Помош за избор на лаптоп

• Креатор на темата Креатор на темата Jане
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво дечки.

Планирам да купам нов лаптоп од АМЦ, и бидејќи не се разбирам толку многу би ве замолил да ми помогнете.

Го користам ASUS K52JU и прилично сум задоволен од него, но сакам нешто поново.

Имам ограничен буџет од 30 000 денари, па би ве замолил доколку не ви е проблем да ми помогнете при изборот, но лаптопот мора да биде од АМЦ.

Ви благодарам однапред.

i-3 (1.8 GHz), 4 гига рам, 500 гига хард диск, графичка NvidiaGT-630M 2GB DDR3
i-5 (2.5GHz up to 3.1GHz), 4 гига рам, 500 гига хард диск, интегрирана графичка
И двата се по 29990, вториот има доста подобар процесор, но кај првиот пак имаш екстерна графичка, тоа е разликата. Мој совет, моделот со i-5.

И двата се по 29990, вториот има доста подобар процесор, но кај првиот пак имаш екстерна графичка, тоа е разликата.
Според тебе кој е подобар ?

Баш и јас го разгледував овој.
Иначе да те прашам, кога би се двоумел помеѓу Asus и Toshiba, кој би го избрал ?
Бидејќи братучед ми има Toshiba и ми вика дека е задоволен од него.
Ако мислиш на овој Toshiba тогаш би го зел Asus поважен ми е процесорот отколку графичката бидејќи не играам игри.
--- надополнето: 10 ноември 2012 во 15:13 ---
И двата се по 29990, вториот има доста подобар процесор, но кај првиот пак имаш екстерна графичка, тоа е разликата. Мој совет, моделот со i-5.
Првиот е 14` :)

Ако мислиш на овој Toshiba тогаш би го зел Asus поважен ми е процесорот отколку графичката бидејќи не играам игри.
--- надополнето: 10 ноември 2012 во 15:13 ---

Првиот е 14` :)

Точно, не го приметив тоа :) . Инаку, се согласувам со твоето мислење, ако игрите не му се којзнае каков приоритет, подобро би бил да го земе моделот со и5. Е сега ако сака лаптопот да има екстерна графичка и ако ги споредуваме двата и-3 модела (асусот вс тошибата), првиот има процесор со подобра (ivy bridge) технологија и графичка од 2 гига ддр3 наспроти вториот кој има sandy bridge процесор и графичка од 1 гига ддр3.
Не дека тошибата не е добар, меѓутоа ако го земе асусот со и3, за истите пари би добил компјутер со малку подобри перформанси.

Точно, не го приметив тоа :) . Инаку, се согласувам со твоето мислење, ако игрите не му се којзнае каков приоритет, подобро би бил да го земе моделот со и5. Е сега ако сака лаптопот да има екстерна графичка и ако ги споредуваме двата и-3 модела (асусот вс тошибата), првиот има процесор со подобра (ivy bridge) технологија и графичка од 2 гига ддр3 наспроти вториот кој има sandy bridge процесор и графичка од 1 гига ддр3.
Не дека тошибата не е добар, меѓутоа ако го земе асусот со и3, за истите пари би добил компјутер со малку подобри перформанси.
Прво Тошибата е бел не знам колку би сакал да има бел лаптоп. Јас останувам на Асусот со i5 за тие пари нема подобар лаптоп а тука некаде е и Acer

Значи Тошибава е најдобра комбинација, однос цена перформанси и искористување, за шо ќе ти е лаптоп со и5 и интегрирана графичка ? Џабе само пари фрлени, шо 30% ли шо ќе биде побрз ? Па шо планираш да работиш на и5 со интегрирана ? Не можеш ништо, и3 со интегрирана е океј, али тошибава е и3 со 7670, одлично, и за игри и за офис работа, јас стварно не знам зошто прават конфигурации со и5 и интегрирана, или па ко ќе видам и7 со интеграирана ? Добро шо ќе ми правиш на лаптопов, со и7 и интегрираната, за шо ти е толкава процесирачка моќ, не знам,пак ќе кажам, Тошибата е најдобра.

Ај малку помош :)

Ми треба лаптоп претежно за инженерски софтвер за Autocad,Matlab и др. Па се мислам дали да земам лаптоп со поголем екран и подобра графичка или појак процесор (ми треба и за графика,и за софтвер за пресметки).
До 30.000 max
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 19:39 ---
Update :D По можност сугестии за лаптоп со 16.7 инчи и некоа добра графичка :)

Ај малку помош :)

Ми треба лаптоп претежно за инженерски софтвер за Autocad,Matlab и др. Па се мислам дали да земам лаптоп со поголем екран и подобра графичка или појак процесор (ми треба и за графика,и за софтвер за пресметки).
До 30.000 max
--- надополнето: 12 ноември 2012 во 19:39 ---
Update :D По можност сугестии за лаптоп со 16.7 инчи и некоа добра графичка :)
Значи тебе ти треба FullHD за да имаш поголема работна површина :) а 30к за 1080p xD може ќе најдеш, само екран :)

Здраво
Ми треба мислење. Сакам да купам лаптоп ама незнам кој да го земам. Се мислам помеѓу Dell и HP.
Еве ја нивната конфигурација, но ако имате вие подобра конфигурација пишете. Инаку буџетот ми е од 450-500$. И планирам да го купам од странство.

HP Pavilion g6t-2200 Notebook PC
2nd generation Intel® Core™ i3-2370M Processor (2.4 GHz)
1GB AMD Radeon™ HD 7670M Discrete-Class Graphics
4GB DDR3 System Memory (1 Dimm)
500GB 5400RPM Hard Drive
HP Pavilion g6t-2200

Dell Inspiron 15 Notebook (Inspiron 3520)
2nd Generation Intel® Core™ i3-2350M (3M Cache, 2.3 GHz)
Intel® HD Graphics 3000
4GB Single Channel DDR3 1600MHz
500GB 5400 RPM SATA Hard Drive
Dell Inspirion 15 (3520)

Ми треба лаптоп за на факултет. Следен семестар сакам да земам 3D-анимација па сакам да може да подржува Maja или Autodesk 3D Max.

Moментално имам hp omnibook xe4500 и до сега немав проблем со CodeBlock, но кога почнав да учам HTML/CSS/JavaScript и да користам Aptana, лаптопот збесна. Истото е и кога почнав да учам Java истиот проблем го имав со NetBeans, и со Eclipse моментално.

HP Pavilion g6t-2200 Notebook PC го земи. Барем графичка има а и за нијанса појак процесор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom