Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Да. А што ти е тебе тоа смешно?

Мене ми е чудно (не смешно) ова:

Христијанското божество е „троедино“: Отец, син и Свет Дух. Претпоставувам дека се овие неделива целина, божествена целина и, најверојатно, бесмртна или вечна целина.

Ако е ова така, тогаш моето прашање е (У ствари не е баш мое, ама пошто не беше одговорено, да го поставиме пак):

Кога Исус умрел, па го ставиле во гробот три дена, нели, ДАЛИ ХРИСТИЈАНСКОТО БОЖЕСТВО БИЛО ДВОЕДИНО тие 3 дена?

Пошто, нели, Исус бил мртов три цели дена...

искрено мене ми треба објаснубање што значење има зборот католик стварно не знам а сакам да знам

Изразот „католики„ значи „соборен/заеднички/колективен„, а се однесува на личносната релација помеѓу членовите во Црквата Христова, а воедно и личносната релација меѓу верните и Христа Богочовекот.

Христијанското божество е „троедино“: Отец, син и Свет Дух. Претпоставувам дека се овие неделива целина, божествена целина и, најверојатно, бесмртна или вечна целина.

Ако е ова така, тогаш моето прашање е (У ствари не е баш мое, ама пошто не беше одговорено, да го поставиме пак):

Кога Исус умрел, па го ставиле во гробот три дена, нели, ДАЛИ ХРИСТИЈАНСКОТО БОЖЕСТВО БИЛО ДВОЕДИНО тие 3 дена?

Ако озбилно мислиш, а не омаловажуваш, одговоорт што ти го давам е вистинскиот. Но ако твоето прашање е за потсмев и омаловажување на оние кои веруваат во Исус Христос, да знаеш ниту си ги омаловажил ниту си ги навредил. Во тој случај доаѓа на виделина твојот морал и вистинскиот начин на кој ги почитуваш другите.

Исус Христос е вистински Бог и вистинки човек. Оној кој вели дека Исус Христос е само човек, или не ја признава Неговата човечка природа тој е антихрист.
Христос како Бог, не умира. Во Евангелието свети Иван Богослов, кој е директен ученик и сведок на сите настани, го запишал следново:

Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива во небото.

Еве малку подолг дел:

Евангелие по Иван глава 3 од 12 до16 ред

12. Кога за земни работи ви зборував и не верувавте, како ќе поверувате, ако би ви говорел за небесните?
13. Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива на небото.
14. И како што Мојсеј ја подигна змијата во пустината, така треба да се издигне и Синот Човечки,
15. та секој што верува во Него, да не загине, но да има живот вечен.
16. Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него, да не погине, но да има живот вечен.

--- надополнето ---

Нема на македонски јазик, има на српски и хрватски, но се надевам ако навистина те интересира, ова на Википедија е добро објаснето.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Katoličanstvo
искрено мене ми треба објаснубање што значење има зборот католик стварно не знам а сакам да знам

Ако озбилно мислиш, а не омаловажуваш, одговоорт што ти го давам е вистинскиот. Но ако твоето прашање е за потсмев и омаловажување на оние кои веруваат во Исус Христос, да знаеш ниту си ги омаловажил ниту си ги навредил. Во тој случај доаѓа на виделина твојот морал и вистинскиот начин на кој ги почитуваш другите.

Исус Христос е вистински Бог и вистинки човек. Оној кој вели дека Исус Христос е само човек, или не ја признава Неговата човечка природа тој е антихрист.
Христос како Бог, не умира.

Не беше потсмев. Навистина ме интересира како се толкува тоа.

како што гледам, не е адресирано прашањето на спорните два дена.

Христос како Бог, не умира. Во Евангелието свети Иван Богослов, кој е директен ученик и сведок на сите настани, го запишал следново:

Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива во небото.

Еве малку подолг дел:

Евангелие по Иван глава 3 од 12 до16 ред

12. Кога за земни работи ви зборував и не верувавте, како ќе поверувате, ако би ви говорел за небесните?
13. Никој не се искачи на небото, освен Синот Човечки, Кој слезе од небото и Кој пребива на небото.
14. И како што Мојсеј ја подигна змијата во пустината, така треба да се издигне и Синот Човечки,
15. та секој што верува во Него, да не загине, но да има живот вечен.
16. Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него, да не погине, но да има живот вечен.

--- надополнето ---

Нема на македонски јазик, има на српски и хрватски, но се надевам ако навистина те интересира, ова на Википедија е добро објаснето.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Katoli%C4%8Danstvo

pa neli rekovtee deka hristos e sin na boga ?
ako ve prasa nekoj kakva e hristijanskata religijaa vie sigurno ke odgovoritee deka e montoteisticka t.e. veruvate vo eden bog .
no sega ispaga deka nee samo eden bog tuku gi imaa povekee , tuka spagaa i hristos .vie go potvrduvaate trojstvoto i veruvate vo toaa togas pagaa vo voda veruvanjeto vo eden bog .slobodno mozeme da kazeme deka hristijanstvoto nee monotesiticka religija .a tvrdite deka e.
ako go citaas stariot zaveet navedeni se izvadoci koi kazuvaat deka bog e cist i bes nedostatoci i deka nisto na nego ne nalikuva , ni kazuvaa deka bog e eden i edinstven deka nisto nee slicno na negovoto bitiee nitu na negovite svojstvaa ,
kako sto viee hristijanitee go objasnuvaate trojstvotoo bi sakal edno prasanjee da postavaamm ako ee toa tocnoo zasto nieden verovesnik nitu pred isus toaa ne go objasnaal , nikoj nisto ne rekol kako e moznoo
neli za vas toj sto ne veruvaa vo troojstvoto nema da bide spasen toaa e kluc i spaseniee,
pa kako moze toaa nikoj da ne go objasnaal bi trebalo da recemee mojsejj da objasni i da kaze spasot goaga vo toaa veruvaanje ,no toj nee rekol bas nisto kakoe vozmozno sitee verovesnicii da zaminaale od ovj sveet bes da ja dostaavaat i da go objasnaat ovaa cudno veruvaanje od stranaa na hristijanite ,

samaata biblija ni veli deka bogaa nikoj nikogas ne go videl .
samitee zbrovi dokazuvaat deka nema nisto stoee slicno na boga dekaa ne vozmozno e da go vidime na ovoj svet ,, no toa e vaseto veruvaanje , sekoj so svojata religija razumen coevek ke svati , jas sum uvereen deka nikoj od hristijanskitee uciteli nee se vo moznost da go objasni kvalitetot na ovaa vrskaa , nivnitee knigi se prepolni so priznavanja deka toaa e misterija ciee razbiraanje e nadvor od domenot na coveckitee umovi, .

16. Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што верува во Него, да не погине, но да има живот вечен

kako mozee toaa edinorodeen sin pa neli vo bibljata se spomnuvaa dekaa i david e sin na boga sinot bozji i adam, solomon , izrael, .i.t.n
znaci ne bil samo toj edino roden sin tuku gi imalo poveke .

Да, навистина, КАКО?

За разлика од Ислаот, каде на Аллах му се придаваат човечки особини, и каде спасението на човек зависи исклучиво од човекот, но и од моменталното „расположение“ на Аллах, бидејќи тој може некому да му го одземе разумот „очите“ да не го види и да биде погубен, во јудеизмот верата најмногу се третира како „исполнување“ на Законите. Ова „исполнување“ на законите некои буквално го интерпретираат и со сите сили се трудат да го исполнат. Но исполнувањето на законите НЕ Е ВОЗМОЖНО. Доволно е само да се видат 10-те Божји Заповеди од Синај, и што содржат, ќе се види дека тоа не е можно. Исто така израелците имаа објава на Бога преку пророците. Пророците пророкуваа дека ќе дојде Месија, кој ќе ги спаси. Месијата дојде, се всели меѓу нив, живеше меѓу нив, но тие не го примија. А оние кои го примија имаат можност да станат деца Божји.
Што е посреди?
Вака како да се изразам „правно“ ќе се обидадм да објаснам.
Бог е бесконечен и неизмерен. Адам и Ева, созданија на Бога, прават грев и со тој грев го „навредуваат“ Бога. За тој грев добиваат казна и се преселени од Рајот да живеат на Земјата. За да се премине овој грев, луѓето не се во состојба со никакви добри дела или жртви да тоа го сторат. Причината е: се е Божје, и сега треба од Божјето да се земе и да му се даде на Бога?, тоа прво, и второто бидејќи Бог е неизмерен и доброто дело или жртва која треба да се принесе исто така треба да биде неизмерна. Овде започнува планот Божји за спасение на човекот, на сите луѓе. Ствара еден народ од некој си многубожец Авраам, кој народ ќе му послужи да преку него се објави самиот Бог. Бог се објави затоа што го засака човекот, толку го засака што се понижи и Тој самиот стана човек. Со смртта на крстот се откупи гревот на човештвото. На крстот човештвпто е ссудено и осудено. Пресудата е: Милосрдие. Секој кој ќе го прифати ова милосрдие ќе биде спасен, а оној кој ќе го одбие тој е веќе осуден. Но бидејќи човекот е ограничен во знаењето, во просторот и времето, Бог му помага преку Светиот Дух. Светиот Дух става печат на човекот дека тој човек му припаѓа на Бога. Со Светиот Дух се менува човекот. Дотогашниот човек умира во водите, а се раѓа нов за вечноста.
За Пресвета Троица да ја сватиш или разбереш потребно е вера. без вера Пресвета Троица не се разбира. Ќе ти дадам пример. Дете од 4 години на брег од море копа дупка. Со чашка оди до водата, црпа од неа и ја става во дупката. И цело претпладне тоа го работи. Случајниот набљудувач го гледа и му станува интересно, па го прашува детето што прави. Детето одговара: Еве сакам целата вода да ја соберам во оваа дупка.
Интересна приказна, и како секоја приказна има своја поука. Се надевам дека како возрасни ја разбравте смислата на оваа приказна. Во неа на наједноставен начин е објаснето како можеме да ја разбереме Пресвета Троица.

Едно прашање кое ми мати малку сметките. Под престпоставка дека сум мразач на муслимани, дали ако го мразам Алах, а го обожувам мојот Бог правам некој грев? Затоа што некои велат _дали е Алах или Бог, еден е. Или ако го имам ова размислување дека Бог или Алах е еден (честопати во муабет на гости кај соседи муслимани), дали правам грев према верата? Не дека мразам, но ме интересира и како лично мислење и кко мислење на религиите.

За разлика од Ислаот, каде на Аллах му се придаваат човечки особини, и каде спасението на човек зависи исклучиво од човеко....
А вашиов немал човечки особини?! Гневот не е ли човечка особина? (кога се разгневува и руши, убива, проколнува...) Љубомората не е ли човечка особина? (Немај други богови затоа што јас сум љубоморен бог!) Тагата не е ли човечка особина?
но и од моменталното „расположение“ на Аллах, бидејќи тој може некому да му го одземе разумот „очите“ да не го види и да биде погубен...
А моменталното расположение на Јахве кога му го "стврднува" срцето на фараонот за да не ги пушти евреите? Ти текнуе?
Адам и Ева, созданија на Бога, прават грев и со тој грев го „навредуваат“ Бога. За тој грев добиваат казна и се преселени од Рајот да живеат на Земјата. За да се премине овој грев, луѓето не се во состојба со никакви добри дела или жртви да тоа го сторат. Причината е: се е Божје, и сега треба од Божјето да се земе и да му се даде на Бога
Значи треба да му се врати сознанието за добро и зло за да се избрише "гревот"? Треба да станеме како добитчиња кој се тераат со стап, без сознанија, интелект и мудрост?!

Едно прашање кое ми мати малку сметките. Под престпоставка дека сум мразач на муслимани, дали ако го мразам Алах, а го обожувам мојот Бог правам некој грев? Затоа што некои велат _дали е Алах или Бог, еден е. Или ако го имам ова размислување дека Бог или Алах е еден (честопати во муабет на гости кај соседи муслимани), дали правам грев према верата? Не дека мразам, но ме интересира и како лично мислење и кко мислење на религиите.

Мислам дека е многу јасно да христијанинот НЕ МРАЗИ ЛУЃЕ ЗАТОА ШТО ВЕРУВААТ ВО ДРУГ, РАЗЛИЧЕН БОГ, од оној во Кој тој верува. Значи христијанинот не може да мрази. Непознавањето на својата вера, прави да се изедначуват боговите, односно дека бог е исти, само муслиманите го викаат Аллах, ереите Јахве (Јехова), хрстијаните веруват во единиот Бог во три лица. Оној кој си ја познава верата ја знае и разликата. Не може да се мрази бог кој не постои. Јас лично не го мразам Аллах. Грев во верата е кога ќе отстапиш од патот Божји.

треба да пообјасниме дека Бог пострадал со тело, но дека никако не може да се зборува дека во телото пострадало Божеството, или дека преку телото пострадал Бог.

Второзаконие:
5:7 Да немаш други богови покрај Мене!
6:14 Не одете по други богови, од боговите на другите народи што се околу вас.
7:4 зашто тоа би ги одвратило твоите синови од Мене; за да им служат на други богови; Господ би се разгневил против вас, и би те истребил бргу.
8:19 Ако Го заборавиш Господа, својот Бог, и тргнеш по други богови, па им искажуваш почитување, им се поклонуваш ним, ви се колнам денес дека сосем ќе бидете истребени;

заповедта...

Второзаконие:
7 Да немаш други богови покрај Мене!

--- надополнето ---

Мислам дека е многу јасно да христијанинот НЕ МРАЗИ ЛУЃЕ ЗАТОА ШТО ВЕРУВААТ ВО ДРУГ, РАЗЛИЧЕН БОГ, од оној во Кој тој верува. Значи христијанинот не може да мрази. Непознавањето на својата вера, прави да се изедначуват боговите, односно дека бог е исти, само муслиманите го викаат Аллах, ереите Јахве (Јехова), хрстијаните веруват во единиот Бог во три лица. Оној кој си ја познава верата ја знае и разликата. Не може да се мрази бог кој не постои. Јас лично не го мразам Аллах. Грев во верата е кога ќе отстапиш од патот Божји.

А дали богот на наследниците Лутерови е истиот со оние кои останаа под светиот престол?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom