Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Може ли да ми кажете колку празници има Христијанството.?
Зошто Христијаните сметаат дека секое бебе е грев.? Како може и зошто едно бебе да биде грев.?
А зошто Бог не слегол сам на земјата да се жртвува па да воскресне, зошто тоа го направил неговиот син.? Зарем Бог може да има син,кој ќе му го роди човек. Колку Богови испаѓаат сега, кој ја има власта на небото, кој е главен а кој чека да добие власт.?
Сакам ако може да ми ја објасниш релацијата христијанство - црква.
на која црква треба вистинските христијани да припаѓаат?
„Пророците беа до Јован (Крстителот).“ (Исус Христос во ев. Лука 16:16)
Јован Крстител умре во 1 век.
Zdravo Radica, prosti uste ednas sto ne mozev porano da odgovoram na tvoeto prasanje.
Vo mracniot sreden vek do 1400god.Poznato ni e sto se slucuvalo na religiozno pole.Vrhovna vlast (pa duri i samiot sebe se stavase na na mestoto na Bog)bese Rimo-katolickata crkva.
Lugjeto vo toa vreme ziveele vo totalna duhovna temnina.Biblijata bese nepoznata za narodot, a i bila zabrneta da se cita, pa duri i unistuvana.
Edinstven posrednik na lugjeto pomegju Bog im bese papata, no dali toj verno rabotel za Boga stom stavil zabrana za lugjeto da ja citaat Biblijata?..Ne naprotiv toj postavuval svoi pravila i normi, izgradil svoi nacela vo Hristijanskta crkva vo polza na svoite interesi i vo polza na vlasta negova.
No ako ne bi bil Bog nie bi ziveele den deneska vo temnina.
Nekade odolu 1400ta godina Bog podiga svoj narod koj ke ja izvadat svetlinata i slobodta na Bozjiot narod povtorno ke bide vratena..
............................................................................................................................
......................................................................................................
Ova se slucuvalo vo vremenski period od krajot na 14ti vek do 19ti vek.
Jas mislam deka niedna crkva ne e sovrsena 100% zatoa sto e sostavena od lugje neli.. no mislam deka Adventistite na sedmiot den vo svoite osnovni nacela na crkvata se najblisku do ona sto go napisav.
So ova ne sakam na nikoj da mi nametnam svoe mislenje, se ni e otkrieno i se e na videlina, samo treba da barame i da istrazuvame.Матеј: 5:2 и кога ја отвори Својата уста ги поучуваше, велејќи:
7:7 ”Молете и ќе ви се даде; барајте и ќе најдете; чукајте и ќе ви се отвори.
7:8 Зашто секој кој моли, добива; кој бара, наоѓа, и на оној кој чука, ќе му се отвори.
Golema pocit kon site protestantski crkvi jas sum gi prifatil si te ucenja na protestantite sto gi spomnavme do sega.
Toa e samo moe mislenje vrz osnova na moeto proucuvanje na Svetoto pismo.
Vi blagodaram za trpenieto
P.s. Site greski se namerni za da se zadovolat potrebite na site...
(se shalam)
Pozdrav!!
Ти благодарам за долгиот и исцрпен одговор. Ми објасни некои работи за христијанството, но ти тука никаде не ја спомна Православната Црква.
Читав за тоа дека многу луѓе во Полска, германија сакаат да преминат од католичката црква во некоја од протестантските или во ислам(поради последниве скандали со неа која го тресат светот), но никаде тука не сретнав Православна Црква, таа чии корени се длабоко врежани во раното христијанство, почетокот на градењето на Божјите храмови. Значи моето прво прашање е зошто луѓето преминуваат од една во друга црква, но тоа не е Православната Црква? Мое мислење е поради големата пропаганда која се врши од страна на протестантиските и адвентистичките цркви. Не мислам значи никој да напаѓам, тоа е мое мислење.
Второто прашање е дали еден човек кој верува во Бог и исус христос, кој го чита словото Божјо и живее по него, но кој не оди во ниедна црква,( не се определува ниту како православен, ниту како католик, ни протестант, ни адвентист), може да се смета за верник и дали бог ќе си спомне за него на Судниот ден, дали ќе има право да живее во рајот ако живеел добро и чесно, ако не припаѓа на ниедна црква?
Мхм, така пишува... И како што прашав некаде претходно на форумов, што е тогаш Јован Богослов со Откровението?
Апостол Јован е Христов пратеник.
„Исус му рече (на Петар): „Ако сакам тој (Јован) да остане додека не дојдам, што ти е тебе? Ти следи Ме!” Така се разнесе зборот, меѓу браќата, дека оној ученик, нема да умре. А Исус не му рече, дека нема да умре, туку: „Ако сакам тој да остане додека не дојдам, што ти е тебе?” “ (Јован 21:22-23)
„А кога ќе дојде Тој, Духот на Вистината, ќе ве упати во сета вистина, зашто нема да зборува Сам од Себе, а ќе зборува она што слуша, и ќе ви навести за нештата што ќе дојдат. “ (Јован 16:13)
никаде тука не сретнав Православна Црква, таа чии корени се длабоко врежани во раното христијанство,
Кој е Духот на Вистината ?
Светиот Дух.
Па нели пишува таму, од себе нема да зборува? Зарем Светиот Дух не е дел од Бога, од кого ќе слуша ?