказ постои и сфи ке се преобразимо у Христијани.
Прво треба да дефинираш за што ти треба доказ..
Доказ за воскресението негово, дека е роден од утробата на невина?
Па никогаш таков доказ нема да има, ни неговото а ни телото на Богородица го нема..
Евреите први тоа ќе го пријавеа после распнувањето за да го угушат верувањето, но нема таква работа..
Ако не они, тогаш Римјаните..
Ништо, 0
Која логика е протестантите да се оргинал Христијани, кога се појавуваат 1500 години подоцна и немаат скоро ништо заедничко со дрецната црква?А не да се делимо и тој пази, едно Христијанстфо поделено на незнам ни ја колко фракцие.Демек ти као православван си оргинал, а некој протестант не. Логика?
Па царинградската вероисповед ја имаат сменето, они ќе бидат исти со православните по христијанско верување

Супер логика, нема што..
Ова е до негде точноА и православни меѓу вас очи ке си извадите, у завистост кој на какф начин си га интерпетира.
Ам ај сега ти застани од моја страна и кажи ми што да му кажам на тип на човек кој верува дека планетата наша е стара само неколку илјади години, што да му кажам кажи ми кога со мозокот и сфаќањата е во времето на Византија?
Ајде еве и јас имам мука со луѓето од иста вероисповед за некои работи, па помогни ако знаеш..
Еве прашај го како знае дека Јован, авторот на Откровение и апостолот Јован се истата личност..?
Он кутриот уште мисли дека некој си град ќе се спушти од небото бидејќи цела Библија ја чита буквално, а знаеме дека истата е пишувана во период над 1000 години
Тоа не е една книга, туку колекција на книги
Така и ги интерпретира текстовите, нема разлика помеѓу вистински настан и симболика..
Од небото може само метеори да се нарадат и да ја пеплосаат планетава, никаков град нема да се спушти од небото, поготово не некој си летечки Ерусалим..
(Или пак некој изум на човекот)
Исус учи дека божеството е во нас, не дека е некаде во длабочините на небото
Тоа е само универзумот и тој има почеток, божеството нема почеток и нема крај, многу нормално е да има луѓе кои различно гледаат на целата таа историја.
Земјата е стара четири и пол милјарди години, какви илјада, какви бакраци

Ми се лоши од рамноземјашите и тие што буквално се читаат од Библијата..
Пак истото, овтори па повториИ да има некој креатор, абе пукнаја му за нас дали ке веруемо у њега и на кој начин.
Дали ке му се молимо,клањамо,сфеќе палимо.
Некако се коси сс здраф и разуман човечки памет.
Ти чим велиш дека православните и протестантатите се исти христијани, незнам што да ти кажам.
Ние по централна вероисповед не веруваме во истиот Бог, он едните со другите ќе ги споредува

Они поблиску се до римокатолиците, него до нас.
Оргиналност со древната црква може да се спореди, пример свештеното лице во превославието ја води молитвата свртен на ист начин како верниците, за да покаже дека и он е ист како нив и дека следи како секој обичен човек
Кај римокатолиците свештеното лице е свртено према верниците
Во древната црква е како во примерот со актуелната православна црква, тоа можеш и да го провериш
Има исто и други примери кои ме мрзи да ги пишувам по сто пати.