Прашања до атеистите

• Креатор на темата Креатор на темата Дмт
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Шо прајме ако не е "ентитет" во смисол на постоечко битие, антропоморфно, туку е енергија, сила - ентитет во тој смисол, неантропоморфно.

Под чие влијание (речи го план, за да не не распнат црквољупците) се случува почетокот, зачотокот и во него е крајот (нашиот, смртниот, каде ние како енергиа, доколку сме супраени за тоа т.е спремни, способни, заслужуваме поради икс причини, како свест, свесност, одиме и се сплотуваме)?

DBack, да го избегнам ќелешон над мене кој како и по обичај на сите други ќелеши, се меша како мирудија в манџа, а е всупност лајно, бујрум да продолжиме:

Источното изворно христијанско им овозможува на сит еоние кои се во потрага по одговори да ги надминат страстите, да се спрат со размислите и двоумењата, култивирајќи ги добелстите, како и вточнето прецизни учења за духовнит мамки со кои се соочени на патот кон севкупно соображение си сплоетување со БОГ (кој за нив е недефинирлив и потражуваат спас во мамката на антропоморфизмот, застрашени за сопствената душа, ако не и смрт).
Во длабоката, исцрпна мисла и духовност на традиционалното источно рисјанство трагачите по одговори (или целисходно спасение од стравовите) можат да отидат над самите суштини на презентираната догматика од "учењаците кои слово исусово проповедаат од зданијата на антропоморфизмот" и да обмислат разгледи на свежината, директноста на источните философии, како што е надминувањето на страстире и сладострастијата кај Лао Це (на пример), митот за шескрилиот змеј, чувар на беземотивниот и безстрастен пат кон возвишението, при што наоѓаат цврста поврзаност со нивната сеопфатна реалсност за Исус.
Да појаснам:​
Антилката кинеска традиција, погледната одблиску, потсетува на антиолката традиција (она ашто грешно ја нарекуваме старогрчка). Всушност, раните философи од Кина и антиката европска се скоро исти и еднакви во поглед на универзумот. Неверојатно е како некои нешта се случиле истовремено во две цивилизации, одвоени, без допирни точки или граници. Талес, Буда, Лао Це, живееле во и околу 6 век пред нашата ера.
Истите учлења, понатаму, низ вековите, до Христа се на еден или друг начин поклопувале. Со Христа е обременета Европската мисла околу постанокот. Но за жал, понатамошните следбеници на неговото учење, од необјасниви причини, го антропомофрирале карактерот на Бог.​
Веројатно од силното влијеание на паганските религии во тоа време.​
Да не должам, недефинирливиот и неименувамн БОГ - Татко, може да се разбере преку нирваната во Индија, патот на Лао це, искушенијата и спасението преку молитвата кај рисјаните. А всушност, нирваната е преку медитација, приближувањето кон бога е со молитвата, која е еден вид медитација, Патот е духовен изод....​
Сето тоа, и повеќе, е дел од сеобединувачката мисла на зародишот, постоењето, и конечно крајот.​
A lil' food for thought шо би рекле некои :)
"perfumed by an unseen censer / Swung by seraphim whose foot-falls tinkled"

Шо прајме ако не е "ентитет" во смисол на постоечко битие, антропоморфно, туку е енергија, сила - ентитет во тој смисол, неантропоморфно.

Под чие влијание (речи го план, за да не не распнат црквољупците) се случува почетокот, зачотокот и во него е крајот (нашиот, смртниот, каде ние како енергиа, доколку сме супраени за тоа т.е спремни, способни, заслужуваме поради икс причини, како свест, свесност, одиме и се сплотуваме)?

Сеедно дали е антропоморфно или не. Мене не ми прави проблем формата или отсуството на истата.

За мене е спорен остатокот од дефиницијата: Креатор кој активно се меша во секојдневието на универзумот и/или предвидува казна/награда за (пази молим те, баш) човековото поведение „на овој свет“ кое следи после конечен страшен суд.

Инаку, идејата за нашето постоење на земјава во овој момент како „фаза“ на некакво универзумско битисување - како одвојување и враќање кон некакво „едно“ - воопшто не ми е страно или неразумно за претпоставување. Ова, ако не се лажам, во теистичка перспектива луѓето го викаат пантеизам (без да ми е јасно што бара делот „теизам“ во терминов), а со него сум ОК. Пантеизмот не предвидува стар бел дедо со тефтер, камшик и лижавче. +би можел да објасни голем дел од феномените на кои сме сведоци, но сеуште немоќни да ги опишеме, измериме и научно докажеме.

Она со кое никако не можам да се сложам се томку (не)антропоморфните од-религии-опишани, тековно „активни“ околу 5000, ентитети со намера, план и воајерски тенденции.

Енергија без фокус на човекот, за мене, а богами и за грото верници на подфорумов, едноставно не се квалификува како дефиниција на бог.

Сеедно дали е антропоморфно или не. Мене не ми прави проблем формата или отсуството на истата.

За мене е спорен остатокот од дефиницијата: Креатор кој активно се меша во секојдневието на универзумот и/или предвидува казна/награда за (пази молим те, баш) човековото поведение „на овој свет“ кое следи после конечен страшен суд.

Инаку, идејата за нашето постоење на земјава во овој момент како „фаза“ на некакво универзумско битисување - како одвојување и враќање кон некакво „едно“ - воопшто не ми е страно или неразумно за претпоставување. Ова, ако не се лажам, во теистичка перспектива луѓето го викаат пантеизам (без да ми е јасно што бара делот „теизам“ во терминов), а со него сум ОК. Пантеизмот не предвидува стар бел дедо со тефтер, камшик и лижавче. +би можел да објасни голем дел од феномените на кои сме сведоци, но сеуште немоќни да ги опишеме, измериме и научно докажеме.

Она со кое никако не можам да се сложам се томку (не)антропоморфните од-религии-опишани, тековно „активни“ околу 5000, (не)антропоморфни ентитети со намера, план и воајерски тенденции.

Енергија без фокус на човекот, за мене, а богами и за грото верници на подфорумов, едноставно не се квалификува како дефиниција на бог.

Ем, реков јас, патто и објаснението до познанието не е лесно.
Гледаш колкумина се што го изоделе, а да можеле совреме да кажат? Малкумине. Сите друго што успеале, неузнајни за нас останале.
Тежок е, ама се изодува.

Туку, феноменот кој го посочив како паралела меѓу старите цивилизации и нивната одвоеност, а со скоро исти поимања на нештата, не те наведуваат дека поврзувачката материја е???

Лека ноќ...и утре е ден за муабети :)

DBack, да го избегнам ќелешон над мене кој како и по обичај на сите други ќелеши, се меша како мирудија в манџа, а е всупност лајно, бујрум да продолжиме:
* * *

A lil' food for thought шо би рекле некои :)

"perfumed by an unseen censer / Swung by seraphim whose foot-falls tinkled"
Фер. Деинституционализација на бог. I'm for it.

Религиите со своите богови, како што и самиот пишуваш, се метафора за спиритуалниот свет кој, по мене, е составен дел на (речиси) секое човечко битие. Проблемот е што овие метафори (религиозните) се премногу заблудувачки за приучените, необразовани, само-не-свесни верници кои (застрашувачки често) ги примаат како фактички вистини, задолжителни животни водилки и конечни етички кантари.

По мене, на еден возрасен, самосвесен и разумен човек не му се потребни институционализирани религии за да ја истражува својата духовност/спиритуалност. Напротив. Истите, особено ако станува збор за една и единствена религија на која се изложени, можат да бидат само препрека за нивното себе-спознавање. Секоја чест на исклучоците.

Иако себе не се сметам за формалист (напротив, баш сакам да се кажувам за прагматик) во случајот со религиите јас инсистирам на терминот атеизам поради тоа што за најголемиот дел од популацијата на планетава тој збор прагматично објаснува дека (не)антропоморфни (семоќни, сезнајни, сеприсутни...) ентитети со план и конкретни очекувања од човекот се едноставно ирационални во овој рационален свет (природа) во кој живееме сите.

...аха... и она за 6 век воопшто не ме чуди. Во еволутивната биологија постојат документирани примери за „еволутивни скокови“ во видовите кои се случуваат кај единките на видот дури и кога тие се физички одвоени. Пр: Вид мајмуни биле поучени да ги мијат плодовите во вода пред да ги изедат. На соседниот остров, мајмуните од истиот вид по некое време, иако непоучувани, почнале да ги мијат плодовите како нивните совидци иако немале никаков контакт со првите.

Јунг го има опишано феноменот на колективно несвесно пред многу години. Верувам дека не далеку денот кога овој феномен ќе биде рационално и објективно опишан, истражен и докажан. Едвај чекам да ја чујам менталната гимнастика на протеастантската или ортодоксната црква со која ќе се обидат да го сместат Јахве во новиот светоглед.
--- надополнето: 9 октомври 2012 во 00:51 ---
Туку, феноменот кој го посочив како паралела меѓу старите цивилизации и нивната одвоеност, а со скоро исти поимања на нештата, не те наведуваат дека поврзувачката материја е???
...еден за нас сеуште непознат „комуникациски канал“ кој набрзо ќе го разбереме, разложиме и повторно скопиме, за потоа да го експлоатираме за добробит/штета на човештвото, исто онака како што сме направиле со сите останати откритија во нашата историја.

Мистицизмот е забавна играчка, а менталните хоризонти се несомнено возбудлива авантура која секој човек треба барем да ја започне. Но, сепак, простор за чатење, егзалтации, клањање, идолопоклонство и страв/опочит, јас едноставно не гледам. Овие ми се инфантилни, анахрони и манипулативни концепти кои се премногу долго злоупотребувани против слободоумието на човекот.

Сепак, мала дигресија, не велам за една и единствена која БИ влијалеа, би манипулирала итн. Влијаење, манипулација, индоктринизација...се човечки, хумани концепти..јасно, поради инситуционализацијата на црквата во "западниот" свет постојат такви и слични мотивации за контрола на народ. Но, на истокот тој концепт е одамна напуштен ако воопшто го имало.
Велам, обединувачки момент е појавата во исто врем, ист или сличен концепт, за постаноците на нештата, на универзумот, да го речеме, како таков, и такво. Истиот, на запад е институционализиран, за потоа да биде догматизиран, и извитоперен, thus чинејќи ја можноста за познание мошне тежок процес.

Напуштајќи ја рамката за "западно поимање" и прифаќајки ја можноста за недогматски приказ, се приближуваме до изворните концепти за постанокот. Оние на Исус и другите. претходните и подоцнежните.

Сепак, so to speak, гледам дека кај и да е или ќелеши ќе за навртат ко млади мајмуни на банана или ќе остане ова дискусија на двајца, тројца.

Да рашириме мисла.

"Ентитетот", "онтосот" и за негово познание, е потрбен чист, смирен, бездгоматски приод, пристап, пат и дух.

Таа е мислата, која е искривена през вековите, со "fire and sword" со цел децоепците да имаат "temples" за нивен, not godly worship.

Ретко кој забележува дека во останатито свет кој не бил под јамката и јаремот на "себеудопствието", каде концептот е БОГ или (природа/слиа/неантропомофрен ентитет) без присила, принуда, без догма на храмовно верување и толкување на нечии вистини, задржува основен концепт на љубов, вера, надеж и концептуализам на добродетелсвија, милосии, беземотивен светоглед,а се сомнадеж на лично воздигнување на духот кон.....(fill in the blanks) сплоетние со НЕШТОТО, за кое ratio (рациото, или она што го нарелкуваме разумско) е недоволно развиено за секому да му биде јасно за што се говори.
Некои го прифаќаат и восприемаат како такво, мнозина пак, сеуште, не знаејќи како и што, се закочени во црковните догматики каде (со ценовник се врши обред кој е по себе и сам за себе без цена, затоа што изворно немал цена) кило зејтин или два пешкира носат првично "спасение" да речеме, како оример, крштевката.

Јован не го наплатил кршетвањето, на пример. Бидејќи чинот е соображение на духот, исчистение на духот, односно помош и патоказ кон возвишение.

Така и Исус не ги наплатитл рибите и лебовите.....

И така натаму.
Плакацијата на "суровиот БОГ" е туѓ концепт во спиритуалниот пат кон возвишение. Тоа е атавизам, кој произлегол од недоверие во патот кон возвишение проади иск причини, од кои еве една е суровоста на постоењето на смртниот момент и живот.

Исто така, "страшниот суд" е моментот кога ќе се развие соодветно доволно чувството за начинот за возвишение, пти што пак ќе речам, мнозина, од икс причини,од кои една голема е стравот, нема да можат да ги отфрлат јамките и спрегите, да не се изразам, оковите и прангите на смртното и телесно битисување и или нема да сакаат, а со тоа ни можат да се воздигнат. И проповедниците се свесни дека "страшното" е во неумеењето да се живее беземотивно, со внатрешни смиренија, та за да не бидат сами, не напуштајќи (тие) страстите, бараат друшки и содруженија.
Многу е тешко.
Но не неможно.

Воскресение - чин на апсолутно возвиѓение, каѓано на западен начин.
Истото, на истокот се нарелува нирвана. Кај домородните племиња (абориџините) од најјужниот дел од земјата, се нарекува краен walkabout. Имаме и примери други.
Но да не претерувам со писанијава.

Никој не чита доволно, нит лектири читале, нит постови подолги од три реченици.
Затоа, тука ќе прекинам, да се појави некој друг, освен Ѓурџо и нему сличните, да си каже мислата за да има нели полезна дискусија :)

Ќе заборавев, добро утро македонски народе, каде и да си.

Сепак, so to speak, гледам дека кај и да е или ќелеши ќе за навртат ко млади мајмуни на банана или ќе остане ова дискусија на двајца, тројца.
.

Аххх, дал‘ ја во цитиранио‘ пост, виѓа‘ам израз на лична интелектуална супериорност (читај: гордост..) или сал‘ априорно поставена елиминација на можните не истомисленици...

Како и да е, пријатен Ви дијалог во монолошка форма (читај: еднио‘ „као„ изложува лични ставој, а другио‘ „као„ не го разбира првио‘ па изложува контра-ставој...). :sneaky:

Иш муо иш....
Мики, овие се постовите за кои те кара и казнува Екс.
Нит супериорност, нит априорност. Дискусија. Не сум јас виновен што имам развиена мисла.

Имате нешто на темата, придонесете ако не, немојте. Ама не тролајте.

Не генерализирај море...
Јас на пример, жртвувам деца тогаш... за да ми тргни а и да се ослободам од енергија!!! (y)
Кој видел фајде од крстење и молење?
Оди моли се на оној што ти дава плата да видиш што се добива со молење!
Абе само моќ и жртвувања, да видат тие како е кога кон нив тече крвта на нивната злоба и затвореност. :mad:

'здрожио Ѓурџ и барга.
Се најде повикан да тролаш на темава, а?
А убо рековме да не се појавуваш, башп заради ова.
Море, пред три години да ми беше, каков перманент ќе попиеше,. очите ќе ти светнеа ко а ти го закопал Мацедалиен на суво. И тебе и на другине тролови.

Ако немате паметно, не постирајте. Знаеме дека сте групи тролови.

:pos:
Као едниот го вика Бог, а другиот енергија,.....едниот нирвана другиот воскресение....едниот молитва другиот медитација..
Монолог во двајца..
Абе како се родија толку начитани.....:P
Па и имат храброст да кажат дека другите не читале.

Кога работите им одат добро ,храбри се...
Кога ќе се случи нешто што не е како требе...трчат да се крстат и да се молат....
:facepalm:
Nikoj ne spori deka si cital. Ja gledam I mackava moja, cat-pat, kje se zagleda vo otvorena kniga. Dzhabe.

Nekoi lugje nikogash nema da porasnat. Cel zhivot kje go pominat rastrgnati megju deteto I roditelot vo sebe. Ili infantilno penavat ili dogmaticno mrchat I kudat.

Aj pust da e, pust da ostane, zhivot neizrasnat, em neizzhivean. Otkajznajsh, mozhe vo sledniot kje ti se pogodi pogolema crpka, 'bem li ga.

:pos:
Као едниот го вика Бог, а другиот енергија,.....едниот нирвана другиот воскресение....едниот молитва другиот медитација..
Монолог во двајца..
Абе како се родија толку начитани.....:P
Па и имат храброст да кажат дека другите не читале.

Кога работите им одат добро ,храбри се...
Кога ќе се случи нешто што не е како требе...трчат да се крстат и да се молат....
:facepalm:

Здраво Гурџи:)

Те нема, па ќе се појавиш со некој бисер.

Не се родил никој начитан, сите се потрудиле горе доле низ нивниот живот и образование.
Ти, секако не спаѓаш во сите.

Овој пост ти беше без едно од конкретните прашања кон атеистите. Шо така? Да не ти се истрошија прашањата?

Патем, до кај си со одговорот од кога датира атеизмот, онаков каков што ти го знаеш, и како таков се осуди да му го припишеш на големиот Христос, па макар и хипотетички?

Ќе одговориш ли конечно?

Ѓурџи не е сите, а и не е со сите.

Туку, дали е Мухамед атеист? За Омер и Мики и Ѓурџо.

Дефинитивно од тролови се еба темава.

Ѓурџи не е сите, а и не е со сите.

Туку, дали е Мухамед атеист? За Омер и Мики и Ѓурџо.

Дефинитивно од тролови се еба темава.
Gurdjieff e kataljoniti akaunt na nekoj, ama koj li e, mme...

Omer (R.I.P.) definitivno, a Gjurdzhi najverojatno nema odgovor.

Po nekoj elementaren silogozam, da, sekoj vernik e ne ateist, tuku ANTIteist za site ostanati 4999. A, pa, ako e vernikot od JHI grupacijata, it's 'definite anti' or the Lava Lake.

Dobra finta ova so vmetnative on-topici i 'pecatnine' greshki. De, da proveram, proagja li?

Yup.

Штета, него, со логиката на нештата и Марија Магдалена и Света Дева Марија и Петар биле атеисти, а и Мухамед со нив, в кош.

Ако Исус е син божји
Марија го родила Исус
Марија не е жена божја

Што е Марија?

Овие и вакви силогизми ни Аристотел, ни Вигнештајн и Петар Шпански а ни Ѓурџ можат да ги решат.

Него, што е Марија мајка синобожја?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom