Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Не.[DOUBLEPOST=1447967462][/DOUBLEPOST]
Пошто не бил, не може ни да ти каже :)
Ма немој,тоа беше пред 46 години.Сега тоа не е интересно,сега се оди подалеку се бара вода на Марс,се оди до границите на Соларниот систем.Тоа е кога не гледате подалеку од една книга.

Не.[DOUBLEPOST=1447967462][/DOUBLEPOST]
Пошто не бил, не може ни да ти каже :)
Фала. Каде е рајот според исламот? Исто така, зошто често се оспоруваат подвизи во вселената, како што е стапнувањето на месечината и последно, наоѓање вода на марс?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Фала. Каде е рајот според исламот? Исто така, зошто често се оспоруваат подвизи во вселената, како што е стапнувањето на месечината и последно, наоѓање вода на марс?

Не ги оспоруваме, тоа само јас го реков.. онака од гледна точка на теории на завери, ривалство руси и амери и слично.. ништо религиски.. а и на шала повеќе, бидејќи не ми е толку битно дали стапнал на месечината или не :)[DOUBLEPOST=1447974027][/DOUBLEPOST]
Каде е рајот според исламот?

Над седмото небо.

Последно уредено:
Не ги оспоруваме, тоа само јас го реков.. онака од гледна точка на теории на завери, ривалство руси и амери и слично.. ништо религиски.. а и на шала повеќе, бидејќи не ми е толку битно дали стапнал на месечината или не :)
Не ни видов јас ти што си пишал, не ми е од тебе. Многу муслимани, речиси сите што ги знам оспоруваат такви потфати

И кај е рајот? Џенемот?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

На форумов од муслимански верник прочитав:
Alija r.a rekol: "Koga vo moreto bi kapnala kapka alkohol i koga toa more bi presusilo i koga na toa mesto bi izrasnala treva i koga krava bi pasela od taa treva,Jas od taa krava mleko ne bi se napil"

Toгаш зошто муслиманите пијат Kefir и Kumis?

И објаснето го образложувањево:

Drinks and foods that are fermented and contain some alcohol concentration are of two categories:

1. Where the alcohol concentration in the drink is high, in such a way that drinking a lot of it will cause intoxication. This is khamr, no matter what it may be called, and it is prohibited to drink it in small or large quantities, even a single drop.

2.Where the concentration of alcohol in the drink is very small, in such a way that it will not cause intoxication no matter how much a person drinks of it. This concentration has no effect, and this drink is halaal,

http://islamqa.info/en/184243

Од прочитаново разбрав дека алкохол е дозволен доколку не предизвикува интоксикација, така што кефир, кумис, бонбоњери со рум, кифли со спуманте и слично се халал, што е во директна спротивност со изјавата на Алија.

@Hattab1, би сакал да го чујам твоето мислење?

На форумов од муслимански верник прочитав:
Alija r.a rekol: "Koga vo moreto bi kapnala kapka alkohol i koga toa more bi presusilo i koga na toa mesto bi izrasnala treva i koga krava bi pasela od taa treva,Jas od taa krava mleko ne bi se napil"

Toгаш зошто муслиманите пијат Kefir и Kumis?

И објаснето го образложувањево:

Drinks and foods that are fermented and contain some alcohol concentration are of two categories:

1. Where the alcohol concentration in the drink is high, in such a way that drinking a lot of it will cause intoxication. This is khamr, no matter what it may be called, and it is prohibited to drink it in small or large quantities, even a single drop.

2.Where the concentration of alcohol in the drink is very small, in such a way that it will not cause intoxication no matter how much a person drinks of it. This concentration has no effect, and this drink is halaal,

http://islamqa.info/en/184243

Од прочитаново разбрав дека алкохол е дозволен доколку не предизвикува интоксикација, така што кефир, кумис, бонбоњери со рум, кифли со спуманте и слично се халал, што е во директна спротивност со изјавата на Алија.

@Hattab1, би сакал да го чујам твоето мислење?

Многу е убаво објаснето во одговорот на англиски и мислам дека нема никаква контрадикторност со изјавата на Али р.а., бидејќи алкохолот е забранет затоа што опива, и на таков алкохол се мисли во изјавата на Али, бидејќи се си мислам дека алкохолот тогаш постоел само во таква форма и бил познат во таква форма(средство за опивање).

Со преработка на алкохолот за на пр. прехрамбени цели се губи основната прилина поради која е забранет, опивањето. и како таков е дозволен за конзумирање кога е искористен како додаток на некои прехрамбени продукти.
Освен ако некој не се напил од бомбоњери со рум :D

[

Lazgo, i povtorno ke recam deka ti spagas vo grupata na lazgovci ,vidi sto napisa;

Павле_Од_Тарсус напиша:
Како може муслиманите да следат еден човек кој напиша стихови во куранот ?

Toj covek ne e aftor na kuranot ,toa sto nekoi se obiduvale, obiduvaat i ke se obiduvaat kako tebe, da prikazat deka ne e tocno , i deka e laga , ne e nisto drugo tuku obid da se prikaze kako nevistina ona sto bog go zagarantiral i vetil deka ke go cuva se do sudniot den,i zatoa te prasav da mi go objasnis toj bibliskli tekst ,
2-i rece; Gospod dojde od sinaj, im e javi vo seir,zablska od planinata faran i pristigna so iljadnici svetii,a vo desnicata negova ognen zakon za niv

;Петта книга Мојсеева (Повторени закони)33--2. И тој рече: „Господ дојде од Синај, ни се јави нам во Сир, се покажа од планината Фаран2. и пристигна со десетици илјади светии; а од десната страна со Него беа ангели.

Nikogas so tebe nema da bidat zadovolnii o. Muhamed!
ni evreite ni hristijanite se dodeka ne ja ostavis tvojata vera ne ja prifatis nivnata vera, kaziii im;
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj Allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomogne,وَلَنْ تَرْضَىٰ عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَىٰ ۗ وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ عِلْمِ ۙ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍako te smetaat lazgo o Muhamed! evreite i drugi nevernici za lazni i nevernicki se smetani i mnogu drugi verovesnici pred tebe , im doagaa na svoite narodi so prekrasni nadprirodni dela i jasni dokazi so nebesni knigi, a tebe ti objavivme kniga , samo vistina, da gi potvrdi knigite pred toa objaveni i nad niv da demne.
O Muhamed; kuranot tie objaven so vistina i vo nego nema nikakvo somnenie, toj e potvrda na prethodnite knigi i verovesnici, Allah mu go objavi tevrat na Musa indzil na Isa pred da se objavi kuranot, za da gi upati bogobojazlivite kon veruvanje za da ja popravi nivnata vera i nivniot zivot, go objavi ona sto ja razlikuva vistinata od nevistinata ,
Оние на кои Ние им ја дадовме Книгата го познаваат пејгамберот како што ги познаваат синовите свои. А некои од нив знаејќи, секако, ја скриваат вистината.الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْرِفُونَهُ كَمَا يَعْرِفُونَ أَبْنَاءَهُمْ ۖ وَإِنَّ فَرِيقًا مِنْهُمْ[DOUBLEPOST=1445272520][/DOUBLEPOST]
Ostaj ti Germanija gledaj kaj e Makedonija, I zaprsajse kade baraat spas nasite iselenici od makedonija koi spasot go gledaat kon evropskite drzavi,i toa vo uslov kade sto nema vojna, a sto bi bilo ako ima vojna?http://www.utrinski.mk/?ItemID=86093761D0E0E248BE11CA726FA54A8F a koja e brojkata vo nivo na Republika Makedonija?

Дечко вистина има до некаде.. но кога објаснуваш објасни исклучиво на „македонски“, а не да мешаш албански или турски што ти знам кога кажуваш “ПЕЈГАМБЕР„ ... се кажува „ПРОРОК“ на „македонски“ или „Prophet“ на англиски .. ајде нека биде универзален збор...... немој срамота..... се нервирам кога гледам вакви правописни грешки!!!

ЕДНА РАБОТА СПОРЕД МЕНЕ...

КУРАНОТ ЧИТАЈТЕ ГО И РАЗБЕРЕТЕ ГО УБАВО... МНОГУ ПОУЧЕН. ЗА ТИЕ КОИ СЕ ВЕРНИЦИ ... БЕЗ РАЗЛИКА НА ВЕРА ...

И КАЈГАНА1 - СЛЕДЕЊЕ НА ДРУГИ ВЕРЗИИ И КНИГИ . КОИ ГИ ЦИТИРАШ ТИ ... ВЛЕЧАТ КОН ДРУГА НАСОКА ВО КОЈА МОЖЕ ДА СЕ СТВОРИ „ЕКСТРЕМИЗАМ“ И ОМРАЗА...

НИКАДЕ ВО КУРАНОТ ... ГОСПОД НЕ ГИ ЦИТИРАЛ ДИРЕКТНО “ЕВРЕИТЕ И ХРИСТИЈАНИТЕ“ КАКО НЕВЕРНИЦИ!!!
ТИ САМИОТ .. ЧОВЕКОТ САМИОТ ... ГО ОБРАЗЛОЖИЛ „НЕВЕРНИК“ КАКО ЕВРЕИ ИЛИ ХРИСТИЈАНИН ИЛИ БУДИСТ...
ЗНАЧИ ГОСПОД ТУКА НЕ ПОСОЧИЛ КОЈ Е НЕВЕРНИК БЕ БАТЕ.... НЕКОИ ИЗМИСЛЕНИ ВЕРЗИИ КОИ ДОАЃААТ ПОДОЦНА И КОЈ ТИ ГИ ЦИТИРАШ ...
НЕ СУМ ГО ПРОЧИТАЛ ЦЕЛИОТ КУРАН НЕМОЖАМ ДА ТВРДАМ ДЕКА 100% НЕМА ПОСОЧУВАЊЕ НА НЕВЕРНИК КАКО (ХРИСТИЈАНИН ИЛИ ЕВРЕИН)

А КОГА ВЕЌЕ ДИСКУТИРАМЕ ЗА ОВА ... НЕВЕРНИК МОЖЕ ДА БИДЕ СЕКОЈ... ЗНАЧИ АКО СИ МУСЛИМАН НЕМОЖЕ ДА БИДЕШ НЕВЕРНИК? НЕМОЖЕ ДА СТАНЕШ НЕВЕРНИК? ПО ТАА ТВОЈА ЛОГИКА НЕКОЈА?

И ХРИСТИЈАНИ И ЕВРЕИ И МУСЛИМАНИ СЕ ВЕРНИЦИ...... НО И ХРИСТИЈАНИ И ЕВЕРИ И МУСЛИМАНИ МОЖАТ ДА БИДАТ НЕВЕРНИЦИ...

Дечко вистина има до некаде.. но кога објаснуваш објасни исклучиво на „македонски“, а не да мешаш албански или турски што ти знам кога кажуваш “ПЕЈГАМБЕР„ ... се кажува „ПРОРОК“ на „македонски“ или „Prophet“ на англиски .. ајде нека биде универзален збор...... немој срамота..... се нервирам кога гледам вакви правописни грешки!!!
Pejgambr e zbor koj go koristimi site nie muslimanite i albanci i turci i makedonci muslimani i site drugi , a vo pravo si vo toa sto si zabelezal ,jas retko go koristam toj zbor , cesto go izgovaram kako verovesnik''.;)
И КАЈГАНА1 - СЛЕДЕЊЕ НА ДРУГИ ВЕРЗИИ И КНИГИ . КОИ ГИ ЦИТИРАШ ТИ ... ВЛЕЧАТ КОН ДРУГА НАСОКА ВО КОЈА МОЖЕ ДА СЕ СТВОРИ „ЕКСТРЕМИЗАМ“ И ОМРАЗА...

.
Na kakva omraza i kakov ekstremizam, jas isklucivo sledam kuran a ne drugi verzii i knigi ,

Последно уредено:
Pejgambr e zbor koj go koristimi site nie muslimanite i albanci i turci i makedonci muslimani i site drugi , a vo pravo si vo toa sto si zabelezal ,jas retko go koristam toj zbor , cesto go izgovaram kako verovesnik''.;)
Na kakva omraza i kakov ekstremizam, jas isklucivo sledam kuran a ne drugi verzii i knigi ,

Грешка си.. треба да го следиш АРАБСКИОТ пат, а не Турска верзија... слушај пејгамбер е турски збор... да не се лажеме... користи Арабски по можност...

Ај нема врска ја само да те поправам :D :masa:

Коа ќе испоубие некој верник Кафири еден куп и коа ќе дојде до џенетот по тие фамозни 72 девици, ме занима тие девици што се?
Дали се некои посветени вернички кои преминале со маченичка смрт или се некакви нечовечки суштества?

Коа ќе испоубие некој верник Кафири еден куп и коа ќе дојде до џенетот по тие фамозни 72 девици, ме занима тие девици што се?
Дали се некои посветени вернички кои преминале со маченичка смрт или се некакви нечовечки суштества?
ова никој не го знае, а сум прашувал безброј оџи, изгледа е изненадување, или пичките се толку јаки што не може да се опишуваат.

ова никој не го знае, а сум прашувал безброј оџи, изгледа е изненадување, или пичките се толку јаки што не може да се опишуваат.
А пишува дека се женски девици? Што ако изненадувањето е 72 машки девици......?

На страна заебанции, мене ме интересира тие девици од џенемот за мачениците, какви суштества се, според исламската доктрина?
Може да се преминати вернички маченички, или се земаат од редовите на преминатите жени воопшто, или уопште не се преминати лица него некакви небески битија.
или можда нигде не се објаснува нивната природа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom