ПОПИС 2011-Ќе се преброиме ли?

• Креатор на темата Креатор на темата Karlos sakalot
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Лесно е ако е само наталитет и морталитет, тогаш не ни е потребен попис. Ги подзаборавивме миграциите град-село односно населено-населено односно внатрешни миграции, Македонија-странство односно надворешни миграции...кои исто може да се позитивни и негативни и заедно со природниот прираст прават една целина, а нема шанси да се издвојат едно од друго и да се сумираат како проста бројка. Ради тоа некои сметаат на 30 или повеќе %, некои на 10 или 15%, но не се земаат предвид сите податоци.

Добро а дали добро го знаеш бројот на Албанци во о.Долнени?

Долнени 2002

Вкупно : 13568

Македонци : 4871

Албанци : 3616

Турци : 2597

Бошњаци : 2380

Знам дека мнозински албански села во Долнени се : Житоше и Црнилиште а има и во некои други. Градоначалникот е избран од ДУИ , со подршка на бошњаците кои се во коализија со ДУИ.

Нема да се преброиме.
Не зезај пак ќе бојкотираш?Ќе се преброиме ама хаос невиден ќе биде.Замисли:Се турка нешто околу предвремени избори,референдум за името,попис.Резили бе пизду материну на олку мал простор олку глупости.Крепи книгата брату.Од Гинис мислам.

Биден ли си ти кон Тетово-Гостивар , дали си видел едно 25км линија под Шара , села едно подруго , поврзани едно со друго , не им се знае границата , од двете страни на автопатот иста слика.

polog.png

gostivar.png

tetovxhepcicisht.png
ок...........
а што правиме тогаш со скопските општини Ѓорче,карпош,Кисела вода,Центар,Аеродром,Гази Баба,Бутел.........каде што има 300 000 Македонци,а на ниво на град Скопје* сметаат наталитет и етничка застапеност на Албанците???????:tapp:
која е логиката??? постојат како посебни општини,а заради исполнување на одредени политички критериуми нивните локални самоуправи се маргилизираат,заради мултиетнички консензус???

* секој главен град во Европа статистиките се водат според централно градско подрачје и според приградското подрачје-Во нашиот случај населби како(Драчево,Ѓорче,Радишани,Ченто)за приградското подрачје............
но кај нас Скопје стана како пеперутка со додавањето на Сарај,Арачиново,Кондово

-зашто тогаш и Петровец не се декларира како Скопска општина
-зашто ако Албанците беа сигурни дека во Скопје се над 25,17:pos2:,се додадоа три СЕЛСКИ општини со албанско мнозинско населени???
-зашто да има двојазичност во општините на Ѓорче,Аеродром,Карпош,Кисела Вода,Гази Баба,Центар кога Албанци има одвај 5%‚???/

РЕАЛНА СТАТИСТИКА или НАПУМПАНА ПОЛИТИКА:toe:

Долнени 2002

Знам дека мнозински албански села во Долнени се : Житоше и Црнилиште а има и во некои други. Градоначалникот е избран од ДУИ , со подршка на бошњаците кои се во коализија со ДУИ.
И сега можеш да ја видиш разликата?Мнозинско село со Албанско население е Црнилиште со околу 400-450 куќи.Житоше е село со мешано население.И тоа е се.Има неколку помали села со доселеници но тоа би било се.Но проблемот е што кај Албанците и Албанските политичари ова население(освен Македонците)е Албанско.За нив сето е Албанско.И уште нешто.Градоначалникот е избран со помош на други.И мене не ми се веруваше ама вистината е таа.

Долнени 2002

И за тебе е логично на овие бројки градоначалникот да е од редовите на ДУИ?

И сега можеш да ја видиш разликата?Мнозинско село со Албанско население е Црнилиште со околу 400-450 куќи.Житоше е село со мешано население.И тоа е се.Има неколку помали села со доселеници но тоа би било се.Но проблемот е што кај Албанците и Албанските политичари ова население(освен Македонците)е Албанско.За нив сето е Албанско.И уште нешто.Градоначалникот е избран со помош на други.И мене не ми се веруваше ама вистината е таа.

И за тебе е логично на овие бројки градоначалникот да е од редовите на ДУИ?

400-450 куќи е еднакво на 2000-2300 жители.

Во Десово исто така има албанци 309. ( во 1948год. имало 1086 албанци)

Има и во Лажани , Дебреше , Пешталево.

Логично ми е што градоначалникот се ибра од ДУИ , се работи за политички договор меѓу ДУИ и бошњаците.

Нема врска тоа еве јас ти кажувам баш за Десово, мојот реон кај што попишував за земјоделскиот попис во Десово само оџата кој што беше доселен од Кичево се декларираше како албанец другото сето босанци беа мнозинството и Македонци имаше.

Има и во Лажани , Дебреше , Пешталево.

Логично ми е што градоначалникот се ибра од ДУИ , се работи за политички договор меѓу ДУИ и бошњаците.
Добро де ете 3500.Или ајде 3700.Мада нема ни толку.Овие села добро ги познавам.Има по нешто Албанци и во нив само нее она спектакуларно како се сака да се претстави.И сега кажи ми ја разликата во гласои меќу кандидатите на изборите.Ме интересира за и ти да разбереш како се земени изборите и како се манипулира.

Нема врска тоа еве јас ти кажувам баш за Десово, мојот реон кај што попишував за земјоделскиот попис во Десово само оџата кој што беше доселен од Кичево се декларираше како албанец другото сето босанци беа мнозинството и Македонци имаше.

Јас се служам со бројките од пописот од 2002 , па не верувам дека толку брзо исчезнале албанците ?

Бројот на жители во Десово низ годините и етничката припадност.

Përbërja e popullsisë në Desovë

Në 1900 (Kënçov -MES, 247) ka pasur 740 banorë (40 maqedonas, 625 shqiptarë dhe 75 romë);

Më 1925 (Traiçev - GP, 365) ka pasur 700 banorë (50 maqedonas dhe 650 shqiptarë);

1948 - 1551 banorë (17 serbë, 407 maqedonas, 1 mysliman, 1086 shqiptarë, 9 turq, 31 ciganë);

1953 - 1627 banorë (423 maqedonas, 79 shqiptarë, 952 turq, 3 serb, 12 jugosllav dhe 157 të tjerë);

1961 - 1740 banorë (706 maqedonas, 1 shqiptar, 957 turq, 41 serb, 2 jugosllav, 1 të tjerë);

1971 - 1481 banorë (623 maqedonas, 2 shqiptarë, 439 turq, 417 të tjerë);

1981 - 1329 banorë (323 maqedonas, 34 shqiptarë, 777 turq, 3 serb, 2 të tjerë);

1994 -1080 banorë ( 153 maqedonas, 228 shqiptarë, 91 turq, 1 serb, 607 të tjerë);

2002 - 1014 banorë (309 shqiptarë, 101 maqedonas dhe 604 boshnjakë).

banorë - жители

shqiptarë - албанци

maqedonas - македонци

boshnjakë - босанци.

Јас се служам со бројките од пописот од 2002 , па не верувам дека толку брзо исчезнале албанците ?

Ја не знам што се случувало за пописот во 2002, ама имаше друг попис земјоделски се викаше на кој што јас лично попишував во село Десово, покрај земја имање, стока се попишуваше и населението односно жителите кои што се декларираа како што се декларираа. А си бил некогаш во Десово? Еве јас признавам прв пат во тоа село имав стапнато за земјоделскиот попис и ти кажувам како што е, само оџата се декларираше како албанец кој што беше доселен од Кичево :toe:.

Лажани Дебреште се босанци и торбеши нема албанци за Пешталево искрено не знам...
Лажани е да Босанци.Во Дебреште има по некоја невеста земено но 99% се торбеши.Во пешталево точно знам и колку куќи се Албански.

Ја не знам што се случувало за пописот во 2002, ама имаше друг попис земјоделски се викаше на кој што јас лично попишував во село Десово, покрај земја имање, стока се попишуваше и населението односно жителите кои што се декларираа како што се декларираа. А си бил некогаш во Десово? Еве јас признавам прв пат во тоа село имав стапнато за земјоделскиот попис и ти кажувам како што е, само оџата се декларираше како албанец кој што беше доселен од Кичево :toe:.
Оџата Назиф и уште околу 15 куќи.Тоа е се.

banorë - жители

shqiptarë - албанци

maqedonas - македонци

boshnjakë - босанци.
Сега сум веќе сигурен како се манипулира.Према овие бројки соодносот меѓу Босанците и Албанците во Десово е 2срема1што нема благе везе.

Курац ќе се преброиме, ја си знам за мојот град дека се скрос неточни бројките, пола од населението е иселено, и идат двапати годишно тука.

Плус енормен е притисокот кој се врши на ромите, торбешите па дури и турците да се пишат албанци. Ја само у клас имам 4-ца што се пишат албанци а два збора незнаат албански да кукнат. А посебно на ромите кои се економски загрозени, тоа е чудо како успеаа 4.000 Роми во Дебар да ги албанизираат.:toe:

Кога ќе се сетам се газам од смеење, еден професор албанец ги тераше на тие од класот да речат "ун јам шќиптар", а тие незнаа да го изговорат.:pos2:

ЦОУ `` Вера Циривири Трена `` - Дебреште
346 ученици во 24 паралелки од I до VIII одделение
Наставата се изведува на македонски, албански и турски јазик.

ЦОУ `` Пере Тошев `` - Десово
Вкупно 246 ученици во 18 паралелки.
Наставата се изведува на македонски и албански јазик.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom