Сакам ако може да ми ја објасниш релацијата христијанство - црква.
на која црква треба вистинските христијани да припаѓаат?
Zdravo Radica, prosti uste ednas sto ne mozev porano da odgovoram na tvoeto prasanje.
Vo mracniot sreden vek do 1400god.Poznato ni e sto se slucuvalo na religiozno pole.Vrhovna vlast (pa duri i samiot sebe se stavase na na mestoto na Bog)bese Rimo-katolickata crkva.
Lugjeto vo toa vreme ziveele vo totalna duhovna temnina.Biblijata bese nepoznata za narodot, a i bila zabrneta da se cita, pa duri i unistuvana.
Edinstven posrednik na lugjeto pomegju Bog im bese papata, no dali toj verno rabotel za Boga stom stavil zabrana za lugjeto da ja citaat Biblijata?..Ne naprotiv toj postavuval svoi pravila i normi, izgradil svoi nacela vo Hristijanskta crkva vo polza na svoite interesi i vo polza na vlasta negova.
No ako ne bi bil Bog nie bi ziveele den deneska vo temnina.
Nekade odolu 1400ta godina Bog podiga svoj narod koj ke ja izvadat svetlinata i slobodta na Bozjiot narod povtorno ke bide vratena..
1.Valdezanite bile grupa na lugje koi se kriele od Rimokatolickata sila i vlast(ziveele vo planini i pesteri) i verno mu sluzele na Boga, se razbira ona sto im bilo otkrieno.Veruvale ili ne tie go imale noviot zavet i verno go cuvale ako ne se lazam i racno pravele prepisi sto znaci avtenticnite prepisi na noviot zavet postoele i bile cuvani od ovie verni Bozji slugi uste vo 1400 god.
Sto znaci ne im drzi voda teorijata na onie koi sto trvrdat deka noviot zavet bil modificiran,to e samo nivna mecta zatoa sto seto ona sto sto e napisano vo ovie knigi ja negira nivnata nauka.
Znaci Bog gi podiga Valdezanite i govorele Biblija i samo Biblija kako edinstven patokaz vo zivotot.
Bog moral cekor po cekor da go vodi svojot narod i malku po malku Bibliskite vistini da gi vadi na videlina, zatoa sto ako bi im otkril se od edns ne bi mozese da go prifatat toa i da go izdrzat zosto kako sto kazav bile vo okovi na temninata, i pod mnogu golem pritisik na papstvoto.
2.Sleden cekor,Bog go podiga Jan Hus. Toj ucel za poslusnost na Boga, a ne na covek,poveke treba da mu se pokoruvame na Bozjite pravila i zakoni a ne na coveckite.
Se razbira taka pocnale da nastanuvaat protestantskite crkvi. Sledbenicite na Hus oformile crkva i i dale ime se razira za da se raspoznava.
3.Posle Jan Hus Bog go podiga Martin Luter, toj se kreva protiv oprostalnicite sto rimo-katolickata crkva im gi prodavale na lugjeto za prostuvanje na greovite.Toj ucel oprostuvanje na grevot go dobivam e vo ime na Bozjata milost a sme otkupeni so Isusovata krv.No ni Luteranite ne otisle mnogu daleku pa Bog prevzema sleden cekor...(Morame da imame na um deka seto toa se slucuvalo pod teski okolnosti,znaeme za inkvizicijata vo toj period deka sekoj onoj sto ke se sprotistavi na papstvoto go proglasuaat eretik i go palele na lomaca)
4.Kalvin e slednio protestant koj uci deka treba da rasteme vo Hristos, nasiot sekojdneven duhoven rast da bide vo Hrista, zatoa sto Isus ne samo sto dojde da ne otkupi negi i da ni pokaze kako da ziveeme kako lugje.
Seto ona bilo vazno sto go ucele i Valdezanite i Jan Hus i Martin Luter, no nie ne smeeme da zastaneme tuka..
5.Slednata vistina Bog ja otkria preku Anabaptisticko dvizenje.Anabaptistite zboruvale za pravilnoto krstevanje znaci "baptizo" uronjavanje, utopuvanje vo voda.Toa e edinstven nacin za pravilno krstevanje znaci vleguvanje cel vo voda.
Матеј: 3:16 А кога Исус беше крстен,
веднаш излезе од водата.
6.Dzon Vesli e sledniot koj otkriva deka Bog e svet i nie treba da bideme sveti....
7.Posle Vesli , Bog go podiga Viljam Miler koj otkriva vtoroto Hristovo doagjanje.Toj gi proucuval starozavetnite i novo zavetnite knigi(osobeno prorok Danilo) i bil prv sto go najavil vtoroto Hristovo doagjanje,no i Miler ne znael se..
8. Po Miler Bog podiga Adventno dvizenje koe ke ja iznese vistinata za sabotata kako den za odmor, vistinata za smrtta(dali covek zivee posle smrtta), vistinata za pocetokot na nebesniot sud i se razbira go prifatila seto ona sto cekor po cekor bilo otkrivano kako Bibliski vistini
Imeto "Adventisti na sedmiot den" go dava Elena G.Vajt
Istoriskite izvestai za Vajt kazuvaat deka ziveela vo 19ti vek i Bog na ako ne se lazam 17 godisna vozrast preku nea pokazal sto ke se slucuva vo poslednite denovi.Imala nad 2000 videnija koi sto del od niv veke se ispolnile a najgolemite i najbitnita veke se na pragot.
Kolku literatura ima napisanao ne znam, no znam deka e mnogu
Bog kazal i ne predupredil deka ke se javuvaat lazni proroci, no da i upatstva kako da gi poznaeme vistinskite ima kriterium za vistinskite proroci(da ne pisuvam,zatoa sto veke mnogu ispisav)
Bog ni kazal deka vo poslednite denovi ke ni dade prorok odnosno aj ne prorok nego covek koj ke ne prigotvi i razbudi pred Hristovoto doagjanje:
Јоил: 2:28 По ова ќе го излеам Мојот Дух на секое тело, и вашите синови и ќерки ќе пророкуваат, вашите старци ќе сонуваат соништа, а вашите момчиња ќе гледаат виденија.
Дела Ап.: 2:17 ’Во последните денови - вели Господ - ќе излеам од Својот Дух на секое тело, и вашите синови и вашите ќерки ќе пророкуваат, и вашите младинци ќе гледаат виденија, а вашите старци ќе сонуваат соништа.
2:18 Исто така, во тоа време, и на Своите слуги и на Своите слугинки ќе излеам од Мојот Дух и ќе пророкуваат.
Ova se slucuvalo vo vremenski period od krajot na 14ti vek do 19ti vek.
Jas mislam deka niedna crkva ne e sovrsena 100% zatoa sto e sostavena od lugje neli.. no mislam deka Adventistite na sedmiot den vo svoite osnovni nacela na crkvata se najblisku do ona sto go napisav.
So ova ne sakam na nikoj da mi nametnam svoe mislenje, se ni e otkrieno i se e na videlina, samo treba da barame i da istrazuvame.
Матеј: 5:2 и кога ја отвори Својата уста ги поучуваше, велејќи:
7:7 ”Молете и ќе ви се даде; барајте и ќе најдете; чукајте и ќе ви се отвори.
7:8 Зашто секој кој моли, добива; кој бара, наоѓа, и на оној кој чука, ќе му се отвори.
Golema pocit kon site protestantski crkvi jas sum gi prifatil si te ucenja na protestantite sto gi spomnavme do sega.
Toa e samo moe mislenje vrz osnova na moeto proucuvanje na Svetoto pismo.
Vi blagodaram za trpenieto
P.s. Site greski se namerni za da se zadovolat potrebite na site...
(se shalam)
Pozdrav!!