Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Точно така. Имало многу девијантни појави пред Бог да им даде закон на евреите. Во дел од тој закон се регулирал и инцесот. Кај другите народи тоа не бил случај и тие и понатаму си праеле ќеифот на роднинска база. Дури и денес меѓу одредени групи на луѓе сеуште се врши инцес (да не спомнувам примери, да не се навреди некој), а можеш да замислиш како било во тоа време. Сепак евреите имале закон против таа појава. (3 Мојсеева 18:6-18)

Ајде бе спомни измисли уште нешто, да видиме кој ќе се навреди. Изгледа забораваш дека си со профил тука.

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
"Ima 60 carici,80 naloznici i bezbroj devojki;

No edinstvena e taa goubicata moja,sovrsenata moja,edinstvena e taa na majka si,izbrana kaj roditelkata svoja..".(Pesna nad pesnite 6:8)

Ova znaci deka ima polno religii crkvi verski zaednici no samo e edna"golubica" Gospodova

"I drugi ovci imam koi ne se od ova stado, i niv treba da gi priberam,i ke go cujat glasot Moj i ke bide edno stado i eden pastir"Jovan10:16 Ponatamu vo otkrovenie14ta glava 12 stih veli Bog "Tuka e trpenieto na svetiite;tuka sr onie sto gi pazat zapovedite bozj i verata vo Isus.

Znaci Hristijanskata crkva treba ili bi trebalo da gi pazat desette zapovedi i ja ima verata vo Isus, pa sega vie odlucete koja crkva e cista,Hristijanska...

A za katolicka crkva so dve race potpisuvam deka ne e citajte otkrovenie 13ta glava ke vidite zosto ili pak procitajte ja knigata "Vatikanski ubica" stalno ja zboram mnogu dobra kniga e pisuva za rimo-katolickata crkva i na kraj pisuva za islamot.

Abe lugje ima tolku mnogu literatura deneska sto se e na videlina i se e jasno napisano.Ako sakate da citate ke vi ja pustam po mail.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
"Ima 60 carici,80 naloznici i bezbroj devojki;

No edinstvena e taa goubicata moja,sovrsenata moja,edinstvena e taa na majka si,izbrana kaj roditelkata svoja..".(Pesna nad pesnite 6:8)

Ova znaci deka ima polno religii crkvi verski zaednici no samo e edna"golubica" Gospodova

"I drugi ovci imam koi ne se od ova stado, i niv treba da gi priberam,i ke go cujat glasot Moj i ke bide edno stado i eden pastir"Jovan10:16 Ponatamu vo otkrovenie14ta glava 12 stih veli Bog "Tuka e trpenieto na svetiite;tuka sr onie sto gi pazat zapovedite bozj i verata vo Isus.

Znaci Hristijanskata crkva treba ili bi trebalo da gi pazat desette zapovedi i ja ima verata vo Isus, pa sega vie odlucete koja crkva e cista,Hristijanska...

A za katolicka crkva so dve race potpisuvam deka ne e citajte otkrovenie 13ta glava ke vidite zosto ili pak procitajte ja knigata "Vatikanski ubica" stalno ja zboram mnogu dobra kniga e pisuva za rimo-katolickata crkva i na kraj pisuva za islamot.

Abe lugje ima tolku mnogu literatura deneska sto se e na videlina i se e jasno napisano.Ako sakate da citate ke vi ja pustam po mail.

Сакам ако може да ми ја објасниш релацијата христијанство - црква.
на која црква треба вистинските христијани да припаѓаат?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
1. Отецот, Синот и Свеитот Дух се едно.
Е сега како може да се едно, кога во еден од претходните постови кога те прашав -Кој ќе ти суди на судниот ден. Ти ми одговори -Господ Усус. Кога пак те прашав -Што е со Бог отецот? Ти ми напиша -Тој му го предал судот на Исус. Нели станува збор за двајца Богови кои го предаваат судот ?

1. Нова религија Православна (христијаните се друго):pos2::pos2::pos2:
2Максимално се трудат Христијаните (само од толку трудење да не останат сите трудни):pos2::pos2::pos2:

А што праиме со тие Христијани кои :Убиваат, силуваат, крадаат, вршат прељуба, инцест, лажат, злосторничко здружување што би рекле овие од МВР и на нив ли им се простени гревовите пошто по Автоматизам би Требало ИСУС ке гори за сите или пак у Пеколот ке шета сам, пошто на сите им простил Христијани а пошто тој небил Христијанин него Евреин и ја практукувал Еврејската вера он иде Директ у Пекол
Ќе те замолам да не ствараш ваква слика за Иса а.с. зошто ги згази од смеење на атеистите со ова.

Со Чорбаџија се согласувам во поголемиот дел од мислењето, со исклучок на делот за иконите. Веќе неколку пати е појаснето и не знам дали не ги читате тие делов... Значи кога станува збор за втората Божја заповед која гласи: Не прави идол, ниту каква слика, од она што е горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата под земјата; да не им се клањаш, ниту да им служиш.

Ние имаме икони, но не правиме слика од она што е на небото (ѕвезди, сонце, месечина, громови...) ниту на тоа што е на земјата (телиња, овци, коњи кучиња...), нити на она што е во водата (риба, кит, корали и сл.) ниту на она што е под земјата (кртови, црви, итн) и на ниту едно нешто од тие не им се клањаме и не им служиме. Тоа го прават т.н. идолопоклоници. Иконите се всушност слики од Исус, Богородица и Светители кои не се виртуелни, постоеле и постојат, некој ги видел па ги насликал.
ОК ?

Читај поубо и кажи ми што е горе на небото ? А што под небото?

Namerno gi napisav zapovedite, nema da mi veruvate ama znaev za sto ke se fatite,isto kako vo vremeto na Isus koga ko navestuval Bozjoto carstvo fariseite i drugite verski vodaci gledale samo da go fatat vo nekoj zbor i da go osudat, bez da se potrudat da razberat sto saka da kaze, pa zatoa i propadnale..A nie sakame da kazeme deka ja pocituvame i ja ispolnuvame i 1ta i 2ta zapoved i nie Hristijanite imame samo eden Bog a za Isusovata Bozja priroda zboruvano e mnogu,toa navistina e malku tesko da se svati Bozjata priroda kako mozeme nie so covecki ogranicen um da go objasnime Bog ama ajde sepak probuvame...no nam ni e otkrieno onolku kolku sto mozeme da razbereme, mene iskreno mi trebase 7-8meseci proucuvanje za da go svatam trojstvoto, znaci za ova treba malku pogolema duhovna zrelost za da se razbere.Nie inaku kako sto rekov mu sluzime na eden i edinstven Bog, a doagjame do Bog otecot preku Sinot Negov.Prvo Bog rekol "Ova e Mojot vozljuben Sin vokogo e Mojata valja"(na cinot na Isusovoto krstevaje se slusnalo glas od neboto) A posle Isus rekol "Nikoj ne doagja pri Otecot osven preku Mene,koj go nema Sinot go nema ni Otecot"

Vtorata zapoved e jasna jas nemam nitu ikoni nitu sliki nitu ostojat svetci niti se klanjam na nekoj mrtov predmet....samo se prasuvam odnosno vie zaprasate se dali se klanjate na nekoj mrtov predmet sto nitu zbori nitu ima nikakva mokj)i apostolite ne se svetci nego samo uciteli na Slovoto interesna rabota sto i tie cekaat voskresenie seuste ne se na nebo,no ima zosto e toa taka.

Jas mozam da kazam deka gi ispolnuvam site deset zapovedi i voopsto ne se teski i navistina e milina da ja ispolnuvas sekoja zapoved.
Da ne me svatat 'ogresno moite brakja Hristijani Cocbadzija i Kalipso samo da se nadovrzam na nivniot komentar.Jas mislam deka moze i e lesno da se drzat desette zapovedi eve jas gi ispolnuvam.Onie dve zapovedi sto Isus gi dal so niv se ispolnuva "dodadeniot" ili "obreden" zakon odnosno zakonot za zrtvi , za obrezuvanje obicaite i sto e najbitno so izvrsuvanje na dvete zapovedi sme oslobodeni od prokletstvata sto bile izreceni, pa zatoa vo toa vreme se cinelo deka ne e mozno da se izdrzi zakonot, no Kalipso, Isus i toj zakon mozel da go izdrzi i go ispolnil.
Znaci toj obreden zakon koj sto e uprosten so dvete zapovedi kako sto rekov mozeme da go sretneme vo Biblijata uste kako "dodaden"zakon i bil staven DO a ne vnatre vo kovcegot na VECNIOT zavet i bil napisan od covecka raka i na koza, a moralniot zakon na kameni proci i od Bozja raka sto znaci deka zapovedite se vecni,za toa ima mnoogu tekstovi i ogromna tema, ako sakate mozeme poopsirno da diskutirame i za toa.
Pozdrav
Да не ги напиша ненамерно?
Кон болдираното, Колку Богови имаш ти ?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Е сега како може да се едно, кога во еден од претходните постови кога те прашав -Кој ќе ти суди на судниот ден. Ти ми одговори -Господ Усус. Кога пак те прашав -Што е со Бог отецот? Ти ми напиша -Тој му го предал судот на Исус. Нели станува збор за двајца Богови кои го предаваат судот ?
Не. Таткото не е исто што и Синот, но тие се едно. Слично е и во бракот. Мажот не е исто што и жената, но тие се едно тело. „Тие не се веќе две, туку едно тело.“ (Христос во ев. Матеј 19:6)
Слично е и со твоите дух, душа и тело. Тие се три различни нешта, но ти не си три личности, туку една. Човекот е создаден по Божјиот образец и подобие, затоа и тој е еден вид тројство: дух, душа и тело :)

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Не. Таткото не е исто што и Синот, но тие се едно. Слично е и во бракот. Мажот не е исто што и жената, но тие се едно тело. „Тие не се веќе две, туку едно тело.“ (Христос во ев. Матеј 19:6)
Слично е и со твоите дух, душа и тело. Тие се три различни нешта, но ти не си три личности, туку една. Човекот е создаден по Божјиот образец и подобие, затоа и тој е еден вид тројство: дух, душа и тело :)
Секако дека мажот не е исто што и жената бидејќи Мажот работи друга работа, а жената друга работа. Тие можи живеат во еден дом но имаат различни карактери исто така и физички се различни.
Знам според тебе што претставува тројството, но тоа според мене нема логика.
Како го замислуваш ти Таткото, а како Синот ?

Член од
17 октомври 2009
Мислења
148
Поени од реакции
10
ДО СИТЕ АТЕИСТИ и ХЕЈТЕРИ НА РЕЛИГИЈАТА, СЛУШАЈТЕ ВАМУ :costumed2
Со секое поставено прашање колку и да изгледа апсурдно и глупаво според вас со цел да ја исплукате религијата .. не постигнувате ништо освен ТОА ШО И ДАВАТЕ ПОГОЛЕМА ПОПУЛАРНОСТ. Вака шо и да прашаш и колку и да нема логика прашањето секогаш че се најди некој шо че го испреврти .. уствари и тој не го знај одговоро ама че начкрапа нешто со кое сите че се согласат за доброто на религијата .. и пак ништо не сме напрајле .. сакам да кажам остајте ги луџево на мира дискутирајте за наука, литература, уметност ... лагите и Гнасотијата сами вејче почнаа да излегуваат ..

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Јас мислам дека и многу повеќе од убава е нашата азбука затоа ако се може палете кирилица, поубаво да се чита. Гледам Јован убаво објаснува, уште полесно ќе се чита на кирилица.

Член од
24 април 2010
Мислења
58
Поени од реакции
1
Може ли да ми кажете колку празници има Христијанството.?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.765
Поени од реакции
12.232
Државни или...?
Ако се државни, пишува во законот за празници, ако се црковни денови, секој ден е ден на светец или настан. Ова за православната црква, за католиците не знам.

Член од
24 април 2010
Мислења
58
Поени од реакции
1
Државни или...?
Ако се државни, пишува во законот за празници, ако се црковни денови, секој ден е ден на светец или настан. Ова за православната црква, за католиците не знам.

За државни знам. Значи WoooW секој ден се слави. Ок фала

Зошто Христијаните сметаат дека секое бебе е грев.? Како може и зошто едно бебе да биде грев.?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Да така имам слушнато ама не знам зошто, сметам дека тоа е едно болно сфаќање ако е точно. Без никој да навредам тоа е само мое видување.
така имаш слушнато но можеби имаш грешно слушнато ...
а кој Христијани ? сите или само католици или само православни, протестанти или ?

штета ако е така .. но верувам некој компетентен ќе се произнесе .. да не шпекулираме за џабе ..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom