Прашања за Исламот III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Германија светот два пати ја тресна од земја во последниве сто години и пак е таму каде што муслиманите нема да бидат ни за еден век. И пак патот по кој што оди милионскава толпа барајќи некаков спас не води кон Ријад или Истамбул. За големо чудо тие не одат ни кон Мека. Спас гледаат во Берлин, Стокхолм и во други омразени кафирски градови.

Горенаведеното е забрането и за муслиманите и за муслиманките.
Може непречено да работи како докторка(пр. приватна забна амбуланта за жени и слично) или како наставничка, и ред други работи кои се својствени за една женa.
Кои работи се својствени а кои не за една жена? И од што се определува "својственоста"?
Опа, не било убаво да се генерализира нели? Не било убаво кога те ставаат во ист кош само заради изгледот :)
Е па ако не е така убаво, не прави им го и ти тоа на другите. ;)
Кажи пример каде сум генерализирал. Ако за тебе е генерализација мојата критика на човекомразечката идеологија (не религија) - ислам тогаш погрешно ја сфаќаш дискусијата.
Смешки ти е првиот дел од постот, но ќе се задржам на другиот дел.
Ако ми е смешки, смеј се. Само провери прво дали "совршениот модел на човек" дозволил да се смееш.
Ниту една муслиманска држава не е на списокот на развиени земји затоа што западот ги дотепа со нивната демократија и секуларизам, додека муслиманите се држеа до својата вера беа први во се, и во наука, и во медицина и во математика итн итн.
Колку време живеат во секуларизам (ако воопшто во некоја доминантно муслиманска земја може да се зборува за сеуларизам)?? Кога биле први во се?? Тогаш кога Европа запаѓа во криза, и кога ги преведоа трудовите и откритијата на немуслиманските антички филозофи и научници и се научија да пишуваат коментари за нивните дела?? Се на се од 1400 години ислам само 250 години златно доба. Останатото е цивилизациско дно.
Впрочем, се што користиме денеска има основа во исламот и муслиманските научници, во прво одделение кога ме научија да бројам ми рекоа дека тоа се арапски броеви(и тебе исто, нели?) :)
Кога спомнуваа медицина, ме учеа за Авицена, а тој да ти бил Ибн Сина..
Се има основа во исламот, а?! Невидена патетика. Сепак мислам дека ако така ги распределуваме работите се од тоа што има основа во исламот всушност има основа во јудаизмот и старите римски/грчки многубожечки религии. Добро е, за 1400 години ислам се родил еден вонсериски ум. Така ќе ви бидат потребни уште 200 милиони години да ги стасате евреите.
Па погледни низ историските книги, отвори и читни за Исламска Шпанија(Андалузија), за Кордоба и Гранада, за Багдадските библиотеки...
Додека Харун Рашид се капеше во најмодерните бањи во тоа време во Кордоба, Карло велики во Франција не се капеше по 6 месеци верувајќи дека тоа е составен дел од неговата вера и дека тоа ќе го приближи до Бога.
Оф, мори мајко, неписменост... Демек муслиманите го научија светот да се бања.... :tapp::вонзем:
BathVesselsIgoumenitsa.jpg
Клеопатра знаеш. Редовно и тоа со магарешко млеко.
Потоа огромните градски и помалите локални римски бањски комплекси..
https://en.wikipedia.org/wiki/Baths_of_Caracalla
http://archeomacedonia.blogspot.mk/2012/08/blog-post.html
А за твојот Карло...
" [Charlemagne] enjoyed the exhalations from natural warm springs, and often practised swimming, in which he was such an adept that none could surpass him; and hence it was that he built his palace at Aix-la-Chapelle, and lived there constantly during his latter years until his death. He used not only to invite his sons to his bath, but his nobles and friends, and now and then a troop of his retinue or body guard, so that a hundred or more persons sometimes bathed with him."
Она што за христијанскиот свет беше Мрачно доба, за исламот беше Златно доба.
А зошто? Затоа што муслиманите се држеа цврсто кон својата вера, кога почнаа да ја напуштаат својата вера, кога го исфрлија Куранот од раце ги снајде тоа што ги снајдува денес, од понижување до понижување.
Јас се слагам со тоа што ти го напиша,и јас ти го потврдувам тоа.. муслиманите се денеска понижени и заостанати затоа што го исфрлиле Куранот од раце и земале некои други книги,следат нечии туѓи обичаи итн итн.
Ова како јас да кажам Македонија била господар на древниот свет бидејќи Македонците верувале во своите божества, а сега е ништожна, безначајна и понижена бидејќи ние сме го отфрлиле верувањето во нашите антички богови. Малку глупо звучи нели?!
А тука веќе јас ќе се сложам дека твоите ставови потполно се поклопуваат со ставовите на Исламската Држава, Боко Харам и останатите исламски форми на цивилизациски атавизам.
Ова е дотолку бесмислено во контекст на новите цивилизациски, научни и технолошки достигнувања што дури не е ни смешно. Да веруваш дека теократијата ќе ти донесе прогрес во свет каде мнозинството од водечките умови се антирелигиозни е потполно неразумно. Но тоа не е ни чудно кога си се согласил како разумна личност да бидеш поддржувач на ваква идеологија.

:
Ти очигледно не ни ги читаш работите што ги постирав, се запна на тој еден стих и мислиш дека е пророштво.
Јас само со бе еднаш што ти се обратив, барем не те нареков лажго како ти мене
.
[

Lazgo, i povtorno ke recam deka ti spagas vo grupata na lazgovci ,vidi sto napisa;

Павле_Од_Тарсус напиша:
Како може муслиманите да следат еден човек кој напиша стихови во куранот ?

Toj covek ne e aftor na kuranot ,toa sto nekoi se obiduvale, obiduvaat i ke se obiduvaat kako tebe, da prikazat deka ne e tocno , i deka e laga , ne e nisto drugo tuku obid da se prikaze kako nevistina ona sto bog go zagarantiral i vetil deka ke go cuva se do sudniot den,i zatoa te prasav da mi go objasnis toj bibliskli tekst ,
2-i rece; Gospod dojde od sinaj, im e javi vo seir,zablska od planinata faran i pristigna so iljadnici svetii,a vo desnicata negova ognen zakon za niv

;Петта книга Мојсеева (Повторени закони)33--2. И тој рече: „Господ дојде од Синај, ни се јави нам во Сир, се покажа од планината Фаран2. и пристигна со десетици илјади светии; а од десната страна со Него беа ангели.

Nikogas so tebe nema da bidat zadovolnii o. Muhamed!
ni evreite ni hristijanite se dodeka ne ja ostavis tvojata vera ne ja prifatis nivnata vera, kaziii im;
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj Allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomogne,وَلَنْ تَرْضَىٰ عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارَىٰ حَتَّىٰ تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ ۗ قُلْ إِنَّ هُدَى اللَّهِ هُوَ الْهُدَىٰ ۗ وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءَهُمْ بَعْدَ الَّذِي جَاءَكَ مِنَ عِلْمِ ۙ مَا لَكَ مِنَ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍako te smetaat lazgo o Muhamed! evreite i drugi nevernici za lazni i nevernicki se smetani i mnogu drugi verovesnici pred tebe , im doagaa na svoite narodi so prekrasni nadprirodni dela i jasni dokazi so nebesni knigi, a tebe ti objavivme kniga , samo vistina, da gi potvrdi knigite pred toa objaveni i nad niv da demne.
O Muhamed; kuranot tie objaven so vistina i vo nego nema nikakvo somnenie, toj e potvrda na prethodnite knigi i verovesnici, Allah mu go objavi tevrat na Musa indzil na Isa pred da se objavi kuranot, za da gi upati bogobojazlivite kon veruvanje za da ja popravi nivnata vera i nivniot zivot, go objavi ona sto ja razlikuva vistinata od nevistinata ,
Оние на кои Ние им ја дадовме Книгата го познаваат пејгамберот како што ги познаваат синовите свои. А некои од нив знаејќи, секако, ја скриваат вистината.الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْرِفُونَهُ كَمَا يَعْرِفُونَ أَبْنَاءَهُمْ ۖ وَإِنَّ فَرِيقًا مِنْهُمْ[DOUBLEPOST=1445272520][/DOUBLEPOST]
Германија светот два пати ја тресна од земја во последниве сто години и пак е таму каде што муслиманите нема да бидат ни за еден век. И пак патот по кој што оди милионскава толпа барајќи некаков спас не води кон Ријад или Истамбул. За големо чудо тие не одат ни кон Мека. Спас гледаат во Берлин, Стокхолм и во други омразени кафирски градови.
Ostaj ti Germanija gledaj kaj e Makedonija, I zaprsajse kade baraat spas nasite iselenici od makedonija koi spasot go gledaat kon evropskite drzavi,i toa vo uslov kade sto nema vojna, a sto bi bilo ako ima vojna?http://www.utrinski.mk/?ItemID=86093761D0E0E248BE11CA726FA54A8F a koja e brojkata vo nivo na Republika Makedonija?

Последно уредено:
Dali e tocno deka vo kuranot pishuva da se ubivaat nevernici i mnoguboshci ?? Dokolku pristapat na prifakjanje na islamot sldi milost bidejki Allah e semilostiv ??

Правилата се прости, односно:
1. Се поставува прашање од било кого, без разлика на верата.
2. Прашањето се одговара само од Исламски верник, пожелно од некој кој стварно знае да одговори, дозволено е и повеќе одговори но само од верници од Исламот, кои ако мислат дека првичниот одговор не е во ред односно не е потполн и сакаат да дообразложат/дополнат.
:)[DOUBLEPOST=1447592747][/DOUBLEPOST]
А ти бериче не си стоиш на зборот. ;)

Bolna rabota ... na Allah go pravat semilostiv , a gi uci svoite da ubivaat ( SEMILOSTIV ) da ti ebam lazata da ti ebam . Na covek daj mu religija za da se unisti ckckck ne mi se veruva kolku samo unazaduvaat ovie gluposti strasna rabota :(
Не е проблемот во "Алах",самото исламско општество на човештвото не може да му донесе напредок,технологија,новитети.Со тоа што е назадно и временски непогодно за современото доба,и за да го зачува својот статус,тогаш се оди на варијантата да се уништи се што е напредно и модерно.

Не е проблемот во "Алах",самото исламско општество на човештвото не може да му донесе напредок,технологија,новитети.Со тоа што е назадно и временски непогодно за современото доба,и за да го зачува својот статус,тогаш се оди на варијантата да се уништи се што е напредно и модерно.

Grozno

Дали навистина според Куранот, Алах или рајот се наоѓа на Месечината?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom