Потеклото на Албанците

• Креатор на темата Креатор на темата SLaCk
  • Време на започнување Време на започнување

mir ili blagosostojba vreme vo koe se e ok
--- надополнето: 8 септември 2013 во 23:19 ---
Врска нема ова со збор идентичен со словенските јазици , не ми ја сфати поентата. Тие за мир викаат paqe, целта ми беше дека сите вадат значење и превод од денешен аспект а тоа нема никаква смисла . Тоа е исто како да речеш STAR не е англиски збор ЅВЕЗДА туку е македонски збор и не е ѕвезда туку е придавка стар.

greska si
SI JE KE SHPEJ= MIRE
sto znaci KAKO E DOMA = DOBRO (ili mirno) VO BUKVALNA SMISLA ili smislovno prevedeno VO DOMOT VLADEE BLAGOSOSTOJBA
ili mir vo svetot = blagosostojba vo svetot

mir ili blagosostojba vreme vo koe se e ok
--- надополнето: 8 септември 2013 во 23:19 ---

greska si
SI JE KE SHPEJ= MIRE
sto znaci KAKO E DOMA = DOBRO (ili mirno) VO BUKVALNA SMISLA ili smislovno prevedeno VO DOMOT VLADEE BLAGOSOSTOJBA
ili mir vo svetot = blagosostojba vo svetot

samo go potvrduvas toa deka slovenite od albanskiot (pelazgo-ilirskiot) go zele zborot mir, zborot mir(dobro) spored zdravata logika moze da se pretpostavuva deka e postar od zborot mir(peace, paqe). ne e tesko da znaes koj od kogo ova go zel.

samo go potvrduvas toa deka slovenite od albanskiot (pelazgo-ilirskiot) go zele zborot mir, zborot mir(dobro) spored zdravata logika moze da se pretpostavuva deka e postar od zborot mir(peace, paqe). ne e tesko da znaes koj od kogo ova go zel.

Албанија до Монголија !! :place:

п.с од вакви учени луѓе што пополнуваат квоти на штета на некој што имаат нешто у главата ми се сере

Мир и спокој имаат заедничка врска исто како и уМИРање, МИРтви луѓе се спокојни, мирни :)
Иако го користат Аалбанците, не значи дека е албански збор, и онака најголемиот дел од фондот на зборови кај Албанците го има своето потекло во туѓите за нив јазици, па зошто тогаш “мир“ би бил исклучок?

Теута = Божица. (Иако е истоветно со постарата, повеќе позната како келтска именка - “теута“ што значи “дете“, деца, сепак првото толкување е она оригиналното (од Теос - Деус - Ѕевс = Бог, Светол...). Како појаснување : во оригиналната форма “теута“ во британската митологија-теологија, “Теута де Данаан“ значи : “децата на Дана“ (најважната Божица во келтската митологија) а тие деца биле : Brian, Luchar и Lucharba но и името на нивниот татко е - “Бели“! (некаде - “Биле“) што е доста симптоматично :) )
Илир = Светлан. “Ил“ значи “светол“ односно “Сонце“, подоцна како пренесено од тоа (бидејќи сонцето било поистоветувано со Бог, но и Бог е господарот на светлината), именката значи “Бог“...
И не би должел повеќе затоа што ова е оф-топик а за тоа е и порано пишувано, па да не повторувам .

Бог е славјански збор, не теута, не деус, не теос не зеус.
Светлост е славјански збор, не лумиа, не илир.
и така натаму
Албанскиот и славјнаските јазици се индоеврпоски јазици и тука им е НЗС, и таму можеш да ги бараш понекои сличности како и со векновната меѓусебна размена на зборови. Ништо повеќе.

Бог е славјански збор, не теута, не деус, не теос не зеус.
Светлост е славјански збор, не лумиа, не илир.
и така натаму
Албанскиот и славјнаските јазици се индоеврпоски јазици и тука им е НЗС, и таму можеш да ги бараш понекои сличности како и со векновната меѓусебна размена на зборови. Ништо повеќе.
Ништо не разбираш...
Албанскиот е индоевропски само поради увезените зборови (или ако сакаш поради мајчините зборови на поалбанченото домородно население), а бидејќи оригинално Гегите се дел од Персиските народи, теута не може да биде персиски збор, затоа што во тој јазик тој ништо не значи. А ниту во Арапскиот јазик...
За Ил, кажав дека можеби е арапски (семитски) збор (иако го има во македонските зборови) и е најверојатно донесен пред повеќе од три илјади години со доселувањето на Грците (и подоцна - со семитско-грчките доселеници од Ерменија). Затоа оригинално Евреите го имаат пророкот Илија, а Грците Богот Илиос, а и двајцата се шетаат по небото во огнени кочии... Во истото тоа време на грчкиот Илиос, Македонците го имаат Ѕеус (и ден денес Македонците викаат „ЅЕ“ поготово на малите деца, што значи “те ВИДОВ“). И да не „разглабам“ многу затоа што заминав надвор од темата, само ќе споменам дека она ѕеус го има интегрирано во повеќе манедонски зборови...

Ништо не разбираш...
Албанскиот е индоевропски само поради увезените зборови (или ако сакаш поради мајчините зборови на поалбанченото домородно население),

Ова е големо откритие, браво, запиши книга за ова, и после таа книга доведи ја како извор на ова тврдење, и пошто е моја идеава, *ќе ти верувам*, и никому нема да му кажам......

а бидејќи оригинално Гегите се дел од Персиските народи, теута не може да биде персиски збор, затоа што во тој јазик тој ништо не значи. А ниту во Арапскиот јазик...
:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm: ме боли челото.....
Колку што знам зборот Бог е персиски, и словените биле и нивни робови и од таму го зеле зборот, иначе името словени потекнува од тоа што скоро кај сите народи биле робови......

За Ил, кажав дека можеби е арапски (семитски) збор (иако го има во македонските зборови) и е најверојатно донесен пред повеќе од три илјади години со доселувањето на Грците (и подоцна - со семитско-грчките доселеници од Ерменија)
Аха значи можеби........

Затоа оригинално Евреите го имаат пророкот Илија, а Грците Богот Илиос, а и двајцата се шетаат по небото во огнени кочии... Во истото тоа време на грчкиот Илиос, Македонците го имаат Ѕеус (и ден денес Македонците викаат „ЅЕ“ поготово на малите деца, што значи “те ВИДОВ“)
Не само македонците туку и албанците викаат „ЅЕ“ на малите деца, ако не си знаел......

И да не „разглабам“ многу затоа што заминав надвор од темата, само ќе споменам дека она ѕеус го има интегрирано во повеќе манедонски зборови...
Ти ич не се секирај, ти онака не е можно да си офтопик......

Доста е само во сурат да ги видиш.Нема потреба од други докази.Од Европа не се сигурно.

Ова е големо откритие, браво, запиши книга за ова, и после таа книга доведи ја како извор на ова тврдење, и пошто е моја идеава, *ќе ти верувам*, и никому нема да му кажам......

:facepalm::facepalm::facepalm::facepalm: ме боли челото.....
Колку што знам зборот Бог е персиски, и словените биле и нивни робови и од таму го зеле зборот, иначе името словени потекнува од тоа што скоро кај сите народи биле робови......

Аха значи можеби........

Не само македонците туку и албанците викаат „ЅЕ“ на малите деца, ако не си знаел......

Ти ич не се секирај, ти онака не е можно да си офтопик......

Бог е санскрит. Инаку немаше да ја има Bhagavad Gita односно таа ќе се викаше поинаку... (Bhagavan, also written Bhagwan or Bhagawan, from the Sanskrit nt-stem bhaga-vant- (nominative भगवान् Bhagavān) literally means "possessing fortune, prosperous" (from the noun bhaga, meaning "fortune, wealth", cognate to Slavic bog "god", Russian богатыј (boga'ch) "wealthy"), and hence "illustrious, divine, venerable, holy", etc.) - Можеш да продолжиш главата да ја чукаш... Но сега би ти препорачал со нешто потврдо наместо со рака... :)
Можеби... затоа што можеби е Арапски, а можеби Еврејски и затоа што многу тешко се следи до крај потеклото на еден збор, но сите показатели водат кон тоа дека станува збор за збор од семитското говорно подрачје.
Ѕе - и тоа дека и Албанците викаат така значи тоа е албански збор од кавкаското говорно подрачје?!

puno напишал...
Schumacher and Matzinger believe Albanian ... orginating from the Indo-European family tree during the second millennium BC, somewhere in the northern Balkans.
Се чудам зошто никој ова не го постира
------------------------
малите деца веруваат дека Дедо Мраз orginating.. somewhere in the northern Europe.
ете затоа...

во Indo-European family tree нема У дна хг Е и Ј, тие ги има во Африка...и лажните Илири и Ромите...
Ромите зборуваат Indo-European, но не и лажните Илири...

Schumacher and Matzinger , кои се па тие фактор да кажуваат кој е кој, преку м..ј?

во northern Balkans нема У дна хг Е и Ј, па така лажните Илири не orginating.. somewhere in the northern Balkans, туку во Африка...
shqiptar%20africa.gif

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20238122

puno напишал...
Schumacher and Matzinger believe Albanian ... orginating from the Indo-European family tree during the second millennium BC, somewhere in the northern Balkans.
Се чудам зошто никој ова не го постира
------------------------
малите деца веруваат дека Дедо Мраз orginating.. somewhere in the northern Europe.
ете затоа...

во Indo-European family tree нема У дна хг Е и Ј, тие ги има во Африка...и лажните Илири и Ромите...
Ромите зборуваат Indo-European, но не и лажните Илири...

Schumacher and Matzinger , кои се па тие фактор да кажуваат кој е кој, преку м..ј?

во northern Balkans нема У дна хг Е и Ј, па така лажните Илири не orginating.. somewhere in the northern Balkans, туку во Африка...
shqiptar%20africa.gif

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20238122

- Линк на студијата и време кога е направено?
- Колку примероци се земени?
- Кој ја направил таа студија?
- И сакам да го читам од студијата точно каде се вели дека албанците се роми? и КОј го вели тоа???

:eek:
Не верувам во тоа дека еден малуброен народ(ко нас Македонците) може да претставува генетски татко на многу други ХХХ милиони луѓе ...
Тоа е едноставно невозможно ...
потребно е време ... и време но и масовна демографска експанзија ...
Албанците се народ кој отприлика е во иста/слична бројка како и Бугарите и Србите на пр. а за да еден народ достигне една таква бројка колку и да е висока демографската експанзија сепак е потребно време, доста време !

не биди толку сигурен...
na pocetok na 20 vek, svetot imal 1 milijarda luge, denes nad 7 milijardi...
ако шќиптарите живееле на голема територија одамна, зошто нема нивна топонимија, хидронимија и т.н.?
тие со закон од 1923 г. ги променија погоре споменатите поими, од македонски во шќип..

колку жители имале Британија и Франција пред 500 г?

дали ти си прочитал барем еден ген извештај за античка днк?
дали си прочитал извештај на ФАО за албанија?

како ќе го објасниш фактот дека во ЕУ немало мтдна хг Х, а денес ја има половина ЕУ?
како ќе го објасниш фактот дека во ЕУ никој не можел да пие млеко како возрасен, а денес има и до 80% ТАКВИ ЛУЃЕ?

КАКО ЌЕ ГО ОБЈАСНИШ ФАКТОТ ДЕКА ВО ЕУ ЖИВЕЕЛЕ ЛУЃЕ ОД У ДНК ГРУПИТЕ Е, Ф, Г, И И, А ДЕНЕС Р1А Р1Б?

za da zavr[ime so ova, eve ti lista, procitaj, pa komentiraj...
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:08 ---
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:13 ---
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:13 ---
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:15 ---
ke ti dadam uste iljadnici linkovi ako treba
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:17 ---
- И сакам да го читам од студијата точно каде се вели дека албанците се роми? и КОј го вели тоа???

ete ti link gore, ne vide?
ja sakas studijata, ke ja prikacam...pocekaj
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:21 ---
studijata
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:24 ---
studijata
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:28 ---
puno napisa:
И сакам да го читам од студијата точно каде се вели дека албанците се роми? и КОј го вели тоа???
----------------------
Observed high E3b1 frequency in Kosovar Albanians
(46%) and Macedonian Romani (30%) represent
a focal rather than a clinal phenomenon resulting most
likely from genetic drift.
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:34 ---
p.s.
genetic drift
http://evolution.berkeley.edu/evosite/evo101/IIIDGeneticdrift.shtml
pericic 2005-High-Resolution Phylogenetic Analysis of Southeastern Europe Traces
Major Episodes of Paternal Gene Flow Among Slavic Populations
--- надополнето: 14 септември 2013 во 11:47 ---
ne ste napraveni od mastilo, i koj vi e kriv sto ne razbirate sto se kromozomi, hapologenki i halogenkiundefined ...

Attachments

RadioMileva ...
Уште пред неколку постови напишав дека секој еден народ е мешан ... така да има дел од Албанци кои во себе ги носат тие гени ти што ги потенцираш тука(НеЕвропски), но зарем ние Македонците сме 100% со Европски гени зарем не постои ниту еден Македонец со одреден процент на НеЕвропски гени, или пак Бугарин, Грк, Србин и.т.н. и.т.н.
Со Роми се имаат испомешани многу нации не само Албанците, не знам дали си сретнал/а Македонци со Христијански имиња и презимиња но со апла Ромски лик, такви ги има и Бугари и Срби и.т.н.
Доволно е да прошеташ низ Македонија(претежно фати исток и југ) и ќе сретнеш не стотици туку и илјадници ’’Македонци‘‘ со апла јужно-азијатски контури па дури и со монголоидни(централно и источно Азиски) контури ... кога веќе се дискутира за една нација(Албанците) зашто да не се дискутира и за други нации околу тие работи потекло, генетика и сл.

- И сакам да го читам од студијата точно каде се вели дека

албанците се роми? и КОј го вели тоа???

RadioMileva ...
Уште пред неколку постови напишав дека секој еден народ е мешан ... така да има дел од Албанци кои во себе ги носат тие гени ти што ги потенцираш тука(НеЕвропски), но зарем ние Македонците сме 100% со Европски гени зарем не постои ниту еден Македонец со одреден процент на НеЕвропски гени, или пак Бугарин, Грк, Србин и.т.н. и.т.н.
Со Роми се имаат испомешани многу нации не само Албанците, не знам дали си сретнал/а Македонци со Христијански имиња и презимиња но со апла Ромски лик, такви ги има и Бугари и Срби и.т.н.
Доволно е да прошеташ низ Македонија(претежно фати исток и југ) и ќе сретнеш не стотици туку и илјадници ’’Македонци‘‘ со апла јужно-азијатски контури па дури и со монголоидни(централно и источно Азиски) контури ... кога веќе се дискутира за една нација(Албанците) зашто да не се дискутира и за други нации околу тие работи потекло, генетика и сл.

Нациите/народите не се мешани. Погрешно размислуваш. ЛУЃЕТО се мешани. Може да биде мешан генетскиот материјал на еден човек или повеќе луѓе. Но нацијата не може да биде мешана, затоа што нацијата не ја прави генетскиот материјал на поединците или групите на луѓе, туку други параметри...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom