Постои ли правда?

• Креатор на темата Креатор на темата ***РЕНАТА***
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Често слушаме "Што си посеал,тоа ќе жнееш" " Што си надробил,ќе си сркаш" и сл.вакви поговорки,изреки,фрази,не е битно...

Колку има вистина во ова?
Постои ли правда?

Секој си добива според заслугата,постои ли награда за доброто,казна за злото?
И ако постои,кој казнува и кој наградува?Господ,луѓето,некоја виша сила?
Во било кој сегмент од животот,генерално гледано,постои ли некаква рамнотежа,некоја праведност?

Ако верувате,врз основа на што го темелите таквото верување,сопствено искуство/примери од непосредна и посрдна околина/религија/некое учење/нешто друго?

Право и Правда. Два рзлични, некаде и антонимски збора.

Божја правда не постои, оти потребен е предуслов кој не е исполнет.

Награда за добрина постои, се вика -лудило.
А за зло, не постои. А ако на некој чичко му се случило нешто лошо оти претходно и тој сторил нешто лошо, верувајте, не е заради тоа. Тоа само им се причинува на нашите талионски сетила.

Да, но како релативно нешто.

Ne , pravda nema . Karma mozda, ali pravda nema..

Kako sto e pesnata What goes around , comes around .. samo nesto misticno , a nekoj pravda da istera na videlina , ne.

само интерес
правда е нешто измислено :pos2::pos2::pos2:

Заборави ја правдата.Нашиот свет не е конструиран за да биде праведен.Ако ја бараш можеш само да бидеш очајна ништо друго.Мораш да преживееш кога веќе постојат луѓе кои што се над тебе и под тебе во секој аспект од животот.
Понекогаш треба да застанеме и да бидеме благодарни за она што го НЕМАМЕ.Има луѓе кои живеат потешко од тебе,од мене,од сите...и секако има луѓе кои немаат потешкотии а сепак целиот живот го поминуваат во цимолење.Тоа се најтажните приказни.
Луѓето се неверојатни.Кога ќе се фокусираме на нешто тоа станува реалност.Повеќето од нас се убедени дека нам ни е најтешко,дека животот не е фер,дека не секој го добива тоа што навистина го заслужува.
Епа не ни е најтешко.
Затоа престани да бараш правда и не дозволувај некои граници во животот да те депримираат.
Земи го она што го имаш сега и тука и добиј го она што го сакаш со тоа.Ако тоа не резултира со успех тогаш биди среќна со неуспех.Родени сме за да бидеме среќни но никој освен самите ние неможе да не прави среќни долго време.Да бидеш среќен е лична одговорност,должност која не смее да се одлага.Единствениот начин да ја задржиш среќата е да ја прифатиш реалноста.Во денешно време едноставно не вреди да бидеш идеалист.ПОМИРИ СЕ СО ТОА.

,,Не го прави тоа што не сакаш да ти го прават,, -Секоаш злото со зло се врача, а добрината исто така се врача со добрина само не толку брзо.

Постои... ако можеш да ја платиш...
kalimero.png

Некогаш може да имаш среќа, но во правда не верувам.

Постои правда и јас искрено верувам дека секој во животот на крај го добива она што го заслужил. Животот е суров и правичен, само што правдата доаѓа споро, многу споро, а луѓето по природа се нетрпеливи и сакаат резултати од нивното дејствување веднаш. Е па нема.:smir:

Некогаш може да имаш среќа, но во правда не верувам.

Постои... ако можеш да ја платиш...
kalimero.png

само интерес
правда е нешто измислено :pos2::pos2::pos2:

Postoi ...poetska pravda

Kako sto e pesnata What goes around , comes around .. samo nesto misticno , a nekoj pravda da istera na videlina , ne.

Да, но како релативно нешто.
Од 10 поста на темава, 6 се содржат од една реченица која нималку не се осврнува ко што треба на темава. Вакви постови нема да се толерираат во иднина.

Сепак, се работи за тема што поставува поставува неколку прашања кои овозможуваат соодветно елаборирање.
Да/не одговори не придонесуваат баш за диксусија.

Затоа, да се потсетиме на прашањата:
Колку има вистина во ова?
Постои ли правда?

Секој си добива според заслугата,постои ли награда за доброто,казна за злото?
И ако постои,кој казнува и кој наградува?Господ,луѓето,некоја виша сила?
Во било кој сегмент од животот,генерално гледано,постои ли некаква рамнотежа,некоја праведност?

Ако верувате,врз основа на што го темелите таквото верување,сопствено искуство/примери од непосредна и посрдна околина/религија/некое учење/нешто друго?

Без разлика дали вашиот став е дека има или нема правда...каков и да е одоговорт, сигурно има причини зошто е таков, односно што ве натерало да имате став каков што имате. Образложете го тоа, напишите барем неколку реченици, нека не ве мрзи.

Продужете со муабетот, али "помуабетливо" овојпат :smir:

Епа, кармата е правда. Кармичкото наследсво е `заслужено`.
Ако во претходниот живот сме биле bad ass, во овој живот ние ќе бидиме предмет на супресивни методи и така карма натаму. :)
Пошто одбивам да бидам само материјална створевина и духовното и идејното сакам да си ги чувам и носам во себе верувам дека колешката правда обојува некои сегменти од мојот, твојот, нашиот и вашиот живот.
Или пак, сакам да верувам.

Епа не ни е најтешко.
и не дозволувај некои граници во животот да те депримираат.
Ако тоа не резултира со успех тогаш биди среќна со неуспех.Родени сме за да бидеме среќни но никој освен самите ние неможе да не прави среќни долго време.Да бидеш среќен е лична одговорност,должност која не смее да се одлага.

Lugeto kukaat i vo najbogatite zemji. Ustvari kukaat poveke nego ovde.

Земи го она што го имаш сега и тука и добиј го она што го сакаш со тоа.

Plata od 6.000 denari, smetka za struja 3.000 za voda 1.000, parno, a kaj e jadenje,pienje...

Единствениот начин да ја задржиш среќата е да ја прифатиш реалноста.

Korisen sovet za Evreite od Auschwitz, Tuti's od Rwanda, 15.000.000 luge vo Arhipelagot GULAG i milioni deca koi umiraat od glad.

Во денешно време едноставно не вреди да бидеш идеалист.ПОМИРИ СЕ СО ТОА.

Sto im trebalo na brakata Wright da se zanesuvaat i idealiziraat, ke letale lugeto eeej... podobro da si prodolzele da popravaat tocaci.

Затоа престани да бараш правда

Prostete im na onie koi ve kradat i lazat...

A inaku si vo pravo...

Правда ...правда не постои
Правда не постои уште со самото твое раѓање си обесправен со тоа што добиваш вакви или такви родители ,некои добри некои лоши
Со самото раѓање добиваш гени на грда или убава личност ако добиеш лош пакет во споредба со остантие тоа правично ли е?не ти не си направил ништо...некои се раѓаат во африка и се осудени ан беда и сиромаштија а други се осудени на ботаство
Правда нема ниту пак ќе има
Правда добиваат уствари оние кои се осмелуваат да се борат за неа ,оние кои ја стават над се и саакаат правда останите лежат и плачат дека не добиле правда
И така јас почнав пак да бладам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom