Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Би ги прашал само верниците дали веруваат во бог затоа што ја читале библијата, затое што го виделе, осетили, допреле, затоа што некој им кажал дека така треба или нешто друго е поводот. Јас како атеист кој нема ништо против тие што веруваат само се чудам од каде таа сила дури да ги напаѓаат атеистите како неморални, заостанати, должни нешто да докажуваат дека не се умоболни, а демек религијата е нешто најнормално што се јаде како леб или пие како вода:свиркам:

Би ги прашал само верниците дали веруваат во бог затоа што ја читале библијата, затое што го виделе, осетили, допреле, затоа што некој им кажал дека така треба или нешто друго е поводот. Јас како атеист кој нема ништо против тие што веруваат само се чудам од каде таа сила дури да ги напаѓаат атеистите како неморални, заостанати, должни нешто да докажуваат дека не се умоболни, а демек религијата е нешто најнормално што се јаде како леб или пие како вода:свиркам:

А ако добиеш одговор на прашањево, Ти пак ќе продолжиш да си бидеш атеист, така?...:icon_lol:

Поголем дел од атеистите одат рака под рака со науката (но не сите). Постојано слушаме дека се спомнува науката(т.е учењата на некои) низ дискусии. Сакав само да алудирам дека постојат прашања кои науката сеуште не е или моќна да ги одговори, или одговор во овие димензии, простори, времиња, во оваа живеачка нема (Како што спомна Витгенштајн дека, прашањата за смрта и животот треба да се бараат вон простор и време, а не во простор и време). На многу наврати науката скрцала, пример во видеото погоре за Црните Дупки, прифатена како вистина од сите страни беше тезата на Хокинг, но тој водоинсталатерот Susskind му ја заеба вистината, па после битка докажување Хокинг призна пораз. Значи не треба да се осудува вербата на луѓето како мерило за лудоста и глупавоста, како што не треба да се осудува невербата на атеистите кои милуваат напоинаку.
Ќе почнам со болдот. Е тоа е она што е за почит, доколку се почитува. Но маклкумина се држат до тоа и едната и другата страна. За другото си да речам, помалку во право. Не се поголемиот дел од атеистите со науката (не велам дека нема и такви). Некогаш се приморани да одат со неа поради толкувањата на верниците. Одма од нивна страна следи прашање „па ако не е бог, кој створил живот, кој створил планети“ нема што друго во тој случај освен да се посегне по науката. Науката сепак, не како што велиш постојат прашања на кои нема одговор, туку за премногу работи нема одговор и тешко дека ќе има во догледно време.

Но што правиме овде.

The Hindu cosmology and timeline is the closest to modern scientific timelines and even more which might indicate that the Big Bang is not the beginning of everything but just the start of the present cycle preceded by an infinite number of universes and to be followed by another infinite number of universes. It also includes an infinite number of universes at one given time.
The Rig Veda's view of the cosmos also sees one true divine principle self-projecting as the divine word, Vaak, 'birthing' the cosmos that we know, from the monistic Hiranyagarbha or Golden Womb. The Hiranyagarbha is alternatively viewed as Brahma, the creator who was in turn created by God, or as God (Brahman) himself. The universe is considered to constantly expand since creation and disappear into a thin haze after billions of years. An alternate view is that the universe begins to contract after reaching its maximum expansion limits until it disappears into a fraction of a millimeter. The creation begins anew after billions of years (Solar years) of non-existence.
The puranic view asserts that the universe is created, destroyed, and re-created in an eternally repetitive series of cycles. In Hindu cosmology, a universe endures for about 4,320,000,000 years (one day of Brahma, the creator or kalpa) and is then destroyed by fire or water elements. At this point, Brahma rests for one night, just as long as the day. This process, named pralaya (literally especial dissolution in Sanskrit, commonly translated as Cataclysm), repeats for 100 Brahma years (311 Trillion, 40 Billion Human Years) that represents Brahma's lifespan. Brahma is regarded as a manifestation of Brahman as the creator.

Како на овие не им треба таков креатор како во аврамските религии?

А ако добиеш одговор на прашањево, Ти пак ќе продолжиш да си бидеш атеист, така?...:icon_lol:

Религијата е само еден вид филозофија зад која стојат древни филозофи , смислата е да се контролира и насочува масата, се развива нормално со други филозофи за да биде во чекор со науката и денешните потреби на човештвото.

Религијата е само еден вид филозофија зад која стојат древни филозофи , смислата е да се контролира и насочува масата, се развива нормално со други филозофи за да биде во чекор со науката и денешните потреби на човештвото.

Знам, знам...:icon_lol:

А овој дел од постот Ти е чиста класика:

„....Религијата е само еден вид филозофија зад која стојат древни филозофи , смислата е да се контролира и насочува масата,...„.

Очигледно е дека не можеш да видиш дела токму денес се чини најмасовната манипулација на човековите умови.

Во тема каде јас треба да прашувам мене ме прашуваат но нема гајле, бидејќи ми си симпатичен лик ќе одговорам. :)

Не ми е поентата да го докажувам јас тука постоењето на рисјански Бог, нити пак постоењето на било каков Бог, бидејќи ние си знаеме нели по себе, секој како што си заклучил и сфатил дека му е подобро, таков став си завзел. Не секој, но верувам дека поголемиот дел, ѕирнале од обете страни, па тежиштето сами некаде го поставиле.

Поголем дел од атеистите одат рака под рака со науката (но не сите). Постојано слушаме дека се спомнува науката(т.е учењата на некои) низ дискусии. Сакав само да алудирам дека постојат прашања кои науката сеуште не е или моќна да ги одговори, или одговор во овие димензии, простори, времиња, во оваа живеачка нема (Како што спомна Витгенштајн дека, прашањата за смрта и животот треба да се бараат вон простор и време, а не во простор и време). На многу наврати науката скрцала, пример во видеото погоре за Црните Дупки, прифатена како вистина од сите страни беше тезата на Хокинг, но тој водоинсталатерот Susskind му ја заеба вистината, па после битка докажување Хокинг призна пораз. Значи не треба да се осудува вербата на луѓето како мерило за лудоста и глупавоста, како што не треба да се осудува невербата на атеистите кои милуваат напоинаку.

А дали е тоа рисјански Бог, дали е Алах, дали е виша сила, енергија, компјутерска машина, секој како ќе одлучи. Јас се одлучувам и верувам во првото, бидејќи постојат специфики кои сум ги сретнал и успеале да ме придобијат. Некој би рекол чиста илузија, друг заблуда, трет лажење на мозокот, четврт кукавичлак, петти глуп, но негово право нели :). Плус тоа е сосема друга тема зошто православниве се разликуваат од будистите, Јехове, Алах, и се има доста дрвено на истата :)

Атеизмот иде рака под рака со скептицизмот, не со наука или еволуција.

:D (за болдот, интересно е )

Ај сега да ти кажам друг пример од мои блиску луѓе. Одеа во Скопје кај еден отец, имаа болно дете и нон стоп му пекаа и го прашуваа отецот како можат да дојдат до чиста мисла и молитва, зошто никогаш не го виделе или чуле Бог. Овој цело време им одговараше, молете се, ќе ве чуе (нели логички ретардирано личи сето ова, но пратете ме докрај и потоа изнасмејте ми се). И си продолжија луѓето со исто темпо.

Една вечер мажот сонува како некој човек го гледа низ клучалка, така посиромашен, стои пред врата и гледа на кај дупчето. Тропнал неколку пати и потоа си влегол внатре во куќата. Мажот се разбудува и гледа нема ништо, сфаќа дека е сон. Останува така да лежи со подотворени очи додека дремка повторно не го надваса, ко во меѓувреме жена му срипува како од кошмар. Ја прашува што се случило а таа му одговара дека сиромашен човек влегол во нивната куќа, побарал вода, таа му дала, потоа си послал и си легнал на земјата. Потоа го споредуваат описот на човекот и тој се поклопува до најмал детал, од изглед до облека. Одат кај отецот, раскажуваат уште истиот ден. Овој им отворил книга и им го покажал ликот од нивните соништа. На истиот ден бил Св.Никола. Подоцна ги запознава со приказната за животот на светецот и неговите страдања.
Јас и до ден денешен сум во двоумица за ова нешто, но која е веројатноста така да се поклопат едно по друго дејствата со исти опис? Се согласуваме дека е чудно, е сега тоа е нивно искуство, не наша, и можат да го споделат само со кажан збор, а на кажаниот збор човек секогаш може да се посомнева и то е то. Колку и да звучи чудно, ретардирано, нелогичко, тоа постои.

Имаш нели повеќе проучувања. Бог постои во човечки мозок. Во унивезитет е создадена направа која создава мали струички, нешто како шлемче, ти ја тураат на глава и добиваш интересно искуство.
Имаш и теорија дека ние сме како во СИМС, чоечиња кои играат во некоја супер машина. Доказ вика братов, зумирајте чоечко ткиво, кожа, ќе ви се појават пикселчиња.

Кхз, во суд не бараат докази или факти, туку од едните ги изведуваат фактите :D Постапка е таа.

И не е малку чудно да се верува во потсвест и свест, кога и тука има полно контрадикции околу нивно функционирање и работење. Нели и тие не се гледаат по дифолт, а сите употребуваме, разум (и веруваме дека постои), свест, потсвест и слично (демек сме искусиле).
Муабетов ми е дека има мал милион необјаснети чуда кои и пркосат на науката. Има мал милион чуда од дамнешни времиња кога човековата мисла била подзатупена и уназадена, а сеуште и пркосат на денешната, кај нас позната со секој изминат ден, мисла на максимална точка созреаност.

Тек да не спомнувам соништа кои навестуваат смрт. Соновите се чудна работа, но тоа е веќе друга тема, да не ја отворам.

Сега излегувам да прошетам малку, така уба е ноќва. Бидете поздравени.
самиот кажа, иделе во црква, се молеле и сл работи. со самото тоа тие својата подсвест ја “испрограмирале“, односно “очекувале. на прашањето како тоа во исто време, .... пак ќе кажам се “испрограмирале“. зошто? затоа што се маж и жена, кои цело време биле заедно, заедно ги буткале маките, заедно се молеле. и тука си ги синхронизирале енергиите. како? па со самото нивно заедничко живеење. енергиите се многу интересна работа за анализирање, и тоа од атеистичка гледна точка но за тоа понатаму, друг пат.
потоа, како тоа св. никола? ...... хм ,,, вака од прва ми делува дека прво знаеле како изгледа (од библијата, иконите .....) потоа пошто биле верници сигурно знаеле дека тој ден е св никола, па сигурно му се помолиле. и сега, земајќи ги сите овие факти (за мене факти) во предвид, добиваме зошто и како тие го сониле св никола.
П.С. во животот имам едно језиво искуство кое не е за тука (уз пиво) кое никако и по повеќе од 20 години (не дека нешто многу му ја мислам, но еве сега се потсетив) не можам да си го разјаснам.
да не ти го цитирам и другиот пост, но хокинг е научник, и признал пораз. иако можда во мом ако е суетен Е пораз, тој (и сличните ко него/научници) гледаат од поубавата страна, односно дека се открило нешто ново, корист има науката.
--- надополнето: 14 август 2013 во 12:21 ---
Атеист интересен концепт, кој ако гледаме логички на работите, Е ОК.
но интересното е во тоа што ова било застапено многуууу пред исус и муки. тука има копја да се прекршуваат, како и што, но останува да видиме :D

Ќе почнам со болдот. Е тоа е она што е за почит, доколку се почитува. Но маклкумина се држат до тоа и едната и другата страна. За другото си да речам, помалку во право. Не се поголемиот дел од атеистите со науката (не велам дека нема и такви). Некогаш се приморани да одат со неа поради толкувањата на верниците. Одма од нивна страна следи прашање „па ако не е бог, кој створил живот, кој створил планети“ нема што друго во тој случај освен да се посегне по науката. Науката сепак, не како што велиш постојат прашања на кои нема одговор, туку за премногу работи нема одговор и тешко дека ќе има во догледно време.

Но што правиме овде.

The Hindu cosmology and timeline is the closest to modern scientific timelines and even more which might indicate that the Big Bang is not the beginning of everything but just the start of the present cycle preceded by an infinite number of universes and to be followed by another infinite number of universes. It also includes an infinite number of universes at one given time.
The Rig Veda's view of the cosmos also sees one true divine principle self-projecting as the divine word, Vaak, 'birthing' the cosmos that we know, from the monistic Hiranyagarbha or Golden Womb. The Hiranyagarbha is alternatively viewed as Brahma, the creator who was in turn created by God, or as God (Brahman) himself. The universe is considered to constantly expand since creation and disappear into a thin haze after billions of years. An alternate view is that the universe begins to contract after reaching its maximum expansion limits until it disappears into a fraction of a millimeter. The creation begins anew after billions of years (Solar years) of non-existence.
The puranic view asserts that the universe is created, destroyed, and re-created in an eternally repetitive series of cycles. In Hindu cosmology, a universe endures for about 4,320,000,000 years (one day of Brahma, the creator or kalpa) and is then destroyed by fire or water elements. At this point, Brahma rests for one night, just as long as the day. This process, named pralaya (literally especial dissolution in Sanskrit, commonly translated as Cataclysm), repeats for 100 Brahma years (311 Trillion, 40 Billion Human Years) that represents Brahma's lifespan. Brahma is regarded as a manifestation of Brahman as the creator.

Како на овие не им треба таков креатор како во аврамските религии?

Oва иди само поинакво гледиште околу една иста работа. Прашањето ти е како не им требало таков креатор, но сепак постојано се спомнува и тука кроз процесот Креатор, креирање, само што имаме друг поглед и е сосем логично бидејќи станува збор за друга (мислам дека беше најстара) религија.
Ако тргниш со муслиманиве, таму идат директ против Свето тројство, Алах е еден ти вика, Алах е и маж и жена и се'. Тоа се тие различни гледишта. Оној кој одлучи да верува самиот знае поради што се одлучил за една а не за друга вера. Како што претходно спомнав, постојат работи кои се специфични само за православието, а кои може да се каже дека се најблиски до мене.

kooperativa одиш со логично објаснување и негирање што е од друга страна самото логично оти овде треба да употребиш верба во приказната (а си атеист) :D нели претходно како што пишав на кажаниот збор можиме да му пристапиме и да му најдиме негација.

kooperativa одиш со логично објаснување и негирање што е од друга страна самото логично оти овде треба да употребиш верба во приказната (а си атеист) :D нели претходно како што пишав на кажаниот збор можиме да му пристапиме и да му најдиме негација.
не се разбравме, НЕ идам со негација, напротив, СЕ' е можно и СЕ' ми е прифатливо АКО има доказ или логично објаснување (логично објаснување кое се базира на докажани претходници)
така да, ....... не сум ни атеист ни верник. само си живуркам на земјава и узпат сакам да најдам некои одговори. се' што ми е логично, се' што ми годи се трудам да го практикувам, али никако дека сум заглавил таму, него дека е постојано се менува, затоа што во мом НЕ ПОСТОИ апсолут
--- надополнето: 14 август 2013 во 13:01 ---
Тешко дека јас и ти ќе видиме ама ај.... никогаш не се знае :D. Да не беше цар Константин и “прошетката“ на Марко Поло во Кина, може ќе преовладуваше овој концепт. :)
да бре, марко поло ти е крив. а колумбо не ти е? ........ или исус? или муки? ....... ај од поново време и сталин ;) секоја религија се развивала по свој пат, а тоа што станала НЕдоминантна е самата крива, не и крива друга вера. очигледно прерано се појавила, или е полна со недоследности, или .... кој знае зошто :cool:

Атеист,

што е тоа „атеизам„ и колку видови атеизам постојат?

што е тоа „атеизам„ и колку видови атеизам постојат?

Атеизам е Мики, неверување во божества. Атеизмот е став.
Еден постои Мики.

Ова е објаснето преку 2000 пати на форумот, и на тебе и на многу други.

Зошто мислам дека инает ќе тераш повторно ?

Дали атеистите ВЕРУВААТ дека човекот има душа?

Дали атеистите ВЕРУВААТ дека човекот има его?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom