ПОПИС 2011-Ќе се преброиме ли?

• Креатор на темата Креатор на темата Karlos sakalot
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
На овој попис албанците ке излезат околу 27% , додека македонците ке бидат помалку во споредба со 2002 , затоа што за овие 10 години имаа негативен прираст.

Нека каже некој модератор дали ке се дозволи оваа тема , да не пишеме за џабе.
И јас очекувам слични бројки, можеби бројот на Ромите ќе биде поголем (тие имаат најголем прираст во Македонија во моментов). Но бидејќи Ромите често се изјаснуваат како друга националност, нема да забележиме голема разлика во нивниот процент додека нема национално будење кај истите.
Што се однесува до соодносот помеѓу Албанците и Македонците, и кај двете заедници е намален прирастот, посебно кај Албанците. Кај Македонците тој прираст е катастрофа уште од 1990 , ама сега и Албанците им се придружуваат.
За жал , и ден денес се местата пописите, па ќе испадне или 25 проценти Албанци пак, за да се врши притисок врз нив политчки, или 30 проценти за да се врши притисок врз Македонците. На крајот на краиштата, никој не верува дека во Германија има 2,7 милиони Турци од 80 милиони население (што би му знаќело некаде помалку од 5 проценти) па пак политичарите го буткаат тој број. Се е политика, исто и пописот, и само наивен човек верува дека се работи за егзактна наука. Да се надеваме дека нема пак да се скрши стапот од грбот на граѓаните.

--- надополнето ---

Провери ги моите податоци, па потоа ќе зборуваме. Инаку, за твоја информација Европа не е центарот на светот, ниту пак е најголемиот континент на светот. Само еден од неколкуте.

И јас очекувам слични бројки, можеби бројот на Ромите ќе биде поголем (тие имаат најголем прираст во Македонија во моментов). Но бидејќи Ромите често се изјаснуваат како друга националност, нема да забележиме голема разлика во нивниот процент додека нема национално будење кај истите.
Што се однесува до соодносот помеѓу Албанците и Македонците, и кај двете заедници е намален прирастот, посебно кај Албанците. Кај Македонците тој прираст е катастрофа уште од 1990 , ама сега и Албанците им се придружуваат.
За жал , и ден денес се местата пописите, па ќе испадне или 25 проценти Албанци пак, за да се врши притисок врз нив политчки, или 30 проценти за да се врши притисок врз Македонците. На крајот на краиштата, никој не верува дека во Германија има 2,7 милиони Турци од 80 милиони население (што би му знаќело некаде помалку од 5 проценти) па пак политичарите го буткаат тој број. Се е политика, исто и пописот, и само наивен човек верува дека се работи за егзактна наука. Да се надеваме дека нема пак да се скрши стапот од грбот на граѓаните.

--- надополнето ---

Провери ги моите податоци, па потоа ќе зборуваме. Инаку, за твоја информација Европа не е центарот на светот, ниту пак е најголемиот континент на светот. Само еден од неколкуте.
more i poveke ima turci,ama tamu ne smeat da pisnat ne ee kako vo makednija od 10% so kosovarite vo 2001 ni se napravija 22 %mu dadovme vlas i sega ce ne bucat,sami sme si krivi a i tia se neblagodarnicI.
Stara izreka pravi dobro za da ti pravat dobro,ama sepak nekoj ce mu napravis dobro a ce ti vratat so loso kako i sega Albancite so ne kocat oti site znaeme deka vo kavadarci,negotino,bitola....nikogas nemalo izborni nelegularnosti oti sme napredni nie makednocite za razlika od Albancite koj uste ziveat vo 20 vek more kako 20,15 za niv

Кога би бил реален пописот, Албанците не би биле повеке од 20%. Исто така во Дебарскиот крај, Македонците кои се муслимани се пишуваат ко Албанци, и тоа додатно им дига % на Алвбанците, а многу од Македонците со муслиманска вера беа потплатени за се пишат Албанци, и на крај беше наместен уште некој процент повеке во корист на истите и дојдовме до некој процент од 27-8% Албанци што нема врска.

Значи сепак треба да има кампања на ТВ, покрај милионите други за правилно изјаснување на попис.
Јас можам да се пишам англичанец, ама не сум и треба да согледам како да го донесам тој заклучок. Исправна одлука за тоа што сум јас бидејќи од особено значење е правилното изјаснување.
Ако покрај цела тоа „само анализирање“ јас пак сум англичанец, ќе се пишам така :)

more i poveke ima turci,ama tamu ne smeat da pisnat ne ee kako vo makednija od 10% so kosovarite vo 2001 ni se napravija 22 %mu dadovme vlas i sega ce ne bucat,sami sme si krivi a i tia se neblagodarnicI.
Stara izreka pravi dobro za da ti pravat dobro,ama sepak nekoj ce mu napravis dobro a ce ti vratat so loso kako i sega Albancite so ne kocat oti site znaeme deka vo kavadarci,negotino,bitola....nikogas nemalo izborni nelegularnosti oti sme napredni nie makednocite za razlika od Albancite koj uste ziveat vo 20 vek more kako 20,15 za niv

hahaha vo sto ve kocime bre pile, EU & NATO?

I daj ziti sve za kakvi izborni "neleguralnosti" mi zboris i sto ima vrska sea ova, daj proveri uste ednas sto si pisuval?

kosovari, pa kosovari, kurot mi go napravite kosovar veke, dosta jadete g****, sme vi kazale vo nekolku navrati, albancite od kosovo sto bea dojdeni vo periodot od 99 vo makedonija site do eden ama bas site si se vratija vo nivnata drzava, i nikoj ne ostana, ostanaa samo ciganite od kosovo.

А најкасно до два.:pos2:
Како можеш да тврдиш така со сигурност? мислам нема смисла глупости зборуваш, јас познавам само десетина косовари кои се сеуште тука со се фамилиите...

kosovari, pa kosovari, kurot mi go napravite kosovar veke, dosta jadete g****, sme vi kazale vo nekolku navrati, albancite od kosovo sto bea dojdeni vo periodot od 99 vo makedonija site do eden ama bas site si se vratija vo nivnata drzava, i nikoj ne ostana, ostanaa samo ciganite od kosovo.

Виц на денот! :tapp:

Ова ќе остане запаметено во историјата како најголемата лага што било кога била кажана. ПА лично знам десет косовари. Леле како лаѓеш, после ова барам извинување.. Ама нема да го добијам нели. Срам да ти е.

Вистина е дека последниот попис беше нереален. И мислам дека и наредниов ќе биде ист. Не толку поради (евентуалните) закашкување од страна на официјалните лица, туку едноставно поради неправилните изјаснувања на поединците.
Така, Ромите Муслимани и натаму ќе се декларираат како Албанци...
Исто е и со мнозинството Македонски Муслимани - поголемиот дел од нив ќе се претстават како Албанци, евентуално Турци...
Имам чуено за случаи каде и Турци се декларираат како Албанци...
А, пак Ромите Христијани, ќе се сметаат за Македонци....
Исто така многу Роми живеат надвор од општеството, без никакви документи, кои најверојатно не се вклучени во пописот.

Ова доведува до резултат во мојата општина, на пример, официјално да живее само 1 Ром според последниот попис.

I daj ziti sve za kakvi izborni "neleguralnosti" mi zboris i sto ima vrska sea ova, daj proveri uste ednas sto si pisuval?

vaa prikaska so kosovarite deka se vratile site da mu ja kazuvas na nekoj nepismen i so ne ja znae ni tablicata a ne mene.Moze se vratile ama golem del preku 70 % ostanaa vo MAKEDONIJA.Toa so izborite ti gi spomnav za da ti kazam vo sto uste ne kocite , i fakt e deka go ziveete sonot na golema albanija.Mene mi e jasno deka ce se razdeli MAKEDONIJA i deka ce si go zemite zapadniot del ama toa ce bide koga ce mu nikne na k**ot nokt.

Македонци 75%
албанци 16%
Срби,Роми,Турци,Власи 9%

На мојата улица има 10 ново изградиени куќи лично од Косовари, што значи не само што не се вратиле, туку сеуште се доселуваат!

Обид за цепкање на Македонците

Ја добив пораката на ФБ, а си креирале и група.

ДЕКЛАРИРАЈТЕ СЕ КАКО ,,БЕЛОМОРСКИ МАКЕДОНЕЦ,,
ПРЕНЕСЕТЕ НА СИТЕ, ПРАВИМЕ НАШ ПОПИС....

НА ПОПИСОТ 2011- ПОТПИШЕТЕ СЕ КАКО,, БЕЛОМОРСКИ МАКЕДОНЦИ,,

До кога ќе се делиме бре? Очекувам осуда и тоа највеќе од оние Македонци кои по потекло се од егејскиот дел на Македонија.

Додека Македонците во егејскиот дел на Македонија (Грција) се борат за нивниот македонски идентитет, ние во Р. Македонија ќе се делиме. Жално

^ Стварно ова не е добро. Има графа каде кажуваш место на раѓање. Ако толку на тие луѓе им треба податок за потекло од Егејска, Вардарска или Пиринска може истото да го најдат (ваљда со барање) до надлежните кои ги имаат тие податоци. И мое мислење е да се игнорираат вакви начини на декларирање...а поготово што по правило и методологија може (пошто таква националност официјално не постои) тој одговор да го класифицираат во непознато (макар да мислам дека нема да дојде до тоа но се е можно) па ете ти проблем со податоци за бројот на македонци на хартија. Лошо смислени потези може да донесат лоши резултати и уште полоши последици.
Полошки, пелагониски, австралиски македонци...нели сме едно мајку му.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom