- Член од
- 17 февруари 2011
- Мислења
- 775
- Поени од реакции
- 33
Isus e i bog i sin na Bogot i covek he he...
Да. А што ти е тебе тоа смешно?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Isus e i bog i sin na Bogot i covek he he...
Да. А што ти е тебе тоа смешно?
Мене ми е чудно (не смешно) ова:
Христијанското божество е „троедино“: Отец, син и Свет Дух. Претпоставувам дека се овие неделива целина, божествена целина и, најверојатно, бесмртна или вечна целина.
Ако е ова така, тогаш моето прашање е (У ствари не е баш мое, ама пошто не беше одговорено, да го поставиме пак):
Кога Исус умрел, па го ставиле во гробот три дена, нели, ДАЛИ ХРИСТИЈАНСКОТО БОЖЕСТВО БИЛО ДВОЕДИНО тие 3 дена?
Пошто, нели, Исус бил мртов три цели дена...
искрено мене ми треба објаснубање што значење има зборот католик стварно не знам а сакам да знам
Ако озбилно мислиш, а не омаловажуваш, одговоорт што ти го давам е вистинскиот. Но ако твоето прашање е за потсмев и омаловажување на оние кои веруваат во Исус Христос, да знаеш ниту си ги омаловажил ниту си ги навредил. Во тој случај доаѓа на виделина твојот морал и вистинскиот начин на кој ги почитуваш другите.
Исус Христос е вистински Бог и вистинки човек. Оној кој вели дека Исус Христос е само човек, или не ја признава Неговата човечка природа тој е антихрист.
Христос како Бог, не умира.
Ако озбилно мислиш, а не омаловажуваш, одговоорт што ти го давам е вистинскиот. Но ако твоето прашање е за потсмев и омаловажување на оние кои веруваат во Исус Христос, да знаеш ниту си ги омаловажил ниту си ги навредил. Во тој случај доаѓа на виделина твојот морал и вистинскиот начин на кој ги почитуваш другите.
Исус Христос е вистински Бог и вистинки човек. Оној кој вели дека Исус Христос е само човек, или не ја признава Неговата човечка природа тој е антихрист.
Христос како Бог, не умира. Во Евангелието свети Иван Богослов, кој е директен ученик и сведок на сите настани, го запишал следново:
Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива во небото.
Еве малку подолг дел:
Евангелие по Иван глава 3 од 12 до16 ред
12. Кога за земни работи ви зборував и не верувавте, како ќе поверувате, ако би ви говорел за небесните?
13. Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива на небото.
14. И како што Мојсеј ја подигна змијата во пустината, така треба да се издигне и Синот Човечки,
15. та секој што верува во Него, да не загине, но да има живот вечен.
16. Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него, да не погине, но да има живот вечен.
--- надополнето ---
Нема на македонски јазик, има на српски и хрватски, но се надевам ако навистина те интересира, ова на Википедија е добро објаснето.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Katoli%C4%8Danstvo
А вашиов немал човечки особини?! Гневот не е ли човечка особина? (кога се разгневува и руши, убива, проколнува...) Љубомората не е ли човечка особина? (Немај други богови затоа што јас сум љубоморен бог!) Тагата не е ли човечка особина?За разлика од Ислаот, каде на Аллах му се придаваат човечки особини, и каде спасението на човек зависи исклучиво од човеко....
А моменталното расположение на Јахве кога му го "стврднува" срцето на фараонот за да не ги пушти евреите? Ти текнуе?но и од моменталното „расположение“ на Аллах, бидејќи тој може некому да му го одземе разумот „очите“ да не го види и да биде погубен...
Значи треба да му се врати сознанието за добро и зло за да се избрише "гревот"? Треба да станеме како добитчиња кој се тераат со стап, без сознанија, интелект и мудрост?!Адам и Ева, созданија на Бога, прават грев и со тој грев го „навредуваат“ Бога. За тој грев добиваат казна и се преселени од Рајот да живеат на Земјата. За да се премине овој грев, луѓето не се во состојба со никакви добри дела или жртви да тоа го сторат. Причината е: се е Божје, и сега треба од Божјето да се земе и да му се даде на Бога
Едно прашање кое ми мати малку сметките. Под престпоставка дека сум мразач на муслимани, дали ако го мразам Алах, а го обожувам мојот Бог правам некој грев? Затоа што некои велат _дали е Алах или Бог, еден е. Или ако го имам ова размислување дека Бог или Алах е еден (честопати во муабет на гости кај соседи муслимани), дали правам грев према верата? Не дека мразам, но ме интересира и како лично мислење и кко мислење на религиите.
Мене ми е чудно (не смешно) ова:
Христијанското божество е „троедино“: Отец, син и Свет Дух. Претпоставувам дека се овие неделива целина, божествена целина и, најверојатно, бесмртна или вечна целина.
Ако е ова така, тогаш моето прашање е (У ствари не е баш мое, ама пошто не беше одговорено, да го поставиме пак):
Кога Исус умрел, па го ставиле во гробот три дена, нели, ДАЛИ ХРИСТИЈАНСКОТО БОЖЕСТВО БИЛО ДВОЕДИНО тие 3 дена?
Пошто, нели, Исус бил мртов три цели дена...
Едно прашање кое ми мати малку сметките. Под престпоставка дека сум мразач на муслимани, дали ако го мразам Алах, а го обожувам мојот Бог правам некој грев? Затоа што некои велат _дали е Алах или Бог, еден е. Или ако го имам ова размислување дека Бог или Алах е еден (честопати во муабет на гости кај соседи муслимани), дали правам грев према верата? Не дека мразам, но ме интересира и како лично мислење и кко мислење на религиите.
Мислам дека е многу јасно да христијанинот НЕ МРАЗИ ЛУЃЕ ЗАТОА ШТО ВЕРУВААТ ВО ДРУГ, РАЗЛИЧЕН БОГ, од оној во Кој тој верува. Значи христијанинот не може да мрази. Непознавањето на својата вера, прави да се изедначуват боговите, односно дека бог е исти, само муслиманите го викаат Аллах, ереите Јахве (Јехова), хрстијаните веруват во единиот Бог во три лица. Оној кој си ја познава верата ја знае и разликата. Не може да се мрази бог кој не постои. Јас лично не го мразам Аллах. Грев во верата е кога ќе отстапиш од патот Божји.
Јас лично не го мразам Аллах.