Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Јас не сум ентитет. Ја сум збир од многубројни активности во мозокот.
Тоа го приметив и кај тебе и кај Ипси. На некои зборови им давате апсолутно постоење.
Јас, ти, свест, интелигенција, ги унифицирате како некој феномен.
Само затоа што разговорно ги употребувам за вербално да се разбереме, не значи дека како Ти и Ипси верувам дека постои нешто како „его“, „свест“, јас и ти.

Верувам дека тоа се прости зборови, кои опишуваат комплексни функции кои се меѓузависни. И да не се повторувам, а и вие, мојата поента е таа дека „свест“ НЕ ПОСТОИ. Не можеш да прашаш дали е медузата свесна, пошто не постои свест.

И за да ни е полесно, различни комплексни функции ги нарекуваме свест и создаваме некој континуум кадешто „свеста“ ја дефинираме зависно од комплексноста на мозокот, а не како ентитет. Тапкате околу тоа прашање, кое веќе е одговорено и објаснато од моја страна 1000 пати уназат.

Вие почнувате од премисата дека свеста е реално нешто кое постои и терате у тој правец.
Јас почнувам со премисата дека свест не постои, ама се употребува како ИЗРАЗ за да се опишат некои од функциите на нашиот мозок.
Па нормално дека е реално нешто.....уствари единственото реално нешто е моето постоење, кое се манифестира преку свеста. Се друго може да е илузија, како нашиов разговор сега.....арно ама не и моето постоење кое го изедначувам со свеста.
И да се разбереме, не е случај кај сите луѓе, и не е случај и кај мене во текот на 24 часа тоа можем со сигурност да ти го потврдам.
Како и да е, да ти поставам едно прашање.
Дали куче од беснило болно е свесно?
Полесно ќе одговориш, ако ти текне зошто кучето трча на сите страни и гледа да зграпчи било што.

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog
Добро, сеа треба да се фаќаме на семантички фори за да глумиме софизам?

Немој и ти ко Гурџи, да треба да ти повторувам пак и пак и пак.

Вака сега, читај убаво, полека реченица по реченица, ако пак ми реплицираш послем ова, најверојатно нема да сконташ и да ти го повторам 10000 пути.

Во неврологијата, верување = збир од различни процеси во мозокот. Процесот на верување се гледа како последица на тие и тие активности.
Во неврологијата, свест = збир од различни процеси на мозокот на кои им се дава зборот „свесни функции“ и се резултат на невронската активност.

Додека разговараме, ПОРАДИ олеснување на комуникацијата, Ипси, олеснување на комуникацијата не пишувам,

мојот неокортекст извршуваше различни функции кои доведуваат до тоа мојот орган устата, раководен од нервите да ги изговори гласовите С В Е С Т, в о н а у к а т а е з б ор кој се употребува за различни когнитивни функции, со што мојот мозок калкулира дека зборот свест не е евидентиран како феномен одделен од неговата функција. Затоа, мојот мозок смета дека его е унифициран метафизички израз кој опишува различни активности.

Поради ова, за да зборуваме пофлуидно ти пишувам „Ипси, мојот став е дека ЕГО не е одделен феномен од функцијата на мозокот“.

Сите зборови како свест, его, јас, ти, баланс, дисбаланс, волја се ИЗРАЗИ кои ги даваме за некои од активностите на мозокот поради комуникација. Не можеме вербално да комуницираме, не е практично изводливо ако не дадеме „ЕТИКЕТА“, за различни функции. Некои од зборовите се фикција, некои се приказ за нешто реално.

Камен е етикета за камен. Код. Свест е од друга страна код кој опишува комплексни функции на мозокот. Не знам зошто ти е толку тешко да сфатиш проста работа.

Поентата е дека луѓето од еволутивни причини имаат илузија дека се еден цел ентитет, едно тело еден ум, не сфаќајќи дека тоа што тие го нарекуваат еден ентитет е збир од бактерии, клетки, неврони кои се комбинирани итн што го даваат резултатот ЧОВЕК.
Zagavi..zaglavi...ni ladna morava ne te pere[DOUBLEPOST=1401727753][/DOUBLEPOST]
@RogerBacon единствен даде класичен атеистички одговор на прашањето што е свест, и автоматски е пополнет одговорoт на @Bodhidarma за тоа дали е свеста епифеномен.

Гурџи (@Bog) друже, не можеш понатака да правиш муабет со @RogerBacon, на оваа тема:P Човекот искажа став кој е тотално спротивен од она што го очекуваше ти, и е тотално атеистички. И за живототворната енергија на човекот, не ти остави простор за манипуалција:P.

Можеш со овие прашања да продолжиш да разговараш со останатите кои ти одговорија дека свеста не е епифеномен и кои можеш да ги вовлечеш во дискусија на тоа ниво, каде има простор за спинување.

На @RogerBacon може да му се заблагодариш за одговорот, да кажеш дека е тоа научниот поглед на поимот свест и дека нема ниту една допирна точка за понатамошен разговор нели:)

Уште повеќе го тврдам ова, бидејќи и јас лично не најдов ниту една грешка во неговото објаснување за животот и свеста. Апсолутно точно.

Се потрудил човекот, изнапишал едно чудо текст и вреди да се испочитува тоа.

Не може само да му се каже не е точно, иди работи повеќе.

Ова ме потсеќа на нашите разговори за Тесла и “математиката”:D

П.с. Гурџи, бидејќи го знам и лично дечкото, тврдам дека е сосема коректен во своите објаснувања и секогаш има почит кон останатите.
Donaltco, stavi slika od Ignesta, nemoj da si peder

Последно уредено:
Zagavi..zaglavi...ni ladna morava ne te pere[DOUBLEPOST=1401727753][/DOUBLEPOST]
Donaltco, stavi slika od Ignesta, nemoj da si peder
Опа, вака терате. :)
Гледам сакаш да онаа будала Ибра која не сакаше едно болно дете да посети. Ок, ти си знаеш.
Мој совет биди Кака или Инзаги. Тргни го моронов од профилна.;)

Поентата е дека луѓето од еволутивни причини имаат илузија дека се еден цел ентитет, едно тело еден ум, не сфаќајќи дека тоа што тие го нарекуваат еден ентитет е збир од бактерии, клетки, неврони кои се комбинирани итн што го даваат резултатот ЧОВЕК.
Mama mia....pa od koga jas ova go zboruvam....od pred nasata era.
i ti sega kako naucnik mi go kazuvas ova?
Mislam...mnogu se razbirame, ama ti tvrdis deka jas sum nazad so mislenjata?
Imas prasanja od moja strana, sto ne si pameten i da odgovoris?

Свесните функции на мозокот кои популарно се нарекуваат свест се наоѓаат во неокортексот. Неокортексот кој за разлика од другите животни е најразвиен и активен кај homo sapiens sapiens, се состои од префронталниот кортекс, париеталниот лобус, окципиталниот лобус и темпоралниот лобус.

Сите овие сегменти се задолжени за манифестација на феноменот свест. На пример Брока и Вернике зоните го контролираат говорот, орбитофронталниот кортекс самоконтролата, темпоралниот лобус мемориите, инсулата како зона свесното контролирање на емоциите итн...

Оваа комплексна меѓузависност на сите неврони во неокортексот пројавува различни однесувања, способност за создавање на концепти, верувања и сето тоа глобално резултира со самосвесност или народски кажано „свест“.

Истите функции се контролирани од нашата ДНК. ДНК та која е кодот наједноставно кажано на нашиот организам го регулира развитокот на овие делови од мозокот, и комплексно комуницира со околинските фактори. Различни околински фактори го менуваат овој дел од мозокот исто така. Механички/хемиски и други фактори можат да ја сменат перманентно или привремено функцијата на овие делови (дроги, повреди)

neocortex23.jpg

Црвеното е префронталниот кортекс -задолжен за комплексни функции на свеста како калкулации, создавање на планови, цели, обработка на информации итн...
Плавото е темпоралниот лобус кој најчесто е задолжен за визуелни мемории и јазик, (Брока зоната се наоѓа таму).
Жолтото е париеталниот лобус задолжен за моторни функции
Зеленото е окципиталниот лобус задолжен за координирање на визуелните информации.

Најголем удел во свеста има црвеното, тој дел е задолжен за сите сегменти кои не одделуваат од животните и не прават свесни.

Свеста не би постоела доколку сите овие зони кои ги набројав се оштетени или нефункционални од други причини што ќе резултира со губење на свеста, како кај пациентите во кома или оштетена функција на свеста, како шизофреничарите и другите луѓе со физички оштетувања и дисфункционалности на мозокот.

Многубројни студии ја покажуваат релацијата на овие делови со свеста, што укажува дека не мора на свеста да и се препишуваат натприродни или метафизички карактеристики за да се објасни и може да се разгледува како манифестација на овие функции на мозокот, исто како што софтверот е манифестација на хардверот.

Бидејќи не постои научна студија која има пронајдено било што друго кое како фактор ја создава свеста, научно, хипотезата за метафизичкото потекло на свеста е отфрлена, теолошкото објаснување поради недостаток на евиденција е отфрлено, и оваа хипотеза, која сега е теорија е земена за највалидна.

Хипотеза е претпоставка базирана на претходни знаења. Потоа се нулифицира (се зема дека не е точна, дека е лажна) Потоа се прават опити и испитувања и ако има доволно евиденција во квалитет и квантитет дека хипотезата држи вода, станува теорија и теоријата се зема со некоја веројатност како точна (во случај нова евиденција да ја промени).
Се обиде да кажеш дека таму некаде во овие делови е центарот на свеста???Ако навистина знаеш каде точно е, објави го и Нобелова награда ти е гарантирана.

Абе нешто се уќутеа тоа паметните?

Абе нешто се уќутеа тоа паметните?
Можеби не е уклучен. Што сеа ко гладно кутре ќе му рипкаш додека не те нарани т.е. додека не се уклучи?
Mama mia....pa od koga jas ova go zboruvam....od pred nasata era.
i ti sega kako naucnik mi go kazuvas ova?
Mislam...mnogu se razbirame, ama ti tvrdis deka jas sum nazad so mislenjata?
Imas prasanja od moja strana, sto ne si pameten i da odgovoris?
Прашањата, барем постави ги.

Добро бе мајку му, толку ли не можете да разберетe што @RogerBacon ви кажува:confused:

@Ipsissimus , @Bog, @MIKI1 , @Изгрев барате одговор од човек кој ви кажа дека не постои свест, и ви дефинираше свест, онака како што се толкува во неколку гранки од науката.

Ви кажува нема животна есенција, и дека свеста не е засебен феномен, дека е нус-продукт на комплексноста на мозочната активност.

Вие пак, барате одговор.

Неговиот одговор е тотално валиден од медицинско-биолошки аспект. Тоа е теоријата која ја објаснува свеста.

Она што @Bog го нуди е само друг поглед, и друга интерпретација, која има сличности на истово ова тврдење, повторно со нагласување исклучиво на човекот и неговите органи, и преферирање на ентитетот Бог во друга насока.

Само што @Bog има лош начин на интерпретација на нештата:P, и затоа јаде црвени картони.

Така да со еден збор @RogerBacon според мене, и според многу други е во право.

Спротивното е романтично, интересно и скокотливо:)

Ми се допаѓа и мене спротивното, арно ама...... реалноста ќе да е ...поблиску до првото секако.

А ќе си навивам и понатаму, да еден ден токму спротивното го заземе пиедесталот:)

п.с Гурџи Иниеста е таман за ситуацијава со свеста и мојот став кон тоа прашање:P
Знам дека е најдобар во моментов на својата позиција (знам дека свеста е своевиден синоним за комплексноста на мозочната актоивност), ама јеби га не ми се допаѓа и навивам против него и тимот за кој игра:P. (навивам за друг став, арно ама...)

Добро бе мајку му, толку ли не можете да разберетe што @RogerBacon ви кажува:confused:

@Ipsissimus , @Bog, @MIKI1 , @Изгрев барате одговор од човек кој ви кажа дека не постои свест, и ви дефинираше свест, онака како што се толкува во неколку гранки од науката.

Ви кажува нема животна есенција, и дека свеста не е засебен феномен, дека е нус-продукт на комплексноста на мозочната активност.

Вие пак, барате одговор.

Неговиот одговор е тотално валиден од медицинско-биолошки аспект. Тоа е теоријата која ја објаснува свеста.

Она што @Bog го нуди е само друг поглед, и друга интерпретација, која има сличности на истово ова тврдење, повторно со нагласување исклучиво на човекот и неговите органи, и преферирање на ентитетот Бог во друга насока.

Само што @Bog има лош начин на интерпретација на нештата:P, и затоа јаде црвени картони.

Така да со еден збор @RogerBacon според мене, и според многу други е во право.

Спротивното е романтично, интересно и скокотливо:)

Ми се допаѓа и мене спротивното, арно ама...... реалноста ќе да е ...поблиску до првото секако.

А ќе си навивам и понатаму, да еден ден токму спротивното го заземе пиедесталот:)

п.с Гурџи Иниеста е таман за ситуацијава со свеста и мојот став кон тоа прашање:P
Знам дека е најдобар во моментов на својата позиција (знам дека свеста е своевиден синоним за комплексноста на мозочната актоивност), ама јеби га не ми се допаѓа и навивам против него и тимот за кој игра:P. (навивам за друг став, арно ама...)
Иниеста, бравос за храброста и за промената.

Е сега, сакаш да зборуваме за свеста?

Продукт на мозокот? Глупости!
По негово свеста беше и во рбетниот мозок, за да покасно се префрли на интелектуалниот центар.

Брат, токму тука се „крие“ Вистината, затоа научњаците немаат одговор, сакаат да дефинираат нешто што не е можно, нешто што не можат да измерат, нешто што не знаат каде се наоѓа, нешто што инструментите не го фаќаат, нешто на што религијата дала одговор пред 2 000г а тие сега се во пат позиција!

Еве ти одговор:
Свеста е резултат на збир на повеќе центри кај човекот, не е резултат само на интелектуалниот центар!
Апсолутна Вистина!!!
Амин!

Прашањето беше која енергија го прави живо. Не како хемиската дава свест,совест итн.
Кај живите организми, сите клеточни процеси се одвиваат со помош на хемиска енергија, следствено хемиската енергија не/го прави живо.

Дали има потреба да дефинирам хемиска енергија?

Ај покушај, жив Ти мене, оти покрај јаката и слабата нуклеарна, електромагнетската и гравитационата енергија, мож‘ постои уште некоја неоткриена...

Последно уредено:
Ај покушај, жив Ти мене, оти покрај јаката и слабата нуклеарна, електромагнетската и гравитационата енергија, мож‘ пости уште некоја неоткриена...
Мики, не биди педер и стави слика од Буфон!

Се обиде и ти да подметнеш дека во мозокот има центар кој што одговара за свеста?и дека тоа го потврдува медицината:eek:
Уште еден кандидат за нобел.(y) Останува да кажете(и докажете)каде е тој центар.

Иниеста, бравос за храброста и за промената.

Е сега, сакаш да зборуваме за свеста?

Продукт на мозокот? Глупости!
По негово свеста беше и во рбетниот мозок, за да покасно се префрли на интелектуалниот центар.

Брат, токму тука се „крие“ Вистината, затоа научњаците немаат одговор, сакаат да дефинираат нешто што не е можно, нешто што не можат да измерат, нешто што не знаат каде се наоѓа, нешто што инструментите не го фаќаат, нешто на што религијата дала одговор пред 2 000г а тие сега се во пат позиција!

Еве ти одговор:
Свеста е резултат на збир на повеќе центри кај човекот, не е резултат само на интелектуалниот центар!
Апсолутна Вистина!!!
Амин!

Гурџи не е пред 2 000 години. Ќе да е уште толку порано.

Знаеш кај е проблемот уствари со твојов муабет.

Науката не вели дека тоа е вистината. Се обидува да докаже одредени работи, не вклучувајќи непознати (Х) во своето докажување. Во случајов непознатата е Бог. Се обидува да го докаже тоа без него. Мислам дека добро и оди.

Па болдот Гурџи не се разликува многу од она што го доби како објаснување.

Колку и кои центри се во игра да го дадат резултатот свест?[DOUBLEPOST=1401737321][/DOUBLEPOST]
Се обиде и ти да подметнеш дека во мозокот има центар кој што одговара за свеста?и дека тоа го потврдува медицината:eek:
Уште еден кандидат за нобел.(y) Останува да кажете(и докажете)каде е тој центар.

Не бе друже, не е така:facepalm:

Не разбираш ли стварно што се збори?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom