Прашања до Атеистите II

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Алал да ти е...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1403787649][/DOUBLEPOST]

А бе ај...
А кого да го прашам околу компјутерските симулации? Некој монах?...
Pa da...Neli site odgovori gi ima vo biblijata...ili ne? Me bunis sea!

Прашање до атеистите:
Зошто се лутите кога ве нарекувам мајмуни?
Па нели вие тврдите дека сте настанале од мајмуни!

ИбраКадабра...Гоооооооооооооооооол....:cuc:

Прашање до атеистите:

Не тврдат. Тоа е само дарвинова теорија. Некои се сложуваат со неа... но зарем тоа ги прави мајмуни?
Што, ти веруваш дека те направил некој бог и си бог? :вонзем:
Ова верување некако опасно ми изгледа...

И не сите атеисти велат дека човекот настанал со еволуција преку мајмун... некои не знаат како настанал човекот, а тоа не им е причина да веруваат дека некој бог ги создал од кал... ако ја разбираме библијата според христијански ум (нели тој стих има тајни значења кал на ерејски има други форми и значења, далеку од преводите на туѓи варварски јазици)!

Секој се лути на безпотребно навредување бидејќи некому не му се допаѓа нечие мислење...

Си играш фудбал а? :) Ако машко, ако :)

Pa da...Neli site odgovori gi ima vo biblijata...ili ne? Me bunis sea!

Никад не сум напишал дека Св. Писмо го има сите одговори, понајмалку одговор за начинот на кој компјутерите вршат симулација на мозочните активности.

a sto u stvari menuva pred se kvalitativno dali nekoja grupacija se narekuva sekta ili red?

Еден израз, сам по себе ја опишува/сублимира природата од предметот, појавата или настанот за кој тој израз се однесува.
Према томе, ако е „секта„, тоа значи дека се работи за група(ција) која се одвоила од веќе постоечка заедница. Ако е „ред„, тоа значи дека се работи за појава која не се одвојува од почетната заедница, туку сеуште се наоѓа во истата, со тоа шти има одредени доктринални разлики во однос на изворната заедница.

Тогаш што им смета ако ги нарекува цел свет така?

Еден израз, сам по себе ја опишува/сублимира природата од предметот, појавата или настанот за кој тој израз се однесува.
Према томе, ако е „секта„, тоа значи дека се работи за група(ција) која се одвоила од веќе постоечка заедница. Ако е „ред„, тоа значи дека се работи за појава која не се одвојува од почетната заедница, туку сеуште се наоѓа во истата, со тоа шти има одредени доктринални разлики во однос на изворната заедница.

ok de. ova po definicija e vaka.

inaku kvalitativno na grupacijata ne i menja nisto u nejzinoto ucenje.

pretpostavuvam se menuva samo odredena percepcija od nadvor za taa grupacija. ili ima i drugo?

Прашање до атеистите:

За почеток не тврдиме дека сме настанале од мајмуни туку дека имаме заеднички предок со мајмуните (и не тврдиме туку сметаме, мала али битна разлика). ова е само разјаснување на констатацијата дадена од твоја страна.

Е сега одговрот.
Кој се љути за почеток и кој го смета тоа за наврадливо од Атеистите не знам али тој и не е Атеист.
Лошиот дел е дека во последно време се повеке доагам до заклучок дека можда сепак ние не сме "Risen Apes" туку повеке сме "Fallen Angels". Сепак ако ги видиш мајмуните ниедна врста не е способна да врши злосторства какви што врши човекот, а од друга страна ако ги видиме злосторствата што ги вршел бог и ангелите ке сватиме дека тие се многу поблиску до злосторствата на човекот.

Е сега ти кажи ми што сакаш да бидеш повеке Мајмун или Ангел со крвави раце

Последно уредено:
@MIKI1 велиш протестантите се класичен пример за секта. Нека е така.

Прашањето е како појавата на таква секта или било која друга, влијае првенствено врз оригиналното учење, а потоа и на поединците и нивниот живот?

Како православната Црква или ти како индивидуа чувствуваш опасност од појавата на таа секта протестанти? Се намалува бројот на православни верници?

Согласно ова, што е Исламот? Секта? Ред? Или пак нечиј “оригинал”?

@Bog какво негативно влијание има ОТО и Кроули врз општеството и индивидуите? Како влијае врз тебе, мене и останатите?

Дали да се бара вината во таканарачените секти, редови, или во оние кои пристапуваат кон нив, доколку воопшто има потреба од барање вина во ваков случај?

Уствари клучното прашање е следново: Зошто воопшто сектата или редот априори се наметнуваат како лошите, а Христијанството и Исламот, на пример, како добрите? Посебно важи за овие вториве.

@MIKI1 велиш протестантите се класичен пример за секта. Нека е така.

Прашањето е како појавата на таква секта или било која друга, влијае првенствено врз оригиналното учење, а потоа и на поединците и нивниот живот?

Како православната Црква или ти како индивидуа чувствуваш опасност од појавата на таа секта протестанти? Се намалува бројот на православни верници?

Согласно ова, што е Исламот? Секта? Ред? Или пак нечиј “оригинал”?

- Секташењето не влијае врз изворноста и учењето од источната православна Црква, оти истото ота учење е утврдено и проверено, преку соборното искусто и колективниот црковен ум.
- Опасноста не се состои по самата Црква, туку кон поединците кои не сакаат да гo прифатат она учење кое е веќе утврдено, туку истите тие се приклонувата кон новокомпонирани и примамливи учења. Таквите поединци, а подоцна и групи, сами на себе си пресудуваат, преку својот избор. Црквата сеуше ја има задачата да собира и да спасува па кој сака, нека повели.
- Исламот е вера која е независна од сите други вери/религии, небитно што верните во Исламот сакаат да се прикажат како коректив и наследник на „расипаното„ и „искривено„ рисјанство. Исламот не е „секта„ и не е „ред„.

Последно уредено:
Ипси не се прави на Тошо.
Тоа модераторот го напиша кога не му беше јасно дека сте секта.
Кога извадивме исечоци од цел свет каде сте познати како секта, не ми даваше повеќе негативни.[DOUBLEPOST=1403866760][/DOUBLEPOST]

[USER=73141]@Bog
какво негативно влијание има ОТО и Кроули врз општеството и индивидуите? Како влијае врз тебе, мене и останатите?

Дали да се бара вината во таканарачените секти, редови, или во оние кои пристапуваат кон нив, доколку воопшто има потреба од барање вина во ваков случај?

Уствари клучното прашање е следново: Зошто воопшто сектата или редот априори се наметнуваат како лошите, а Христијанството и Исламот, на пример, како добрите? Посебно важи за овие вториве. [/USER]

Врз мене сигурно не можат да влијаат, ниту негативно ниту позитивно, а колку што можам да видам ниту врз тебе.
Проблемот кај сектите е што влијаат врз млади деца, кои покасно сносат последици од неограничени размери.
Голем дел од сектите завршуваат со масовни самоубиства, или поднесуваат жртви, или им догорува свеќата на членовите или....
Друго што не се слагам со сектите е тоа што ја искривуваат Вистината, а за да го постигнат тоа се служат со превари и плукање по веќе познатите религиозни школи, кои јасно го оцртале патот до врвот.

Сега конкретно до нивната секта:
Прави што ти е Воља е многу остар нож со две острици. Кој гарантира дека таквото понасање на нивните членови нема да наштеди на обичните луѓе?
Имаат ритуали во кои користат и крв, да не зборувам за сексот и неговата злоупотреба во сектата.
[DOUBLEPOST=1403867215][/DOUBLEPOST]
ги оставаш на мир и исчезнуваш од нивниот видокруг... :)
Бог нека ти е на помош!
Адио

Последно уредено:
Врз мене сигурно не можат да влијаат, ниту негативно ниту позитивно, а колку што можам да видам ниту врз тебе.
Проблемот кај сектите е што влијаат врз млади деца, кои покасно сносат последици од неограничени размери.
Голем дел од сектите завршуваат со масовни самоубиства, или поднесуваат жртви, или им догорува свеќата на членовите или....
Друго што не се слагам со сектите е тоа што ја искривуваат Вистината, а за да го постигнат тоа се служат со превари и плукање по веќе познатите религиозни школи, кои јасно го оцртале патот до врвот.

Ok. Ова е веќе конкретен одговор, на конкретно прашање.

Секако дека не можат да влијаат. Таман работа. Јас мислам дека на никој од тука на форумов не можат да влијаат, доколку истиот тоа не го посакува.

Во првиот дел со сектите и влијанието врз младите, морам да признаам веројатно си во право. Едноставно таквите групации како Црна Ружа, и ним сличните, оставија силен печат врз поимот секта, како нешто лошо.

За другиот дел не можам да говорам, бидејќи не ги познавам доволно добро нивните учења и што поточно извртуваат.

Сега конкретно до нивната секта:
Прави што ти е Воља е многу остар нож со две острици. Кој гарантира дека таквото понасање на нивните членови нема да наштеди на обичните луѓе?
Имаат ритуали во кои користат и крв, да не зборувам за сексот и неговата злоупотреба во сектата.

Мене ми наликува на она исламското – не му судете на исламот според делата на муслиманите, туку судете им на муслиманите согласно исламот.

Штетата врз обичните би била, доколку ја тераат својата волја, врз грбот и спротивно на волјата на другите. Тоа сепак би се косело и со многу општествени норми и би добиле веројатно и кривично дело во таков случај.

Ритуалите се само нивен проблем, нели Ч). Ако си користат сопствена крв, нека си тераат. Ако го користат сексот и вршат злоупотреба од било каков вид, пак нивен проблем.

Имаме избор дали ќе го прифатиме нивното или не.

Врти сучи секогаш за некој нешто е будалаштина... Затоа и постојат форумиве ...

Работата е што не потпаѓаме под ниту еден познат правец на незнање ниту знаење, не ни знаете што знаеме а што не... тоа е оставено на шпекулации и интересни гимнастики за оние кои не ги интересираат работите, но сакаат да зборуваат за истите... игра...
Редот не е плод на ниту една религија, како што е случајот со сектите... :)
Атеисти не би сакале да имаат врска со нешто што има сличности со старо-еонските религии.. тоа го разбравме од малиот милион муабети тука...
Ако грешам, поправете ме...

Во некои книги сум прочитал дека тајните редови ги создале религиите како искушенија за човек... ама тоа се книги, а книги пишува секој... :)

Она кое го барав, веќе го најдов и повеќе од веќе најденото не ми е потребно.
Најденото пак, мене не ми се наметна, оти самиот го барав, го најдов и го прифатив...
Тоа зборував: сам бараш и наоѓаш... што си барал тоа си пронашол...

И тоа што го најде е доволно за да на луѓето им велиш дека ќе ги казни твојот пронајден бог (или дека се неверници) бидејќи не го барале ниту пронашле тоа што ти си го нашол по патот...? Нема логика нели? :)
Или друго зборувате вие меѓу себе кои сте пронашле различни начини на верување во божественото?

Последно уредено:
Прашање до атеистите:

Знаеш што е уште поинтересно?
Ако настанале од мајмуни, тие дефинитивно биле најглупите меѓу својата сорта.....зошто нели, најпаметните мајмуни живеат најгоре по тоа дрвата а глупите се доле, тие истите прооделе на две нозе....еволуирале. :pos:

• Ми се допаѓа
Reactions: Bog

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom